Bartek14 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Czołem , kupiłem dzisaj Mr.mark softera i nie wiem czy dawać go na kalkę czy pod ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Mr. Mark Softer Sol Neo daje się na kalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba9797 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Witajcie mam jeszcze mniej niż 18 lat i pytam was od czego zacząć nie mam dużego budżetu wiec od czego rozpocząć? ODPOWIE KTOŚ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Witajcie mam jeszcze mniej niż 18 lat i pytam was od czego zacząć nie mam dużego budżetu wiec od czego rozpocząć? Zadano Ci już proste pytanie - co Cię interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba9797 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 A przepraszam napisałem to ale nie w tym temacie i mi się w głowie pomieszalo Na pewno tematy wojenne np. czołgi, samoloty itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba9797 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 czy to model naprawdę dla początkujących: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=190912 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 od czego rozpocząć? Najlepiej jest zacząć od przeczytania FAQ na forum. Tam dowiesz się co musisz mieć żeby zbudować model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 czy to model naprawdę dla początkujących:http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=190912 Nie czytaj opinii na tej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Witam. Krótkie pytanko, czy używał ktoś Tamiya'owskich markerów Paint Marker? Jaką te markery mają końcówkę? Zaokrągloną, czy ściętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Ja mam jeden marker, zielony ale numeru nie podam, są to ścięte markery. Dobre do malowania np guzików, suwaków itp rzeczy w deskach rozdzielczych, ale do takich celów można kupić tansze markery olejne w papierniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Dzięki za info fliper_nx. A czy do malowania uszczelek coś takiego podejdzie? Prawdą mówiąc myślałem, że wygodniej używa się takich z zaokrągloną końcówką, że są bardziej precyzyjne dzięki temu. Ale faktycznie poszukam chyba jakiś tańszych zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 A to tu jest problem, bo zwyczajne "markery" po wyschnięciu maja dziwne przebarwienia, nie są idealnie czyste lecz z poświatą niebieską. Więc jesli chodzi o linie podziału to może używaj wash'u ? MIG robi Dark Wash, idealny do linni podziału sam używam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Ale ja pytałem o uszczelki a nie o linie podziału , ale i tak dzięki za info A te markery Tamiya też mają takie przebarwienia o których piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz2207 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Mam pytanie jeszcze nie skleilem zadnego modelu. moglibyscie mnie zapoznac z wszystkim tak.. bo nic o tym niewiem a mnie to ciekawi co bym musial kupic itd na swoja droge modelarską. i chcialbym sie dowiedziec czy farbami i pedzelkiem to wyglada rownie ladnie jak aero. jesli zle pytanie to Sorki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Polecam search.php Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Witam czy to jest dobry wybór na powrót do modelarstwa .?? A11 Green (G) A26 Insignia Red FS 31136 A27 Insignia Yellow FS 33538 A46 Black (M) A47 White (M) A96 Sandgelb (SG) RLM 79 Maskol Pędzel retuszerski Italeri płaski 000 Pędzel retuszerski Italeri płaski 0 Pędzel retuszerski Italeri płaski 1 Pędzel retuszerski Italeri płaski 2 Pędzel retuszerski Italeri płaski 4 Pędzel retuszerski Italeri płaski 8 A95 Hellblau (SG) RLM 78 A00 Acrylic Enamel Thinner Pinceta Italeri Zestaw pilników Italeri Klej Contacta Professional Ostrze do nożyków Excel Nożyk excel 90 Silver, Metallic Weathering Stick (Mud) Bf109 G-2/ TROP . Putty (White) Finishing Abrasives P400/600/1000 - 5 Sheets Papier ścierny 800 Painta Standard, size 2 Natural Iron Oxide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Witam, jestem poczatkujacym modelarzem. Otoz przystapilem do zlozenia radzieckiego zolnierza w skali 1:35. Po obmyciu czesci, sklejeniu i pomalowaniu podkladu pomalowame wstepne barwy tzn. mundur, buty, skora, plaszcz. Odczekalem kilka dni, farba ladnie sie rozlozyla ale jest taki problem, ze ta figurka nie wyglada wogole realistycznie. Wiem, ze nie skonczylem detali t.j odznaki, oczy itp. ale nie ma w niej powtarzam nic realizmu - sama farba. Wiem, ze teraz nalezy zastosowac jakas technike, zaznaczam ze nie znam sie na tym kompletnie czy ktos moglby powiedziec co teraz nalezy zrobic ? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Hm... Daj teraz wash na figurkę. Może to być ciemny Dark wash, lub z przyciemnionej farby bazowej. Jak zrobić wash znajdziesz w innym dziale. Po tym jak wash przeschnie, przetrzyj figurkę "suchym pędzlem" taką samą farbą jakiej użyłeś do malowania munduru, tak by nie zamazać cieni w załamaniach. Następnie rozjaśnonym kolorem bazowym (z domieszką szarego lub bieli) też suchym pędzlem przetrzyj tylko same krawędzie załamań ubrania. Potem pomaluj detale. Na koniec przemyj dark washem elementy metalowe, brown washem to co jest ze skóry (brązowej). Buty przetrzyj lekko brązem (Suchy pędzel). Tylko delikatnie. Jak całość podeschnie pobaw się w brudzenie czyli np kolana, łokcie, możesz przybrudzić tanem lub light tanem, buty też ale lekko dotykając suchym pędzem, tak by zostawały delikatne ślady po dotknięciu. Więcej przy podeszwach, mniej przy kostkach. To tak na szybko i w miarę ekonomicznie wytłumaczone. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Pierwsze kroki radzę skierować do działu FAQ. Tam są tematy o chemii, narzędziach, modelach na początek. Znajdziesz coś dla siebie na pewno. Myślę, że z aerografem i kompresorem i całą resztą zmieścisz się w 1000zł. pozdrawiam i życzę udanego powrotu do hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Proponuje zapoznać się z poniższym działem tam wszystko wyczerpująco jest opisane: viewforum.php?f=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 viewtopic.php?t=5514 Podstawowe narzędzia więcej informacji znajdziesz w TAJNIKACH MODELARSTWA viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 viewforum.php?f=104 A tutaj to tak na sam początek powinieneś zneleźć wszystko, te dwa linki (mój i rittera) powinny Ci całkowicie wystarczyć aby na początek wszystko ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Sorry za powtórzenie ale adraian dodał swoją odpowiedź dokładne w momencie kiedy ja pisałem swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Hm...Daj teraz wash na figurkę. Może to być ciemny Dark wash, lub z przyciemnionej farby bazowej. Jak zrobić wash znajdziesz w innym dziale. Po tym jak wash przeschnie, przetrzyj figurkę "suchym pędzlem" taką samą farbą jakiej użyłeś do malowania munduru, tak by nie zamazać cieni w załamaniach. Następnie rozjaśnonym kolorem bazowym (z domieszką szarego lub bieli) też suchym pędzlem przetrzyj tylko same krawędzie załamań ubrania. Potem pomaluj detale. Na koniec przemyj dark washem elementy metalowe, brown washem to co jest ze skóry (brązowej). Buty przetrzyj lekko brązem (Suchy pędzel). Tylko delikatnie. Jak całość podeschnie pobaw się w brudzenie czyli np kolana, łokcie, możesz przybrudzić tanem lub light tanem, buty też ale lekko dotykając suchym pędzem, tak by zostawały delikatne ślady po dotknięciu. Więcej przy podeszwach, mniej przy kostkach. To tak na szybko i w miarę ekonomicznie wytłumaczone. Powodzenia ! Dzieki za odp. jak bede mial watpliwosci i pytania to mam bede pytac A teraz zobacze jak sie robi tego washa pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Nie ma za co. W razie pytań, pisz proszę na PW. Postaram się pomóc. W miarę możliwści oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi