jmx62 Napisano 28 Listopada 2023 Napisano 28 Listopada 2023 3 godziny temu, abtb napisał: minęło .........40 lat od chwili gdy po raz pierwszy zlepiłem (to dobre słowo) plastikowy model. To był Jak 1 kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku. Zlepiłem go na szybko u ciotki w Jeleniej Górze. W '83 to ja już byłem pchor III roku właśnie w J-G na WOSR i miałem za sobą już dwunastoletni staż modelarski. A Łosia to już 5 lat wcześniej kleiłem tyle że z kartonu z MM. 1 Cytuj
Grzes Napisano 28 Listopada 2023 Napisano 28 Listopada 2023 9 godzin temu, Xmen napisał: Nie żebym się czepiał ale czy prawa szachownica na kadłubie nie jest trochę krzywo? Zawsze się znajdzie jakiś wichrzyciel... A program jest słuszny! 1 Cytuj
Xmen Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) 18 godzin temu, abtb napisał: lipcu/sierpniu tego roku minęło .........40 lat od chwili gdy po raz pierwszy zlepiłem (to dobre słowo) plastikowy model. To był Jak 1 kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku. To modelarsko jesteśmy rówieśnikami. Tyle tylko że moim pierwszym modelem była " nieśmiertelna " Czapla. 15 godzin temu, Grzes napisał: Zawsze się znajdzie jakiś wichrzyciel... Jaki wichrzyciel? Grzecznie zadałem pytanie. Lepiej teraz niż w galerii jak to ma w zwyczaju większość znafcuw. Edytowane 29 Listopada 2023 przez Xmen Cytuj
PrzemekW Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 16 godzin temu, jmx62 napisał: Sprawdź mój wpis z 16listopada No tak: "Co za dużo, to niezdrowo". Ale, z drugiej strony: "Od przybytku głowa nie boli". Super pomysł na "Śledzia po mazowiecku". Przemek Cytuj
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Napisano 29 Listopada 2023 Godzinę temu, PrzemekW napisał: Super pomysł na "Śledzia po mazowiecku". To akurat pomysł @Grzes-ia, który w ten sposób chciał mnie nakłonić do zrobienia czegokolwiek z szachownicą - taki "chitry plan" Tylko nie wziął pod uwagę, że się zawezmę i zrobię. I teraz będzie musiał machnąć się do Drohiczyna i dać na mszę - no nie ma lekko "Warsztat F-104 i piszą o mnie... Musiałem zajrzeć W dniu 19.10.2022 o 13:11, abtb napisał: Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Expand Kurcza, normalnie pojadę do katedry w Drohiczynie i dam na mszę " A wracając do samego modelu - "śledź" będzie przedstawiał taką "rzeczywistość alternatywną" w której to nie załapaliśmy się do Bloku Wschodniego ale za to załapaliśmy się do NATO, dzięki czemu otrzymaliśmy trochę stoczwórek do obrony naszego nieba przed zakusami MiG-ów. Tak więc malowanie w typowym standardzie bez żadnych odznak, strzał, gwiazdek itp. Taki "standardowy" śledzik z "szachownicami", żeby za bardzo nie odstawał od reszty i wprowadził odrobinkę zamieszania wśród oglądających Stawiam dolary przeciw orzechom, że 90% oglądających nie zatrybi, że to Sci-fi a pozostałe 10% będzie kopać w Internecie, żeby się dokształcić w temacie 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 3 minuty temu, abtb napisał: nie wziął pod uwagę, że się zawezmę i zrobię Co prawda, to prawda 1 Cytuj
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Napisano 29 Listopada 2023 2 minuty temu, Grzes napisał: Co prawda, to prawda 1 Cytuj
giberes Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) 21 godzin temu, abtb napisał: kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku 21 godzin temu, abtb napisał: u ciotki w Jeleniej Górze 21 godzin temu, abtb napisał: na wycieczce do Czechosłowacji Kolega tak się nie chwali, bo takie "szerokie horyzonty" w tamtym czasach to mi zalatują znajomościami w KC. Ja na biednej wiesi mogłem co najwyżej zlepić coś z Mikro144 wyżebrane od brata...... i tego niebieskiego Łosia Edytowane 29 Listopada 2023 przez giberes 1 Cytuj
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Napisano 29 Listopada 2023 6 minut temu, giberes napisał: Kolega tak się nie chwali, bo takie "szerokie horyzonty" w tamtym czasach to mi zalatują znajomościami w KC Do Czechosłowacji pojechałem w 1993 lub 94 z wycieczką szkolną - KC to już wtedy nie funkcjonowało ale paszporty jeszcze były. Oj, odstaliśmy na przejściu w Chyżnem Cytuj
barszczo Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 8 godzin temu, giberes napisał: Ja na biednej wiesi mogłem co najwyżej zlepić coś z Mikro144 wyżebrane od brata...... i tego niebieskiego Łosia A Czapli nie było? Bo była wszędzie . Cytuj
giberes Napisano 29 Listopada 2023 Napisano 29 Listopada 2023 Była, ale dopiero jak byłem starszy, bo taki "zaawansowany" model to dopiero Dziadek Mróz kilka razy przyniósł. Przynosił też Jaki-1, Jaka-23 Vacu, Łosie, szybowce. Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 12 godzin temu, giberes napisał: Jaka-23 Vacu Nie kojarzę Ale za to Jak-a 15 i 17 z czeskiego Dubena (czy jak to tam zwał) to i owszem - nawet oba zrobiłem Dobra - powspominali i pomarzyli - to teraz pora na konkrety Etap malarsko-nalepiarski uważam za zamknięty: Teraz łoszyk, przyklejanie kółek, podwieszeń, dyszy i wiuuu I będzie można odpalać "Przypowieść drugą o ............." 4 1 Cytuj
barszczo Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 Teraz dopiero widać że to odważny projekt jest, strasznie kłują w oczy te szachownice. Niemniej jednak robota super . Cytuj
Endrju Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, abtb napisał: Etap malarsko-nalepiarski uważam za zamknięty: A ma przynależność do jakiegoś konkretnego pułku? Edytowane 30 Listopada 2023 przez Endrju Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 8 minut temu, Endrju napisał: A ma przynależność do jakiegoś konkretnego pułku? Po Syrence wnoszę, że to 1PLM "Warszawa", lata 70-te XX wieku. Ale ja się na "szachownicach znam bardzo słabo (z akcentem na "bardzo") więc nie jestem pewien tego co piszę A poza tym, niech odpowiada @Grzes - on wymalował grafikę wg której tworzę tego potwora z niebios. Niech się tłumaczy z tego "co autor miał na myśli" 21 minut temu, barszczo napisał: strasznie kłują w oczy te szachownice. Ostro pojechałeś Nie boisz się teraz wyjść na ulicę? 2 Cytuj
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 2 godziny temu, abtb napisał: grafikę wg której tworzę Ale poszła jakaś samowolna interpretacja wytycznych... 1 Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 43 minuty temu, Grzes napisał: poszła jakaś samowolna interpretacja wytycznych... No to kicha Projekt idzie do kosza Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 47 minut temu, Grzes napisał: samowolna interpretacja wytycznych... Chwila, a co z prawdą historyczną? Było trzeba robić w czechosłowackim mundurku Cytuj
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) 6 minut temu, abtb napisał: co z prawdą historyczną? Chcesz więcej... Edytowane 30 Listopada 2023 przez Grzes Cytuj
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 Ale żeby nie było, były i żółte, tylko trochę później. (Tu fotka z pożegnalnego odlotu z Mińska) A taki to nawet stoi niedaleko mojej pracy (niestety, dziś już w dużo gorszym stanie) 1 Cytuj
Jery Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 29.11.2023 o 10:02, abtb napisał: "śledź" będzie przedstawiał taką "rzeczywistość alternatywną" w której to nie załapaliśmy się do Bloku Wschodniego ale za to załapaliśmy się do NATO Nie bardzo to widzę Zrobiłeś go w typowym malowaniu z tej realnej rzeczywistości: rozmieszczenie szachownic, numer taktyczny, no i ta syrenka. Jednak do kosza... Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Dobra, w związku z tym, że 21 godzin temu, abtb napisał: ja się na "szachownicach znam bardzo słabo to dość tego jojczenia . Mi tam pasuje tak jak jest Tym bardziej się dziwię @Grzes-owi, że wzdycha do jakiejś "krakowskiej", malowanej syrenki, jak tuż za płotem ma taką ładną, swoją, tą jedyną można by rzec Skandal - i to przez duże "S" - oczekuję poprawy 13 godzin temu, Jery napisał: Jednak do kosza... Jednak na tą chwilę kosz mam zapchany i nie idzie go tam wcisnąć Także "projekt" jest uratowany i będzie skończony A tak poza tematem, to poczmistrz doniósł dziś dwa kolejne "śledzie": które to już wypchałem niezbędnymi dodatkami: Także ten, tego - za chwilę dwie kolejne przypowieści Edytowane 1 Grudnia 2023 przez abtb 2 Cytuj
rudy0007 Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 6 godzin temu, Grzes napisał: Weź mu może przyłóż najpierw z lewej, tej słabszej (no chyba że jest odwrotnie) i zobaczymy jakie będą efekty Cytuj
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 13 minut temu, rudy0007 napisał: Weź mu może przyłóż najpierw z lewej, I ty, Brutusie, przeciw mnie? Cytuj
Slawek_26869 Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 46 minut temu, abtb napisał: ...A tak poza tematem, to poczmistrz doniósł dziś dwa kolejne "śledzie":... Skoro "śledzie", to raczej nie poczmistrz tylko jakiś wędkarz abo rybok doniósł 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi