Skocz do zawartości

Hurricane Mk IIb 1/72 Arma Hobby

rymulus

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę tak. Model kupiłem z własnej nieprzymuszonej woli choć samolot nie podoba mi się specjalnie i jest bardzo oklepany, jest mnóstwo galerii z nim w roli głównej.

W tym jednak przypadku ciąg głupich skojarzeń spowodował, że kupiłem ten model.
Zaczęło się od tych zdjęć.

a3WZHM6.jpg

r88LLfA.png

73ALsWW.jpg

Skojarzenia poszły następującą drogą. Hurricane to Brytyjczycy, jak Brytyjczycy to herbata, jak herbata to 5`oclock, jak 5`oclock to film "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" i słynna scena jak o piątej żołnierze brytyjscy rzucają wszystko i zabierają się za picie herbaty.
Postanowiłem więc wykonać sobie taką skromną winietkę przedstawiającą przerwane o godzinie piątej prace przy obsłudze i malowaniu Hurricane.

Oto efekt prac. Dodam, że model wykonany prosto z pudła.

kWELPvU.jpg

sWF35Ff.jpg

0j8N16V.jpg

XzK5sFr.jpg

7QLgJX4.jpg

vVaWbjO.jpg

nWn9zVo.jpg

o6mrdz6.jpg

yj35lrK.jpg

7mra3Xx.jpg

rP4ruKa.jpg

qOwu8bG.jpg

SOeZmCf.jpg

WY99xFN.jpg

M3GTWF4.jpg

8aRdQMq.jpg

DSAfiPW.jpg

frSkdDr.jpg

Bf0DHZU.jpg

rUV5MOv.jpg

i0gnTmy.jpg

BoOCZkK.jpg

sPKvmYI.jpg

tqAGGNN.jpg

q1Xf5Bu.jpg

JP8UdOa.jpg

mPc4cc3.jpg

nFIqgDF.jpg

kgrDNdX.jpg

aPAraPj.jpg

piHjaxk.jpg

SLNAktj.jpg

4NnQFci.jpg

• Like 24

Fantastiko, bardzo się ciesze że wykorzystałeś pomysł na niepomalowane białe pasy. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ten film na IWM i strasznie mi się to spodobało. A Garbusek wcale nie jest nudny i oklepany. I naprawdę jest kupę fantastycznych zdjęć tej maszyny z pomysłami do wykorzystania. Modelik świetny :super:.

Edytowane przez barszczo
  • Like 1

Bardzo ładny model. Szczególnie podoba mi się weathering dołu kadłuba. Jak zrobiłeś takie fajne zacieki za chłodnicą i jakimi specyfikami brudziłeś ten dół?

1 godzinę temu, piotr2498 napisał:

Jak zrobiłeś takie fajne zacieki za chłodnicą i jakimi specyfikami brudziłeś ten dół?

Wszystkie zabrudzenia na spodzie robiłem przy pomocy farb olejnych dla plastyków. Wszystko zrobiłem pędzelkami, którymi nakładałem i rozcierałem farbę do momentu uzyskania pożądanego efektu. 

Dziękuję wam za dobre opinie.

1 godzinę temu, barszczo napisał:

Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ten film na IWM i strasznie mi się to spodobało.

Ja te zdjęcia pierwszy raz zobaczyłem w warsztacie, który prowadzi @Roland_Sebastian. Zobaczyłem, spodobał mi się i już wiedziałem, że muszę go mieć.

• Like 2

W dniu 12.03.2022 o 15:27, rymulus napisał:

Dodam, że model wykonany prosto z pudła.

Zazdraszczam Ci układu z Armą, Zawsze dają Ci ponitowany zestaw...😉

A model świetny. Malowanie super, a koncept godny Pana Zagłoby. Też mam to pudło, tam są same fajne malowania....

• Thanks 1

34 minuty temu, Xmen napisał:

Reflektory pan odsłoni bo przeglądu nie przejdzie.:mrgreen:

:oops: Już zrobione. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

Zazdraszczam Ci układu z Armą, Zawsze dają Ci ponitowany zestaw...😉

To nie układy, jak kupowałem model to w zakładce "Opcje" zaznaczyłem kwadracik "Zestaw nitowany". 😉:haha:

Jakby ktoś robił akurat ten model to poniżej zdjęcie z prawidłowymi numerami napisów eksploatacyjnych. W instrukcji numery są błędne, a niektóre nawet nie występują na bloczku z kalkami. Ewentualnie można się posiłkować instrukcją od Hurricane Mk I, z tą numery się pokrywają.

PICT0001.thumb.JPG.b49510ff7f8d3e39d44db56d72e2360a.JPG

5 minut temu, sjr napisał:

Tak z ciekawości - czym malowałeś białe zygzaki? Aero czy pędzel? 

Na początku próbowałem narysować to kredką ale nie wyszło to dobrze. Więc jedyne wyjście jakie pozostało to pędzel. 

Teraz, letalin napisał:

pomysł przedni, ale bombki to by tak w trawę nie ciepli😎 

Dzięki, co do bombki i tego czy ciepali to w trawę czy nie to zerknij na pierwsze zdjęcie (po lewej stronie) 😁

• Like 1

Bardzo dobry pomysł, gratuluję. Co prawda herbatka nieco się przedłużyła, bo samolot już trochę zdążył się zakurzyć, ale ja mam fioła na tym punkcie, nie trzeba sobie brać tego do serca.

15 godzin temu, zaruk napisał:

Co prawda herbatka nieco się przedłużyła, bo samolot już trochę zdążył się zakurzyć,

Tu muszę się z kolegą nie zgodzić. Model jest świeży i nie jest pokryty kurzem.