Gerd Napisano 10 Września 2021 Share Napisano 10 Września 2021 W czasach przedtrumpeterowskich wcale nie łatwo było zdobyć model UAZ'a. Udało mi się to i zaraz potem dostałem drugiego pod choinkę, a chwilę później pojawił się Trumpeter i.... zdewaluował moje zdobycze. Marne shortruny zabierałem gdzie tylko mogłem i piłowałem, piłowałem, piłowałem. Dwutygodniowy wyjazd nad morze gdy główną atrakcją było bezmyślne smażenie się na plaży wystarczał na jeden zestaw. Pierwszy wydłubany w 2015 w stanie surowym trafił do pudła, drugi rok później . W końcu przyszedł czas i pomysł. A pomysł to synteza kilku zdjęć: Teraz Galeria: Wykorzystane zestawy to: Military Wheels: UAZ 469 - 3508, Meng: ZU-23x2 - SPS026; MiniArt - WW2 drivers - 35042. 26daplot wchodził w skład 6PDPD /6PBPD w latach 1986-92. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Jak ze zdjęcia Fajna scenka, ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Praca bardzo dobra, ma to sens. Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 47 minut temu, mandrivecs napisał: Praca bardzo dobra, ma to sens. Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł? Fakt raczej na poligon by nie wpuścili. Poza tym model i scenka fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 No piękne dzieło sztuki, tylko plecaki nie pasują - kostki miała piechotą , tu powinny być zasobniki desantowca. Ale podziwiam za wkład w polskie figurki wyposażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Fajny zestaw. Mam pytanie .Czy podczas ruchu tego zestawu był prowadzony ogień z ZU?Z tego co widziałem na filmach w pozycji bojowej jest odrzut i to spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 13 godzin temu, mandrivecs napisał: Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł? Też mi ten dzieciak nie bardzo tu pasuje, no ale... Druga rzecz, to chorągiewka sygnalizacyjna, której sztywność sugeruje dość szybką jazdę, a tymczasem chłopaki powoli na asfaltówkę wjeżdżają. Moim zdaniem powinien ją trzymać tak, jak na archiwalnych zdjęciach lub przynajmniej materiał powinien luźniej zwisać. Cała jednak reszta bardzo pomysłowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Pomysł genialny, bardzo dobre wykonanie. Czuć ducha epoki - LWP/ Wtedy to było wojsko- każdy cywil chciał nosić "moro". Bordowy beret to elita. Krótkimi seriami do F-4 Phantom-OGNIA!!!!! Kompania śpiew!!!! Edytowane 11 Września 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 bardzo mi się podoba no i oryginalny pomysł na wykorzystanie łuski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Września 2021 Share Napisano 13 Września 2021 Super robota! Gen. January Komański ("Komancz", ówczesny dowódca 6-ej) patrzy na to z góry z krainy zawsze otwierających się spadochronów najpewniej z zadowoleniem. Drobne klimaty desantowe typu US-y, orzeszki, emblemat prawidłowo na 1987 rok na prawym ramieniu itp. robią efekt. Rambo - to są zasobniki jak najbardziej, nie kostki. Tylko coś ich mało - 7 żołnierzy a 4 zasobniki (chyba że mnie oczy zawiodły i nie dopatrzyłem). AKMS-ów też się nie doliczyłem ale na fotkach mogły się gdzieś schować. Mimo wszystko każdy przeciwlotnik był też "rezerwowym" szturmanem. seven up - nie wiem jak z ogniem w czasie jazdy ale z postoju bez odczepiania jak najbardziej się dało, np. w przypadku zaskoczenia kolumny przez nalot. Drugie zdjęcie od góry z epoki - UAZ w 6-ej bez emblematu? Nawet w Stanie Wojennym były wymalowane, tylko wtedy cała dywizja bordowe miała (zamiast kolorów batalionowych). Wiesz coś więcej o tym zdjęciu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Super pomysł i wykonanie!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 No to teraz GAZ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Cześć! Nie znam się, a więc się wypowiem Tytus jak widać już się kompletnie uczłowieczył... Ta figurka przesuwa całą dioramę w kierunku sztuki, ciekawa sprawa. Ja się dziwię, że Ci goście jadą na holowanym dziale - zwykle w Polsce się mówiło, że na przyczepie nikogo nie ma prawa być, oczywiście od tego zawsze sporo wyjątków było, ale te krzesełka wyglądają tak, że bardzo łatwo można z tego spaść.. A najbardziej chciałem zapytać o te Kałasznikowy zamontowane przy wylotach luf - co to z kolei za wynalazek? Podejrzewam Tu fascynującą historię. Gratuluję pięknej dioramy i życzę powodzenia przy następnej. