Skocz do zawartości

BF-109G-5 'Bakhorn' MasterCraft 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, witam. Na warsztacie model za 15 zł. Wskazówki i porady mile widziane, a krytyka jeszcze bardziej. Model pewnie nieznany na forum i może lepiej, żeby tak pozostało😄 Celem jest czyste sklejenie i poprawne malowanie. Podoba mi się, że plastik jest dosyć sztywny, znacznie twardszy niż w tanich modelach Revella.

IMG_8497.jpeg

IMG_8499.jpeg

Edytowane przez sdkfz
Napisano (edytowane)
56 minut temu, sdkfz napisał:

Model pewnie nieznany na forum i może lepiej, żeby tak pozostało

Nie ma tak dobrze.Na forum jest znany każdy model.

Edytowane przez Xmen
Napisano (edytowane)

Ojjj przerobiłem tych 109 parkę 😉 ....
 Zwróć szczególną uwagę na połączenia:
- ogon z kadłubem ( jest uskok)
- skrzydła z kadłubem spasowanie jest krytyczne. Od góry po wklejeniu skrzydeł na przejściu skrzydło-kadłub jest wąwóz dość duży, z dołu z kolei musisz gubić uskok na długości ok. 2,5-3 wręg za owiewką.
- owiewka nie pasuje za bardzo do kadłuba
- działka na nosie słabo wpasowane w tym zestawie, trzeba się troszkę namęczyć by to wyprowadzić na prostą. 
- osłona filtra jest za mała względem obrysu na kadłubie( ten boczny kikut co się dokleja przed owiewką po prawej stronie)
- stateczniki poziome nie są za dobrze dopasowane do kadłuba.
- skrzydło prawe (patrząc w kierunku śmigiełka od góry): od spodnią jego część musisz pocienić dość znacznie po całej długości bo wyjdzie Ci uskok między lotkami i klapami a resztą skrzydła
- kadłub w okolicy dziobu jest przesunięty względem siebie o jakieś 0,5-0,7 mm. Trzeba nadrzucać szpachlą. 
- ściana tylna kokpitu ( ta łamana) jest też słabiutko dopasowana do miejsca docelowego.

Kadłub jest krzywy - wygięty w banan - za kokpitem. Po złożeniu połówek kadłuba i doklejeniu ogona jest to bardzo dobrze widoczne. 
 Kibicuję w budowie 😉
Ps. pokaż jakie są warianty malowań w tym zestawie. 

Edytowane przez neptun1939
Napisano
24 minuty temu, neptun1939 napisał:

Na stronie Mojehobby masz pokazane.

Napisano
21 godzin temu, neptun1939 napisał:

Ojjj przerobiłem tych 109 parkę 😉 ....
 Zwróć szczególną uwagę na połączenia:
- ogon z kadłubem ( jest uskok)
- skrzydła z kadłubem spasowanie jest krytyczne. Od góry po wklejeniu skrzydeł na przejściu skrzydło-kadłub jest wąwóz dość duży, z dołu z kolei musisz gubić uskok na długości ok. 2,5-3 wręg za owiewką.
- owiewka nie pasuje za bardzo do kadłuba
- działka na nosie słabo wpasowane w tym zestawie, trzeba się troszkę namęczyć by to wyprowadzić na prostą. 
- osłona filtra jest za mała względem obrysu na kadłubie( ten boczny kikut co się dokleja przed owiewką po prawej stronie)
- stateczniki poziome nie są za dobrze dopasowane do kadłuba.
- skrzydło prawe (patrząc w kierunku śmigiełka od góry): od spodnią jego część musisz pocienić dość znacznie po całej długości bo wyjdzie Ci uskok między lotkami i klapami a resztą skrzydła
- kadłub w okolicy dziobu jest przesunięty względem siebie o jakieś 0,5-0,7 mm. Trzeba nadrzucać szpachlą. 
- ściana tylna kokpitu ( ta łamana) jest też słabiutko dopasowana do miejsca docelowego.

Kadłub jest krzywy - wygięty w banan - za kokpitem. Po złożeniu połówek kadłuba i doklejeniu ogona jest to bardzo dobrze widoczne. 
 Kibicuję w budowie 😉

A czy jest jakies miejsce/fragment bez klopotow ze sklejaniem? Bo problemow jest tyle samo co czesc na wypraskach😝

• Like 1
Napisano

Dzisiaj trochę pokleiłem. Załączam zdjęcia na dowód tego. Dodatkowo pokazuję wszystkie wersje malowania. Jeszcze nie wiem, w której zrobię. Nie spodziewałem się, że spasowanie elementów będzie aż tak fatalne.🙄 Byleby go szybko skończyć i kupić normalny model.

IMG_8504.thumb.jpeg.2ba7ab1bce522c81973eeaf5df2e5b1e.jpegIMG_8503.thumb.jpeg.c119fb5080c2bdef4a967a850f419e2b.jpegIMG_8505.thumb.jpeg.d45e8791f0f866046109bf49f86f4397.jpegIMG_8506.thumb.jpeg.ac87fab170ebc340e0abbd5c53fbc19b.jpeg

• Haha 1
Napisano
W dniu 3.02.2021 o 18:18, sdkfz napisał:

Dzisiaj trochę pokleiłem. Załączam zdjęcia na dowód tego. Dodatkowo pokazuję wszystkie wersje malowania. Jeszcze nie wiem, w której zrobię. Nie spodziewałem się, że spasowanie elementów będzie aż tak fatalne.🙄 Byleby go szybko skończyć i kupić normalny model.

IMG_8504.thumb.jpeg.2ba7ab1bce522c81973eeaf5df2e5b1e.jpegIMG_8503.thumb.jpeg.c119fb5080c2bdef4a967a850f419e2b.jpegIMG_8505.thumb.jpeg.d45e8791f0f866046109bf49f86f4397.jpegIMG_8506.thumb.jpeg.ac87fab170ebc340e0abbd5c53fbc19b.jpeg

O k...wa, wygląda, jakby go szczury pogryzły... Szkoda życia na takie produkty.

Napisano

Mam te wypraski jeszcze jako Intech wydane. Musiałbym sprawdzić, czy  też takie od siekiery obrobione, czy nieco subtelniej.  A merytorycznie jak tu jest - tego akurat nigdy nie sprawdzałem? Messera to na pewno przypomina, nawet całkiem przypomina.  W przeciwieństwie do E3/E4 Academy, który dziwnie sprawia wrażenie Spitfire'a...

• Like 1
Napisano

Jak chodzi o same wypraski (oryginalnie wydane przez firmę JoHan, niektórzy dopatrują się kopii Hase, było to kiedyś debatowane na forum) to bryła/obrysy/wymiary wbrew pozorom wcale nie jest źle, nawet całkiem ok. Natomiast od samego początku występowania na rynku (InTech/MC) jakość jest de facto tak samo siermiężna. Wszystkie moje InTechy miały tak samo grube ogony (tu kolega nie pocienił i po złożeniu połówek wyszło jak wyszło) i nie wpasowany płat. Model b.słaby ale nie żeby z gruntu zły, nie mniej jednak dla b wytrwałych/zdeterminowanych/po prostu zawziętych na ten konkretny zestaw (w dobie dzisiejszej konkurencji nierozsądny, ale kto komu zabroni 🙂)

Koledze mimo wszystko życzę wytrwałość, jak dobrniesz do finału to mało który potworek będzie ci straszny 👍

pozdr 

ww

Napisano

Model powoli idzie naprzód. Zdecydowałem się nie malować wnętrza. Raz, że chcę kabinę zamkniętą, bo i tak nie ma się czym chwalić, a model ma szybciej powstać tym bardziej jak zobaczyłem spasowanie reszty elementów. Szczeliny zalałem klejem, żeby zaszpachlować je, więc jutro może pokażę kolejne zdjęcia.

IMG_8547.jpeg

IMG_8549.jpeg

IMG_8550.jpeg

IMG_8552.jpeg

Napisano

Weź ty chłopie nie siej średniowiecza na forum i wywal tego kaszmara do kosza.  Co prawda nie będę ukrywał, że udało mi się kiedyś zrobić ten model  (bodajże R-6 :hmmm: w zimowym kamo) ale jeszcze z oryginalnych wyprasek Intechu. I śmiało powiem, że formy to się już dojechały.

• Like 1
Napisano

Powiem,  że ja też nie widzę sensu  w sklejaniu czegoś takiego. Na rynku jest tyle dobrych modeli Bf-109, że nie wiem czym kierował się kupujący. Co prawda rozumiem,  tu miał być może znaczenie aspekt finansowy, ale czy nie lepiej poczekać, coś odłożyć i kupić model przyjemny w sklejaniu? Proszę autorze wątku nie czuj się urażony, ale tyle, ile modelarze będą kupować te koszmary, to tyle oni je będą produkować. A już dawno powinni przestać. 

Napisano
1 hour ago, TerraIncognita said:

Powiem,  że ja też nie widzę sensu  w sklejaniu czegoś takiego. Na rynku jest tyle dobrych modeli Bf-109, że nie wiem czym kierował się kupujący. Co prawda rozumiem,  tu miał być może znaczenie aspekt finansowy, ale czy nie lepiej poczekać, coś odłożyć i kupić model przyjemny w sklejaniu? Proszę autorze wątku nie czuj się urażony, ale tyle, ile modelarze będą kupować te koszmary, to tyle oni je będą produkować. A już dawno powinni przestać. 

Dobrałem go kiedyś do darmowej wysyłki i po prostu byłem ciekaw jak słabo będzie zrobiony i nie spodziewałem się, że aż tak😅 Chcę po prostu doprowadzić swój pierwszy warsztat do końca na forum i zapomnieć o tej firmie.

Napisano
10 godzin temu, WujekAlice napisał:

Nooo, niezły hard-core...

Hard core to było już wstawiania relacji z tej nierównej walki na forum.  @sdkfz nie morduj się z tym czymś i załatw tej "109" zastępstwo...

Napisano (edytowane)

Sklejaj, będzie przykład w dyskusji

Mc_to_dobre_modele_napoczatek, tudziesz trochę_szpachli_i_pilnika_i_jest_prawie_tamiya 

Edytowane przez Moses
  • Haha 1
Napisano

Kto nie sklejał tego typu modeli nie ma pojęcie o prawdziwym modelarstwie.:jupi2::jupi2:

• Like 1
  • Sad 1
Napisano
45 minut temu, jarek napisał:

Kto nie sklejał tego typu modeli nie ma pojęcie o prawdziwym modelarstwie.:jupi2::jupi2:

Dziwne postrzeganie modelarstwa... 

• Confused 1
Napisano
4 minuty temu, mirage3 napisał:

Dziwne postrzeganie modelarstwa... 

Po prostu ilu sklejających tyle rodzajów postrzegania modelarstwa.

• Like 1
Napisano
12 minut temu, Xmen napisał:

Po prostu ilu sklejających tyle rodzajów postrzegania modelarstwa.

Ja też robiłem Messerschmitty z Intechu i już wtedy to ciężko się składało ale robiłem to bo Hasegawa to odległa galaktyka była. F-5E Hellera robiłem bo nie można było dostać Italeri. Ale to było dawno, teraz jest wybór to z niego korzystam. Dlatego nie rozumiem takich wypowiedzi jak przytoczona wcześniej, obsługi betoniarki do szpachlówki jakoś mało ma z modelarstwem wspólnego... 

Napisano

Chodzi mi o to,że czasami trzeba powalczyć z materią, a nie tylko wyjąć części z pudełka skleić i gotowe.Producenci szpachlówki też chcą zarobić.:jupi2::jupi2:

• Like 1