Skocz do zawartości

[Projekt grupowy ,,Sklejamy modele Mistercrafta"] Podsumowania, uwagi, informacje - bez spamu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwoliłem sobie utworzyć nowy wątek, w celu podsumowania dotychczas sklejonych modeli.

Samolotów: 15

Śmigłowców: 3

Oto ich lista:

Statystyka sklejonych modeli:

Samoloty:

·        Messerschmitt Bf-109G-6R6/trop

·        Suchoj Su-22M4R

·        RWD-5

·        Shenyang F-6 (Mig-19s)

·        Dassault Mirage III E/S

·        Fairey Fulmar Mk.II

·        Dassault Rafale A

·        Suchoj Su-22UM3K

·        Jakowlew Jak-3

·        McDonnell AV-8B Harrier

·        Breguet Bre 690

·        General Dynamic F-16C-25 Viper

·        North American P-51C Mustang

·        North American P-51C Mustang

·        General Dynamic F-16C

Śmigłowce:

·        Mil Mi-4A

·        Eurocopter EC 665 Kangaroo Tiger

·        PAH-2 Tigre

Boxart Bf-109 G-6R6 'Bartels' C-110 MasterCraftBoxart Su-22m4R D-12 MisterCraftBoxart Su-17UM-3K D-18 MisterCraftBoxart RWD-5 B-84 MisterCraftBoxart F-6 (Mig-19s) C-60 MisterCraftBoxart Mirage III E/S E-33 MisterCraftBoxart Fairey Fulmar Mk.I/II D-217 MisterCraftBoxart Rafale A G-30 MisterCraftBoxart Yakovlev Yak-3 D-207 MisterCraft

Boxart AV-8B "Harrier II" D-50 MisterCraft

Boxart Breguet Br.693 B2 D-210 MisterCraftBoxart F-16 C-25 "Viper" fighter D-64 MisterCraft

Boxart P-51 B/C 'Mustangs over Italy' C-105 MisterCraft

Boxart P-51 B/C 'Mustangs over Italy' C-105 MisterCraft

Boxart F-16C-40'Aviano' Model D-90 MisterCraft

Boxart Mil Mi-4A Hound F-04 MisterCraft

Boxart PAH-2 Tigre D-58 MisterCraftBoxart EC-665 Kangaroo Tigre D-61 MisterCraft

• Like 2
Napisano
32 minuty temu, enten napisał:

Może zamiast artboxów zdjęcia sklejonych modeli?

No zdecydowanie było by tak lepiej. Albo Artbox a pod spodem zdjęcie gotowego modelu. Byłoby porównanie jak bardzo udało się zbliżyć do wzoru bo w końcu ten projekt to takie wyzwanie rzucone modelarzowi przez producenta.

• Like 2
Napisano

Su-22 wykonany z zestawu Su-22M4R 77JBG.

Szaroszare malowania są bardzo fajne.

Tu z oznaczeniami ,,Spirit of Stefan Stec" autorstwa firmy ModelMaker.

20220212_120315.thumb.jpg.bf4665e9c28fdeb3372448debb33e75c.jpg

• Like 5
Napisano

O ile szarości położone ok, o tyle coś niedobrego się dzieje z pasem antyodblaskowym i z metalizerami. Zresztą czy ten pas nie powinien być matowy a nie błyszczący? Rakiety też chyba zgubiły gdzieś poziom?

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Ja tylko chciałem zapytać o taki model MC D 80 UH-1d "Medevac"

Czyje to są wypraski?  Chodzi mi o producenta, czy to jest jakiś przepak?

Edytowane przez jmx62
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 4.03.2022 o 18:33, jmx62 napisał:

Ja tylko chciałem zapytać o taki model MC D 80 UH-1d "Medevac"

Czyje to są wypraski?  Chodzi mi o producenta, czy to jest jakiś przepak?

oryginalnie jest to projekt firmy aeroplast.

• Thanks 1
Napisano

Z tego co czytałem na forum to "taki sobie". Coś tam mu szwankuje?

Napisano
W dniu 15.03.2022 o 13:05, jmx62 napisał:

Z tego co czytałem na forum to "taki sobie". Coś tam mu szwankuje?

minusy:

- wnętrze nie zgadza się z oryginałem nawet trochę,

- łopaty wirnika nie są szczegółowe,

- ugięcie oszklenia w przednie szybie za małe - ale chyba wszytki modele innych producentów maja z tym problem,

- tylne stateczniki do poprawy,

- płozy -  trzeba poprawiać ich mocowanie,

- w wersji J trzeba przerabiać wyloty gazów aby jakoś wyglądały.

- legendarne już pomyłki w barwach i kolorach farb,

- instrukcja która nie przestawia robionego modelu.

plusy:

- tani,

- ciekawe malowania na kalkach,

- ciekawy pomysł na oszklenie i na dziób śmigłowca, 

koniec końców wyjdzie całkiem fajnie i cieszy oko, ale się trzeba narobić.

poniżej fotki zrobionych modeli.

Fotoram.io (48).jpg

Fotoram.io (49).jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Czyli to są takie" modele sylwetkowe". Z kilometra bez lornetki to jest to a z metra to już nie za bardzo.

Napisano
2 godziny temu, jmx62 napisał:

Czyli to są takie" modele sylwetkowe". Z kilometra bez lornetki to jest to a z metra to już nie za bardzo.

To nie są żadne modele sylwetkowe ale modele trójwymiarowe. Model sylwetkowy nie posiada  grubości i jest płaski natomiast te modele chociaż uproszczone można raczej nazwać modelami bryłowymi ponieważ ich bryła z pewnej odległości przypomina obiekt prawdziwy. 

Napisano

No właśnie, czyli sylwetkowe bo z pewnej odległości przypominają sylwetkę obiektu prawdziwego. Czyli również brylowe😜

Napisano

Mistercraft jest jak uzależnienie. Możesz zrobić jakiś czas przerwy, ale zawsze wrócisz 🤣. Dlatego w najbliższym czasie (jak skończę obecnie rozgrzebany model) mam zamiar poprowadzić relację ze sklejania Spitfire'a Mk. XVI ex. Heller w malowaniu w jakim przyleciał do Polski w 1945.

Spitfire LF Mk. XVIe Packard 1/72 Mistercraft D182 - 11524103639 -  oficjalne archiwum Allegro

Napisano

Swoją drogą to synowie Albionu wykazali się swoistą perfidią względem wujka Józia przysyłając  Spity z oznaczeniami dywizjonu wileńskiego.:twisted:

Napisano
14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Mistercraft jest jak uzależnienie. Możesz zrobić jakiś czas przerwy, ale zawsze wrócisz 🤣. Dlatego w najbliższym czasie (jak skończę obecnie rozgrzebany model) mam zamiar poprowadzić relację ze sklejania Spitfire'a Mk. XVI ex. Heller w malowaniu w jakim przyleciał do Polski w 1945.

Spitfire LF Mk. XVIe Packard 1/72 Mistercraft D182 - 11524103639 -  oficjalne archiwum Allegro

Ale w środku jest przepak z czeskiego KP.

Oryginalny Heller to Mk.XVIe ale z niskim grzbietem i kroplową osłoną kabiny. Inne tez jesy uzbrojenie.

Z takim oznaczeniem kodowym "AUoY" Spitfire Mk.XVIe został wymieniony pod koniec lat siedemdziesiątych w MLP w Krakowie za jakieś(niestety nie pamiętam już jakie) dwa niemieckie pierwowojenne samoloty ze zbiorów muzeum. Z tym, że nasze squadrony takiej wersji nie używały, to była jakaś wersja kanadyjska.

Dopiero później muzeum zaczęło zmieniać malowania stylizowane na polskie. 

Napisano

Nie pamiętam dokładnie szczegółów ale jak dziś pamiętam artykuł w SP (niestety nie znam numeru i daty) co wymieniliśmy za tego Spita i opis że ta wersja która prezentuje "nasz" egzemplarz muzealny nie była używana w naszych dywizjonach.

Napisano

Albo pamięć płata figle, albo... chyba jednak pamięć. Ten konkretny MkXVI nie latał w naszych dywizjonach i o tym, podejrzewam, pisano w SP. Bo MkXVI to całe skrzydło. Na handel poszedł chyba DH-9.

Napisano
22 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

Robi ktoś kalki w 1/48 do tych polskich spitów ?. Chodzi mi konkretnie o te malowanie z tego zestawu Mistercrafta. Jakoś nie mogę nigdzie znalezć w necie takowych.