rymulus Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 Godzinę temu, rudy0007 napisał: Nie no naprawdę, dokumentacja jest taka słaba, Pięć czy sześć zdjęć, na których bazuję, trudno nazwać wymarzoną dokumentacją. Ale jak widać i z takiego materiału da się coś wycisnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 A ja chciałbym zapytać czy warto wydać drugie tyle na to pudło z plastikiem Zvezdy w środku... co oni dodali do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 2 godziny temu, zegeye napisał: A ja chciałbym zapytać czy warto wydać drugie tyle na to pudło z plastikiem Zvezdy w środku... co oni dodali do modelu? Ale to nie jest model zvezdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Możemy narzekać na ACE, ale... do wyboru jest chyba tylko stary Airfix sprzed prawie 40 lat i chyba jeszcze gorszy A-model (z klonami) sprzed 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Zbliżam się do zamknięcia kadłuba. Ale zanim to nastąpi to pokażę to co jeszcze dorobiłem do wnętrza i będzie kilka fotek z lakierowania. Jak już wspomniałem dorobiłem kilka drobnych detali, które nieco dodadzą uroku Kamowowi. Zrobiłem uszka. I zasłonki. Doszła też rurka z nawiewem na szybę. Rurka potrzebowała opasek mocujących i tu powrócił odwieczny problem, jak wyciągnąć patyczek higieniczny nad ogniem żeby miał odpowiednią średnicę i kształt. Myślałem, i wymyśliłem prosty patent. Jeśli coś ma mieć jakiś konkretny kształt to potrzebne jest kopyto do jego wykonania. Wziąłem więc prosty drut, ten sam, z którego wyginałem rurkę nawiewu i włożyłem do środka patyczka higienicznego, następnie rozgrzałem go i wyciągnąłem. Plastik ułożył się idealnie na drucie i powstała równa rurka o żądanej średnicy. Podczas lakierowania postanowiłem trochę poeksperymentować bo i tak niewiele będzie widać. Na początek postanowiłem rozjaśnić trochę wręgi metodą podobną jak stosuje się w szmatopłatach. A dalej już klasycznie, trochę maziaji, lakier bazowy i drobnica. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 No pięknie to wychodzi Z tym patyczkiem i kopytem też dobry pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 No dobra, uszka gotowe, czas na barszczyk. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Super robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 No panie, to jest coś. To już nie super tylko hiper robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Pięknie się to wszystko prezentuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Fantastyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Mała aktualizacja tak na szybko. Naniosłem łosza i położyłem warstwę lakieru matowego. Dodałem trochę zabrudzeń na podłodze, a w "międzyczasie" jak schło dorobiłem pasy do foteli i do pozostałych skrzyneczek dokleiłem kable. Całość elektroniki jest już zamontowana, jeszcze dodam kilka kropel lakieru błyszczącego na zegary i jutro biorę się za zamykanie kadłuba. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Cudny efekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 No i przeszła mi ochota na klejenie swojego… Pięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Detal wspaniały W sam raz żeby go teraz szczelnie zamknąć w kadłubie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 W zestawie będzie endoskop, żeby można było oglądać wnętrze ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Taki pomysł na szybko: @rymulus może zrób trochę fotek wnętrza przed zamknięciem i wrzuć do działu 1:1 walkaround 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Godzinę temu, Kon_Bar napisał: No i przeszła mi ochota na klejenie swojego Eee, nie ma biedy. Wystarczy podrzucić koledze kilka fotek wnętrza na których widać że jest ono zupełnie inne i projekt "leży" tak jak Mi 4 50 minut temu, Grzes napisał: W sam raz żeby go teraz szczelnie zamknąć w kadłubie... Złota myśl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Ale podziwiam Twoją robotę, a w szczególności to co Ci wychodzi, bo w pancerce ACE to znane mydło , tragedia i poligon dla Twardzieli ... A u Ciebie jakbyś mainstreamowy model kleił Trumpka albo inna Zvezdę a nie szortrana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 5 godzin temu, Grzes napisał: Detal wspaniały W sam raz żeby go teraz szczelnie zamknąć w kadłubie... Może detal po zamknięciu kadłuba zniknie z oczu ale w sercu pozostanie. 4 godziny temu, abtb napisał: 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: No i przeszła mi ochota na klejenie swojego Eee, nie ma biedy. Wystarczy podrzucić koledze kilka fotek wnętrza na których widać że jest ono zupełnie inne i projekt "leży" tak jak Mi 4 Nie tym razem. Jak wiadomo model traktuję jako luzacki i szybki projekcik bez super spiny na wiernie odtworzone detale. Mi-4 to co innego, to model, który siedzi mi w głowie od wielu lat i jest to moje pierwsze podejście (kilkanaście jak już nie kilkadziesiąt lat temu) do dorabiania czegoś od siebie. 4 godziny temu, Grzes napisał: Taki pomysł na szybko: @rymulus może zrób trochę fotek wnętrza przed zamknięciem i wrzuć do działu 1:1 walkaround Nie kuś. 2 godziny temu, mysiek13 napisał: Ale podziwiam Twoją robotę, a w szczególności to co Ci wychodzi, bo w pancerce ACE to znane mydło , tragedia i poligon dla Twardzieli ... A u Ciebie jakbyś mainstreamowy model kleił Trumpka albo inna Zvezdę a nie szortrana Jak na razie robi się go bardzo przyjemnie. 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: No i przeszła mi ochota na klejenie swojego… Pięknie Dlaczego? Przecież śmigłowce świetnie Ci wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Ostatnie zdjęcia wnętrza kadłuba przed zamknięciem. Nieco się pośpieszyłem pisząc w poprzednim poście, że dość dobrze się ten model składa. Dopasowanie i złożenie obu połówek kadłuba zajęło mi dwa wieczory. Ostatecznie się udało ale do ich klejenia użyłem kleju CA, nie odważyłem się na zastosowanie słabszych klejów. W kilku miejscach kadłub trzeba było trochę na siłę naciągnąć i połączyć. Jak widać na poniższym zdjęciu to nie koniec zabawy z dopasowywaniem części, tym razem trzeba się będzie zająć oszkleniem. Sam kadłub (jego powierzchnia) także będzie potrzebować sporo uwagi. Poza wyrównaniem łączeń połówek będę musiał usunąć wszelkie niedoskonałości odciśnięte przez formę. W miarę możliwości usunę i dorobię nowe detale na powierzchni kadłuba gdyż spora część z nich jest bardzo "mydlana". Nie zwracajcie uwagi na ślady po ramce na niektórych częściach, zostaną usunięte w trakcie szlifowania całego kadłuba. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 8 godzin temu, rymulus napisał: Sam kadłub (jego powierzchnia) także będzie potrzebować sporo uwagi. Poza wyrównaniem łączeń połówek będę musiał usunąć wszelkie niedoskonałości odciśnięte przez formę. W miarę możliwości usunę i dorobię nowe detale na powierzchni kadłuba gdyż spora część z nich jest bardzo "mydlana". Czy ty masz jakiś dyplom z medycyny? Bo mnie już "wyleczyłeś" z zakupu tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 36 minut temu, abtb napisał: Bo mnie już "wyleczyłeś" z zakupu tego modelu oj tam oj tam, dobrze jest.... miałem kiedyś Airfixa w ręku ----> ten to dopiero jest glut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 43 minuty temu, M.A.V. napisał: miałem kiedyś Airfixa w ręku ----> ten to dopiero jest glut Bardzo kontrowersyjna teza - mam dwa sklejone i jakoś nie przypominam sobie żeby było pod górkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 4 godziny temu, abtb napisał: Bardzo kontrowersyjna teza - mam dwa sklejone i jakoś nie przypominam sobie żeby było pod górkę Jak to mówią : z opinią jak z d...ą - każdy ma swoją ja nie kleiłem (miałem tylko w ręce zawartość pudełka) i z tego co widzę tutaj na warsztacie Kolegi rymulusa to ten ACE dużo lepiej wygląda, więc jakbym kiedyś chciał sklejać tego Kamowa to brałbym tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 14 godzin temu, abtb napisał: Czy ty masz jakiś dyplom z medycyny? Bo mnie już "wyleczyłeś" z zakupu tego modelu Tylko dyplom z kursu na znachora. Tak na poważnie, to dziwi mnie to co piszesz biorąc pod uwagę ile już na tym forum zrobiłeś modeli, które rozczarowywały jeśli chodzi o jakość, detal i składalność. 13 godzin temu, M.A.V. napisał: oj tam oj tam, dobrze jest.... miałem kiedyś Airfixa w ręku ----> ten to dopiero jest glut Skleiłem go dawno temu i nawet nieźle wyglądał. Musiał się dość dobrze składać, skoro wyszedł całkiem dobrze, bo moje umiejętności modelarskie były bardzo przeciętne. Szyby dopasowane, poszło nawet szybciej i łatwiej niż się spodziewałem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi