Staryfajter1954 Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2020 14 minut temu, vark napisał: Widzę, że malowanie znalazło uznanie. To teraz jakiś sensowny plan skrzydeł... i trzymamy kciuki za kolegę Staryfajter1954 Jest kilka kwestii do rozwiązania by ten Aardvark z Airfixa/Hellera wyglądał jak należy. Luki podwozia trzeba wykonać od podstaw ale to proste, goleń podwozia przedniego też. No i koła do przodu zdobyć te zestawowe są za cienkie do skali. Przydałyby się jakieś ze złomu modelarskiego. Może ktoś ma takie z modelu Monograma, ESCI czy Intaleri. A może cały zestaw podwoziowy z tych modeli gdzieś zalegający w lamusie? Chętnie pryzgarnąłbym. A może jakaś tablica przyrządów chociażby na wzór ? Też miłe widziana. Jakieś kalkomanie na tablicę również się przydadzą. Poza tym szukam jakiś ciekawych malować dla wersji A bo chyba dodam te płyty przy wlotach powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 Prekursoremm programu ATFI był program TACT, gdzie też latał ciekawo pomalowany F-111E ale skrzydło również nie było "standardowe": 307046main_ECN-3945_full.jpg (5100×4000) (nasa.gov) EG-0046-01.gif (558×480) (nasa.gov) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 11 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Jest kilka kwestii do rozwiązania by ten Aardvark z Airfixa/Hellera wyglądał jak należy. Luki podwozia trzeba wykonać od podstaw ale to proste, goleń podwozia przedniego też. No i koła do przodu zdobyć te zestawowe są za cienkie do skali. Przydałyby się jakieś ze złomu modelarskiego. Może ktoś ma takie z modelu Monograma, ESCI czy Intaleri. A może cały zestaw podwoziowy z tych modeli gdzieś zalegający w lamusie? Chętnie pryzgarnąłbym. A może jakaś tablica przyrządów chociażby na wzór ? Też miłe widziana. Jakieś kalkomanie na tablicę również się przydadzą. Poza tym szukam jakiś ciekawych malować dla wersji A bo chyba dodam te płyty przy wlotach powietrza. Co do malowania to posyukaj na F-111.net jest tam np. jeden F-111A ww ogóle nie pomalowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, AnatolPigwa napisał: Prekursoremm programu ATFI był program TACT, gdzie też latał ciekawo pomalowany F-111E ale skrzydło również nie było "standardowe": 307046main_ECN-3945_full.jpg (5100×4000) (nasa.gov) wg tej strony : https://www.nasa.gov/centers/dryden/multimedia/imagegallery/F-111TACT/F-111TACT_proj_desc.html w programie TACT brały udział F-111A "The first tests occurred during the late 1960s when NASA worked on evaluating problems with the early F-111A (#63- 9771 and #63-9777) for the Air Force and Navy. The early 1970s through the late 1980s brought the second and third phases of testing with an on-going effort to improve the F-111A (#63-9778)." i ten ostatni jest na zdjeciu. @Staryfajter1954 nie chcę namawiać do złego (i kolejnych wydatków) ale zakup EF-111A z Revella rozwiązałby większość problemów, a części Arfixa użyć do przeróbki na F-111A (przy mocnej potrzebie wykorzystania airfixa {górę statecznika}, a nie budowania od podstaw) Zakup pozwoli również zaspokoić ewentualną żądze przerabiania i modyfikacji ad modeli/części zalegających . W tym temacie niestety nie pomogę. Wszystkie moje varki nie przeżyły przeprowadzki ocalały tylko te w pudłach. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez vark literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 6 godzin temu, vark napisał: wg tej strony : https://www.nasa.gov/centers/dryden/multimedia/imagegallery/F-111TACT/F-111TACT_proj_desc.html w programie TACT brały udział F-111A "The first tests occurred during the late 1960s when NASA worked on evaluating problems with the early F-111A (#63- 9771 and #63-9777) for the Air Force and Navy. The early 1970s through the late 1980s brought the second and third phases of testing with an on-going effort to improve the F-111A (#63-9778)." i ten ostatni jest na zdjeciu. @Staryfajter1954 nie chcę namawiać do złego (i kolejnych wydatków) ale zakup EF-111A z Revella rozwiązałby większość problemów, a części Arfixa użyć do przeróbki na F-111A (przy mocnej potrzebie wykorzystania airfixa {górę statecznika}, a nie budowania od podstaw) Zakup pozwoli również zaspokoić ewentualną żądze przerabiania i modyfikacji ad modeli/części zalegających . W tym temacie niestety nie pomogę. Wszystkie moje varki nie przeżyły przeprowadzki ocalały tylko te w pudłach.. Ja powiem tak, jestem fanem modelarskiego vintage i model Airfixa idealnie mi się wpisuje do tego trendu i kolekcji mrówników od najstarszego do najnowszego. Jest on swego rodzaju modelarskim wyzwaniem co nie znaczy, że już nie mam modelu Revella bo mam bawet dwa takie modele (jeden oryginalny a drugi sklejony do odnowienia). Fakt pozostaje faktem, że już wiele pracy włożyłem w ten model więc należałoby go za jakiś czas ukończyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 Przy pracach nad moim F-111 jest model tego pana z Britmodellera. Ja jednak użyję aerografu do malowania swojego mrównika i dołożę te płyty przy wlotach powietrza. Jako prototyp TFX w szarym malowaniu wyglądałby świetnie. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235021314-airfix-f-111e-somewhere-in-england/page/3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 16 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Ja powiem tak, jestem fanem modelarskiego vintage i model Airfixa idealnie mi się wpisuje do tego trendu i kolekcji mrówników od najstarszego do najnowszego. Jest on swego rodzaju modelarskim wyzwaniem co nie znaczy, że już nie mam modelu Revella bo mam bawet dwa takie modele (jeden oryginalny a drugi sklejony do odnowienia). Fakt pozostaje faktem, że już wiele pracy włożyłem w ten model więc należałoby go za jakiś czas ukończyć. To pozostaję życzyć "Bonne chance !" Tak dla formalności model EF-111A z Monogramu do młodych nie należy, swoją premierę miał w 1984 roku. Ale do arfixa trochę brakuje. Ten jest na rynku od 1967. (daty dzięki uprzejmości scalemates) I taka ciekawostka odnośnie programu TFX. Jeden z konkurentów Early Boeing 818 concept for TFX 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 6 minut temu, vark napisał: To pozostaję życzyć "Bonne chance !" Tak dla formalności model EF-111A z Monogramu do młodych nie należy, swoją premierę miał w 1984 roku. Ale do arfixa trochę brakuje. Ten jest na rynku od 1967. (daty dzięki uprzejmości scalemates) I taka ciekawostka odnośnie programu TFX. Jeden z konkurentów Early Boeing 818 concept for TFX Szkoda, że Monogram nie wprowadził innych wersji Aardvarka i skupił się jedynie na wersji walki elektronicznej. Revell produkując ten model mógłby ze swojej strony nieco go zmodernizować poprzez dodanie usterzenia dla wersji A ewentualnie dodać wloty powietrza TP II i zmienić linie na wklęsłe jak to Italeri zrobiło ze swoim F-15C Eagle. Ten model ma jeszcze potencjał i Revell powinien go wykorzystać zamiast przepakowywać stare wypraski w nowe pudełka. To jedno a drugie konkurencyjny Boeing także wygląda niesamowicie pięknie i wygląda jak jakieś połączenie RA-5C Vigiliante z F-104 Starfighter. Odnoszę wrażenie, że konkurent Aardvarla byłby bardziej "myśliwski" i bardziej samolotem przewagi powietrznej oraz rozpoznawczym jak Vigiliante a więc coś jak Tomcat pomieszany właśnie z RA-5C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 To jest wczesna propozycja Boeinga. Następna była bardziej futurystyczna... wloty powietrza na kadłubie. Monogram do przeróbki cały kadłub (dwie z trzech ramek) aby uzyskać zwykłego Aardvarka. Co czyni rzecz ekonomicznie nieopłacalną. Revell zmienił właściciela i raczej nie będzie "inwestował" w nowości czy duże modyfikacje. Italeri to teraz w większości wznowienia z nowymi kalkami(wznowienie F-111 jest z zapowiedziach od 2019). Airfix wydaje to, co latało w barwach RAFu. Zostali producenci z Chin (przeskalowany hobby boss raczej bez szans na korekt błędów z 48) lub Academy. Niestety F-111 jest za mało popularnym samolotem, ubogim w ciekawe malowania. Najlepiej znanym z operacji El Dorado Canyon czy Desert Storm. Co doskonale pokazuje wybór F-111F przez Hobby2000. Zupełnie nowy Aardvark? Mało prawdopodobne. Dodatkowo model, nawet w 72 do małych nie należy (gabaryty + ilość części) co wymaga sporych nakładów, a ryzyko duże. Jest Hasegawa tylko trzeba ją upolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Orientuje się ktoś kiedy Hobby 2000 konkretnie planuje nowe edycje F-111? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 21 godzin temu, vark napisał: Niestety F-111 jest za mało popularnym samolotem, ubogim w ciekawe malowania Chyba że F-111C/G ale te nie są znowu popularne na półkuli północnej. Może Hobby 2000 powinno wejść we współprace z jakimś australijskim dystrybutorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Jeśli ktoś szuka F-111 z Hasegawy, jest na Allegro i to nie jeden 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Oddam moje dwa za mały trzos dukatów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 11 godzin temu, Rektor napisał: Oddam moje dwa za mały trzos dukatów. Mniam .... Ale smaczki !!!!! Cudne !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Obejrzałem oferty z Allegro i ceny hasegawowskich wydań baaardzooo wysokie. To już chyba modele kolekcjonerskie vintage ale... nadal produkowane i będą wydane przez katowicką firmę Hobby 2000 więc moim zdaniem te ceny są zbyt zawyżone. Oczywiście każdy ustala sobie ceny jakie chce ale czy to jest dobre takie zawyżanie kiedy mają się w niedługim czasie pojawić polskie edycje rozsądne ? Moim zdaniem nie ale w końcu nikt nikogo nie zmusza do ich zakupów a sprzedający albo ich nie sprzeda (za niewiele więcej albo w tej samej cenie kupi się Aardvarki w 48 z Hobby Bossa lub Academy) albo będzie musiał obniżyć ich cenę bo z nimi zostanie. To tyle w kwestii Hasegawy ale widziałem też zestaw bez Ravena z Italeri/ESCI z dodatkowym usterzeniem od wersji A Aardvarka (usterzenie od Hasegawy, sprzedawca ma na sprzedaż jeszcze dwa Raveny z Hasegawy). Myślę, że to dość rozsądna propozycja jeśli kogoś nie stać na zestaw Hasegawy, która do dziś jest najlepszym Aardvarkiem w 72 a może i w każdej skali. Na Allegro jest też diecast w 144, który jest zdecydowanie lepszy od 144 Minicrafta, który ma zdecydowanie fatalny cały przód (za krótka cześć dziobowa i fatalna osłona kabiny). Zastanawiam się czy nie kupić takiego diecasta i nie przerobić go na typowy model redukcyjny ? Ma Facebooku bodajże widziałem takiego przerobionego gotowca i muszę powiedzieć, że wyglądał znakomicie ! Może warto się pokusić o przeróbkę ? Są też dwa diecasty w 72 w kosmicznych cenach ale je pozostawię bo tu się zajmujemy modelami typowo redakcyjnymi. I na koniec od jakiegoś czasu wisi ogłoszenie z Aardvarkiem w 48 z Monograma. To już vintage produkowany początkowo przez amerykańską firmę AURORA (jedyna wydała Aardvarka w wersji B) a następnie po drobnych modernizacjach form przez Monogram. Model stary i z uproszczeniami ale do kolekcji modelarskich zabytków może być. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 44 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Obejrzałem oferty z Allegro i ceny hasegawowskich wydań baaardzooo wysokie. Może właśnie liczą na jeleni, którzy rzucą się na "rzadki" model, nie wiedząc że Hobby 2000 wkrótce wyda swoje reboxy. Podobna sytuacja była na allegro kiedy wychodził B-2 Modelcollecta - też był wysyp Testorsów i Italeri. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 1 minutę temu, Fixer napisał: Może właśnie liczą na jeleni, którzy rzucą się na "rzadki" model, nie wiedząc że Hobby 2000 wkrótce wyda swoje reboxy. Podobna sytuacja była na allegro kiedy wychodził B-2 Modelcollecta - też był wysyp Testorsów i Italeri. Tylko czy też w tak bandycko wysokiej cenie ? Najzabawniejsze jest to, że przepaki Hobby 2000 zawoerają te same wypraski co Hasegawy. Chyba dobrze to podsumowałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 Godzinę temu, RAV napisał: Wznowienie może być o tyle ciekawsze, ze pewnie kalki nie będą pożółkłe, co starym Hasegawom się zdarzało. Zgadza się kalkomanie w starszych wydaniach tych samych modeli miewa pożółkłe kalkomanie i wyglada tp zwyczajnie brzydko. Nowe edycje mają już kalkomanie na jasnym filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 A Hobby 2000 daje chyba Cartografa? Przynajmniej w F-4 tak było. To chyba nawet ja się skusze, mimo że w składziku +70 modeli czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 Podoba mi się ten temat,więc dorzucam coś od siebie . Koledzy zapomnieli o kopii modelu Academy firmy Zengdefu.Ma swoje wady.Kalki do wymiany,trzeba wypolerować powierzchnię wyprasek, oszklenie nie ustępuje temu z Academy.Reszta to to samo,za 1/3 ceny. Jest wersja z krótkimi,długimi skrzydłami jest też EF111.Mam kilka oddam za niewielką kasę .To nie jest krypto reklama,po prostu ich nie zrobię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: ...ale widziałem też zestaw bez Ravena z Italeri/ESCI z dodatkowym usterzeniem od wersji A Aardvarka (usterzenie od Hasegawy, sprzedawca ma na sprzedaż jeszcze dwa Raveny z Hasegawy). Myślę, że to dość rozsądna propozycja jeśli kogoś nie stać na zestaw Hasegawy... Pytanie to tych co maja Kruka z Escl/Italeri. Czy w ramkach są części umożliwiające budowę wersji bombowej prosto z pudełka? Raven, a F-111A to nie tylko inne usterzenie czy parę anten i wzmocnień. Te najbardziej widoczne to inny kształt kadłuba pod statecznikami, osłony podwozia przedniego, komory bombowej. Hasegawa w swoich modelach daje inny dół kadłuba w zależności od wersji EF czy F. Jakieś sugestie co do ceny zapowiadanego modelu z Hobby2000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) @vark- brak chociażby komory bombowej - jest zaślepiona jedną cześcią. Zresztą tutaj masz inbox: https://www.modellboard.net/index.php?topic=43536.0;topicseen Edytowane 19 Grudnia 2020 przez Fixer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 11 godzin temu, vark napisał: Pytanie to tych co maja Kruka z Escl/Italeri. Czy w ramkach są części umożliwiające budowę wersji bombowej prosto z pudełka? Raven, a F-111A to nie tylko inne usterzenie czy parę anten i wzmocnień. Te najbardziej widoczne to inny kształt kadłuba pod statecznikami, osłony podwozia przedniego, komory bombowej. Hasegawa w swoich modelach daje inny dół kadłuba w zależności od wersji EF czy F. Jakieś sugestie co do ceny zapowiadanego modelu z Hobby2000 Zielone ramki to Raven z oryginalnego ESCI a szare to Aardvark z Italeri . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 W dniu 18.12.2020 o 08:13, Fixer napisał: Może właśnie liczą na jeleni, którzy rzucą się na "rzadki" model, nie wiedząc że Hobby 2000 wkrótce wyda swoje reboxy. Podobna sytuacja była na allegro kiedy wychodził B-2 Modelcollecta - też był wysyp Testorsów i Italeri. Jeśli Hobby2000 będzie znacząco tańszy to zejdzie ns pniu i będzie tak samo trudny do doszania jak np. zeszłoroczny repack A-4M. Faktem że ceny tych F-111 na Allegro są o ok. 20% za wysokie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Podziękował za linka i zdjęcia ramek. Czyli budowa z Ravena F-111A to niby tak... ale nie do końca. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez vark literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi