Skocz do zawartości

F6-C Mustang 1:72 Arma Hobby

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem modelarze!

Wszystko co dobre kiedyś się kończy, również skończyła się przygoda z budową kolejnego modelu. Jak dla mnie wręcz ekspresowa. Cieszę się, że odważyłem się na NMF bo nie wyszło to tak tragicznie jak się obawiałem chociaż jest pole do pracy. 😉 

Postanowiłem haniebnie skopiować metodę prezentacji modelu od kolegi Zaruka, mam nadzieję, że nie będzie miał mi to za złe. :)

image.thumb.jpeg.13d461d34bc5aecc6bb43e76cfb5ba31.jpeg++

Pozostałe zdjęcia już na normalnym tle:

IMG_0232.thumb.JPG.9832cd5df4f4937039cccd74c1512154.JPG

IMG_0231.thumb.JPG.a11b0de98419a87fe18656953590f04f.JPG

IMG_0244.thumb.JPG.3391865c5e0cf2709a09a689b660f31e.JPG

IMG_0243.thumb.JPG.ec9e77d00b3d1b2b0276fda2b8e46761.JPG

IMG_0242.thumb.JPG.2a13cf71e06fd563db84bc2da2162309.JPG

IMG_0241.thumb.JPG.a39870a257f1ca0f8082baf6b53e97d2.JPG

IMG_0238a.thumb.JPG.f062aacf12ec6930bad97a0efa62a53b.JPG

IMG_0236.thumb.JPG.02d1a380800858040767aee8894318e0.JPG

IMG_0235.thumb.JPG.28d36847e7fbe84836fec983c3b47f42.JPG

IMG_0234.thumb.JPG.ade876414985bac98ea96544c9c1cb12.JPG

IMG_0245.thumb.JPG.67c027223566dde6adf59b554e8c9eab.JPG

• Like 21

Czołem, czołem. Podoba mi się; jak stwierdził kolega przedmówca fajnie wyszło różnicowanie paneli, nie za dużo, bez pstrokacizny ale nudy też nie ma.

Szybki projekt, chyba taka odskocznia dla złapania oddechu - tak podejrzewam :)

Jeśli chodzi o zdjęcia na tle monitora to z pewnością wynalazł je ktoś inny ale cieszę się, że moja prezentacja kogoś zapłodniła.

• Thanks 1

13 godzin temu, piotr2498 napisał:

Podoba mi się delikatne zróżnicowanie poszczególnych paneli jak i elementów sterowych, przez co model nie jest jednolity

9 godzin temu, zaruk napisał:

fajnie wyszło różnicowanie paneli, nie za dużo, bez pstrokacizny ale nudy też nie ma.

Wybór tego malowania sprawił, że musiałem opracować strategię malowania inną niż do tej pory. Przyznam się, że trochę pomógł mi Eduard i jego instrukcja do P-51 D, w której to jest sugestia użycia różnych farb na skrzydła i kadłub. Co do różnicy kolorystycznej paneli to starałem się nie przedobrzyć, z drugiej strony ciężko o dużą różnorodność mając tylko jeden metalizer. 😄 Ogólnie przeglądając zdjęcia mustangów można dojść do wniosku że nie były one ani tak łaciate, ani tak błyszczące jak to pokazują modelarze.

11 godzin temu, Pstryk napisał:

Jednak srebrny Mustang dla mnie to jest ta esencja piękna.

Nie ma dla mnie nic bardziej Amerykańskiego niż srebrny mustang. Co ciekawe, nie rozumiałem nigdy zachwytów nad tym samolotem. Z boku wygląda jak przekarmiona ryba, ze wspomnień pilotów wynika, ze osiągami nie dorównywał spitom (poza zasięgiem). Dopiero ten model sprawił, że zacząłem inaczej patrzeć na sylwetkę tego myśliwca i zaczął mi się on na prawdę podobać. 😉

9 godzin temu, zaruk napisał:

Szybki projekt, chyba taka odskocznia dla złapania oddechu - tak podejrzewam :)

Ostatnio u mnie same takie odskocznie, a Łoś czeka na dokończenie paru detali...

Edytowane przez Roland_Sebastian

30 minut temu, marek d napisał:

Tylko proszę bez francuskich znaków. :mrgreen:

Lubię samoloty w nieoczywistych barwach, dlatego francuz mnie zainteresował. Nie zmienia to faktu, że przymierzam się do jedynego prawilnego malowania z gwiazdami, w którego to zamierzam włożyć więcej pracy i między innymi zaszpachlować skrzydła. :)

• Like 1

3 godziny temu, Roland_Sebastian napisał:

ze wspomnień pilotów wynika, ze osiągami nie dorównywał spitom (poza zasięgiem)

Pominę tu jak kluczowym elementem był ten zasięg :). Do tego plus 50 km/h Vmax i jeszcze wygodniejsza kabina. Chodzi o to, że opinie pilotów naznaczone są z angielska zwanym confirmation bias (błąd potwierdzenia?).  To bardzo subiektywne sprawy co wyraźnie widać w znanych przypadkach. Wywodząca się z Eagle Squadrons 4th FG wychowała się na Spitfire i przezbrojenie na P-47 traktowała jak karę. Piloci radzili sobie znakomicie latając Thunderboltami, ale  i tak z ulgą i radością przywitali Mustangi, które bardziej przypominały Spitfire. 56th FG od początku używała P-47 i piloci nie wyobrażali sobie, że mogą przesiąść się na inny samolot. Nawet gdy cała VIII AF przezbroiła się na P-51, piloci grupy postawili veto i do końca wojny latali na Dzbankach. Specyficzna sytuacja logistyczna i gwiazdorski status jednostki sprawiły, że było to możliwe (ale takie rzeczy to chyba tylko u Amerykanów :). Chodzi o to, że piloci 4th  i 56th to tacy sami, tak samo szkoleni i wykonujący takie same misje  lotnicy. Mimo to ze skrajnie różnymi opiniami o samolotach. Podobne sytuacje były też np. na PTO z P-47 i Lightningiem.

Oczywiście nie wypowiadam się tu, na temat który samolot był lepszy. :)

• Thanks 1

Moim gadaniem tutaj nie ma się co przejmować :), moje skrzywione podejście zostało częściowo uformowane za młodu lekturą takich książek jak np. "Cyrk Skalskiego", które rozpalały wyobraźnię, a gdzie Spitfire był głównym bohaterem. Niemniej, jak już wspomniałem, zaczęła we mnie kiełkować coraz większa fascynacja tym samolotem.

Nie, no, nie weryfikujemy tu uczuć. Jeśli chodzi o Spitfire  to mnie najbardziej kręcą MkIa i MkIIa i to jeszcze koniecznie w TLS. I do diabła z MkIX ze swoim dwustopniowym Merlinem!

Mam w sumie podobnie. Mustang jest dla mnie jakiś taki bezpłciowy.  Powiedzmy P-51A jest w zasadzie fajny, B/C jeszcze ujdzie w tłoku.  Ale kiedy budowałem model wkręciłem się w ten samolot  i zaczął do mnie przemawiać. Przynajmniej dopóki nie jest to Bubbletop :).

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1

W dniu 13.09.2022 o 13:25, greatgonzo napisał:

Oczywiście nie wypowiadam się tu, na temat który samolot był lepszy. :)

Wiadomo, Corsair 😉

A mustang, przepiękny, gratuluję :)

• Thanks 1