Marudek Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Hej, Po długim czasie postanowiłem wrócić do budowy modelu Bentleya w skali 1:72. Tyle, że dokończę go w wersji zmilitaryzowanej. Istnieje legenda, według której pewien oficer SAS wygrał w karty cywilny samochód Bentley Blower i przystosował go do pustynnych patroli. Na podstawie tej legendy powstało już sporo różnych modeli i ja też się skusiłem Dla przypomnienia- najpierw powstały mastery poszczególnych części, które następnie odlałem z żywicy. Poniżej są: przedni reflektor, zbiornik paliwa, akumulatory, oraz Dalej mamy części podwozia: rama, resory, koła, a także silnik i kompresor, który dał Bentleyowi przydomek ‘Blower’. Potem są: tylny most,, skrzynia biegów z wałem napędowym, drążek kierownicy i chłodnica z grillem. Wreszcie po odlaniu wszystkiego z żywicy można było zabrać się za docelowy montaż. W międzyczasie przygotowałem podstawkę. I pomalowałem pojazd: Na samym końcu dodałem kilka figurek White Stork Miniatures. Model będzie można obejrzeć na żywo w najbliższy weekend w Olsztynie Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez Marudek 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 bomba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Niesamowity!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Bardzo dobrze wyszedł... Jest nietypowy na tyle różnych sposobów... Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Piękny model. Świetny temat. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Wielkie dzięki Panowie! Mam na warsztacie jeszcze kilka ciekawych konwersji (Dźwig KS-8467 na podwoziu MAZa i Fordson baloon winch), a w planach kolejne modele od podstaw (Star 266 i Mack NR4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Brak słów ,po prostu PETARDA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Niesamowity! Ale szprychy w kołach w tej skali?! Powaliło mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Po prostu nie wierzę w to, na co paczam Kompletny obłęd, niejeden "trzypiątkarz" (ja na pewno) uznałby ten poziom detalu za spore osiągnięcie! Bardzo jestem ciekawy, podziel się, proszę, techniką: jak osiągnąłeś wypukłe krawędzie zegarów na "wzorniku" deski rozdzielczej, i jak robiłeś żaluzje na pokrywie silnika? Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez kryspacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Hej, Deskę rozdzielczą robiłem standardowym skraczem. Najpierw w miejscach zegarów wywierciłem nieco większe otwory niż potrzeba a potem wkleiłem w nie paski plastiku zwinięte w rurkę. Natomiast na żaluzjach na pokrywie silnika początkowo poległem. Miałem wytermoformowane na kopycie okaptowanie, ale w żaden sposób nie mogłem osiągnąć zadowalającego efektu. Ze złamanego nożyka zrobiłem sobie narzędzie, którym próbowałem wygniatać żaluzje od wewnętrznej strony wytermoformowanego blistra. Ale albo nacisk był różny i przez to głębokość tłoczenia, albo żaluzje nie wypadały idealnie równolegle... Dlatego ostatecznie zaprojektowałem to w 3D i zleciłem wydruk Moja żona uważa, że drukowany model to nie model. Ale ja się nie zgadzam. Może nie jest to tradycyjny scratch, ale co za różnica czy to vacu, wtrysk, czy wydruk skoro spełnia swoją rolę i naśladuje oryginał w określonym pomniejszeniu? A skoro sam to zaprojektowałem to właściwie sam to zrobiłem - tyle że z użyciem coraz bardziej zaawansowanych narzędzi. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez Marudek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Koła się nie kręcą, więc słaboooo Poważnie, super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Megaaaaaaa. Piekna praca Piotrze. Alez to bede ogladal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 7 godzin temu, Marudek napisał: A skoro sam to zaprojektowałem Też tak myślę - a dodatkowy bonus jest taki, że mając pliki można się swoją pracą podzielić z modelarzami na całym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 23 Kwietnia 2022 Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Genialna robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Powiem tak. Na fotkach ten model nie jest nawet w polowie tak genialny jak na zywo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Moja mama kiedyś stwierdziła, że nie ma nic trudnego w klejeniu modeli plastikowych, to się zawziąłem i zrobiłem potem z 50 papierowych samolotów, największy był Liberator i Catalina z GPM, a plastiki oczywiście poszły w kąt. Taka motywacja. Co z tego, że największa część to druk 3D? Sam zaprojektowałeś... Szpary pomiędzy felgą a oponą bym jakoś zmniejszył i poprawił prawe przednie koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi