RH Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Jeszcze jeden samolocik . Tu-22 Blinder I jeszcze zaprezentuje parę modeli ale w dziale broni pancernej ,,które udało mi sie zrobić teraz 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Szacun za model tylko nie wiem czy nie powinien być bardziej brudny i napisy nie powinny być bliżej kabiny. Ale fajnie zrobiony. Ciekawostka, na Tu 22 latał późniejszy prezydent Czeczenii Dudajew. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Bombowce z czerwoną gwiazdą zawsze wyglądały urokliwie na swój sposób. Te albo się lubi albo nienawidzi. Szczęki na pysku są kozackie i pewnie tylko ze względu na nie byłbym w stanie sobie taki bombowiec sprawić Jak się składało ten zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 19 Lipca 2021 Autor Share Napisano 19 Lipca 2021 15 godzin temu, rudy0007 napisał: Bombowce z czerwoną gwiazdą zawsze wyglądały urokliwie na swój sposób. Te albo się lubi albo nienawidzi. Szczęki na pysku są kozackie i pewnie tylko ze względu na nie byłbym w stanie sobie taki bombowiec sprawić Jak się składało ten zestaw? Pytanie tendencyjne mi sie dobrze składało chociaż były tam male trudności .ale to moje zdanie , inna osoba to napisali by że do d....y a jeszcze inna ze wyśmienicie .Wszystko zalezy od człowieka który to skleja ot taka filozoficzna wypowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Niezłe doposażenie kolekcji zrobiłeś w ruskie samoloty. I to same duże gabaryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Podoba mi się, szczęki fajnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Łooo Paanie, ale mi się marzą takie ruskie maszyny. Kiedyś chyba zrobie sobię taką kolekcję, ale z racji wielkości raczej celować będę w 144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Twoja trzecia galeria z rzędu jaką przeglądam i komentuję, tym razem miałem już nie spamować. Ale ten Tu-22 jest ciekawszy niż poprzednie. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Duży plus za maszynę z uśmiechem... Tylko co to za otwarte luki przed podwoziem przednim? Pytam bom profan w tej erze aviacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 16 godzin temu, obłok napisał: Tylko co to za otwarte luki przed podwoziem przednim To luki do "załadowania" pilotów - siadasz na fotel i jedziesz do kabiny Widać to ładnie w 3.53 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 Cześć! I rozumiem katapultowanie do dołu?... Nie zrobią w ten sposób foteli klasy zero/zero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 Tak, katapultowanie odbywało się do dołu. A samolot miał dosyć ponurą reputację. Nazywano go Man-Eater Polecam ten film: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 3 godziny temu, abtb napisał: To luki do "załadowania" pilotów - siadasz na fotel i jedziesz do kabiny jako laik podrążę temat dalej bo wielce mnie to zainteresowało.... - czyli załoga liczyła 3 osoby z czego ostatni siedział tyłem... (domyślam się że to pilot, nawigator i bombardier) - czyli z "geometrii" wynika że szyny po których wjeżdzały te fotele nie szły tylko w górę ale w końcowej fazie ruchu następowało przesunięcie w tył... no chyba że ten pierwszy w kolejności miał miejscówkę całkiem na dziobie w pozycji leżącej... - skąd taki pomysł na ruchome fotele od dołu? czy to wyłącznie sowiecki patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 22 minuty temu, M.A.V. napisał: czyli z "geometrii" wynika że szyny po których wjeżdzały te fotele nie szły tylko w górę ale w końcowej fazie ruchu następowało przesunięcie w tył.. Nie wydaje mi się żeby były jeszcze jakoś "odginane" Są najprawdopodobniej przymocowane do grodzi i jeżdżą tylko po linii prostej. Są to w sumie prowadnice po których porusza się fotel w czasie "wystrzału" Co do układu "siedzenia" to raczej "operator radaru/uzbrojenia" - pilot - nawigator. Zresztą jak się popatrzy na fotkę nr 1 to ładnie widać, że jak fotele pojadą do góry pod kątem pod jakim są ustawione to idealnie wpasują się w oszklenie" kadłuba. 22 minuty temu, M.A.V. napisał: skąd taki pomysł na ruchome fotele od dołu? czy to wyłącznie sowiecki patent? Podobne rozwiązanie było w F-104 pierwszych serii. Pilot wsiadał normalnie ale fotel był wyrzucany do dołu. Taki pomysł zrodził się z teorii, że pilot wyrzucony do góry zostanie uderzony usterzeniem pionowym. Z czasem chyba zaczęto stosować trochę szybsze katapulty i problem zniknął. W książce "S-karda" opisującej pilotów F-104 był chyba fragment o tym, ze na niskiej wysokości pilot powinien samolot odwrócić do góry brzuchem i dopiero wtedy się katapultować. Ot, taki międzynarodowy "patent" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi