Kolekcjoner WP Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Polska kupi 48 myśliwskich samolotów KAI FA-50 z Korei Południowej. Maszyny są zbliżone konstrukcyjnie do F-16, więc łatwiej będzie przyjąć je i obsługiwać w naszych Siłach Powietrznych. info: https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3006212,polska-kupi-czolgi-armatohaubice-i-samoloty-z-korei-pld-szef-mon-zdradzil-szczegoly Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 To bieliki już nie dobre? Co z tymi , które kupiliśmy od Alemanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Lipca 2022 Autor Share Napisano 22 Lipca 2022 3 minuty temu, mandrivecs napisał: To bieliki już nie dobre? Co z tymi , które kupiliśmy od Alemanii? Bieliki są szkolne, a FA-50 są myśliwcami. Jakie samoloty kupiliśmy z niemiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Tylko po co ? lub jak wola inni, w jakim celu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 30 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Bieliki są szkolne, a FA-50 są myśliwcami. Jakie samoloty kupiliśmy z niemiec? Sorry, Alenia Master Bielik... FA-50 (T-50) to też maszyna szkolno-bojowa. Ps. Ile mamy Bielików na stanie? Ile sam zamówiliśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Kurcze, abramsy, himarsy, patrioty, k9, t50, f35, ale ja się pytam: majster-gdzie jest (u nas) ropa? Edytowane 22 Lipca 2022 przez giberes 3 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Wygląda jak Folland Gnat po faceliftingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 22 minuty temu, mandrivecs napisał: Ile mamy Bielików na stanie? Ile sam zamówiliśmy? 16 sztuk docelowo. Także potęga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 16 minut temu, Grzes napisał: 16 sztuk docelowo. Także potęga To logicznie było by je teraz opchnac jeśli mamy kupić 48 sztukT-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 I znów samoloty szkolne podstawą polskiego lotnictwa bojowego...juz było przerabiane po wycofaniu 21 szych gdzie TS-11 były podstawowym samolotem bojowym. Czyli w wojsku po staremu, przy oszczędzanie... z portalu propagandowego d24,, Jeśli o szkoleniu mowa, to być może FA-50 jest rozważany także dlatego, by ułatwić przechodzenie z maszyn posowieckich na F-35 i F-16. Przejście na ten pierwszy typ myśliwca z maszyn posowieckich jest problematyczne, o czym mówił niedawno w wywiadzie dla Defence24.pl jeden z pilotów doświadczalnych. Z kolei FA-50 pozwoliłby pilotom starszych maszyn przygotować się do przejścia na nowe myśliwce i jednocześnie wykonywać loty na samolotach, które mimo wszystko mają pewną wartość bojową, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Tylko co teraz zrobić z Bielikami? I zakładamy rozumiem, że Migi-29 i Su-22 prędzej czy później oddamy Ukraińcom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Su-22 nie oddamy, bo tyko jeszcze Wietnamczycy na tym latają, a i to nie jest pewne (nie sprawdzałem). A MiG-29? Jakoś tak mało info na ten temat. Może ich już nie ma. I ok. Jeśli chodzi o zakupy to mam wrażenie, że kupujemy wszystko co się da na już. Mam wrażenie z tego, że szykujemy się na czarny scenariusz czyli Ukraina przegra, nie będzie nic do kupienia na rynku, a my będziemy w jakiś sposób przygotowani. Wspomagając Ukrainę kupujemy sobie czas. Jest to słuszne i popieram. Martwi mnie trochę szybkość zakupów i ich tryb. W sprawach bezpieczeństwa państwa (i kilku innych) powinno to być choć omawiane że wszystkimi siłami obecnymi np. w sejmie (oczywiście niekoniecznie w sposób jawny). Takim mój pogląd na sprawę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 No dobrze , wytłumacz mi, po co lub dlaczego kupują pół setki samolotów szkolnych, a nie bojowych /F-16-F-35/? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Cytat No dobrze , wytłumacz mi, po co lub dlaczego kupują pół setki samolotów szkolnych, a nie bojowych /F-16-F-35/? Dla podtrzymania tradycji. Obecna grupa rekonstrukcyjna Gierka i spółki po zrekonstruowaniu problemów w zaopatrzeniu w węgiel i cukier, zrekonstruuje potężne liczbą lotnictwo uderzeniowe oparte o duchowego następcę Lima-6. Poza podtrzymaniem tradycji, zakup również pozwoli podtrzymać liczbę etatów w dowództwach eskadr i skrzydła, co w sumie może być czynnikiem decydującym. Edytowane 22 Lipca 2022 przez hellvis 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 he, o takom odpowiedz mi chodziło.Czyli jednak ,dwa razy coś się zdarza... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 BTW NIK wytykał w ostatnim raporcie problemy w szkoleniu pilotów skutkujące ich niewystarczającą ilością dla obecnie posiadanych samolotów. Zastanawiające w takim razie kto ma latać tą chmarą mini samolocików co to ją kupujemy na już.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 A może po wypadnięciu Su i migow zostanie 48 f 16 i 32 f 35 za x lat i to trochę mało na zapewnienie minimum bezpieczeństwa polskiego nieba gdzie ocenia się polskie potrzeby na gdzieś 160 samolotów bojowych , a pilotów tez nie mamy górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Cytat 160 samolotów bojowych No to wypadało by kupić samoloty bojowe, a nie takie trochę bojowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 30 minut temu, em napisał: No dobrze , wytłumacz mi, po co lub dlaczego kupują pół setki samolotów szkolnych, a nie bojowych /F-16-F-35/? Jeśli to do mnie, a przypuszczam, że tak to spieszę odpowiedzieć. Nie wiem. To moje takie dywagacje choć może nie tak odległe od tematu. Może tylko to jest na półkach (a bierzemy wszystko razem z półkami). Może ludzie z walizkami (pewnie mało podobne, ale nie wykluczone). Może działania na rynek wewnętrzny (coś robimy). A może spodziewamy się tylu adeptów sztuki latania, ze musimy mieć czym to ogarnąć. No cóż Iskier nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 A może budżet tez nie jest z gumy , bo powiedzieć chcemy 48 f - 15 łatwo A trudniej kupić. Poza tym to część większego zakupu i nie można patrzeć wyłącznie na samoloty. Być może jakiś transfer technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 2 godziny temu, mcrec1962 napisał: Wygląda jak Folland Gnat po faceliftingu. Dokładnie to samo pomyślałem, ma coś w sobie, co od razu skojarzyło mi go z Phallusem Może też będziemy produkować. Tak czy siak zakupy robimy hurtowo, drukarki to tam chyba już dymią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Słowo klucz, emerytura wojskowa, lepsza od cywilnej... szkoda ludzi którzy ,jesli cos sie wydarzy, beda tym latac.To właściwie w tej konfiguracji Su-22/Su-25...z calowymi wymiarami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 1 minutę temu, em napisał: Słowo klucz, emerytura wojskowa, lepsza od cywilnej... sorki, że poza tematem ciut ale . Niestety w 1/4 drogi odpuściłem, ale to inna opowieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 10 godzin temu, em napisał: Słowo klucz, emerytura wojskowa, lepsza od cywilnej... szkoda ludzi którzy ,jesli cos sie wydarzy, beda tym latac.To właściwie w tej konfiguracji Su-22/Su-25...z calowymi wymiarami. W tej to znaczy w ktorej ?'Zdawało mi się ze zestaw uzbrojenia ciut inny u Koreańczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 Na chwilę obecną to ten zestaw obejmuje bomby, npry i Mavericki więc nowej jakości zbytnio nie wnosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi