Jump to content

MiG-23MF 1/72 KP

tomekk
 Share

Recommended Posts

Brawo, ładny Migacz i w słusznym malowaniu. U mnie leżą i czekają dwa na zrobienie.

Ja o szachownicę pytał nie będę ale zapytam o fotel, czy on jest w ogóle pomalowany czy wstawiony jest taki surowy. Zerkam tak na niego i zauważyłem jedynie  czerwony kolor na rączkach katapulty, a reszta jest całkiem jednolita kolorystycznie. Generalnie wiem, że był szary ale różne jego elementy trochę się jednak odróżniały kolorystycznie.

• Like 1

Godzinę temu, krzychu83 napisał:

Ładny 👌

Jak Ci się go kleiło? Tak z ciekawości bo mam go w magazynku i czeka na swoją kolej 

Sporo trzeba pokombinować przy łączeniu połówek kadłuba - zastosować plasticzki. Reszta nie najgorsza, miałem lepsze mniemaniem o KP 40 lat temu :) W warsztacie sporo opisałem problemów do rozwiązania, a i tak uważam, że gdzieś tam poszedłem na skróty.

9 minut temu, Wymysl napisał:

Na pewno w "23" tak jest?

two-section upper surface spoilers/lift dumpers, forward of mid and inner flap sections each side, operate differentially in conjunction with horizontal tail surfaces (except when disengaged at 72º sweep), and collectively for improved runway adherence and braking after touchdown; https://weaponsandwarfare.com/2020/11/25/mikoyan-mig-23/

• Thanks 1

Model efektowny. Nie spodziewałem się ,że da się 'wyciągnąć' taki efekt z tego modelu.

Odnośnie przerywaczy  (spoilerów).  MiG-23 nie posiadał lotek, Główną rolę w sterowaniu poprzecznym spełniają stery wysokości (usterzenie poziome), jednak przy prędkościach do ok 900 km/h i przy kącie skosu skrzydeł 16 st. są nieefektywne. Wprowadzono wspomaganie w postaci przerywaczy. Wychylają się one różnicowo. Zawsze! Tzn. wychylają się tylko po jednej stronie.

• Like 1

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...