panDespota Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Strasznie mnie ten szkrab zaciekawił. Nie wytrzymałem i rozgrzebałem kolejny warsztat Malowanie będzie ruskie, ale jeszcze nie wiem jakiej konkretnej maszyny. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 O, fajnie się zaczyna. Hiszpana zrób . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Wreszcie coś ciekawego. Rób ruska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Października 2022 Autor Share Napisano 2 Października 2022 Hiszpania znajduje się poza kręgiem moich zainteresowań. Może kiedyś. Na chwilę obecną będzie pudełkowe malowanie Samolot na stronie opisany "Polikarpov I 16 type 10 89IAP Red 13 captured at Mlynow Poland during the Barbarosa onslaught 1941 0B". Co ciekawe w instrukcji też jest opisany w tej samej lokalizacji z tym że z 46IAP. Od czego ten skrót IAP, coś z armią powietrzna? Znalazłem też inne kolorowe zdjęcie maszyny z czerwoną trzynastka, ale nie widać już czy ma literę H. Zresztą opisana jako zdobyta na Litwie. Krój nr 13 wydaje się inny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 (edytowane) IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego. Edytowane 2 Października 2022 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Jak ruska trzynastka, to ruska trzynastka. Masz w takim razie jeszcze jedna do kolekcji. I też typ 5 : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Szaleństw z tymi proponowanymi malowaniami nie ma, myślę, że Twój wybór jest w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 W 72 to maleństwo. Chętnie popatrzę jak powstaje model wielkości chipsa. 19 godzin temu, barszczo napisał: Hiszpana zrób Że się spytam mało dyskretnie Co z Twoim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Po małym zgłębieniu historii pozostałych i nowo zbudowanych w Hiszpanii Polikarpowów, to nie jest niestety tylko kwestia przemalowania i naklejenia nowych oznaczeń. Temat jest konkretny, no chyba że zamknę oczy i uznam że to co w pudełku całkowicie odpowiada temu co widać na zdjęciu. I tak chyba trzeba będzie zrobić. Przepraszam za biadolenie nie w swoim wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 (edytowane) 14 godzin temu, panDespota napisał: Hiszpania znajduje się poza kręgiem moich zainteresowań. Może kiedyś. Na chwilę obecną będzie pudełkowe malowanie Samolot na stronie opisany "Polikarpov I 16 type 10 89IAP Red 13 captured at Mlynow Poland during the Barbarosa onslaught 1941 0B". Co ciekawe w instrukcji też jest opisany w tej samej lokalizacji z tym że z 46IAP. Od czego ten skrót IAP, coś z armią powietrzna? Znalazłem też inne kolorowe zdjęcie maszyny z czerwoną trzynastka, ale nie widać już czy ma literę H. Zresztą opisana jako zdobyta na Litwie. Krój nr 13 wydaje się inny. Ten na dolnym zdjęciu to chyba rzeczywiście jest typ 10 (lub późniejszy, niestety skrzydło jest kiepsko widoczne) - zdaje się że ma karabiny maszynowe w kadłubie. Ten na górnym to z kolei istotnie typ 5. Edytowane 2 Października 2022 przez Jostein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 Muszę Wam powiedzieć, że bardzo przyjemny model. Kadłub zamknięty. Położyłem podkład i podmalowałem cienie. Teraz czas na kolory docelowe 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Października 2022 Share Napisano 24 Października 2022 Robi wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 24 Października 2022 Share Napisano 24 Października 2022 Miniatura wygląda bardzo przyjemnie. Czekam na efekt po nałożeniu bazowej barwy kamuflażu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 24 Października 2022 Share Napisano 24 Października 2022 Zapowiada się bardzo ciekawie. Czekam na ciąg dalszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Października 2022 Share Napisano 24 Października 2022 Konkretna robota, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Października 2022 Autor Share Napisano 27 Października 2022 Osiołek dostał kolorki 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Października 2022 Share Napisano 27 Października 2022 Świetnie wyszło to cieniowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Wygląda doskonale., tym bardziej, że to 72. Masz świetną precyzję malowania, tym bardziej, że iszak to maleństwo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Fajnie wychodzi jakie proporcje farby dajesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 30 Października 2022 Autor Share Napisano 30 Października 2022 (edytowane) Dziękuję za komentarze. W dniu 28.10.2022 o 23:59, Adamo722 napisał: Jakie proporcje farby dajesz? Nanoszę kilka transparentnych warstw. 1/1 farba z miksturą Mikstura to retarder/flow improver/thinner w stosunku 1/3/3. Wszystko z Vallejo. Edytowane 30 Października 2022 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 On 10/24/2022 at 12:00 PM, zaruk said: Robi wrażenie. Po prostu super! Zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego wróbla. Mistrzostwo aerografu! Chcę się nauczyć, a przynajmniej spróbować Należy jednak zwrócić uwagę, aby szwy łączące nie były widoczne (ani z góry, ani z dołu). Dwukrotnie szpachluję mój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 24 minuty temu, JollyMonk napisał: Po prostu super! Zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego wróbla. Mistrzostwo aerografu! Chcę się nauczyć, a przynajmniej spróbować Należy jednak zwrócić uwagę, aby szwy łączące nie były widoczne (ani z góry, ani z dołu). Dwukrotnie szpachluję mój model. Trzeba malować. Im więcej modeli natłuczesz z tym większą łatwością będziesz operował aerografem z każdym nastepnym. Co do szpachlówki. Poszpachlowałem łączenia połówek kadłuba. Nie wiem czemu te podziały przyjąłem jako łączenia paneli. Tak ładnie były zrobione Boże, ale laszczarska wtopa Dobrze że piszesz, ktoś kto zaglądanie uniknie babola. Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. Co do malowania, jakie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 8 minutes ago, panDespota said: Trzeba malować. Im więcej modeli natłuczesz z tym większą łatwością będziesz operował aerografem z każdym nastepnym. Dziękuję Ci! Jest coś do nauczenia)) 8 minutes ago, panDespota said: Nie wiem czemu te podziały przyjąłem jako łączenia paneli. Tak ładnie były zrobione Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. To oczywiście zrozumiałe! Montaż modelu nie jest łatwy - łatwo popełnić błąd. 14 minutes ago, panDespota said: Co do malowania, jakie planujesz? Zrobiłem już swojego Hiszpana Powodzenia - chętnie zobaczę budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 1 godzinę temu, panDespota napisał: Boże, ale laszczarska wtopa Proszę Cię, nie żartuj. Ty przyjąłeś łączenia części jako granice paneli. Czyli poddałeś zagadnienie analizie myślowej (mniejsza o efekt). Ja, jak się okazuje, wyłączam okresowo myślenie. Oto przykład. Maluję camela, oto przybliżony wzór: Jak już zmiksowałem ten zielono-brązowy kolorek to zabrałem się do malunków. Stwierdziłem, że bezpieczniej będzie najpierw pomalować dolne powierzchnie płatów, na wypadek gdyby coś nie wyszło. No i pomalowałem... Wybacz offf - może trochę Cie pocieszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 12 hours ago, panDespota said: Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. Oto, co pomyślałem: oczywiście nie warto tego powtarzać. Ale może przynajmniej nie podkreślaj te podziały cienieniem? Nałóż grubszą warstwę farby na wierzch. Mniej rzucający się w oczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi