Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
39 minut temu, caughtinthemiddle napisał:

Wawrzyński coś wydał parę lat temu, ale nie miałem w ręku.

A jakiś bliższy namiar na to wydanie, o ile chodzi o Mirosława Wawrzyńskiego to o ile się orjętuję to pewno chodzi Ci o:

Czerwone gwiazdy sojusznik czarnych krzyży nad Polską (Pierwsza polska monografia działań lotnictwa sowieckiego i polskiego podczas wojny polsko-sowieckiej, rozpoczętej agresją zSRR na Polskę 17 IX 1939 roku. Autor prezentuje walki powietrzne, zestrzelenia samolotów sowieckich i polskich nad Kresami, ataki samolotów sowieckich na oddziały Wojska Polskiego i Korpusu Ochrony Pogranicza, omawia ewakuacje samolotów polskich na Węgry, do Rumunii i na łotwę. Tekst wzbogacają liczne niepublikowane dotąd zdjęcia archiwalne oraz barwne sylwetki samolotów polskich i sowieckich.) [opis ze strony wydawcy]

Namacalnej książki również jeszcze nie trzymałem w łapkach :nauka:, choć znajduje się na mojej długiej liście życzeń :czytaj:

Napisano
4 godziny temu, RAV napisał:

A ja sobie ją właśnie zamówiłem za 35 zł z wysyłką i pobraniem (takie wykopaliska wolę zamawiać z pobraniem, bo często się zdarza, że istnieją tylko wirtualnie).

To zrób proszę małe omówienie jak otrzymasz, dzięki.

• Like 1
Napisano

Dzięki RAV, nie wiem jak Kolega, ale ja mimo wszystko jak w czerwcu-lipcu trafię ją gdzieś w rozsądnej cenie to się na nią skuszę, choćby po to żeby poczytać o działaniach polsko-radzieckich we wrześniu 1939 na froncie wschodnim (:hmmm:nie jest to zbyt szeroko opisany temat)

Napisano

Ja se zafundowałem do uzupełnienia biblioteczki
DSCN9672.JPG.7474002df3a4a9c54217e445d1007f5a.JPG

Napisano

Grzesiu dołączam się do pytania przedmówcy .pomocy:

Napisano (edytowane)

Na Allegro.
Jeszcze są dostępne

Edytowane przez Grzes
Napisano
55 minut temu, Grzes napisał:

Na Allegro.
Jeszcze są dostępne

65 złociszy, nie mało. podpowiedz, warto  ? Jest w nich coś czego nie ma już w innych publikacjach ?

Napisano

Ja kupiłem by uzupełnić do serii: 66.LPSz, 32.PLRT i 36.SSPL

Ale przede wszystkim w książkach jest mnóstwo zdjęć (to była jedna z dewiz M.Mikołajczuka, by zdjęć było więcej niż stron książki).
Sporo fotek z lat 50.-60.które mnie najbardziej interesują, czyli ze sprzętem obsługi lotniskowej.

• Like 1
Napisano
Cytat

Ja se zafundowałem do uzupełnienia biblioteczki

Kto wydaje tą serię?

Na zdjęciu nie mogę się doczytać.

Jest też taka publikacja dotycząca 39 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego OPK z Mierzęcic?

Pomyślałem że jak kleje samoloty z biało -czerwoną to może trochę lokalnego patriotyzmu wprowadzę do kolekcji...

Napisano
4 godziny temu, myszaty napisał:

Kto wydaje tą serię?

Na zdjęciu nie mogę się doczytać.

Wydawnictwo - Rossagraph

• Like 1
Napisano

Całkiem możliwe że wydawnictwo już nie istnieje.

36 Samodzielny Specjalny Pułk Lotniczy 1947-1963
seria Formacje Lotnictwa Polskiego - wydany został przez AEROMAX

KRYSTEK

• Like 1
Napisano (edytowane)

Z tego co posiadam wydawnictwa Rossagraph:

1. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego ,,Warszawa'' cz.1  - wydanie 2005 r.

1. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego ,,Warszawa'' cz.2  - wydanie 2007 r.

7. Pułk Lotnictwa Bombowo -Rozpoznawczego   - wydanie 2006 r.

66. Lotniczy Pułk Szkolny - wydanie 2004r.

32 Pułk Lotnictwa Rozpoznania Taktycznego - wydanie 2004 r.

Historia 39 PLM z Mierzęcic nie doczekała się wydania w tej formie.

KRYSTEK.

Bardzo ciekawa książka to ,,Lotnicze tradycje Sochaczewa'' - 100 lat polskiego lotnictwa.

Krzysztof Kwiatkowski, Marian Mikołajczuk

Wydanie z 2018 roku. - ZP Wydawnictwo (oprawa twarda  336 stron)

Edytowane przez KRYSTEK
  • Like 1
Napisano
Godzinę temu, KRYSTEK napisał:

Z tego co posiadam wydawnictwa Rossagraph

No i chyba to (niestety) wszystko...

Do serii polecam jeszcze:
ecee4118472f90dff5b1eb67414d.thumb.jpg.d1414b8415aec781c1eeaba958062896.jpg

• Like 1
Napisano
14 godzin temu, myszaty napisał:

Całkiem prawdopodobne, tylko że ciężko znaleźć co wydali...można by szukać o ile jest publikacja 39 pułku.

Historię 39 PLM z Mierzęcic znajdziesz w Lotnictwie z szachownicą.

Napisano

A to wiem, po prostu materiałów nigdy za wiele, zawsze się może trafić jakaś fotka , wcześniej niepublikowana, czy opis...

Ale dzięki za wsparcie ??

Napisano

No to będzie trzeba spróbować uzupełnić serię w biblioteczce :nauka:

Napisano
2 godziny temu, em napisał:

Polecam dwie książki, 19 Leh p. Jacka Borowińskiego, oraz 36 SPLT Piotrka Michalskiego. 

A można gdzieś to kupić?