Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
Napisano

No i fajnie, jest w czym wybierać.

ModelMaker powinien jeszcze wypuścić same kalki do Su-20.

• Like 1
Napisano

Poza wskazanymi błędnymi proporcjami cyfr, mamy za duże żółte tabliczki pod wiatrochronem, za wysoko przeprowadzoną granice dolnego koloru, napis "Ostatni lot" też sprawia wrażenie zbyt długiego.

Su-20.thumb.jpg.fd3a12e30c7aafebad1560d3f90cd796.jpg

Napisano

Czerwona jest zakładana osłona zabezpieczająca, a zielony stożek wlotowy...

I tak się można czepiać do upojenia..

• Like 2
Napisano
11 godzin temu, India napisał:

Wolałbym zobaczyć decalsy niż rysunki.

Dokładnie to, o czym pisałem na poprzedniej stronie - to cały czas jest porównywanie rysunku ze zdjęciem.

Więc, póki co, można zarzucić jedynie autorowi grafiki, że w wielu miejscach odbiega on od oryginalnego samolotu.

Napisano

Nie ma się o co spierać

image.png.0260a25bef1b30104cb660785164067b.png

image.png.6712a4f585fce3bac1959979e90d4267.png

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
W dniu 1.07.2026 o 13:01, Wymysl napisał:

Warianty malowania do zapowiadanego zestawu Supermarine Spitfire PR Type G - Playing with Death

736199011_27670101682620762_2956475088147079145_n.jpg

733831437_27362878419988985_3517614329841167318_n.jpg

735133862_2587893068274505_7026079945218995600_n.jpg

735112038_890457573461237_2253907626290820204_n.jpg

Dotarł do mnie ten model.

Mam uwagi do instrukcji.

1. Kolor AP (PRU Mauve) - coś nie pykło z proporcjami mieszania - 50 + 20 + 10 daje 80 procent,

2. Przeklamania co do lokalizacji pionowych aparatów fotograficznych,

3. Brak informacji o przyklejeniu wylotu ogrzewania k-emów na lewym skrzydle (choć otwory montażowe trzeba wywiercić).

I pytanie - spitfire PR G pomimo uzbrojenia nie ma celownika ?

Edytowane przez martinello
  • Like 1
Napisano

A ja bym chciał by IBG, podobnie jak było w przypadku pierwszego Black Boxa i pierwszego PRa, udostępniło pliki do robienia masek do drugiego Black Boxa i innych wydań.

Napisano
Godzinę temu, martinello napisał:

Dotarł do mnie ten model.

Mam uwagi do instrukcji.

1. Kolor AP (PRU Mauve) - coś nie pykło z proporcjami mieszania - 50 + 20 + 10 daje 80 procent,

2. Przeklamania co do lokalizacji pionowych aparatów fotograficznych,

3. Brak informacji o przyklejeniu wylotu ogrzewania k-emów na lewym skrzydle (choć otwory montażowe trzeba wywiercić).

I pytanie - spitfire PR G pomimo uzbrojenia nie ma celownika ?

Dzięki za rzeczowe uwagi. To znacznie bardziej pomocne niż domyślanie się, czy coś było zamierzone, czy po prostu umknęło na etapie przygotowania.

1. Masz rację – w przypadku koloru AP powinny być podane proporcje części, a nie procenty. Sam przepis jest prawidłowy, natomiast błędnie opisano jednostki. Zostanie to poprawione w aktualizacji instrukcji.
  2. Mógłbyś rozwinąć punkt dotyczący lokalizacji pionowych aparatów fotograficznych? W tej chwili nie jestem pewien, do którego elementu się odnosisz, a nie chciałbym zgadywać.
  3. Też słuszna uwaga. Informacja o przyklejeniu wylotu ogrzewania km-ów powinna być. Uwzględnię w aktualizacji.
  4. Tak, brak celownika jest przeoczeniem w instrukcji. Jw, w akualizacji się znajdzie.

Jeszcze raz dzięki za dokładne przejrzenie zestawu.

• Like 1
Napisano
25 minut temu, MarCorp napisał:

Mógłbyś rozwinąć punkt dotyczący lokalizacji pionowych aparatów fotograficznych? W tej chwili nie jestem pewien, do którego elementu się odnosisz, a nie chciałbym zgadywać

Istnieje zasadnicza różnica pomiędzy obrazkiem "interior painting" a krokiem 8 instrukcji.

Przy okazji przydałyby się dokładne wymiary cìęcia części H1-7 i H1-8.

• Like 1
Napisano
16 godzin temu, marek cz. napisał:

Czy w nawałnicy  Spitfajerów znajdzie się miejsce dla Macchi C.200?  Wiadomo coś o nim?

Juz to pytanie padło na BM - teraz jest w produkcji C.202/205 - to spory projekt bo tam są trzy różne skrzydła. C.200 jest traktowany jako osobny projekt i będzie po nich - tam będą dwa różne skrzydła.

• Like 4
Napisano
2 godziny temu, MarCorp napisał:

teraz jest w produkcji C.202/205

I to jest dobra wiadomość, jest szansa że może w okolicy Świąt Bożego Narodzenia albo w z początkiem przyszłego roku będzie któryś model  w sprzedaży. 

Napisano (edytowane)

Ja też mam drobne pytanie. Czy zapowiadamy jako jeden z pierwszych Spitfire I wydanie Battle of Britain w ogóle się ukazał? A jeśli nie, to skąd takie opóźnienie? Bo to oznacza, że najbardziej popularna wersja po roku od pojawienia się, jest nadal dostępna jedynie w Black boxie. 

Edytowane przez HKK