Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, TM48 napisał:

Serio? Odczytałeś to jako krytykę konkurencji? Ja raczej jako komplement, że za granicą kleją IBG. A jeśli już była jakaś krytyka to modelarza. 

Dzięki, prawidłowo odczytałeś moje intencje. Mnie ten rodzynek z polskim rodowodem szczerze ucieszył. Gdyby był tam jakiś model AH, to bym też wrzucił zdjęcie w odpowiednim wątku, ale w tym roku nie było żadnego. Mistercrafta, czy Answera też nie było. Poziom był mocno przeciętny. Nie widziałem  mocno waloryzowanych modeli, imponujących wykonaniem. Szwedzi bawią się raczej na takim poziomie, jak ten Spitfire i fajnie, że chcą się ze swoimi modelami pokazywać. Prosto z pudła, ładnie, czysto i bez napinki.  Nikt ich chyba nie pyta, czy to ma sens. Mimo to widać, że ten sport jest w odwrocie. Z roku na rok mniej modeli, niektóre wystawiane są ponownie, mniej handlarzy (sklepy z kilkudziesięcioletnią historią kończą działalność, bo nie ma następców), a przeciętny wiek i BMI uczestników rośnie. Nie było na szczęście żadnego zgonu w czasie wystawy, ale kto wie, może następnym razem:) Przepraszam za OT, ale chciałbym, żeby to było jasne, że nie było moim zamiarem drażnienie kogokolwiek i wpisywanie się w jakiś nieistniejący dla mnie konflikt. 

Edytowane przez letalin
  • Like 2

2 godziny temu, socjo1 napisał:

Ale ja nie o tym. Jeśli mogę (choć chyba nie powinienem, bo model ukazał się 9 miesięcy temu) skorzystać z okazji i zadać pytanie o malowanie P9311. Gdzieś wyczytałem, że jego kolor był znacznie bardziej niebieski niż PRU Blue. Przekaz Waszej instrukcji zrozumiałem tak, że był to "protoplasta PRU Blue, w zasadzie taki sam pod względem barwy". Mógłbyś się do tego jakoś odnieść? Chyba że gdzieś pisałeś o tym wczeeśniej - przepraszam, przeoczyłem.

Serdecznie pozdrawiam, Michał.

To dłuższy temat, odpiszę Ci na priv (kwestia zdjęć). Niestety dopiero za kilka dni - jutro rano lecę do Londynu do IWM po dodatkowe materiały do zbliżającego się wielkimi krokami  Mk V Trop.
Ale od razu powiem, że nie ma kolorowych zdjęć, więc nie wiem na jakiej podstawie ktoś mógłby wyczytać, że był znacznie bardziej niebieski (zakładam, że ten ktoś nie miał dziadka w Wehrmachcie). 

Michał

• Like 1
  • Thanks 1

23 godziny temu, Skawinski napisał:

Nie nakręcaj się. Zwróć uwagę, że użyłem zaimka "tu". 

Słowa mędrca. Nadal kontempluję 😉

Michał

xD Nie mam pewności kto tu się nakręcił. Już gdzies to pisałem ale powtórzę, że niektórzy tu nadawaliby się na użytkowników słynnego forum Elektoroda.pl 

• Confused 2

20 godzin temu, TM48 napisał:

Poczułeś zew kierownika wątku? Wiesz, że to nie jest wątek IBG tylko o modelach IBG?

W nowościach jest tyle wpisów nie na temat i nie zauważyłem żeby się przejmował tym w innych tematach. 

Serio? Odczytałeś to jako krytykę konkurencji? Ja raczej jako komplement, że za granicą kleją IBG. A jeśli już była jakaś krytyka to modelarza. 

Potwierdzam...

Spróbuję wytłumaczyć: Michał zwraca uwagę na tytuł wątku: IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze i zauważa że do wrzucania zdjęć sklejonych modeli nie jest to najszczęśliwszy temat. Dla mnie zupełnie logiczne. Co do drugiej uwagi to ja się osobiście nie zgadzam: AH nie jest konkurencją dla IBG.

I od razu fanatykom wyjaśniam że to jest neutralne stwierdzenie: firmy robią modele według zupełnie innej filozofii i założeń, a nawet jak im się zdarzy wziąć kiedyś ten sam temat to modele nie będą porównywalne.

• Like 2

44 minuty temu, MarCorp napisał:

Spróbuję wytłumaczyć: Michał zwraca uwagę na tytuł wątku: IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze i zauważa że do wrzucania zdjęć sklejonych modeli nie jest to najszczęśliwszy temat.

Nie potrafię wklejać cytatów z różnych stron wątku, ale przeczytaj co napisałem to się okaże, że zauważyłem i zrozumiałem.

Natomiast, pomijając emocje to akurat letalin relatywnie dużo bardziej trafił w wątek niż gro innych (w sumie to gdzie niby miał to wrzucić jeżeli weźmiemy pod uwagę intencje?).

A nie pomijając emocji (z mylną interpretacją) to wyszła jakaś zupełnie niepotrzebna spina doopy. Wystarczyło napisać "sorry, źle sobie zinterpretowałem" zamiast brnąć w to dalej i udawać, że chodzi o przejrzystość wątku (tego wątku, bo inne nie mają znaczenia).

• Like 1

Godzinę temu, mysiek13 napisał:

Panowie wie ktoś co to będą za figurki polskich pilotów z IBG? wydruk 3D nr kat 72U097...

image.png.c21ccf14986425cca4f507fde77997e3.png

• Thanks 2

Godzinę temu, BRAVO112 napisał:

niby dobrze, ze nie Me-109, ale.....

Wybór drugo wojennych,jednosilnikowych samolotów niemieckich jest ograniczony...

Nic nie poradzisz..został Me-108 😉

Edytowane przez em
  • Like 1
  • Haha 1

3 godziny temu, BRAVO112 napisał:

niby dobrze, ze nie Me-109, ale.....

Trochę podłubiesz, poskraczujesz i będziesz z tego Storcha miał Wilge jak nic!

• Like 1
  • Haha 4

26 minut temu, socjo1 napisał:

Trochę podłubiesz, poskraczujesz i będziesz z tego Storcha miał Wilge jak nic

Bardzo słuszną linię przyjąłeś Michale :brawo:

Mam dwa wolne pływaki od Seirana - podłubię, poskraczuję i będę miał Wydrę na pływakach  jak nic!

Viking-Air-DHC-6-Twin-Otter-Trans-Maldivian-Airways.thumb.jpg.b57d95bc43ea9b0f20782d136ddc230c.jpg

W końcu górnopłat to górnopłat  :haha:

• Like 1
  • Haha 1

7 godzin temu, BRAVO112 napisał:

na pewno nie mialbym wiecej roboty niz z amodelem.....

a tak  na boku: co brakuje bocianowi z Academy?

Dla niektórych, to Academy jest nawet słabszy, niż jego pierwowzór z Hellera.