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 17 Września 2021 Share Napisano 17 Września 2021 Jeżdżenie na ZU-23-2 było (przynajmniej w 6-ej) wręcz powszechne, zdjęć dokumentujących taką praktykę jest od metra i jeszcze trochę - choćby i w tym wątku. Chodzi o możliwość błyskawicznego otwarcia ognia po zatrzymaniu, bez odczepiania działa. Karabinek na lufie to rozwiązanie stosowane celem oszczędności amunicji przy szkolnym strzelaniu na skrócone odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Września 2021 Share Napisano 17 Września 2021 Dzięki, tak podejrzewałem... A jak one były odpalane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Września 2021 Autor Share Napisano 17 Września 2021 W dniu 11.09.2021 o 07:58, mandrivecs napisał: Praca bardzo dobra, ma to sens. Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł? Tak, taki był pomysł, z resztą ewoluował, rozwijał się zmieniał w końcu uznałem, że nie wszystko musi być śmiertelnie poważne. W dniu 11.09.2021 o 08:47, Adamo722 napisał: Fakt raczej na poligon by nie wpuścili. Poza tym model i scenka fajna Ileż to raz się słyszało opowieści o babci / dziadku spacerujących podczas strzelań po kulochwycie z koszykiem na grzyby... a taki smyk, na rowerze.... W dniu 11.09.2021 o 21:21, Rafał B napisał: (...) Druga rzecz, to chorągiewka sygnalizacyjna, której sztywność sugeruje dość szybką jazdę, a tymczasem chłopaki powoli na asfaltówkę wjeżdżają. Moim zdaniem powinien ją trzymać tak, jak na archiwalnych zdjęciach lub przynajmniej materiał powinien luźniej zwisać. Cała jednak reszta bardzo pomysłowa wiatr od morza..... Dziękuję za uznanie. W dniu 11.09.2021 o 10:38, seven up napisał: Fajny zestaw. Mam pytanie .Czy podczas ruchu tego zestawu był prowadzony ogień z ZU?Z tego co widziałem na filmach w pozycji bojowej jest odrzut i to spory. Faktycznie sensu w tym nie wiele ale... fason ważna rzecz. Osobiście uważam prowadzenie celowanego ognia w pozycji marszowej z działa za niemożliwe. A jakiegokolwiek za ryzykowne - w sensie technicznym. Łatwo o uszkodzenia. W dniu 13.09.2021 o 09:54, Michal_G napisał: Super robota! Gen. January Komański ("Komancz", ówczesny dowódca 6-ej) patrzy na to z góry z krainy zawsze otwierających się spadochronów najpewniej z zadowoleniem. Drobne klimaty desantowe typu US-y, orzeszki, emblemat prawidłowo na 1987 rok na prawym ramieniu itp. robią efekt. Rambo - to są zasobniki jak najbardziej, nie kostki. Tylko coś ich mało - 7 żołnierzy a 4 zasobniki (chyba że mnie oczy zawiodły i nie dopatrzyłem). AKMS-ów też się nie doliczyłem ale na fotkach mogły się gdzieś schować. Mimo wszystko każdy przeciwlotnik był też "rezerwowym" szturmanem. seven up - nie wiem jak z ogniem w czasie jazdy ale z postoju bez odczepiania jak najbardziej się dało, np. w przypadku zaskoczenia kolumny przez nalot. Drugie zdjęcie od góry z epoki - UAZ w 6-ej bez emblematu? Nawet w Stanie Wojennym były wymalowane, tylko wtedy cała dywizja bordowe miała (zamiast kolorów batalionowych). Wiesz coś więcej o tym zdjęciu? Dziękuję, w tym za rozstrzygnięcie sprawy zasobnika. Zasobników w dioramce jest 5. 4 po bokach jeden za siedzeniem dowódcy pojazdu. podobnie Kałachów. 2 na lufach ZU dwa przy "wojsku" a kierowca ma obok miedzy siedzeniami. Swoim i pasażera. Panowie kadra z krótką bronią.... bez bagażu. Zdjęcie pochodzi z przełomu lat 80/90. był czas kiedy już się nie malowało z blaszanego szablonu, a jeszcze a naklejkami było cienko. I w ogóle ze wszystkim. W dniu 16.09.2021 o 11:55, pmroczko napisał: (...) A najbardziej chciałem zapytać o te Kałasznikowy zamontowane przy wylotach luf - co to z kolei za wynalazek? Podejrzewam Tu fascynującą historię. (...) Myślę że nie będzie ciekawej historii, a czysty pragmatyzm . Na tych lichych krzesełkach trzeba się było dobrze trzymać.... broń nie przeszkadzała, no i "na oku cały czas" . Oczywiście tylko na czas marszu. Uwaga Kolegi Michała_G jak najbardziej! Ponieważ każda praca to próba czegoś nowego to w tym wypadku TYTYS był eksperymentem. Pierwszy raz wykonałem figurkę prawie całą samodzielnie. Użyłem gotowej głowy i butów. I mimo, że poglądy na jego obecność są .... różne, to postanowiłem się podzielić relacja z etapów prac. Dziękuję WSZYTSKIM zaglądającym do mojej galerii, tym którzy zabrali głos w szczególności. Każda uwaga, spostrzeżenie BARDZO cenne. Dziękuję za wspaniałe zdjęcia GAZ'a, Dziękuję za dobre słowo, a także Administracji za wyróżnienie fotką Admina. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 18 Września 2021 Share Napisano 18 Września 2021 Bez Tytusa cała praca pozostałaby tylko kolejną, choć świetną, sztampową dioramką. Chłopak robi robotę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi