marek d Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) 6 minut temu, HK1885 napisał: Francuzi swoją drogą w specyficzny sposób dbali o powłoki malarskie To poszukaj maszyn z Indochin. Kiedyś widziałem na forum francuskim. Nie pamiętam co to było ale maszyna wyglądała no.... efektownie. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Wrzucę tutaj link do warsztatu FM-2 i opisu malowania kamuflazu, między innymi z GSB https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2022/02/fm-2-wildcat-172-arma-hobby-warsztat.html Co nieco też pokazywałem w wątku z budowy F6F Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Roland_Sebastian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 2 godziny temu, marek d napisał: To poszukaj maszyn z Indochin. Kiedyś widziałem na forum francuskim. Dziekuję, Hellcat jest właśnie z Indochin. 51 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Wrzucę tutaj link do warsztatu FM-2 i opisu malowania kamuflazu, między innymi z GSB https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2022/02/fm-2-wildcat-172-arma-hobby-warsztat.html Co nieco też pokazywałem w wątku z budowy F6F O właśnie, o coś takiego mi chodziło. Dziekuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 2 godziny temu, HK1885 napisał: Zostanę przy Aéronavale jednak. https://www.asisbiz.com/il2/Hellcat/FN/pages/French-Navy-Grumman-F6F-5-Hellcat-54S50-Indochina-1954-01.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 5 godzin temu, HK1885 napisał: Bardziej chodziło mi o jakiś pomysł na malowanie samolotu kolorem Sea Blue. Myslałem o black basingu plus rozjaśnienia białym i intermediate blue, tak, żeby nie wyszedł jednolity granatowy klocek ze skrzydłami. Tym bardziej, że te Hellcaty mialy już 9 lat i farba w tropikach musiała być spracowana (a Francuzi swoją drogą w specyficzny sposób dbali o powłoki malarskie ). Ale może ktoś ma jakiś pomysł albo fajny link. Mówisz i masz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 27 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Mówisz i masz Dziękuję. Avenger bardzo ciekawy choć na koniec zbyt przerysowany imho. Ale kierunek dobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Z dwóch Spitfire'ów pozostał jeden - braki w oszkleniu, nie mam wczesnego wiatrochronu i owiewki za pilotem do Mk.I. Gdyby komuś zalegało to z chęcią przygarnę. Sam model to typowa Tamiya, po której znać trochę upływ czasu (?) - wpasowanie płata wymaga odrobiny Surfacera plus mała zabawa z wiatrochronem. Usunąłem wzmocnienia na skrzydłach, zamaskowałem oszklenie taśmą Scotcha, jeszcze parę muśnięć papierem ściernym i tamijowskią gąbką i mogę malować. Kokpit w Mustangu pomalowany, do wklejenia pasy i mogę składać do kupy kadłub. Model przypomina klocki Lego, bardzo przyjemna rzecz. Kolor w kokpicie to efekt małego nieporozumienia, ale tak już zostanie, ANA611 po całości będzie w następnym. Część gratów - dla urozmaicenia - pokolorowałem Gunze H 58, po wszystkich zabiegach odcień i tak się zmienił. Tablica Yahu robi robotę. Wybrałem malowanie, SZoA HB 930 Arcta w "amerykańskim" kamuflażu ANA613 / ANA603 / ANA602. Brytyjskie 500 - funtówki pod skrzydła już zamówiłem. Tymczasem kolejny "półkownik" rozgrzebany osiem lat temu wpadł mi w ręce - Tamijowski Bf 109E-3 w 1/48. Do nawiercenia krzesełko żeby dodać pasy, przy okazji przemaluję je na RLM 66, żeby odcinało się od RLM 02 we wnętrzu. Dwa zestawy kalkomanii - Techmod + jugosławiańskie z Airifxa (dzięki uprzejmości kolegi) czyli na 99% Cartograf. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Są beczki, jest fun. Tylko w Mustangu nie odrapuj podłogi do drewna, bo masz metalową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 3 godziny temu, HK1885 napisał: Wybrałem malowanie, SZoA HB 930 Arcta w "amerykańskim" kamuflażu ANA613 / ANA603 / ANA602... Przepraszam za lamerskie pytanie - amerykańskie kolory były normą na Mustangach w RAF czy ten wskazany przez Ciebie samolot jest wyjątkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 3 godziny temu, marek d napisał: Tylko w Mustangu nie odrapuj podłogi do drewna, bo masz metalową. Nie zamierzam się już więcej dotykać, całość do zmontowania. Zresztą z tej czarnej podłogi jest learning - użyłem black black zamiast jakiegoś NATO Black albo Tire Black - łatwiej potem urozmaicać powierzchnię. Godzinę temu, martinello napisał: amerykańskie kolory były normą na Mustangach w RAF czy ten wskazany przez Ciebie samolot jest wyjątkiem ? Wydaje mi się, że normą, ale o to trzeba zapytać @greatgonzo i @marek d Pewnie trafiały się jakieś wyjątki od tej reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Polskie malowanie wpisuje się w stereotyp: Ktoś zajumał deski z podłogi, a dla niepoznaki pomalował ją na czarno. Mam nadzieję, że parówki ugotowane na ognisku z tej sklejki chłopu smakowały ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Jak już robisz Mustanga Arcta to mu usuń tę apteczkę znad głowy. I zainwestuj w płytkę Parta do Mustanga P-51B Tamiyi w 48011, częsci nr 25 i 26 to te szyny do owiewki Malcom Hood. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Stara Tamiya dobra jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Maxy napisał: Jak już robisz Mustanga Arcta to mu usuń tę apteczkę znad głowy. I zainwestuj w płytkę Parta do Mustanga P-51B Tamiyi w 48011, częsci nr 25 i 26 to te szyny do owiewki Malcom Hood. Prosto z pudełka (no prawie), bez ingerencji, dla rozgrzewki i funu. Poczekam na Eduarda. 32 minuty temu, barszczo napisał: Stara Tamiya dobra jest . Ale znać po niej wiek... Przy okazji surfacerowania wymyśliłem sobie światłoutwardzalną szpachlówkę. Na zaschnięcie surfacer potrzebuje trochę czasu, a z tym praktycznie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 A to jakieś specjalne światło jest potrzebne, w sensie lampa? Czy zwykłe E27 i jazda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 8 godzin temu, jachud3 napisał: A to jakieś specjalne światło jest potrzebne, w sensie lampa? Czy zwykłe E27 i jazda? Według internetów wystarczy światło dzienne, można użyć latarki w smartfonie, można kupić lampkę do utwardzania paznokci - wtedy to minuta (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 W dniu 14.12.2022 o 06:05, kapsel napisał: Świetnie prowadzony wartszat okraszony genialnymi fotografiami. Przewiduję dwie perełki Dokładnie to samo chciałem napisać Tematyka nie bardzo moja, ale i tak ogląda się to z wielką przyjemnością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 @Psar77- Dziękuję. Ktoś używał czeskich nalepek od Armycast? Jak współpracują z płynami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 Także tego... Zaczęło się. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Ależ pan gonisz z tą Tamiyą . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Ja już się pogubiłem w ilości sklejanych na raz modeli :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Godzinę temu, HK1885 napisał: Zaczęło się Dziwny ten Mustang. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 24 minuty temu, barszczo napisał: Ależ pan gonisz z tą Tamiyą . Za wolno proszę Pana, za wolno... 5 minut temu, martinello napisał: Ja już się pogubiłem w ilości sklejanych na raz modeli :) Przecież to proste: 1. Fw 190A-3 2. Spitfire Mk.V trop 3. Mustang Mk.III Pierwszy skończony i na warsztat wjeżdża Bf 109E-3. 6 minut temu, marek d napisał: Dziwny ten Mustang. Po apgrejdzie. Na Mustanga dopiero przyjdzie czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Tymczasem zacząłem malowanie Foki. Najpierw zrobiłem B&W - tamijowski Dark Grey XF24 + Gunze H11. Całość położyła się w miarę szybko, najlepszą zabawę miałem z malowaniem białych ciapek. Uznałem, że kontrast jest wystarczający i wszedłem z kolorami używając mocno rozcieńczonych farbek. Zacząłem od czarnego, żeby namalować okopcenia, potem poleciałem bladoniebieskim Gunze H417 / RLM76 malując również nieregularny wzorek (jak białym B&W). Następnie wałeczki z Patafixu przykleiłem wzdłuż linii podziału barw na kadłubie i prysnąłem Gunze H69 / RLM75 (podobnie jak RLM76) + skrzydła i stery wysokości. Odczekałem 10 minut, zaznaczyłem linie podziału kolorów na kadłubie i skrzydłach i... zaskoczenie: okazało się, że RC278 / RLM74 ma mocny czarnozielony odcień, który bardziej wpada w RLM70 Schwarzgrün, taka tam ciekawostka. Ostatni etap to mocno rozcieńczony filtr z kolorów podstawowych (a raczej brudny rozcieńczalnik) z dodatkiem odrobiny białego. I preszejding się zrobił się. Cała zabawa to także test nowego aerografu. Nie jest to taki przeskok jak z Łukowiaka na chińską nibyIwatę, ale mentalnie muszę się do niego przyzwyczaić. Na pewno pozwala na bardzo precyzyjne malowanie, dużo lepiej znosi niskie ciśnienie niż chińczyk, można się obyć bez dużego maskowania i kapitalna sprawa to zawór w aerku. Jestem na TAK! Edytowane 20 Stycznia 2023 przez HK1885 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Cuda wianki, cuda. Dajesz dalej. Z psikawki będziesz pan zadowolony jak ją oswoisz. Moja ulubiona od 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi