Jump to content

[Projekt grupowy] Sklejamy modele Mistercrafta - Pytania, gadki szmatki itp.

jawkers
 Share

Recommended Posts

• Super Moderator

Witam.

• Do udziału w projekcie, zapraszamy wszystkich chętnych.
  • Możecie dołączyć z nowym oraz już zaczętym modelem z firmy Mistercraft.
  • Dopuszcza się wszelkiego rodzaju waloryzacje (scratch, blachy fototrawione,  odlewy żywiczne) jak i wykonane prosto z pudełka.
  • Relacje warsztatowe z budowy modeli zamieszczamy w tym temacie.
  • Gotowe modele, prezentujemy w galeriach w dziale:  Galerie
  • Termin projektu: 28.11.2020 - dokąd będą chętni na sklejanie

Życzymy miłej zabawy:super:

• Like 1

Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał:

Ja się zastanawiam nad wyborem modelu bo rozważam trzy Gloster Javelin, Saab J-35 Draken oraz Dassault Mirage III. Przystąpię do projektu najpewniej po nowy, roku.

Z checia bym zobaczyl Mirage III i z tej trojki wydaje sie byc "w miare". 

• Like 2

Mój Mirage III w edycji Mister Crafta się odnalazł w jednym z pudeł zawoerających niesklejone modele samolotów. Niebawem zrobię jego inbox i zobaczę co da się z nim dalej zrobić. Póki co mogę powiedzieć iż wypraski są dobrej jakości,

bez nadlewek czy niedolewek. Wyglądajà dobrze. Zastanawiam się czy robić go bezpośrednio z pudełka czy może nieco zwaloryzować ? 

D23DDF64-DA32-427E-B068-3BDE741C529C.jpeg

2 godziny temu, mandrivecs napisał:

Dawaj z pudła, te uproszczenia to urok zestawów vintage. 

Owszem to model zaliczany do kategorii vintage (pierwsza edycja w roku 1976) ale mimo to moim zdaniem w modelu tym tkwi całkiem sporu potencjał i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego potencjału i nieco nie zmodyfikować go.  Masz rację modele prosto z pudła vintage mają sporo uroku ale nie wiem czy akurat w przypadku tego modelu jest to dobra droga? Szkoda zmarnować mi potencjał tego zestawu. Aktualnie przeszukuję zasoby internetu celem skompletowania jakiejś chociażby podstawowej dokumentacji przydatnej do budowy tego modelu.

Edited by Staryfajter1954

Godzinę temu, kowal76 napisał:

A czy wątki warsztatowe nie powinny być zakładane w oddzielnych pod tematach ?. Pytam bo tak, to się zrobi jeden wielki miszmasz :).

To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni 🙂

• Like 1

1 godzinę temu, tlb napisał:

To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni 🙂

Aha rozumiem, ale jakby były pod tematy, to każdy też mógłby zobaczyć co robią inni. Myślałem że będzie to wyglądać tak jak w dziale "Projekty grupowe" np 1/144.

W takim razie ja dołączę niebawem z takim modelem :).

1887_rd (1).jpg

Edited by kowal76
  • Like 1

1 minutę temu, Staryfajter1954 napisał:

Sprawdziłem  na Scalemates Se-210 Caravelle to modelz form RUCH z lat 60. Był pakowany przez RPM a obecnie przez Mister Craft. Jednym słowem rasowy vintage :)

A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim.

1 minutę temu, kowal76 napisał:

A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim.

Owszem ale jest to wynikiem tego, że firma Airfx współpracowała z firmą RUCH i wypożyczała jej swoje formy i być może ale nie mam co do tego pewności jest to kopia powstała na podstawie wyprasek /form Airfixa. 

• jawkers changed the title to [Projekt grupowy] Sklejamy modele Mistercrafta - Pytania, gadki szmatki itp.
  • 2 months later...
4 minuty temu, myszaty napisał:

To może powinienem tu wrzucić jeszcze  Cutty Sarka ze Smeru...

mam go rozgrzebanego, a pakuje go również MC...??

No nie wiem, w/g mnie (nie wiem jak Inni) skoro Masz go z "orginalnego pudełka" Smera to nie powinien się kwalifikować, pomimo że jest pakowany przez MC :hmmm:

Przy okazji pozwoliłbym sobie na zarezerwowanie nr kat. D-8 (4 series) P-37B Łoś II, bo w przypadku braku terminu to jest szansa że się doczekam na odzew reklamacji na "przednia szklarnię" i uda mi się go "ulinić" :szerm: