jmx62 Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 3 godziny temu, abtb napisał: minęło .........40 lat od chwili gdy po raz pierwszy zlepiłem (to dobre słowo) plastikowy model. To był Jak 1 kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku. Zlepiłem go na szybko u ciotki w Jeleniej Górze. W '83 to ja już byłem pchor III roku właśnie w J-G na WOSR i miałem za sobą już dwunastoletni staż modelarski. A Łosia to już 5 lat wcześniej kleiłem tyle że z kartonu z MM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 9 godzin temu, Xmen napisał: Nie żebym się czepiał ale czy prawa szachownica na kadłubie nie jest trochę krzywo? Zawsze się znajdzie jakiś wichrzyciel... A program jest słuszny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) 18 godzin temu, abtb napisał: lipcu/sierpniu tego roku minęło .........40 lat od chwili gdy po raz pierwszy zlepiłem (to dobre słowo) plastikowy model. To był Jak 1 kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku. To modelarsko jesteśmy rówieśnikami. Tyle tylko że moim pierwszym modelem była " nieśmiertelna " Czapla. 15 godzin temu, Grzes napisał: Zawsze się znajdzie jakiś wichrzyciel... Jaki wichrzyciel? Grzecznie zadałem pytanie. Lepiej teraz niż w galerii jak to ma w zwyczaju większość znafcuw. Edytowane 29 Listopada 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 16 godzin temu, jmx62 napisał: Sprawdź mój wpis z 16listopada No tak: "Co za dużo, to niezdrowo". Ale, z drugiej strony: "Od przybytku głowa nie boli". Super pomysł na "Śledzia po mazowiecku". Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 Godzinę temu, PrzemekW napisał: Super pomysł na "Śledzia po mazowiecku". To akurat pomysł @Grzes-ia, który w ten sposób chciał mnie nakłonić do zrobienia czegokolwiek z szachownicą - taki "chitry plan" Tylko nie wziął pod uwagę, że się zawezmę i zrobię. I teraz będzie musiał machnąć się do Drohiczyna i dać na mszę - no nie ma lekko "Warsztat F-104 i piszą o mnie... Musiałem zajrzeć W dniu 19.10.2022 o 13:11, abtb napisał: Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Expand Kurcza, normalnie pojadę do katedry w Drohiczynie i dam na mszę " A wracając do samego modelu - "śledź" będzie przedstawiał taką "rzeczywistość alternatywną" w której to nie załapaliśmy się do Bloku Wschodniego ale za to załapaliśmy się do NATO, dzięki czemu otrzymaliśmy trochę stoczwórek do obrony naszego nieba przed zakusami MiG-ów. Tak więc malowanie w typowym standardzie bez żadnych odznak, strzał, gwiazdek itp. Taki "standardowy" śledzik z "szachownicami", żeby za bardzo nie odstawał od reszty i wprowadził odrobinkę zamieszania wśród oglądających Stawiam dolary przeciw orzechom, że 90% oglądających nie zatrybi, że to Sci-fi a pozostałe 10% będzie kopać w Internecie, żeby się dokształcić w temacie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 3 minuty temu, abtb napisał: nie wziął pod uwagę, że się zawezmę i zrobię Co prawda, to prawda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 2 minuty temu, Grzes napisał: Co prawda, to prawda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) 21 godzin temu, abtb napisał: kupiony na wywczasie w Krakowie w 1983 roku 21 godzin temu, abtb napisał: u ciotki w Jeleniej Górze 21 godzin temu, abtb napisał: na wycieczce do Czechosłowacji Kolega tak się nie chwali, bo takie "szerokie horyzonty" w tamtym czasach to mi zalatują znajomościami w KC. Ja na biednej wiesi mogłem co najwyżej zlepić coś z Mikro144 wyżebrane od brata...... i tego niebieskiego Łosia Edytowane 29 Listopada 2023 przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 6 minut temu, giberes napisał: Kolega tak się nie chwali, bo takie "szerokie horyzonty" w tamtym czasach to mi zalatują znajomościami w KC Do Czechosłowacji pojechałem w 1993 lub 94 z wycieczką szkolną - KC to już wtedy nie funkcjonowało ale paszporty jeszcze były. Oj, odstaliśmy na przejściu w Chyżnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 8 godzin temu, giberes napisał: Ja na biednej wiesi mogłem co najwyżej zlepić coś z Mikro144 wyżebrane od brata...... i tego niebieskiego Łosia A Czapli nie było? Bo była wszędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Była, ale dopiero jak byłem starszy, bo taki "zaawansowany" model to dopiero Dziadek Mróz kilka razy przyniósł. Przynosił też Jaki-1, Jaka-23 Vacu, Łosie, szybowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 12 godzin temu, giberes napisał: Jaka-23 Vacu Nie kojarzę Ale za to Jak-a 15 i 17 z czeskiego Dubena (czy jak to tam zwał) to i owszem - nawet oba zrobiłem Dobra - powspominali i pomarzyli - to teraz pora na konkrety Etap malarsko-nalepiarski uważam za zamknięty: Teraz łoszyk, przyklejanie kółek, podwieszeń, dyszy i wiuuu I będzie można odpalać "Przypowieść drugą o ............." 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 Teraz dopiero widać że to odważny projekt jest, strasznie kłują w oczy te szachownice. Niemniej jednak robota super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, abtb napisał: Etap malarsko-nalepiarski uważam za zamknięty: A ma przynależność do jakiegoś konkretnego pułku? Edytowane 30 Listopada 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 8 minut temu, Endrju napisał: A ma przynależność do jakiegoś konkretnego pułku? Po Syrence wnoszę, że to 1PLM "Warszawa", lata 70-te XX wieku. Ale ja się na "szachownicach znam bardzo słabo (z akcentem na "bardzo") więc nie jestem pewien tego co piszę A poza tym, niech odpowiada @Grzes - on wymalował grafikę wg której tworzę tego potwora z niebios. Niech się tłumaczy z tego "co autor miał na myśli" 21 minut temu, barszczo napisał: strasznie kłują w oczy te szachownice. Ostro pojechałeś Nie boisz się teraz wyjść na ulicę? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 2 godziny temu, abtb napisał: grafikę wg której tworzę Ale poszła jakaś samowolna interpretacja wytycznych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 43 minuty temu, Grzes napisał: poszła jakaś samowolna interpretacja wytycznych... No to kicha Projekt idzie do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 47 minut temu, Grzes napisał: samowolna interpretacja wytycznych... Chwila, a co z prawdą historyczną? Było trzeba robić w czechosłowackim mundurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) 6 minut temu, abtb napisał: co z prawdą historyczną? Chcesz więcej... Edytowane 30 Listopada 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 Ale żeby nie było, były i żółte, tylko trochę później. (Tu fotka z pożegnalnego odlotu z Mińska) A taki to nawet stoi niedaleko mojej pracy (niestety, dziś już w dużo gorszym stanie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 29.11.2023 o 10:02, abtb napisał: "śledź" będzie przedstawiał taką "rzeczywistość alternatywną" w której to nie załapaliśmy się do Bloku Wschodniego ale za to załapaliśmy się do NATO Nie bardzo to widzę Zrobiłeś go w typowym malowaniu z tej realnej rzeczywistości: rozmieszczenie szachownic, numer taktyczny, no i ta syrenka. Jednak do kosza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Dobra, w związku z tym, że 21 godzin temu, abtb napisał: ja się na "szachownicach znam bardzo słabo to dość tego jojczenia . Mi tam pasuje tak jak jest Tym bardziej się dziwię @Grzes-owi, że wzdycha do jakiejś "krakowskiej", malowanej syrenki, jak tuż za płotem ma taką ładną, swoją, tą jedyną można by rzec Skandal - i to przez duże "S" - oczekuję poprawy 13 godzin temu, Jery napisał: Jednak do kosza... Jednak na tą chwilę kosz mam zapchany i nie idzie go tam wcisnąć Także "projekt" jest uratowany i będzie skończony A tak poza tematem, to poczmistrz doniósł dziś dwa kolejne "śledzie": które to już wypchałem niezbędnymi dodatkami: Także ten, tego - za chwilę dwie kolejne przypowieści Edytowane 1 Grudnia 2023 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 6 godzin temu, Grzes napisał: Weź mu może przyłóż najpierw z lewej, tej słabszej (no chyba że jest odwrotnie) i zobaczymy jakie będą efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 13 minut temu, rudy0007 napisał: Weź mu może przyłóż najpierw z lewej, I ty, Brutusie, przeciw mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 46 minut temu, abtb napisał: ...A tak poza tematem, to poczmistrz doniósł dziś dwa kolejne "śledzie":... Skoro "śledzie", to raczej nie poczmistrz tylko jakiś wędkarz abo rybok doniósł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi