Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, letalin napisał:

Z małym poślizgiem, bo załoga AH ma na głowie masę pracy z nowymi zestawami

Lepiej byś zdradził ,co tam z Curtisem się dzieje ?

Miał być w lutym ,jest już prawie połowa marca ,a tu ,,ani widu ,ani słychu"

Takie opóźnienia, zwiastują u Army jakieś problemy z wypraskami ,a to niczego dobrego nie wróży - jak w przypadku Ki 43

• Like 2

Napisano (edytowane)

Na Babarybę będzie na pewno.

Podstawki do modeli są teraz ważniejsze.:haha:

Edytowane przez Xmen
  • Like 1

1 godzinę temu, zatras napisał:

Lepiej byś zdradził ,co tam z Curtisem się dzieje ?

Chętnie bym zdradził, bo zdradę mam we krwi, ale jestem teraz 1000km od Kwatery Głównej AH i nie mam jak tam przeniknąć i tym bardziej wynieść żadnych tajnych informacji. Jeśli coś do mnie dociera, to są to tylko optymistyczne wieści o zbliżającej się wielkiej, zwycięskiej ofensywie i nowej cudownej broni, która wreszcie działa jak należy. 

• Like 1

1 godzinę temu, jachud3 napisał:

Nowa, cudowna broń czyli Me 262? Kiedy, kiedy? :mrgreen:

Najpierw się zaklepuje temat ,:glupek:

potem się zbiera kasę na robotę sprzedając preordery , :szampan1:

potem że projekt stary i odkurzony po latach, to nie przystaje do nowej ,,jakości'' firmy -wiec trzeba coś by było może poprawić ,:hmmm:

potem się to wszystko na kupę pierdzieli  :pala:

no ,to ten Me 262 będzie tak gdzieś w.... 2027:haha:

Napisano (edytowane)

Nie ma tematów zaklepanych dla AH i dla żadnej innej firmy. Każdy może zrobić Me 262, albo Spitfire, nie mówiąc o Mustangu. Jeśli czytacie newslettery, to wiecie o czyszczeniu magazynu i wycofaniu ze sprzedaży na dłuższy czas  paru zestawów. Powinno zastanowić jaki jest tego powód. Nie trzeba być w środku KG AH, żeby słyszeć tę głęboką ciszę zwiastującą burzę. 

Edytowane przez letalin
  • Like 1

No właśnie - zakładałem, że powód jest negatywny tj. brakuje kasy. Ale jak rozumiem sugerujesz pozytywny tj. potrzebujemy miejsca w magazynie?

• Like 1

Napisano (edytowane)

Tylko bez napinki :) 

kiedys bylo sowietolodzy i okazalo sie, że ich wiedza i przewidywania to o kant … można potluc.

dzisiaj mamy armahobbylogów :D

Edytowane przez Qz9
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Hawk miał być w styczniu, będzie w kwietniu w najlepszym wypadku. Powiedzmy trzy miesiące opóźnienia względem pierwszych anonsów. Opóźnienie pierwszego z planowanych modeli na 2025 raczej wpłynie na opóźnienie następnych. A nawet na pewno, skoro narzędziownia jest jedna. Jeśli teraz zabiorą się za P-51D jak zapowiadali, to Schwalbe nie pojawi się wcześniej jak koniec roku. Optymistycznie.

Edytowane przez HKK
  • Like 1
  • Sad 1

1 godzinę temu, HKK napisał:

. A nawet na pewno, skoro narzędziownia jest jedna. 

Może nie mam najświeższych informacji, ale z tego co wiem, to AH ciągle jeszcze współpracuje z tą pierwszą narzędziownią. Tak więc Twoje rachuby dotyczące realizacji P-51D i Me 262 niekoniecznie muszą się sprawdzić. Byłbym bardziej optymistycznie nastawiony do przyszłości. Wąskie kiedyś gardło tego biznesu jest już zdecydowanie bardziej przepustowe. 

• Like 2

Napisano (edytowane)

Trochę z innej beczki. Nie wiem, czy śledzicie newslettery, czy raczej miesięczniki Eduard-a oraz ich kanał na YT. Z tego co mówi i pisze Sulc można doweidzieć się ciekawych rzeczy nt. rynku i branży. Nb. straszny z niego burak i arogant. Gdyby w Polsce któryś z właścicieli AH pisał na oficjalnych kanałach takie rzeczy o modelarzach jak Sulc, to firma straciłaby chyba wszystkich zwolenników.

Ale do rzeczy. Nakłąd ostatniego zestawu P-40 w 1/48 wyniesie 4-6 tys. sztuk Royal Class, co powinno starczyć na jakieś 6 miesięcy. Następny zestaw czyli limited edition to 2 tys. sztuk. Dużo, mało? Ale wynika z tego, że cały nakład P-40E po doliczeniu edycji  profi pack i weekend może sięgnąć 15-20 tys. pudełek.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

39 minut temu, HKK napisał:

Oby. Ale projekty w każdej branży typowo opóźniają się w stosunku do planów i zapowiedzi. Arma nie jest tu wyjątkiem a potwierdza regułę. 

Nie do końca...

Istnieje zależność-> koszty, jakość, termin. Najczęściej nie udaje się zrealizować jakiegokolwiek projektu bez zmiany któregoś z tych trzech parametrów.

Zakładam że Arma trzyma się kosztów i pilnuje jakości. Co więc pozostaje ?

56 minut temu, martinello napisał:
1 godzinę temu, HKK napisał:

Oby. Ale projekty w każdej branży typowo opóźniają się w stosunku do planów i zapowiedzi. Arma nie jest tu wyjątkiem a potwierdza regułę. 

Nie do końca...

Istnieje zależność-> koszty, jakość, termin. Najczęściej nie udaje się zrealizować jakiegokolwiek projektu bez zmiany któregoś z tych trzech parametrów.

Teoria organizacji i zarządzania... Ciekawe, że w praktycznie wszystkich projektach w jakich brałem udział, żadne z trzech parametrów nie zostały dotrzymane. :)

Przekroczenie kosztów, terminów i niezadowalająca jakość (przynajmniej pierwszej wersji) to chyba dzisiaj standard w większości branż.

• Like 1

3 godziny temu, martinello napisał:

Zakładam że Arma trzyma się kosztów i pilnuje jakości. Co więc pozostaje ?

Też niedawno czytałem, że w biznesie istnieją trzy kryteria: szybko, tanio, dobrze. Jednak tylko dwa mogą istnieć jednocześnie. 

11 godzin temu, HKK napisał:

Sulc (...)Nb. straszny z niego burak i arogant.

ależ skąd, kniaź to przemiły człowiek jak to się mówi z sercem na ręku...źli ludzie sie czepiają a on przecież taki otwarty i serdeczny 😉 

• Haha 3

W dniu 15.03.2025 o 00:16, Qz9 napisał:

ależ skąd, kniaź to przemiły człowiek jak to się mówi z sercem na ręku...

Ale nie swoim 😉

• Haha 3

8 godzin temu, Soris napisał:

Pytanie, bo nie widzę lub mi umknęło, czy Arma zapowiadała/ dementowała wypuszczenie Wildcata  w wersji F4F-3 :?:

Nic nie wiem o oficjalnym stanowisku producenta, to ja ich do tego namawiam :)

Ja wiem że ten model to będzie arcydzieło ale mam pytanie do znawców tematu.

Czy ten samolot w oryginale był taki płaski w zaznaczonym miejscu ?

IMG_20250322_075338.jpg