Kapitan_Kurt Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Witam Szanowne Grono, Wreszcie zebrałem się w sobie, by odkopać Abramsa z czeluści komody. Model będzie przedstawiał wóz o nazwie własnej "Dammit Sir", który był częścią wystawy podczas święta 10BKPanc w 2016 roku. Niektóre zdjęcia wozu otrzymałem od amerykańskiego kolegi, który był ładowniczym na tym wozie i z którym się wtedy zaznajomiłem. Model zacząłem budować w 2016 roku, ale szybko zarzuciłem temat, bo na tamten czas był dość trudny. Przez te 6 lat doszedłem do wniosku, że już czas. Tak i roboty zostały wznowione. Na początku model wzbogaciłem o spawy i fakturę antypoślizgu na wieży i przedniej części kadłuba. Następnie usunąłem wszystkie uchwyty do podnoszenia klap, zastępując je drucianymi. Dużą przygodą było zakładanie fartuchów bocznych, gdyż w czasie leżakowania modelu w szufladzie wcięło gdzieś dwa segmenty tychże fartuchów. Na szczęście zkanibalizowałem starego Abramsa Tamiyi i po paru przeróbkach udało się problem fartuchowy rozwiązać. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Fajny, bo w kolorach NATO . Nieźle zacząłeś. Czekam na więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Super pomysł, bardzo na czasie!!!! Sporo roboty będzie z dorobieniem stanowiska karabinu maszynowego na wieży. Szykuje się klasyka gatunku............ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Siadam i oglądam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Sporo roboty będzie z dorobieniem stanowiska karabinu maszynowego na wieży. Wcale nie musi być tak dużo roboty, jeśli posiada się konwersję Def Model, lub Blast Model Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 9 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Wcale nie musi być tak dużo roboty, jeśli posiada się konwersję Def Model, lub Blast Mode Zgadza się roboty mało, ale cena to wina TUSKA (nie Donalda tylko US M1A2 SEP Abrams TUSK II). https://www.mojehobby.pl/products/M1A2-SEP-V2-Conversion-set-for-Dragon-1-35.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) A co z tematem ma wspólnego Tank Urban Survior Kit? Autor wątku, nowicjuszem nie jest, więc zapewne udzielanie się i podpowiedzi, nie są mu potrzebne, ale gdyby jednak, to szczerze polecam tę gąsienice zamiast Magic Tracków... https://www.mojehobby.pl/products/T158-Workable-Track-set-for-1-35-M1-Abrams.html Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2022 26 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: A co z tematem ma wspólnego Tank Urban Survior Kit? Autor wątku, nowicjuszem nie jest, więc zapewne udzielanie się i podpowiedzi, nie są mu potrzebne, ale gdyby jednak, to szczerze polecam tę gąsienice zamiast Magic Tracków... https://www.mojehobby.pl/products/T158-Workable-Track-set-for-1-35-M1-Abrams.html Będzie na friulach. A co ma w sobie ta konwersja czego nie ma model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Podglądywuję z wielką ciekawością! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 24 minuty temu, Kapitan_Kurt napisał: A co ma w sobie ta konwersja czego nie ma model? Aaaaa. Kolega nigdzie nie napisał, że to Dragon 3556, czego mogę się tylko domyślać. Jeśli tak jest, to faktycznie, konwersja nie potrzebna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał: Aaaaa. Kolega nigdzie nie napisał, że to Dragon 3556, czego mogę się tylko domyślać. Jeśli tak jest, to faktycznie, konwersja nie potrzebna. Tak jak najbardziej. Dragon 3556 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Czemu poprawiałeś antyslipa, jeśli ten zestaw go posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2022 1 minutę temu, mandrivecs napisał: Czemu poprawiałeś antyslipa, jeśli ten zestaw go posiada? Był zbyt gładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Wielu z nas czeka w najbliższej przyszłości jakiś Abrams do zrobienia więc warto będzie popatrzeć. Co prawda nie będzie przy tym pojeździe aż takiej okazji do wykazania się kunsztem modelarskim jak to zrobiłeś przy Twardym, ale znając Twoje umiejętności to jestem pewien, że wyciśniesz z modelu tyle i się da i niejeden z nas pewnie skorzysta z tego warsztatu. Działaj Waść! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 5 Lipca 2023 Autor Share Napisano 5 Lipca 2023 W oczekiwaniu na powrót żółwia, powróciłem do dłubania Abramsa. I tak udało mi się wykonać gołębniki wieży wraz z ich orurowaniem, oraz z antypoślizgiem. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 Jak tak teraz pomyślę o plastikowych koszach z RFM, to wstyd i zazdrość mnie ogarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 Użyj debondera bo paluchy widać na koszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 6 Lipca 2023 Autor Share Napisano 6 Lipca 2023 17 minut temu, patrykd napisał: Użyj debondera bo paluchy widać na koszach To z potu, nie z kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 Mam nadzieję, że administracja forum Modelwork, wyróżni Cię tym zaszczytnym tytułem. Legitymację wypisz sobie sam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 6 Lipca 2023 Autor Share Napisano 6 Lipca 2023 Dalszy ciąg koszy i przygód z lutowaniem. Co prawda są gdzieniegdzie smarki z cyny, ale to sie zaszpachluje. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 A ja myślałem, że z kanciakiem nie idzie poszaleć przy budowie. No i byłem w błędzie... Te kosze wyglądają na trudne jak cholera ale prezentują się przepięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 Zazdroszcze umiejetnosci lutowniczych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 7 Lipca 2023 Autor Share Napisano 7 Lipca 2023 15 godzin temu, TAW napisał: A ja myślałem, że z kanciakiem nie idzie poszaleć przy budowie. No i byłem w błędzie... Te kosze wyglądają na trudne jak cholera ale prezentują się przepięknie Samo lutowanie kratownicy nie jest specjalnie trudne. Najtrudniejsze jak zwykle są zaokrąglenia narożnika, bo w sposobie jaki ja wybrałem mogłem zrobić swobodnie łuk z jednej strony i umiejscowić pręt w konstrukcji. Natomiast drugą stronę musiałem już kształtować wmontowaną w konstrukcję. Dlatego też moim zdaniem prawa strona wygląda estetyczniej niż lewa. Sama listwa pomiędzy dwoma dolnymi prętami była trudna gdyż znowu ciężko było ją wpasować w zaokrąglenia, również temu można zauważyć gdzieniegdzie luki między listwą a prętami. Ale cóż tak już musi zostać. 14 godzin temu, patrykd napisał: Zazdroszcze umiejetnosci lutowniczych Jakie tam umiejętności, największą robotę robi lutownica ze zmiennym grotem o punkcie styku 0.5mm i najważniejsze temperatura lutowania w okolicach 370 stopni. Jeszcze łatwiej by było z topnikiem Abera, ale niestety obecnie znajduje się na jakiejś sortowni przesyłek kurierskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Lipca 2023 Share Napisano 7 Lipca 2023 6 godzin temu, Kapitan_Kurt napisał: Jakie tam umiejętności, największą robotę robi lutownica ze zmiennym grotem o punkcie styku 0.5mm i najważniejsze temperatura lutowania w okolicach 370 stopni. Jeszcze łatwiej by było z topnikiem Abera, ale niestety obecnie znajduje się na jakiejś sortowni przesyłek kurierskich. Pokaż lutownicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 7 Lipca 2023 Autor Share Napisano 7 Lipca 2023 5 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Pokaż lutownicę Stacja lutownicza ZD-99 + grot C1-2+pasta lutownicza koki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi