Skocz do zawartości

UAZ-469 + ZU-23x2 z 26daplot/ 6PBPD; 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W czasach przedtrumpeterowskich wcale nie łatwo było zdobyć model UAZ'a. Udało mi się to i zaraz potem dostałem drugiego pod choinkę, a chwilę później pojawił się Trumpeter i.... zdewaluował moje zdobycze. Marne shortruny zabierałem gdzie tylko mogłem i piłowałem, piłowałem, piłowałem. Dwutygodniowy wyjazd nad morze gdy główną atrakcją było bezmyślne smażenie się na plaży wystarczał na jeden zestaw. Pierwszy wydłubany w 2015 w stanie surowym trafił do pudła, drugi rok później . W końcu przyszedł czas i pomysł.

A pomysł to synteza kilku zdjęć: 

HixDCon.jpg

rMXmMkX.jpg

yBYTIey.jpg

lDPgDQC.jpg

4q1xA3Y.jpg

U8UmdyC.jpg

v2nBX4Z.jpg

ksQQyY4.jpg

Teraz Galeria:

nONqe4N.jpg

ISm0G2G.jpg

rv0g8v5.jpg

fB6nJnj.jpg

sUa00gw.jpg

DRhbfrN.jpg

3qqF6Au.jpg

dDVlcnG.jpg

IhUjpEr.jpg

C5t46eb.jpg

Yjl6rGR.jpg

Wykorzystane zestawy to: Military Wheels: UAZ 469 - 3508, Meng: ZU-23x2 -  SPS026; MiniArt - WW2 drivers - 35042. 

26daplot wchodził w skład 6PDPD /6PBPD w latach 1986-92.

• Like 16
Napisano
47 minut temu, mandrivecs napisał:

Praca bardzo dobra, ma to sens. Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł?

Fakt raczej na poligon by nie wpuścili. Poza tym model i scenka fajna :super:

Napisano

No piękne dzieło  sztuki, tylko plecaki nie pasują - kostki miała  piechotą , tu powinny być zasobniki desantowca. Ale podziwiam za wkład w   polskie figurki  wyposażenie  🙂 

Napisano

Fajny zestaw👍. Mam pytanie .Czy podczas  ruchu tego zestawu był prowadzony ogień z ZU?Z tego  co widziałem na filmach  w pozycji bojowej jest odrzut i to spory.

Napisano
13 godzin temu, mandrivecs napisał:

Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł?

Też mi ten dzieciak nie bardzo tu pasuje, no ale...

Druga rzecz, to chorągiewka sygnalizacyjna, której sztywność sugeruje dość szybką jazdę, a tymczasem chłopaki powoli na asfaltówkę wjeżdżają.

Moim zdaniem powinien ją trzymać tak, jak na archiwalnych zdjęciach lub przynajmniej materiał powinien luźniej zwisać.

Cała jednak reszta bardzo pomysłowa 👍

Napisano (edytowane)

Pomysł genialny, bardzo dobre wykonanie.  Czuć ducha epoki - LWP/ Wtedy to było wojsko- każdy cywil chciał nosić "moro".  Bordowy beret to elita.  Krótkimi seriami do F-4 Phantom-OGNIA!!!!!

Kompania śpiew!!!!

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1
Napisano

Super robota! Gen. January Komański ("Komancz", ówczesny dowódca 6-ej) patrzy na to z góry z krainy zawsze otwierających się spadochronów najpewniej z zadowoleniem. Drobne klimaty desantowe typu US-y,  orzeszki, emblemat prawidłowo na 1987 rok na prawym ramieniu itp. robią efekt. Rambo - to są zasobniki jak najbardziej, nie kostki. Tylko coś ich mało - 7 żołnierzy a 4 zasobniki (chyba że mnie oczy zawiodły i nie dopatrzyłem).  AKMS-ów też się nie doliczyłem ale na fotkach mogły się gdzieś schować. Mimo wszystko każdy przeciwlotnik był też "rezerwowym" szturmanem.

seven up - nie wiem jak z ogniem w czasie jazdy ale z postoju bez odczepiania jak najbardziej się dało, np. w przypadku zaskoczenia kolumny przez nalot.

Drugie zdjęcie od góry z epoki - UAZ w 6-ej bez emblematu? Nawet w Stanie Wojennym były wymalowane, tylko wtedy cała dywizja bordowe miała (zamiast kolorów batalionowych). Wiesz coś więcej o tym zdjęciu?

• Like 1
Napisano

Cześć!

Nie znam się, a więc się wypowiem 🙂 Tytus jak widać już się kompletnie uczłowieczył... Ta figurka przesuwa całą dioramę w kierunku sztuki, ciekawa sprawa.

Ja się dziwię, że Ci goście jadą na holowanym dziale - zwykle w Polsce się mówiło, że na przyczepie nikogo nie ma prawa być, oczywiście od tego zawsze sporo wyjątków było, ale te krzesełka wyglądają tak, że bardzo łatwo można z tego spaść..

A najbardziej chciałem zapytać o te Kałasznikowy zamontowane przy wylotach luf - co to z kolei za wynalazek? Podejrzewam Tu fascynującą historię.

Gratuluję pięknej dioramy i  życzę powodzenia przy następnej. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Jeżdżenie na ZU-23-2 było (przynajmniej w 6-ej) wręcz powszechne, zdjęć dokumentujących taką praktykę jest od metra i jeszcze trochę - choćby i w tym wątku. Chodzi o możliwość błyskawicznego otwarcia ognia po zatrzymaniu, bez odczepiania działa.  Karabinek na lufie to rozwiązanie stosowane celem oszczędności amunicji przy szkolnym strzelaniu na skrócone odległości.

Napisano

Dzięki, tak podejrzewałem... A jak one były odpalane?

Napisano
W dniu 11.09.2021 o 07:58, mandrivecs napisał:

Praca bardzo dobra, ma to sens. Tylko ten w czerwonej koszulce zawiewa trochę groteską. Taki był pomysł?

Tak, taki był pomysł, z resztą ewoluował, rozwijał się zmieniał w końcu uznałem, że nie wszystko musi być śmiertelnie poważne.  

W dniu 11.09.2021 o 08:47, Adamo722 napisał:

Fakt raczej na poligon by nie wpuścili. Poza tym model i scenka fajna :super:

Ileż to raz się słyszało opowieści o babci / dziadku spacerujących  podczas strzelań po kulochwycie z koszykiem na grzyby... a taki smyk, na rowerze.... 

W dniu 11.09.2021 o 21:21, Rafał B napisał:

(...)

Druga rzecz, to chorągiewka sygnalizacyjna, której sztywność sugeruje dość szybką jazdę, a tymczasem chłopaki powoli na asfaltówkę wjeżdżają.

Moim zdaniem powinien ją trzymać tak, jak na archiwalnych zdjęciach lub przynajmniej materiał powinien luźniej zwisać.

Cała jednak reszta bardzo pomysłowa 👍

wiatr od morza.....

Dziękuję za uznanie.

W dniu 11.09.2021 o 10:38, seven up napisał:

Fajny zestaw👍. Mam pytanie .Czy podczas  ruchu tego zestawu był prowadzony ogień z ZU?Z tego  co widziałem na filmach  w pozycji bojowej jest odrzut i to spory.

Faktycznie sensu w tym nie wiele ale... fason ważna rzecz. Osobiście uważam prowadzenie celowanego ognia w pozycji marszowej z działa za niemożliwe. A jakiegokolwiek za ryzykowne - w sensie technicznym. Łatwo o uszkodzenia.

W dniu 13.09.2021 o 09:54, Michal_G napisał:

Super robota! Gen. January Komański ("Komancz", ówczesny dowódca 6-ej) patrzy na to z góry z krainy zawsze otwierających się spadochronów najpewniej z zadowoleniem. Drobne klimaty desantowe typu US-y,  orzeszki, emblemat prawidłowo na 1987 rok na prawym ramieniu itp. robią efekt. Rambo - to są zasobniki jak najbardziej, nie kostki. Tylko coś ich mało - 7 żołnierzy a 4 zasobniki (chyba że mnie oczy zawiodły i nie dopatrzyłem).  AKMS-ów też się nie doliczyłem ale na fotkach mogły się gdzieś schować. Mimo wszystko każdy przeciwlotnik był też "rezerwowym" szturmanem.

seven up - nie wiem jak z ogniem w czasie jazdy ale z postoju bez odczepiania jak najbardziej się dało, np. w przypadku zaskoczenia kolumny przez nalot.

Drugie zdjęcie od góry z epoki - UAZ w 6-ej bez emblematu? Nawet w Stanie Wojennym były wymalowane, tylko wtedy cała dywizja bordowe miała (zamiast kolorów batalionowych). Wiesz coś więcej o tym zdjęciu?

Dziękuję, w tym za rozstrzygnięcie sprawy zasobnika. Zasobników w dioramce jest  5. 4 po bokach jeden za siedzeniem dowódcy pojazdu. podobnie Kałachów.  2 na lufach ZU dwa przy "wojsku" a kierowca ma obok miedzy siedzeniami. Swoim i pasażera. Panowie kadra z krótką bronią.... bez bagażu. 

Zdjęcie pochodzi z przełomu lat 80/90. był czas kiedy już się nie malowało z blaszanego szablonu, a jeszcze a naklejkami było cienko.  I w ogóle ze wszystkim.

W dniu 16.09.2021 o 11:55, pmroczko napisał:

(...)

A najbardziej chciałem zapytać o te Kałasznikowy zamontowane przy wylotach luf - co to z kolei za wynalazek? Podejrzewam Tu fascynującą historię.

(...)

Myślę że nie będzie ciekawej historii, a czysty pragmatyzm . Na tych lichych krzesełkach trzeba się było dobrze trzymać.... broń nie przeszkadzała, no i "na oku cały czas" . Oczywiście tylko na czas marszu.  Uwaga Kolegi Michała_G jak najbardziej!

Ponieważ każda praca to próba czegoś nowego to w tym wypadku TYTYS był eksperymentem. Pierwszy raz wykonałem figurkę prawie całą samodzielnie. Użyłem gotowej głowy i butów. I mimo, że poglądy na jego obecność są .... różne, to postanowiłem się podzielić relacja z etapów prac. 

DXfT0K0.jpg

Dziękuję WSZYTSKIM zaglądającym do mojej galerii, tym którzy zabrali głos w szczególności. Każda uwaga, spostrzeżenie BARDZO cenne. Dziękuję za wspaniałe zdjęcia GAZ'a, Dziękuję za dobre słowo, a także Administracji za wyróżnienie fotką Admina. 

• Like 3