merlin_70 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Wartościowe to było to co było niedostępne w normalnej sprzedaży . Książka Morgaly to hit kto miał ten gość kto nie miał ten szedł do biblioteki a tam najważniejsze strony wyrwane . Na szczęście te czarno biale rysunki i słabej jakości zdjęcia pojawiały się w innych książkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Dziś mam dla Was garstkę skanów z numeru 38 (1419) z 17.09.1978r. Notatka wyjaśniająca nazwę LOT - Lot On Tempelhoff Mewa Coś z historii I na koniec godło i barwa 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 I jako bonus nr 7 (1441) z 18.02.1979r. Wreszcie trochę ciekawych zdjęć A dla tych, którzy chcieliby się związać na dłużej Kolejny wyrób z PZL Dla miłośników opowieści historycznych Dla miłośników godła i barwy No i na deser... 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Dziś mam dla Was nr 10 (1496) z 09.03.1980r. Pewnie zauważyliście, że egzemplarze, które posiadam są dość tendencyjne w swej treści, a ja tę tendencyjność dodatkowo podkreślam swoim wyborem prezentowanych stron. A więc Mewa - c.d. I takie marzenie wielu filatelistów z tamtych lat Punkt obowiązkowy - godło i barwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Szkoda że wcześniej nie wstawiłeś papierów do tej Mewki, przydałyby mi się. A o Iskierce coś tam się nie zawieruszyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 W dniu 31.01.2022 o 00:47, Piotr Dmitruk napisał: Mewki Robiłeś model? W dniu 31.01.2022 o 00:47, Piotr Dmitruk napisał: A o Iskierce coś tam się nie zawieruszyło? Piotrze, coś było, ale chyba tylko artykuł. Poszukam. A zanim kolejny numer to taki przerywnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 7 godzin temu, Grzes napisał: Robiłeś model? Właśnie robi na sąsiednim forum https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=891&t=91794 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 7 godzin temu, abtb napisał: Właśnie robi na sąsiednim forum https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=891&t=91794 O kurcze! Dzięki Człowiek siedzi na tym Modelworkowym zaścianku i nie wie co się na świecie dzieje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Po krótkiej przerwie dziś nr 19 (1609) z 26.09.1982r. Niestety, oprócz zdjęć na okładce, więcej ani słowa o Sokole... W środku zamiast Sokoła... Tygrys I trochę dla miłośników czytania... Mój ulubiony dział: W następnym numerze coś dla miłośników RWD... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Nr 19 (1641) z 8.05.1983r. Zgodnie z obietnicą numer dla miłośników RWD, których jak wiadomo na forum nie brakuje. Po takim numerze na pewno każdy chciał sobie skleić RWD-5bis Historyja: I oczywiście samolocik: Dodatkowo jeszcze z numeru: I słówko o muzeum w Drzonowie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) To dopisz, żeby nie traktować tej sylwetki RWD-5 poważnie. Jeszcze ktoś uzna to za dokumętację. Edytowane 7 Lutego 2022 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Po takim numerze na pewno każdy chciał sobie skleić RWD-5bis W 1983 nie bardzo było jak skleić sobie RWD-5. ZTS wydał ten model gdzieś na początku 1985. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Kiedyś wszędzie czytano Skrzydlatą Polskę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Widzicie ten charakter pisma? Bo to chyba ręczne liternictwo! Masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 8 godzin temu, myszaty napisał: ręczne liternictwo! Piękna umiejętność! A dziś gimbaza ma problem z poprawnym pisaniem na komputerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 Mam dziś dla Was wybór stronek ze Skrzydlatej Nr 38 (1712) z 16.09.1984r. W 1984 roku dotknąć Mi-24... bezcenne To był czas, gdy nas przemysł lotniczy coś znaczył Znalazłem coś dla szybowników I historyków I historia trochę nowsza Tradycyjnie - Godło i Barwa I ciekawostka dla nas - modelarzy Na końcu też coś dla modelarzy - zgodnie z tematem numeru, kabina Wilgi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Informacja z Młodego Technika z 1972r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Cześć! To jest dobry tekst: "W przeciwieństwie do AN-2, który był zaprojektowany jako samolot wielozadaniowy i został tylko przystosowany do celów rolniczych, M-15 jest już w założeniu maszyną rolniczą...". I się okazało, że właśnie dlatego kołchoźnicy (czyli główny klient!) nie chcieli nawet słyszeć o tym samolocie - bo Antonowem można było żonę do miasta na zakupy zawieźć, i przywieźć meble albo pościel a tym wynalazkiem co? To się nazywa nie wyrażone wprost wymagania klienta! Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Klub 1:72 z 1975r. SP nr 17 z 24.04.1975r. Trochę zaangażowanej historii i plany. Edytowane 25 Maja 2022 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Z tego co podała SP był jakiś plastikowy model Columbii wytwarzany przez "Wytwórczość Różną". Coś mi umknęło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Rozpoczynam wrzucanie serii Godło i barwa w lotnictwie ze Skrzydlatej Polski z lat 1982-84. Zbiór odnaleziony w tajemniczej teczce o której pisałem jakiś czas temu, a który dostałem od kolegi po koniec lat osiemdziesiątych. Na odwrocie niektórych stron zamieszczony jest Klub 1:72 lub plany samolotów. Oczywiście będę to prezentował, a jest tam sporo fajnych rzeczy takich jak recenzja Łosia ZTSu, czy artykuł jak budować modele waku na przykładzie Jaka-15. No to zaczynamy: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Godzinę temu, barszczo napisał: Rozpoczynam wrzucanie serii Godło i barwa w lotnictwie ze Skrzydlatej Polski z lat 1982-84. Zbiór odnaleziony w tajemniczej teczce o której pisałem jakiś czas temu, a który dostałem od kolegi po koniec lat osiemdziesiątych. Na odwrocie niektórych stron zamieszczony jest Klub 1:72 lub plany samolotów. Oczywiście będę to prezentował, a jest tam sporo fajnych rzeczy takich jak recenzja Łosia ZTSu, czy artykuł jak budować modele waku na przykładzie Jaka-15. No to zaczynamy: Oj, żeby tylko Stratus nie podchwycił tematu, bo wyda dodatki "Malowania" do wszystkich tomów PKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 33 minuty temu, kopernik napisał: Oj, żeby tylko Stratus nie podchwycił tematu Zakładam się, że te stare rysunki z SP są bardziej rzetelne niż malowanki Stratusa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Lepiej nie zakładaj tego a priori. To jednak stan wiedzy na lata 80-te. Analizuj każde osobno, porównując ze zdjęciami, których w międzyczasie trochę wypłynęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Stratusowi ostatnio chyba słabo wyszła analiza zdjęć ... dodatek Malowania PKL VII. Kolega Grzes wskazał min takie błędy, jest ich więcej ... A stan wiedzy aktualny i wcale nie dotyczy maszyn z odległych czasów, zdjęcia do analizy kolorowe. Stąd moja złośliwość w stosunku do Stratusa ( a książkę i tak kupiłem ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi