abtb Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 (edytowane) Kolejny "śledzik" F-104J, 207 Dywizjon Myśliwców Taktycznych, 83 Skrzydło Lotnicze Japońskich Sił Samoobrony, lotnisko Naha, prefektura Okinawa, Japonia, 1983r Można " walić" Aha, za tydzień w galerii .......... "śledź" Edytowane 9 Maja 2021 przez abtb 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Śledzik po japońsku? Bardzo udana sztuka, ja pomyślałbym o nieco jaśniejszych kolorach na liniach podziału... byłby chyba subtelniejszy Ale to indywidualne odczucia Brawo Ty 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Mmm uwielbiam sushi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Jak zwykle na najwyższym poziomie.Uczta dla oczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 I kolejna "pyszna kawusia" z "Kawiarenki u Kolegi Alfabetycznego" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Śledzik z uśmiechem. Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Nie no wymiękam, znowu śledź? I to jeszcze przy niedzieli, a nie w piątek? A poza tym fajny bo nieczęsto widzi się śledzia Japońca . I tym razem nie powiem: szkoda że nie Belg . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 Dziękuję za opinie 4 godziny temu, abtb napisał: za tydzień w galerii .......... "śledź" Preorder czy jakoś tak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 5 godzin temu, abtb napisał: Kolejny "śledzik" Ten kubek wygląda jakby był pojemności 0,5l a sam model jakby był w skali 1:144 Poza tym, kolejny fajny model do kolekcji. Z tym malowaniem i w tym uzbrojeniu, czytaj: z LAU pod skrzydłami, powinien fajnie się wyróżniać na tle całej reszty Szczęki choć "malowane czarnym markerem" to zawsze szczęki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 23 minuty temu, rudy0007 napisał: Ten kubek wygląda jakby był pojemności 0,5l Prawie że 24 minuty temu, rudy0007 napisał: sam model jakby był w skali 1:144 To już jest delikatna przesada 26 minut temu, rudy0007 napisał: Poza tym, kolejny fajny model do kolekcji. 27 minut temu, rudy0007 napisał: Szczęki choć "malowane czarnym markerem" to zawsze szczęki Zabrakło czerwonego markera i tak jakoś wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Ale, ale!!! Od kiedy to śledzie mają paszcze jak rekiny? I to jeszcze w wersji low visibility? A sam śledzik, jak to śledzik...mniam, mniam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Bardzo ładny kolejny śledzik po japońsku czyli Eiko (zrób fotki całej swojej kolekcji Zipperów) ale te linie podziałowe zbyt mocno biją po oczach. Są przerysowane jak w modelach kartonowych i ja również użyłbym jaśniejszego washa bo ta ciemna szarość zbyt mocno kontrastuje z resztą malowania modelu i jest zwyczajnie nienaturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 20 godzin temu, Mitrandir napisał: ja pomyślałbym o nieco jaśniejszych kolorach na liniach podziału.. 12 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Są przerysowane jak w modelach kartonowych Mi tam pasuje Weźcie panowie poprawkę na obróbkę zdjęcia - jakiekolwiek ingerowanie (rozjaśnianie, podświetlanie, rozświetlanie, kontrast) "podbija" wyrazistość linii i dodaje im czerni Te dwa modele były robione tym samym łoszem: Jest różnica? Ano jest. Może ze mnie fotograf do doopy (co zresztą jest faktem oczywistym) a może mam "skręt łoszowy" w nie właściwym kierunku i lubię takie kartonowe ulepy (kiedyś robiłem kartony to mi pewnie zostało ) 16 minut temu, Staryfajter1954 napisał: zrób fotki całej swojej kolekcji Cała kolekcja będzie zaprezentowana pod koniec miesiąca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 5 minut temu, abtb napisał: Mi tam pasuje Weźcie panowie poprawkę na obróbkę zdjęcia - jakiekolwiek ingerowanie (rozjaśnianie, podświetlanie, rozświetlanie, kontrast) "podbija" wyrazistość linii i dodaje im czerni Te dwa modele były robione tym samym łoszem: Jest różnica? Ano jest. Może ze mnie fotograf do doopy (co zresztą jest faktem oczywistym) a może mam "skręt łoszowy" w nie właściwym kierunku i lubię takie kartonowe ulepy (kiedyś robiłem kartony to mi pewnie zostało ) Cała kolekcja będzie zaprezentowana pod koniec miesiąca. Na zdjęciu prawdziwego samolotu linie są widoczne i temu nie można zaprzeczyć. Jednak odnoszę wrażenie, że nie są one tak ostro i kontrastowo widoczne jak na Twoich miniaturach. Te linie w rzeczywistości jak widzę są bardziej subtelne i jakby wygaszone i bardziej przez to współgrają z całością kamuflażu a nie dominują jak na Twoich modelach. Nie biją po oczach i nie nadają modelowi efektu kartonówki. Wiem, że niektórym podoba się taki przejaskrawiony efekt zaznaczania linii podziałowych ale niestety nie do końca jest on zgodny z rzeczywistością. To jedno a drugie chętnie zobaczę wszystkie Twoje 104 razem . Ot takie zdjęcie odziane i jeśli jest ich 15 to zrobiłeś przedstawiciela każdej z nacji a czy w swoich zbiorach masz dwumiejscowego TF-104G lub CF-104D z Revella z lat 90? Był w malowaniu jubileuszowym pułku Boelke. Szukam tego modelu i nie trafiłem na polskim rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: czy w swoich zbiorach masz dwumiejscowego TF-104G lub CF-104D z Revella z lat 90? Niestety nie 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Na zdjęciu prawdziwego samolotu linie są widoczne Albo i nie są: Boje o łosza na tym forum są dłuższe niż historia IIWW i są po prostu już nudne. Tak mi wyszło i tyle. Jak napisałem - mi to nie przeszkadza. Tym bardziej, że cała kolekcja była mniej więcej jednakowo łoszowana więc nic nie będzie się wyróżniać. Jak napisałem wcześniej - całość zostanie zaprezentowana 30.05 (data wstępna) i będzie można ocenić całokształt, pojedyncze egzemplarze, zasadność użytych technik, sens tworzenia kolekcji itp i itd. Jaki piszę w galeriach - będzie można pisać co się chce. Bedzie zaprezentowanych 15 śledzi wraz z jakimś tam słowem wstępnym i końcowym. Za dwa tygodnie słowo końcowe (przy prezentacji 15 śledzia) wygłosi też wieszcz Helmut . A "słowo" to będzie bardzo ważne i nie wiem czy na forum znajdzie się odważny żeby z nim polemizować Jakby co, na razie wygląda to tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 48 minut temu, abtb napisał: Niestety nie Albo i nie są: Boje o łosza na tym forum są dłuższe niż historia IIWW i są po prostu już nudne. Tak mi wyszło i tyle. Jak napisałem - mi to nie przeszkadza. Tym bardziej, że cała kolekcja była mniej więcej jednakowo łoszowana więc nic nie będzie się wyróżniać. Jak napisałem wcześniej - całość zostanie zaprezentowana 30.05 (data wstępna) i będzie można ocenić całokształt, pojedyncze egzemplarze, zasadność użytych technik, sens tworzenia kolekcji itp i itd. Jaki piszę w galeriach - będzie można pisać co się chce. Bedzie zaprezentowanych 15 śledzi wraz z jakimś tam słowem wstępnym i końcowym. Za dwa tygodnie słowo końcowe (przy prezentacji 15 śledzia) wygłosi też wieszcz Helmut . A "słowo" to będzie bardzo ważne i nie wiem czy na forum znajdzie się odważny żeby z nim polemizować Jakby co, na razie wygląda to tak: Linie podziałowe są widoczne ale ma jednym bardziej subtelnie jak na tym hiszpańskim F-104G albo bardziej wyraziście jak na pokazanym przez Ciebie włoskim F-104S ASA. Moim zdaniem robiąc podkreślanie linii podziałowych należy zachować sporo delikatności i umiaru by nie uzyskać efektu kartonówki. Zwyczajnie trzeba robić to z wyczuciem i zerkać na zdjęcia oryginału (nie wszystkie linie tak samo mocno się przecież odznaczają) a nie wszystkie modele traktować washem tak samo jakby od sztancy. Natomiast Twoja kolekcja 104 jest jedną z najfajniejszych tym bardziej, że w Polsce ten piękny samolot dobrze się nie kojarzy a Ty poświęciłeś jej sporo czasu i uwagi co oczywiście jest godne szacunku. Dla mnie to bardzo przyjemny zbiór modeli 104 tym bardziej bliski mojej osobie to Statfighter to mój ukochany samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: należy zachować sporo delikatności Zgadzam się całkowicie ale jak ma się dwie łopaty zamiast dłoni to takie są efekty 4 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Twoja kolekcja 104 jest jedną z najfajniejszych Dziękuję bardzo ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. A ten, jak wiadomo nastąpi 30.05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 zacny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Godzinę temu, abtb napisał: Zgadzam się całkowicie ale jak ma się dwie łopaty zamiast dłoni to takie są efekty Dziękuję bardzo ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. A ten, jak wiadomo nastąpi 30.05 W kwestii washa na Twoich 104 rozmawiałem z panem Józefem Dubielem, który owszem zwrócił uwagę na Twoje Starfightery ale i na tego dominującego washa. Wiem, ze jest to modne przedstawianie linii podziału blach ale niezbyt realistyczne. Natomiast patrząc na Twoje modele mogę powiedzieć jedno, lubisz Starfightery i masz do nich dryg i cieszę się, że mam bratnią starfajterową duszè :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 Model bardzo udany, ale ten kubek to cholerne arcydzieło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi