Micz Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Wstawiam inbox na prośbę Porównanie z kalkomanią HDL do Lim-5: Jako bonus foto dedykowanej blaszki ZOOM Eduard: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Dziękuję za spełnienie prośby Wygląda na to, że jednak zestaw może być tylko podstawową bazą dla dobrego modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Mikołaju75 nie przesadzaj. Mig 17 z KP ad 1974 to była podstawa. Ten sklejam z pudła, stawiam w gablocie i wnuki cmokają z zachwytu Choć jak skleiłem z pudła tego z KP to cmokał mój dziadek ... . Inne czasy, inne modele, inne modelarstwo ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Dzięki @Micz Odgrzebałem swego MiGa z AZ Models i stwierdzam, że rewolucji nie dokonano. Przy okazji jest ciekawe porównanie modeli KP, AZ i Dragona do planów samolotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Swego czasu konwersowałem z osobą, która model wykonała. Broniła go mając koronny argument "ja go zrobiłem". No pewnie. Da się. Ale patrząc na ten inbox (rzetelnie obfotografowany) i oglądając wypraski w sklepie stwierdzam "nie chcę". Nie będę wyprowadzał tych linii i kombinował żeby nie wyglądał jak z klocków. Jest teoria ,że airfix tak robi żeby linię utrzymały się nawet po mocniejszym szlifowaniu. OK. Niech robi Mnie jednak to odstrasza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 A KP czasem nie przenitowało swojej 17??? Za tydzień wracam z ferii to muszę sprawdzić bo ostatnio kupiłem na alle przez przypadek....i ma nity, (pomyliłem z mig - iem 19....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 3 godziny temu, golf czarny napisał: Swego czasu konwersowałem z osobą, która model wykonała. Broniła go mając koronny argument "ja go zrobiłem". No pewnie. Da się. Ale patrząc na ten inbox (rzetelnie obfotografowany) i oglądając wypraski w sklepie stwierdzam "nie chcę". Nie będę wyprowadzał tych linii i kombinował żeby nie wyglądał jak z klocków. Jest teoria ,że airfix tak robi żeby linię utrzymały się nawet po mocniejszym szlifowaniu. OK. Niech robi Mnie jednak to odstrasza. Pytanie pomocnicze: chodzi o wykonawcę nowego Airfixa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Grześ gdzie znajdę to porównanie? Czy inbox jest porownaniem? Polecam http://lietadielka.blogspot.com/2020/06/mig-17f-lim-5-3x-airifx-172-hotovo.html http://lietadielka.blogspot.com/2020/02/mig-17f-lim-5-3x-airifx-172-kokpity.html Edytowane 10 Stycznia 2021 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Godzinę temu, em napisał: Grześ gdzie znajdę to porównanie? Przepraszam, trochę na skróty poleciałem. Kiedyś AZ Model ukazał się w takiej nietypowej formie gazetki z kiosku. Była to monografia do której dorzucone były ramki modelu + kalkomanie. W tej monografii załączono instrukcję składania modelu i właśnie porównanie trzech różnych modeli z planami Poniżej okładka tej monografii oraz strona z porównaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 16 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Wygląda na to, że jednak zestaw może być tylko podstawową bazą dla dobrego modelu... Zamiast Airfixa mozna pójść drogą konwersji edkowej 15 w 17. Punkt cięcia to miejsce rozłączne kadłuba, wstawiamy potrzebny segment przedłuzajacy ,tych kadłuba ze statecznikiem wykorzystamy. Ma mniejszą srednice przy dyszy wylotowej, ujmiemy plastiku w/g tego ile będziecie chcieli. Inny kąt nachylenia statecznika pionowego ,skorygujemy krawedż natarcia w/g planów, statecznik jest wyższy i krawedż spływu jest pod innym katem- skorygujemy.Jesli będziemy robili wersje ze spadochronem pod sterem kierunku musimy pamietać iz w samolocie w tym wariancie dolna połówka steru kierunku była krótsza o 20 cm. Zarówno w 5 i 6 musimy zróbić opływ pod sterem kierunku /to coś charakterystycznego nad dysza dopalacza/. Skrzydła ...wykorzystałem ze starego KP .Ponieważ są za wąskie rozcinamy wzdłuż po srodku i dajemy wstawke. Zróbmy to tak aby przykadłubowy segment pierwszego skosu wyprowadzić pózniej na własciwy kąt. Stateczniki/stery wysokości robimy sami lub modyfikujemy . Zresztą każdy ma swój patent na przeróbki, a jak zaczniemy robić to zaraz jakiś producent wyda nasz model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Żeby to była rewolucja w porównaniu do KP, to 17-tkę musiałby zrobić Eduard, a na to się nie zanosi. Nowe KP i tak trzeba by rżnąć i piłować, a Airfix jest moim zdaniem fajną bazą pod przeróbki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Mój MiG-17F powstał z MiGa-15 i MiGa-17PF KP do tego blaszka z Extra Techu i prostowanie skrzydeł Dobrze, że zmienił dawno temu właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 A gdzie mieści się przy tych porównaniach model Zvezdy 7318? Czy w ogóle warto sobie nim zawracać głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 To Dragon. Prosty MiG-17 nie MiG-17F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 18 godzin temu, kopernik napisał: Pytanie pomocnicze: chodzi o wykonawcę nowego Airfixa ? Tak. Tego , którego dotyczy inbox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Czyli wychodzi na to, że tak naprawdę to nie ma dobrego modelu siedemnastki w 72-ce. Dziewiętnastki zresztą też, może zapowiadany model z Trumpka coś wniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 I jak To jest,?Maszyna z lat 50-tychTyle planów, egzemplarzy w muzeach,i nie można stworzyć dobrego modelu?????? Wstyd dla producentów migopodobnych potworków.A maszyna zacna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Wolą tłuc Messerschmity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Grzes nasi też woleli tłuc Messerschmitty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 51 minut temu, Crimson King napisał: I jak To jest,?Maszyna z lat 50-tychTyle planów, egzemplarzy w muzeach,i nie można stworzyć dobrego modelu?????? Wstyd dla producentów migopodobnych potworków.A maszyna zacna. Musisz zacząć lobbować na Ukrainie. Może ModelSvit by się podjął, albo Amodel (w ostateczności ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Panowie... Ale za to jakie pole do popisu dla nas.. Zrób mega 17-tkę i masz szacun na dzielni Projekcik..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Mikołaj,nigdy nie miałem parcia na szkło Jako modelarz, perkusista w rock band emerytów zawsze powtarzam,,,są dużo lepsi od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Zestaw Airfixa posiada coś czego nie ma AZ,KP ani Dragon. Część B13,B12 - beczka do podpierania ogona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 7 minut temu, Crimson King napisał: Mikołaj,nigdy nie miałem parcia na szkło Jako modelarz, perkusista w rock band emerytów zawsze powtarzam,,,są dużo lepsi od ciebie Nie czytajmy tak dosłownie. To inne hasło - Zrób mega 17-tkę i poczuj się niezależny od producentów.. Każdy niech sobie ustali własną motywację i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi