Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, TM48 napisał:

Nie wiem skąd te wnioski wyciągasz, ale w tym wątku wróżbita Maciej ma sporą konkurencję.

Racjonalna jest przedsprzedaż wtedy kiedy producent uzna, że jest racjonalna i może to zrobić nawet wtedy jak nie zacznie projektować. Racjonalne jest kupowanie w przedsprzedaży wtedy kiedy każdy indywidualnie uzna, że jest to dla niego racjonalne.

Za wiki:

"W najpowszechniejszym znaczeniu racjonalność to cecha kierowania się powodami lub bycia rozsądnym . Na przykład osoba, która działa racjonalnie, ma dobre powody dla tego, co robi. Zwykle oznacza to, że zastanawiała się nad możliwymi konsekwencjami swojego działania i celem, który ma ono osiągnąć."

Dla jednego jest racjonalne kupić wcześniej i taniej, a dla drugiego drożej, ale najpierw sprawdzić. Ty chcesz żeby racjonalność była domeną Josteina... dla wszystkich.

Sam to udowodniłeś.

.... a to, co widać na zdjęciu czyni w tym konkretnym przypadku decyzję o zakupie nie racjonalną, a hazardową. Bo skąd niby pewność, że producent się ogarnie? Będziesz wróżyć przy użyciu tarota, chiromancji, kromniomancji, miomancji czy ksylomancji?

463547950_1045674287572052_549053318467186001_n.jpg

Godzinę temu, Albatros napisał:

Wspaniały przykład „nie znam się to się wypowiem” 😄 może idź do AH i powiedz im jak mają to zrobić, że mają robić  łuki, bo Tobie się tak wydaje 😄 fantastyczny jest ten wątek 😄

Ja bym robił łuki. Zresztą AH właśnie od Korby w 1/48 zaczęła nieśmiało te łuki wprowadzać. Widać je też tutaj na Oscarze. Co złego,  że zastanawiam się nad tym jak są projektowane formy wtryskowe i dlaczego zwykle są kanały pod kątem prostym, co kłóci się z moim chłopskim rozumem? Są tu ludzie o większej wiedzy o formach, więc może ich problem zaintryguje? Wiesz, to nie jest ta sławna "Elektroda", czy forum wędkarskie. 

Ja bym wzorował się na układzie krążenia, gdzie średnicęe naczyń zmniejszają się ku obwodowi, a odejścia pod kątem prostym się też zdarzają, ale łuki są częste.

Edytowane przez letalin

43 minuty temu, TM48 napisał:

Znikąd, będzie wysyłał niedolane skrzydła i kadłuby. Tak jak do tej pory.

Sięgając do doświadczenia przeszłości (a nie wróżenia z fusów), czyli jak to wysyłali klientom spaprane po całości płaty Fokkera E.V i usiłowali przykryć brakoróbstwo bezczelnością radząc udawać, że to "imitacja spracowanej sklejki" - zupełnie by mnie to nie zdziwiło. Faktury powierzchni kadłuba P-51B/C też nie zdołali poprawić.

31 minut temu, Soris napisał:

... a ja bym wzorował się na Eduardzie, który bije AH na głowę w kwestii doprowadzenia kanałów wtryskowych do elementów modelu.

Tak, Edek jest dobry, chociaż japońskie technologie są jeszcze lepsze. Japońska łatwość separowania cążkami jednostronnymi powinna być skopiowana w AH.  

32 minuty temu, Jostein napisał:

usiłowali przykryć brakoróbstwo bezczelnością radząc udawać, że to "imitacja spracowanej sklejki"

Tak jak Kniaź wmawiał, że bis nie jest krótszy, a messer jest w 48 tylko prawdziwy jest za mały. No i co? AH ani tutaj wyjątkowa, ani jedyna. Dlatego dla jednego racjonalnie będzie zaczekać, a dla drugiego zapłacić taniej i zaryzykować. Tu nie ma miejsca na prawo Josteina.

• Like 1

20 minut temu, letalin napisał:

Tak, Edek jest dobry, chociaż japońskie technologie są jeszcze lepsze. Japońska łatwość separowania cążkami jednostronnymi powinna być skopiowana w AH.  

Zgadzam się z Tobą, porównałem akurat do Eduarda, bo wczoraj odebrałem armowego Mustanga B (Delux Set) i czeskiego D (Limited Edition) i tak je sobie właśnie oglądam... :razz:

50 minut temu, TM48 napisał:

Tak jak Kniaź wmawiał, że bis nie jest krótszy, a messer jest w 48 tylko prawdziwy jest za mały. No i co? AH ani tutaj wyjątkowa, ani jedyna. Dlatego dla jednego racjonalnie będzie zaczekać, a dla drugiego zapłacić taniej i zaryzykować. Tu nie ma miejsca na prawo Josteina.

No tak, ktoś inny coś zrobił, więc to wybiela Armę. Ot, takie prawo TM48.
Ale nie porównuj Army z Eduardem, bo za Czechami to są o całe lata świetlne z tyłu. Eduard ma na koncie wiele bardzo dobrych modeli, a Arma ledwie jeden.

• Haha 3

9 godzin temu, Qz9 napisał:

Zapis historii choroby się znowu pojawił ;(

Ta obsesja jest naprawde już niestrawna.

Jak zwykle ad personam. Szkoda, że do meritum odnieść się nie potrafisz. Jak zwykle zresztą. Arma może być dumna ze swych klakierów.

12 godzin temu, letalin napisał:

Ja bym robił łuki. Zresztą AH właśnie od Korby w 1/48 zaczęła nieśmiało te łuki wprowadzać. Widać je też tutaj na Oscarze. Co złego,  że zastanawiam się nad tym jak są projektowane formy wtryskowe i dlaczego zwykle są kanały pod kątem prostym, co kłóci się z moim chłopskim rozumem? Są tu ludzie o większej wiedzy o formach, więc może ich problem zaintryguje? Wiesz, to nie jest ta sławna "Elektroda", czy forum wędkarskie. 

Ja bym wzorował się na układzie krążenia, gdzie średnicęe naczyń zmniejszają się ku obwodowi, a odejścia pod kątem prostym się też zdarzają, ale łuki są częste.

Wiesz, takie rzeczy projektują zespoły ludzi o zaawansowanej wiedzy inżynierskiej i technologicznej, ale widzę, że Tobie to jednak nie przeszkadza i wiesz lepiej i Ty byś tak zrobił bo tak Ci się wydaje 😄 Znak czasów i życia w „kraju ekspertów znających się na wszystkim” 😄 napisz do AH, dla nich to będzie ogromny zysk zwolnić inżynierów i technologów, i zatrudnić tylko Ciebie 😄 a może nie, może to jednak będzie katastrofa… 😄

• Like 2
  • Haha 1

25 minut temu, Albatros napisał:

Wiesz, takie rzeczy projektują zespoły ludzi o zaawansowanej wiedzy inżynierskiej i technologicznej, ale widzę, że Tobie to jednak nie przeszkadza i wiesz lepiej i Ty byś tak zrobił bo tak Ci się wydaje 😄 Znak czasów i życia w „kraju ekspertów znających się na wszystkim” 😄 napisz do AH, dla nich to będzie ogromny zysk zwolnić inżynierów i technologów, i zatrudnić tylko Ciebie 😄 a może nie, może to jednak będzie katastrofa… 😄

Inaczej rozumiemy rolę forów dyskusyjnych. Chętnie bym dowiedział się czegoś od Ciebie o technologii form wtryskowych. Dla mnie łuki są fizjologiczne, a kąty proste powinny być zakazane. Więcej łuków!

• Like 1
  • Haha 1

4 minuty temu, letalin napisał:

Inaczej rozumiemy rolę forów dyskusyjnych. Chętnie bym dowiedział się czegoś od Ciebie o technologii form wtryskowych. Dla mnie łuki są fizjologiczne, a kąty proste powinny być zakazane. Więcej łuków!

Ode mnie się nie dowiesz, bo ja się na tym nie znam 🙂 i nie wypowiadam się, nie krytykuję rzeczy na których się nie znam, zostawiam to fachowcom, nawet na forach dyskusyjnych 🙂 bo to, że napiszesz że wolisz łuki naprawdę nic nie wnosi do tematu 🙂

• Like 1

1 godzinę temu, Albatros napisał:

bo to, że napiszesz że wolisz łuki naprawdę nic nie wnosi do tematu 🙂

Czasem trzeba zagaić na inny temat, żeby rozpędzone lokomotywy zatrzymać. Wyszło tak, że trochę rozpędziłem kolejną lokomotywę:)

Edytowane przez letalin

2 godziny temu, Jostein napisał:

Jak zwykle ad personam.

Napisał koleś który do greatgonzo pisał ad personam i uzasadnił to tak:

"Dostosowuję się do poziomu rozmówcy, inaczej mógłby mnie nie zrozumieć. "Dalekich lotów, dzięciole", jak powiedział Funky Koval. "

:D :D :D

Tak wiem, wiem, ty masz inne ad personam, dużo lepsze (jak eduard modele).

• Like 1
  • Haha 1

5 godzin temu, letalin napisał:

Czasem trzeba zagaić na inny temat, żeby rozpędzone lokomotywy zatrzymać. Wyszło tak, że trochę rozpędziłem kolejną lokomotywę:)

To ja "podczepię inna lokomotywę"  😉 

Czy układ części na ramkach może sugerować wydanie innych wersji samolotu ?

To znaczy czy zadzieje się tak jak z modelami FM-2  i F4F-4  różniącymi się ramką z kadłubem i skrzydłami ?

W dniu 26.10.2024 o 20:51, barszczo napisał:

Uwielbiam ten czas na forum, kiedy Arma zapowie coś nowego, a potem pokaże próbne wtryski...

Pytanie jest: po co tak robią? Marketingowo to słabe jest. Czy widzieliście próbne wtryski z wadami F-35 Tamyji czy F-15 Fine Moldsa? A na pewno na początku nie wszystko jest takie cacy  (chociaż o lata świetlne lepiej opracowane niż AH i ...Eduard).  Takie działania uaktywniają przede wszystkim nienawistników i hejterów.

Ale może w Kraju kwitnącej Wiśni też mają swojego Jostein-san?

W dniu 26.10.2024 o 19:57, letalin napisał:

Nie znam się na formach wtryskowych, ale na chłopski rozum kanały wlewowe nie powinny być pod kątem prostym. Płyn jakim jest wtryskiwane tworzywo lepiej by płynął po łukach. Zwykle w ramkach większość jest jednak pod kątem prostym i może ciśnienie załatwia przepływ, ale ja bym wszędzie robił łuki.

Też się nie znam, ale zobacz ramki w/wym. firm: prawie bez łuków, same kąty proste a żadnych (prawie) nadlewek czy ubytków. Problem chyba tkwi w czym innym...

16 minut temu, JJ62 napisał:

Pytanie jest: po co tak robią?

Pewnie po to żeby zmotywować do przedpłat. Ale fakt, lepiej jakby wrzucili zdjęcie matrycy i przekaz byłby taki sam, czyli już mamy to.

A jednocyfrowi IQ nie mieliby wizji, że dostaną takie coś w pudełku.

16 minut temu, JJ62 napisał:

Nie znam się na formach wtryskowych, ale na chłopski rozum kanały wlewowe nie powinny być pod kątem prostym.

Też się nie znam na formach ale ciut na fizyce. Tworzywo nie płynie sobie do elementów powolnym strumieniem jak rzeka w korycie, tylko wypełnia wszystko pod ciśnieniem. "Zakręty" nie mają tu znaczenia dla dobrego wypełnienia, podobnie jak w instalacji grzewczej. Natomiast przewężenia owszem, gdy płyn jest zbyt lepki a ciśnienie zbyt małe.

• Like 2

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.