caughtinthemiddle Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Jak koniecznie musisz korzystać z googlowego badziewa, no to masz problem. Tym niemniej całe Twoje produkowanie się w tym temacie tutaj nie ma żadnego sensu, bo nikt z IBG tego nie przeczyta. Jeśli celem nie jest jedynie podbijanie ego, to bardziej roztropnym byłoby napisanie bezpośrednio do zainteresowanych, może coś z tym zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca (edytowane) IBG naprawiło certyfikat strony i ibgmodels.com otwiera się bez problemu w Chrome i na Androidzie. Edytowane 21 Marca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca @SkawinskiMam pytanie do tego malowania: Znam tylko jedno zdjęcie (z prawej strony) tego samolotu. Czy dotarliście do jakichś innych, czy to przypuszczalny wygląd z tej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 1 godzinę temu, Wymysl napisał: @SkawinskiMam pytanie do tego malowania: Znam tylko jedno zdjęcie (z prawej strony) tego samolotu. Czy dotarliście do jakichś innych, czy to przypuszczalny wygląd z tej strony? To przypuszczalny wygląd, zrekonstruowany na podstawie samolotu Checkettsa (dowódcy skrzydła). Niemniej jednak w zestawie są pełne oznaczenia RF-U w kolorze Sky, gdyby ktoś chciał jednak np. obmalować literę indywidualną. Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca (edytowane) Miło by było gdyby był dostępny osobny zestaw lusterek. Edytowane 27 Marca przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 1 godzinę temu, Wymysl napisał: Miło by było gdyby był dostępny osobny zestaw lusterek. Wczesne lusterka są dostępne jako część zestawu elementów zewnętrznych (który chyba przeszedł nieco bez echa). Tutaj link do zestawu do wczesnych Mk I: https://ibg.com.pl/produkt/ibg-models-72u083-1-72-supermarine-spitfire-mk-i-early-k-and-l-series-exterior-details-3d-printed-set/ Zapewne podobny pojawi się do Mk Vb. A czy same lusterka będą osobno - nie wiem, trzeba by było pytać IBG. Ale chyba trochę by było szkoda, bo biorąc pod uwagę koszt pakowania i dystrybucji, to pewnie kosztowałby z połowę kosztu pełnego zestawu części zewnętrznych. Ale ponownie - sam nie wiem - trzeba pytać IBG. Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Osobno od modelu, ale z innymi dodatkami jak najbardziej mnie satysfakcjonuje Czekam z niecierpliwością na Mk. V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca Do mnie dotarła ramka "O" - i to nie wiem dlaczego 2 sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 14 godzin temu, martinello napisał: Do mnie dotarła ramka "O" - i to nie wiem dlaczego 2 sztuki... Tyle oryginalnie miało być ze względu na indywidualne rury wydechowe (gdyby ktoś z jakichś niezrozumiałych względów zdecydował się na użycie plastiku zamiast druku). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Wrócę jeszcze do lusterek. Czy są one tylko w wersji drukowanej, czy mają swoje odpowiedniki w plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Godzinę temu, Wymysl napisał: Wrócę jeszcze do lusterek. Czy są one tylko w wersji drukowanej, czy mają swoje odpowiedniki w plastiku? Są na ramkach plastikowych i blaszkach PE. W instrukcjach do essentiali są numery: https://www.ibgmodels.com/1-72-essentials/ Oczywiście płaskie jest do obu wiatrochronów i okrągłe też. W instrukcjach jest to uproszczone. MS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Właśnie dostałem od IBG słynną (a może niesławną) ramkę O do Spitfire Mk. Vb Black Box. Doceniam ruch IBG, choć o nią sam nie prosiłem . Jest realnie potrzebna tylko do jednego wariantu (17), którego póki co nie planuje robić. Dla ścisłości nie jest to jedyna brakująca ramka w zestawie. Gdyby ktoś chciał zrobić wariant 1, to mógłby mu się przydać wydech z równie nieobecnej ramki F1. Choć tu można się ratować wydrukiem 3D (podobnie jak w wariantach 17 i 18 bez ramki O). O ile oczywiście jest on odpowiedniej jakości. Mój niestety nie jest, będę reklamował (szczęśliwie tylko jeden zestaw). A póki co kolejny Spitfire od IBG na warsztacie idzie całkiem nieźle . Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Jakby się ktoś przymierzał do greckiego Dromadera, to polecam kanał 359 ΜΑΕΔΥ na YT: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Witam Mam pytanie do obeznanych z tematem , szczególnie do Michała Skawinskiego Oglądając swoje wypraski zauważyłam takie coś . Czy prawdziwe osłony też miały takie ,,szwy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) 10 minut temu, zatras napisał: Witam Mam pytanie do obeznanych z tematem , szczególnie do Michała Skawinskiego Oglądając swoje wypraski zauważyłam takie coś . Czy prawdziwe osłony też miały takie ,,szwy" Narażasz się na odpowiedź w stylu:"Jak nie umiesz używać pasty polerskiej to zmień hobby ". Znowu będzie że się czepiasz. Edytowane 6 Kwietnia przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Dlaczego miałbym się narażać ? Jaka pasta polerska ? Nic nie rozumiem co do mnie piszesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Ile czasu sklejasz? Ostatni tydzień? Większość obłych oszkleń na coś takiego, niezależnie od firmy. A jeśli nie wiesz co to pasta poleska, to co robisz na tym forum?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia 10 minut temu, India napisał: Ile czasu sklejasz? Ostatni tydzień? Dla Twojej ciekawości ; zacząłem jako nastolatek i tak sobie lepie już ze 44 lata 11 minut temu, India napisał: Większość obłych oszkleń na coś takiego, niezależnie od firmy. Jakoś się do tej pory nie spotkałem ,a przynajmniej u renomowanych firm ,może dlatego ,że nie lepię odrzutowców , tam na owiewkach ponoć ta ,,skaza''częściej występuje ( co ciekawe ,w Spicie Eduarda jakoś tego nie widzę) 19 minut temu, India napisał: A jeśli nie wiesz co to pasta poleska, to co robisz na tym forum?? Przepraszam bardzo !Może trochę grzeczniej? Nie wiem ,kim Ty jesteś ,żeby rozliczać stan mojej wiedzy , i uzależniać od tego możliwość przebywania na tym forum i zadawania na nim pytań !? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia 2 godziny temu, zatras napisał: Czy prawdziwe osłony też miały takie ,,szwy" Ale ten czas leci, mrugnę okiem i miesiąc mija. W święto biuro zamknięte, to nie ma mycia. Za to mam czas odpisać zamiast Michała. Nie. Prawdziwe osłony nie miały takiej linii szwu. Prawdziwe osłony były "kulą" opiętą na ramach odsuwanej osłony i takiego kształtu odlanego w tworzywie nie da się wyjąć z formy klasycznie dwudzielnej. Pewne wyjątku potrafi zrobić chińczyk ale to w ograniczonym zakresie. Natomiast przy tak wypukłych bokach jak w modelu IBG, żeby te części wyszły z formy musiała zostać użyta forma trójdzielna, czyli to co potocznie nazywamy "suwakiem". I taka forma pozostawia delikatny szew na łączeniu połówek. Daje się je usunąć w stosunkowo prosty sposób, który Michał pokazał pół roku temu. Godzinę temu, zatras napisał: co ciekawe ,w Spicie Eduarda jakoś tego nie widzę Model Eduarda nie ma prawdziwej "kuli" jak w Spitfire - w ich modelu Malcolm jest optycznie oszukany tak by udawać kulę ale boki tych osłon są spłaszczone (w takim zakresie żeby to z formy wyszło). To samo jest z osłoną Mustanga (zresztą w obu skalach), chociaż projektant Eduarda dokonuje cudów żeby to zamaskować - trzeba się znać na projektowaniu żeby widzieć gdzie i jak jest to oszukane. Inne firmy radzą sobie z tym dużo gorzej i przeważnie wygląda to źle. IBG na pewnym etapie zadecydowało ze nie "idzie na skróty" i nie "leci po taniości" więc chce mieć pełną kulę tak jak w prawdziwym samolocie. To z kolei wymusiło bardziej skomplikowaną formę do jej wykonania. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, zatras napisał: Jakoś się do tej pory nie spotkałem ,a przynajmniej u renomowanych firm ,może dlatego ,że nie lepię odrzutowców , tam na owiewkach ponoć ta ,,skaza''częściej występuje ( co ciekawe ,w Spicie Eduarda jakoś tego nie widzę) to za dobrze nie sprawdzałeś. Chcesz mieć właściwą krzywiznę na takiej osłonie to nie unikniesz takiego łączenia formy. Edek ma mniejsza krzywiznę owiewki - mniej prawidłową, ale uniknął łączenia formy. W dużej skali takie szwy ma F-16 z Tamiyi i inne modele renomowanych firm z "bankowymi" kabinami Edit, widze, ze w tym samym czasie juz kolega MARCO odpisal. Edytowane 6 Kwietnia przez hadzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Odpowiedź jest taka jak podejrzewałem ; Eduard ma źle , IBG super 36 minut temu, MarCorp napisał: .... nie ma mycia. Za to mam czas odpisać zamiast Michała. Niepotrzebnie się fatygowałeś .Nie mam ochoty na twoje opinie , tłumaczenia i pseudomądrość ,następnym razem- proszę daruj sobie ,oboje na tym skorzystamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia 1 minutę temu, zatras napisał: Eduard ma źle , IBG super Masz rację. I to się odnosi do bardzo wielu aspektów. A Markowi dziękuję za odpisanie, sam bym tego lepiej nie zrobił. Michał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Pewnie masz Michale racje i tak jest , tylko że samo stwierdzenie to tak trochę .... W jakich aspektach Edek mija się z prawdą?Ujawnił byś to w końcu ,chociaż te najgrubsze ,,babole'' rzutujące na wygląd modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia 1 minutę temu, zatras napisał: Pewnie masz Michale racje i tak jest , tylko że samo stwierdzenie to tak trochę .... W jakich aspektach Edek mija się z prawdą?Ujawnił byś to w końcu ,chociaż te najgrubsze ,,babole'' rzutujące na wygląd modelu Mi nie wypada, bo jednak współpracuję z konkurencją. Ale można poszukać w necie. Tainan też to opisywał. Ja tymczasem skupiam się na pchaniu roboty do przodu. Bo kolejny Spit już w kolejce. Michał 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Uchylasz się od odpowiedzi , a szkoda , bo takie szybkie porównanie ,mogłoby co niektórym rozwiać pewne wątpliwości w wyborze zestawów . Sęk w tym ,że Dominik (Tainan)racze nic złego o Edku nie napisał To może chociaż na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi