Kolekcjoner WP Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 35 minut temu, letalin napisał: Iskra jest z Pruszkowa. ZTS Plastyk. W wątku ,,Jak hartowała się stal" ktoś przesłał zdjęcie gazety z początku lat 90, gdzie było napisane, że to wytwór mastercrafta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 To ja. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Tak to jest, gdy ufa się Scalemates. ZTS tym razem pakowało Mastercrafta. Czy jeszcze jakiś inny zestaw powstał w Master/Mistercrafcie? W zasadzie wątek powinien być ograniczony tylko do tego zestawu:) Edytowane 4 Listopada 2021 przez letalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Jeżeli nikt tego nie chce poprawić na scalemates, to ustalmy kto i kiedy wyprodukował tą iskre to to poprawię . Edytowane 4 Listopada 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 18 minut temu, letalin napisał: W zasadzie wątek powinien być ograniczony tylko do tego zestawu:) Dlatego mam zamiar jeszcze w tym roku skleić kolejny raz tą iskrę, albo nawet dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Już poprawiłem Scalemates. Wycinek z gazety jest tu rozstrzygający. Ja swoją pierwszą Iskrę z Mistercrafta kupiłem dopiero w 2012 roku. Jakoś mnie wcześniej Królowa Polskiego Nieba nie zainteresowała;) 12 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Jeżeli nikt tego nie chce poprawić na scalemates, to ustawmy kto i kiedy wyprodukował tą iskre to to poprawię . Edytowane 4 Listopada 2021 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 21 minut temu, letalin napisał: Już poprawiłem Scalemates. Wycinek z gazety jest tu rozstrzygający. Ja swoją pierwszą Iskrę z Mistercrafta kupiłem dopiero w 2012 roku. Jakoś mnie wcześniej Królowa Polskiego Nieba nie zainteresowała;) Bardzo dobrze, że to poprawileś Czy Iskra z plastyka w białym opakowaniu nie powinna być wcześniej z datą 1995? A pozostałe później (brak konkretnej daty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 Nie mam pojęcia jak było z Iskrą ćwierć wieku temu. Scalemates umieszcze datowanie typu 199x za wszystkimi innymi z tej dekady. Tego się już pewnie nie da odtworzyć, kiedy ZTS puścił swoją edycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 Daję tu linka do wątku o nowościach mistercrafta, jakby ktoś nie wyświetlił. Dużo fajnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Skoro mija rok od rozpoczęcia projektu grupowego, pozwoliłem sobie zrobić małe podsumowanie stanu prac. Ukończone: 12 W budowie: 16 Do tego dochodzi kilka porzuconych projektów. Statystyka sklejonych modeli: Samoloty: · Messerschmitt Bf-109G-6R6/trop · Suchoj Su-22M4R · RWD-5 · Shenyang F-6 (Mig-19s) · Dassault Mirage III E/S · Fairey Fulmar Mk.II · Dassault Rafale A · Suchoj Su-22UM3K · Jakowlew Jak-3 · McDonnell AV-8B Harrier Śmigłowce: · Mil Mi-4A · Eurocopter EC 665 Kangaroo Tiger Jak widać jest jeszcze sporo do sklejenia i to nie tylko z lotnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 W dniu 24.11.2021 o 20:31, Kolekcjoner WP napisał: Skoro mija rok od rozpoczęcia projektu grupowego, pozwoliłem sobie zrobić małe podsumowanie stanu prac. Ukończone: 12 W budowie: 16 Do tego dochodzi kilka porzuconych projektów. Statystyka sklejonych modeli: Samoloty: · Messerschmitt Bf-109G-6R6/trop · Suchoj Su-22M4R · RWD-5 · Shenyang F-6 (Mig-19s) · Dassault Mirage III E/S · Fairey Fulmar Mk.II · Dassault Rafale A · Suchoj Su-22UM3K · Jakowlew Jak-3 · McDonnell AV-8B Harrier Śmigłowce: · Mil Mi-4A · Eurocopter EC 665 Kangaroo Tiger Jak widać jest jeszcze sporo do sklejenia i to nie tylko z lotnictwa Oczywiście, że jest trochę modeli już w ramach tego projektu zrobionych (mój drugi model w tym projekcie w postaci F-16A Fighting Falcon w 48 powoli się robi) i to cieszy jednak czytając komentarze niektórych użytkowników tego forum dziwią mnie ich komentarze pokroju w ogóle ktoś robi modele Mister Crafta ? Ja z kolei nie rozumiem w takim razie po co takie osoby wchodzą na relacje z budowy takich modeli w ramach projektu i to krytykują ? Nikt nikogo nie zmusza do udziału w projekcie i każdy kto w nim bierze udział wie na co się decyduje i po co jakieś dziwne komentarze ? Może lepiej co co to krytykują sami może niech wezmą i podejmą się wyzwania i skleją jakiś model sygnowany marką Mister Craft. Będzie z tego więcej pożytku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Wchodzą między innymi dlatego , że tacy jak Ty wielce doświadczeni sklejacze starych strucli nie mącili w głowie ludziom na temat jak sie skleja modele. Przypomnijmy niektóre mądrości - szpachlówka akrylowa która się nmie kruszy - kalkomania zakryje zatarte i nierówne wytrasowane linie , - na starych modelach nauczysz się sklejać iu będą Ci wychodzić cudeńka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 12 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Może lepiej co co to krytykują sami może niech wezmą i podejmą się wyzwania i skleją jakiś model sygnowany marką Mister Craft. Będzie z tego więcej pożytku. No to nie ma się co cyrtolić tylko grzać do zabawkowego po pudełko z paździerzem i podjąć wyzwanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 6 minut temu, merlin_70 napisał: Wchodzą między innymi dlatego , że tacy jak Ty wielce doświadczeni sklejacze starych strucli nie mącili w głowie ludziom na temat jak sie skleja modele. Przypomnijmy niektóre mądrości - szpachlówka akrylowa która się nmie kruszy - kalkomania zakryje zatarte i nierówne wytrasowane linie , - na starych modelach nauczysz się sklejać iu będą Ci wychodzić cudeńka Merlin_70 a może Ty byś tak coś pokazał, jakiś warsztat albo galerię, bo jak na razie nie widać Twojje działalności innej niż komentowanie. Może sam byś wziął udział w tym projekcie grupowym Sklejamy modele Mister Crafta ? Chętnie popatrzymy na Twoje umiejętności i Twój warsztat modelarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 2 minuty temu, Xmen napisał: No to nie ma się co cyrtolić tylko grzać do zabawkowego po pudełko z paździerzem i podjąć wyzwanie. No to podejmij to wyzwanie i weź udział w tym projekcie. Na co czekasz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 10 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Na co czekasz ? Aż skończą mi się modele które można skleić z przyjemnością.Bez rzeźbienia w g.... o przepraszam miało być w mydle.Jeszcze tak zdesperowany nie jestem. Trochę tych modeli kupiłem i wszystkie wydałem albo wyrzuciłem.Szkoda na nie czasu . Żałuję tylko wydanych pieniędzy. Ps.O przepraszam mam jeden model MC.Śmiglowiec Mi-2 w skali 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 3 minuty temu, Xmen napisał: Aż skończą mi się modele które można skleić z przyjemnością.Bez rzeźbienia w g.... o przepraszam miało być w mydle.Jeszcze tak zdesperowany nie jestem. Trochę tych modeli kupiłem i wszystkie wydałem albo wyrzuciłem.Szkoda na nie czasu . Żałuję tylko wydanych pieniędzy. Ps.O przepraszam mam jeden model MC.Śmiglowiec Mi-2 w skali 1/72. To zrób tego Mi-2 a jeśli nie to właściwie po co wchodzisz na projekt z modelami, które albo Cię nie interesują albo uważasz za niewarte uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: To zrób tego Mi-2 a jeśli nie to właściwie po co wchodzisz na projekt z modelami, które albo Cię nie interesują albo uważasz za niewarte uwagi ? Bo mogę. I tak jak napisałem w wątku z Mustangiem interesuje mnie dlaczego ludzie sięgają po te modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 9 minut temu, Xmen napisał: Bo mogę. I tak jak napisałem w wątku z Mustangiem interesuje mnie dlaczego ludzie sięgają po te modele. Bo lubimy i możemy sklejać modele Mister Crafta. Sprawia nam to przyjemność tak samo jak Tobie dają przyjemność super spasowane TAMIYE, Airfixy i Hobby Bossy. Lubimy to i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 5 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Lubimy to i tyle w temacie. Coś mi tu kolega ściemnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 55 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Merlin_70 a może Ty byś tak coś pokazał, jakiś warsztat albo galerię, bo jak na razie nie widać Twojje działalności innej niż komentowanie. Może sam byś wziął udział w tym projekcie grupowym Sklejamy modele Mister Crafta ? Chętnie popatrzymy na Twoje umiejętności i Twój warsztat modelarski. Nawet przez myśl by mi nie przeszło za model tej firmy sięgnąć. I tu uczestniczyć. Zwyczajnie moje poczucie estetyki i szacunek dla czasu , którym dysponuje nie pozwala mi to zrobić. Poza tym nie lubię się cofać w rozwoju . W wątku vintage dostałeś zdjęcie mojego modelu . Zwyczajnie odzywam się bo przez takich jak Ty wielbicieli słabych modeli x modelarzy zamiast się rozwijać kreci się w miejscu . Szuka mitycznych rysików i jedynej dobrej szpachli oraz jedynych właściwych barw. Dorabia drucik w komorze podwozia, a ma problem z poprawnym złożeniem bryły i dobrym zaszpachlowaniem, bez tony szpachli i kielni , potem na tej nierownej powierzchni maluje pedzlem i aero się dziwi że słabo wyszlo. . I nie rozumie że z takim modelarstwem żadne cacuszko nie wyjdzie . 20 lat temu przechodziłem to co oni . Da się z tego wyjść. W wątku o Twoim f 16 pisałem Ci jakie są pułapki w starych modelach , a ty że kalki zakryja i będzie dobrze . To najlepsze podsumowanie Twojego wkładu w wiedzę modelarska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 37 minut temu, Xmen napisał: Coś mi tu kolega ściemnia. Jasne, że ściemniam bo nie mam niczego innego do roboty jak ściemnianie… wiesz, ja też mam całkiem sporo modeli zdecydowanie lepszej jakości niż modele Mister Crafta bo i Kinetici mam i AFV czy GWH i Fine Molds albo nowe Airfixy ale nie przeszkadza mi to sięgąć również po modele sygnowane marką Mister Craft. Mam na to ochotę i sobie w nich dłubię bo wolno mi, kupiłem je za swoje pieniądze podobnie jak reszta kolegów biorąca udział w projekcie i sklejamy je bo mamy na to ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Teraz, merlin_70 napisał: Nawet przez myśl by mi nie przeszło za model tej firmy sięgnąć. I tu uczestniczyć. Zwyczajnie moje poczucie estetyki i szacunek dla czasu , którym dysponuje nie pozwala mi to zrobić. Poza tym nie lubię się cofać w rozwoju . W wątku vintage dostałeś zdjęcie mojego modelu . Zwyczajnie odzywam się bo przez takich jak Ty wielbicieli słabych modeli x modelarzy zamiast się rozwijać kreci się w miejscu . Szuka mitycznych rysików i jedynej dobrej szpachli oraz jedynych właściwych barw. Dorabia drucik w komorze podwozia, a ma problem z poprawnym złożeniem bryły i dobrym zaszpachlowaniem, bez tony szpachli i kielni , potem na tej nierownej powierzchni maluje pedzlem i aero się dziwi że słabo wyszlo. . I nie rozumie że z takim modelarstwem żadne cacuszko nie wyjdzie . 20 lat temu przechodziłem to co oni . Da się z tego wyjść. W wątku o Twoim f 16 pisałem Ci jakie są pułapki w starych modelach , a ty że kalki zakryja i będzie dobrze . To najlepsze podsumowanie Twojego wkładu w wiedzę modelarska Będę szczery do bólu ale jeśli nie chcesz sięgać po takie modele to zwyczajnie nie zabieraj głosu w projekcie, który Cię nie dotyczy, Proste. Bierzemy w tym projekcie udział bo chcemy w nim brać udział a Ty jeśli taki projekt Ci nie pasuje zajmij się swoimi pomysłami i tam sobie działaj. NIe musisz nikogo pouczać i nie musisz nam psuć zabawy. Chcemy to sklejamy modele Mmiter Crafta i tyle w temacie po co kruszyć kopię ? Nie ma o co i nie ma po co się nas czepiać, że mamy swój projekt i sobie sklejamy modele takie jakie nam odpowiadają mimo, że w naszych kolekcjach są modele zdecydowanie lepsze i z całkowicie nowych form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 3 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Jasne, że ściemniam bo nie mam niczego innego do roboty jak ściemnianie… wiesz, ja też mam całkiem sporo modeli zdecydowanie lepszej jakości niż modele Mister Crafta bo i Kinetici mam i AFV czy GWH i Fine Molds albo nowe Airfixy ale nie przeszkadza mi to sięgąć również po modele sygnowane marką Mister Craft. Mam na to ochotę i sobie w nich dłubię bo wolno mi, kupiłem je za swoje pieniądze podobnie jak reszta kolegów biorąca udział w projekcie i sklejamy je bo mamy na to ochotę. Nie ma co się tak unosić. Już więcej nic nie napiszę.Będę sobie obserwował po cichutku z boku bo Twoje tłumaczenie do mnie nie przemawia.Jeśli mogę oczywiście. Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Teraz, Xmen napisał: Nie ma co się tak unosić. Już więcej nic nie napiszę.Będę sobie obserwował po cichutku z boku bo Twoje tłumaczenie do mnie nie przemawia.Jeśli mogę oczywiście. Miłego dnia. Wyjaśniłem Ci to tak prosto jak mogłem najprościej i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi