Super Moderator jawkers Posted November 28, 2020 Super Moderator Share Posted November 28, 2020 Witam. Do udziału w projekcie, zapraszamy wszystkich chętnych. Możecie dołączyć z nowym oraz już zaczętym modelem z firmy Mistercraft. Dopuszcza się wszelkiego rodzaju waloryzacje (scratch, blachy fototrawione, odlewy żywiczne) jak i wykonane prosto z pudełka. Relacje warsztatowe z budowy modeli zamieszczamy w tym temacie. Gotowe modele, prezentujemy w galeriach w dziale: Galerie Termin projektu: 28.11.2020 - dokąd będą chętni na sklejanie Życzymy miłej zabawy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Małe pytanie czy można zgłosić model aktualnie sprzedawany przez Mister Ctraft ale z oryginalnej edycji Aeroplastu? Chodzi mi o Sabba J-35 Draken lub YAV-8B Harrier sprzedawanego jako AV-8B Harrier II? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Ja się zastanawiam nad wyborem modelu bo rozważam trzy Gloster Javelin, Saab J-35 Draken oraz Dassault Mirage III. Przystąpię do projektu najpewniej po nowy, roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepociufakers Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Ja się zastanawiam nad wyborem modelu bo rozważam trzy Gloster Javelin, Saab J-35 Draken oraz Dassault Mirage III. Przystąpię do projektu najpewniej po nowy, roku. Z checia bym zobaczyl Mirage III i z tej trojki wydaje sie byc "w miare". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 7 godzin temu, pepociufakers napisał: Z checia bym zobaczyl Mirage III i z tej trojki wydaje sie byc "w miare". Poszukam tego Mirage gdzieś w annałach swoich kartonów i może coś z tego wyjdzie ;). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Mój Mirage III w edycji Mister Crafta się odnalazł w jednym z pudeł zawoerających niesklejone modele samolotów. Niebawem zrobię jego inbox i zobaczę co da się z nim dalej zrobić. Póki co mogę powiedzieć iż wypraski są dobrej jakości, bez nadlewek czy niedolewek. Wyglądajà dobrze. Zastanawiam się czy robić go bezpośrednio z pudełka czy może nieco zwaloryzować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Dawaj z pudła, te uproszczenia to urok zestawów vintage. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 (edited) 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Dawaj z pudła, te uproszczenia to urok zestawów vintage. Owszem to model zaliczany do kategorii vintage (pierwsza edycja w roku 1976) ale mimo to moim zdaniem w modelu tym tkwi całkiem sporu potencjał i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego potencjału i nieco nie zmodyfikować go. Masz rację modele prosto z pudła vintage mają sporo uroku ale nie wiem czy akurat w przypadku tego modelu jest to dobra droga? Szkoda zmarnować mi potencjał tego zestawu. Aktualnie przeszukuję zasoby internetu celem skompletowania jakiejś chociażby podstawowej dokumentacji przydatnej do budowy tego modelu. Edited December 4, 2020 by Staryfajter1954 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Na pewno dołączę z Jakiem - 23 jak tylko skończę G IV. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 A czy wątki warsztatowe nie powinny być zakładane w oddzielnych pod tematach ?. Pytam bo tak, to się zrobi jeden wielki miszmasz :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tlb Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Godzinę temu, kowal76 napisał: A czy wątki warsztatowe nie powinny być zakładane w oddzielnych pod tematach ?. Pytam bo tak, to się zrobi jeden wielki miszmasz :). To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 (edited) 1 godzinę temu, tlb napisał: To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni Aha rozumiem, ale jakby były pod tematy, to każdy też mógłby zobaczyć co robią inni. Myślałem że będzie to wyglądać tak jak w dziale "Projekty grupowe" np 1/144. W takim razie ja dołączę niebawem z takim modelem :). Edited December 6, 2020 by kowal76 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 A czyj to model w oryginale ten Se-210? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 1 minutę temu, Grzes napisał: A czyj to model w oryginale ten Se-210? Chyba Airfix "Vintyż", ale pewien nie jestem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 28 minut temu, Grzes napisał: A czyj to model w oryginale ten Se-210? Sprawdziłem na Scalemates Se-210 Caravelle to modelz form RUCH z lat 60. Był pakowany przez RPM a obecnie przez Mister Craft. Jednym słowem rasowy vintage Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 1 minutę temu, Staryfajter1954 napisał: Sprawdziłem na Scalemates Se-210 Caravelle to modelz form RUCH z lat 60. Był pakowany przez RPM a obecnie przez Mister Craft. Jednym słowem rasowy vintage A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 1 minutę temu, kowal76 napisał: A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim. Owszem ale jest to wynikiem tego, że firma Airfx współpracowała z firmą RUCH i wypożyczała jej swoje formy i być może ale nie mam co do tego pewności jest to kopia powstała na podstawie wyprasek /form Airfixa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 2 minuty temu, mandrivecs napisał: Mirage. Zgadza się. Wypraski poza kilkoma drobnymi i łatwymi do usunięcia nadlewkami wyglądają dobrze. Tak samo bryła modelu co jest już plusem dla tego zestawu zachęcającym do dalszej pracy nad nim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 49 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Sprawdziłem na Scalemates Dzięki za informację 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 3 minuty temu, Grzes napisał: Dzięki za informację Nie ma sprawy :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 Moze termin projektu bedzie bezterminowy? Fajnie by było gdyby wszytskie modele wydane tutaj były. Kazdy by sie dogadał i składał tego czego jeszce nie było? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Moze termin projektu bedzie bezterminowy? Fajnie by było gdyby wszytskie modele wydane tutaj były. Kazdy by sie dogadał i składał tego czego jeszce nie było? Popieram i przychylam się do tej propozycji. Zgadzam się z argumentami Kolegi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 Rezerwuję nr. kat. D05 - Aichi "Val" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 To może powinienem tu wrzucić jeszcze Cutty Sarka ze Smeru... mam go rozgrzebanego, a pakuje go również MC...?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek_26869 Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 4 minuty temu, myszaty napisał: To może powinienem tu wrzucić jeszcze Cutty Sarka ze Smeru... mam go rozgrzebanego, a pakuje go również MC...?? No nie wiem, w/g mnie (nie wiem jak Inni) skoro Masz go z "orginalnego pudełka" Smera to nie powinien się kwalifikować, pomimo że jest pakowany przez MC Przy okazji pozwoliłbym sobie na zarezerwowanie nr kat. D-8 (4 series) P-37B Łoś II, bo w przypadku braku terminu to jest szansa że się doczekam na odzew reklamacji na "przednia szklarnię" i uda mi się go "ulinić" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts