Kolekcjoner WP Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 Pozwoliłem sobie utworzyć nowy wątek, w celu podsumowania dotychczas sklejonych modeli. Samolotów: 15 Śmigłowców: 3 Oto ich lista: Statystyka sklejonych modeli: Samoloty: · Messerschmitt Bf-109G-6R6/trop · Suchoj Su-22M4R · RWD-5 · Shenyang F-6 (Mig-19s) · Dassault Mirage III E/S · Fairey Fulmar Mk.II · Dassault Rafale A · Suchoj Su-22UM3K · Jakowlew Jak-3 · McDonnell AV-8B Harrier · Breguet Bre 690 · General Dynamic F-16C-25 Viper · North American P-51C Mustang · North American P-51C Mustang · General Dynamic F-16C Śmigłowce: · Mil Mi-4A · Eurocopter EC 665 Kangaroo Tiger · PAH-2 Tigre 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 Może zamiast artboxów zdjęcia sklejonych modeli? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 32 minuty temu, enten napisał: Może zamiast artboxów zdjęcia sklejonych modeli? No zdecydowanie było by tak lepiej. Albo Artbox a pod spodem zdjęcie gotowego modelu. Byłoby porównanie jak bardzo udało się zbliżyć do wzoru bo w końcu ten projekt to takie wyzwanie rzucone modelarzowi przez producenta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Zgłaszam ukończenie Tempesta 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Moje oba tygrysy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 Su-22 wykonany z zestawu Su-22M4R 77JBG. Szaroszare malowania są bardzo fajne. Tu z oznaczeniami ,,Spirit of Stefan Stec" autorstwa firmy ModelMaker. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 O ile szarości położone ok, o tyle coś niedobrego się dzieje z pasem antyodblaskowym i z metalizerami. Zresztą czy ten pas nie powinien być matowy a nie błyszczący? Rakiety też chyba zgubiły gdzieś poziom? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) Ja tylko chciałem zapytać o taki model MC D 80 UH-1d "Medevac" Czyje to są wypraski? Chodzi mi o producenta, czy to jest jakiś przepak? Edytowane 4 Marca 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Kolejny ukończony model w ramach projektu Sklejamy modele Mister Crafta. F-16A Fighting Falcon w 48. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 W dniu 4.03.2022 o 18:33, jmx62 napisał: Ja tylko chciałem zapytać o taki model MC D 80 UH-1d "Medevac" Czyje to są wypraski? Chodzi mi o producenta, czy to jest jakiś przepak? oryginalnie jest to projekt firmy aeroplast. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Z tego co czytałem na forum to "taki sobie". Coś tam mu szwankuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 W dniu 15.03.2022 o 13:05, jmx62 napisał: Z tego co czytałem na forum to "taki sobie". Coś tam mu szwankuje? minusy: - wnętrze nie zgadza się z oryginałem nawet trochę, - łopaty wirnika nie są szczegółowe, - ugięcie oszklenia w przednie szybie za małe - ale chyba wszytki modele innych producentów maja z tym problem, - tylne stateczniki do poprawy, - płozy - trzeba poprawiać ich mocowanie, - w wersji J trzeba przerabiać wyloty gazów aby jakoś wyglądały. - legendarne już pomyłki w barwach i kolorach farb, - instrukcja która nie przestawia robionego modelu. plusy: - tani, - ciekawe malowania na kalkach, - ciekawy pomysł na oszklenie i na dziób śmigłowca, koniec końców wyjdzie całkiem fajnie i cieszy oko, ale się trzeba narobić. poniżej fotki zrobionych modeli. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Czyli to są takie" modele sylwetkowe". Z kilometra bez lornetki to jest to a z metra to już nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 2 godziny temu, jmx62 napisał: Czyli to są takie" modele sylwetkowe". Z kilometra bez lornetki to jest to a z metra to już nie za bardzo. To nie są żadne modele sylwetkowe ale modele trójwymiarowe. Model sylwetkowy nie posiada grubości i jest płaski natomiast te modele chociaż uproszczone można raczej nazwać modelami bryłowymi ponieważ ich bryła z pewnej odległości przypomina obiekt prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 No właśnie, czyli sylwetkowe bo z pewnej odległości przypominają sylwetkę obiektu prawdziwego. Czyli również brylowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Mistercraft jest jak uzależnienie. Możesz zrobić jakiś czas przerwy, ale zawsze wrócisz . Dlatego w najbliższym czasie (jak skończę obecnie rozgrzebany model) mam zamiar poprowadzić relację ze sklejania Spitfire'a Mk. XVI ex. Heller w malowaniu w jakim przyleciał do Polski w 1945. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 To masz tu te dwa Spitki na Okęciu, lato 1946. I nie musisz od razu całować w rękę... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Swoją drogą to synowie Albionu wykazali się swoistą perfidią względem wujka Józia przysyłając Spity z oznaczeniami dywizjonu wileńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Tylko połowę. Druga połowa przysłanych Spitów jest 'poznańska'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Mistercraft jest jak uzależnienie. Możesz zrobić jakiś czas przerwy, ale zawsze wrócisz . Dlatego w najbliższym czasie (jak skończę obecnie rozgrzebany model) mam zamiar poprowadzić relację ze sklejania Spitfire'a Mk. XVI ex. Heller w malowaniu w jakim przyleciał do Polski w 1945. Ale w środku jest przepak z czeskiego KP. Oryginalny Heller to Mk.XVIe ale z niskim grzbietem i kroplową osłoną kabiny. Inne tez jesy uzbrojenie. Z takim oznaczeniem kodowym "AUoY" Spitfire Mk.XVIe został wymieniony pod koniec lat siedemdziesiątych w MLP w Krakowie za jakieś(niestety nie pamiętam już jakie) dwa niemieckie pierwowojenne samoloty ze zbiorów muzeum. Z tym, że nasze squadrony takiej wersji nie używały, to była jakaś wersja kanadyjska. Dopiero później muzeum zaczęło zmieniać malowania stylizowane na polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Z tym, że nasze squadrony takiej wersji nie używały, to była jakaś wersja kanadyjska. Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Nie pamiętam dokładnie szczegółów ale jak dziś pamiętam artykuł w SP (niestety nie znam numeru i daty) co wymieniliśmy za tego Spita i opis że ta wersja która prezentuje "nasz" egzemplarz muzealny nie była używana w naszych dywizjonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Albo pamięć płata figle, albo... chyba jednak pamięć. Ten konkretny MkXVI nie latał w naszych dywizjonach i o tym, podejrzewam, pisano w SP. Bo MkXVI to całe skrzydło. Na handel poszedł chyba DH-9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 22 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Mistercraft jest jak uzależnienie. Możesz zrobić jakiś czas przerwy, ale zawsze wrócisz . Dlatego w najbliższym czasie (jak skończę obecnie rozgrzebany model) mam zamiar poprowadzić relację ze sklejania Spitfire'a Mk. XVI ex. Heller w malowaniu w jakim przyleciał do Polski w 1945. Robi ktoś kalki w 1/48 do tych polskich spitów ?. Chodzi mi konkretnie o te malowanie z tego zestawu Mistercrafta. Jakoś nie mogę nigdzie znalezć w necie takowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 6 minut temu, kowal76 napisał: Robi ktoś kalki w 1/48 do tych polskich spitów ?. Chodzi mi konkretnie o te malowanie z tego zestawu Mistercrafta. Jakoś nie mogę nigdzie znalezć w necie takowych. W 1/48 jedynie z tego co wiem, to są kalki ModelMakera https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-XVI.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi