Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie Jak-17UTI, tak Jak i wspomniałem w temacie kolegi @myszaty rozgrzebałem go. Ogólnie Jak(oś) idzie, ale Jak dopasowuję części to już mi uśmiech z twarzy znika. Na razie nic do siebie nie pasuje. Przy przymiarce połówek kadłuba powstaje rów mariański i wydaje się, że tak powinno być, bo jeśli bym je docisnął to oszklenie będzie za szerokie. Kokpit to wybitna bieda edyszyn. Może się pobawię nową zabawką jaką jest drukarka 3D i spróbuję coś zaprojektować do tego modelu. Zobaczymy, czas pokaże.

Na ten moment pierwsze psiknięcie wnętrza podkładem, ale może się okazać, że coś w nim zmienię. Nadlewek jest więcej niż samego modelu, tym bardziej, że pełno w nim jamek skurczowych i innych szram. Linie podziału rżnięte tępą finką, także są do poprawy, a przy okazji planuję nitowanie.

IMG20221205201436.thumb.jpg.2e5fa004d4377921716fdcfc9e10437f.jpg

IMG20221205201505.thumb.jpg.2dc400c250ce54d6de2b221955196c40.jpg

IMG20221205201536.thumb.jpg.b246732cbb24b3f1bfc9e735f661aeaa.jpg

IMG20221205201559.thumb.jpg.0035176ee67876f70678f441e7e5f262.jpg

IMG20221205201639.thumb.jpg.bd15f3b0259f9aa19e1e753d4a3bf97e.jpg

• Like 1
Napisano

oj tam oj tam....  przy Amodelu zawodzenie, jęki i zgrzytanie zębami dostaje się w pakiecie  :szczerbol:

i od razu masz też rozgrzeszenie od biskupa na wypadek nagłego bluźnierstwa  (a w przypadku Wilgi odpust zupełny:haha: )

słyszałem że mieli o tym informować w instrukcji :hmmm:

ale może jest bardzo małym drukiem   :haha::haha::haha:

• Haha 3
Napisano
Teraz, M.A.V. napisał:

oj tam oj tam....  przy Amodelu zawodzenie, jęki i zgrzytanie zębami dostaje się w pakiecie  :szczerbol:

i od razu masz też rozgrzeszenie od biskupa na wypadek nagłego bluźnierstwa  (a w przypadku Wilgi odpust zupełny:haha: )

słyszałem że mieli o tym informować w instrukcji :hmmm:

ale może jest bardzo małym drukiem   :haha::haha::haha:

Ja to tylko obrazki oglądam, a cyferki to tak do 10  umiem:haha:
Napisali tylko, że jest przeznaczony dla doświadczonych modelarzy ;D Czuję się zaszczycony :miecz:

4 minuty temu, myszaty napisał:

Po takim opisie to wacu już nie jest takie straszne... bo przynajmniej jak równo zeszlifujesz połówki to musi pasować.

No ta szpara z przodu u góry mnie rozbroiła ;D

Napisano (edytowane)
48 minut temu, Vieh_san napisał:

Na razie nic do siebie nie pasuje.

48 minut temu, Vieh_san napisał:

Linie podziału rżnięte tępą finką,

Że co!:szok:

Kolega się rozpasł na Hobby Boss-ie to teraz psychicznie  "nie daje rady".  Wychodzi, że to legendarna "zapaść służby zdrowia" :haha:

A jak ja robiłem to wszystko grało :rzempoli:

A i efekty były nie najgorsze:

umDLhIQ.jpg

IwRkkNR.jpg

Jakby kolega @Vieh_san już nie dawał rady to polecam:

Nawet całokształt wyszedł mi całkiem dobrze:

hk5gYxg.jpg

:odlot:

Edytowane przez abtb
  • Like 5
Napisano
8 minut temu, myszaty napisał:

siły nieczyste Wuja wspierają.

Dałem się skusić ciemnej stronie mocy wink3

vE55IxO.jpg

Rochu, podążaj za mną a mistrzem zostaniesz :haha:

• Like 3
  • Haha 2
Napisano

Tomku, ta "ciemna strona mocy" nie taka ciemna, jak próbujesz ją "wymalować" :nienie:

Ale...całkiem, całkiem :benc:"Babciu ratuj!!"

Napisano

@abtb może i z tym Hobby Bossem to trochę racja, ale serio wygląda jakby plastiku brakło tym połówkom. Jak je docisnę to oszklenie wychodzi za szerokie. Oczywiście to wszystko można ten teges i zategować ;D Może forma, z którego mój wyszedł jakiś kataklizm przeżyła :miecz:
Tak poza tym to ja wiedziałem, że mnie tu motywacja spotka :haha: Widzę, że tylko skąpe fragmenty tej mocy są ciemne, a moce są wielkie ;D

PS. To nie tak, że ja się tu spodziewałem klocków lego, raczej wiedziałem na co się piszę :haha:

Napisano
17 godzin temu, Vieh_san napisał:

Może forma, z którego mój wyszedł jakiś kataklizm przeżyła

To jest standard Amodel. Jak jakieś części pasują do siebie to jest jak cud, ale da się wyrzeźbić z tego badziewia porządny model. Powodzenia w budowie.

Napisano
5 minut temu, mig napisał:

To jest standard Amodel. Jak jakieś części pasują do siebie to jest jak cud, ale da się wyrzeźbić z tego badziewia porządny model. Powodzenia w budowie.

Dzięki :szampan1: a ostatnio się chyba fanbojem Amodelu stałem, bo biorąc pod uwagę procentowy ich udział w składziku to wiodący producent ;D Czeka jeszcze Wilga, Mi-1, Mi-1 sanitarny, Jak-52.

Napisano

Kurcze może powinienem mydlarnie otworzyć, jakieś modele na początek mam :szczerbol:
A w tzw. międzyczasie w ramach treningu próbuję odtworzyć tablicę przyrządów.
Mając za jedyne odniesienie zdjęcie ze zbiorów Muzeum Lotnictwa Polskiego i folii, która była dodatkiem postaram się odtworzyć na tyle na ile będę potrafił ten element. Zobaczymy co mi wyjdzie ;D

kokpit.thumb.png.d4d181f3b7c4820bd3fb1fd630eb0e4f.png

1114584-17841-11-720.jpg.a452735bf6583b0cab40c12e6996db68.jpg

723603970_Beztytuu.thumb.png.3051c8e681368e695105783a0ba5d4dd.png

2.thumb.png.2fabd202655210fc2c482d9e127fc1bc.png

Napisano

No właśnie chyba jest różnica między tablicą w wersji jedno i dwumiejscowej. Bo na wyprasce jest tablica dla jednomiejscowej wersji ale jej się nie używa.

Napisano

Z połączenia wszystkich dostępnych mi materiałów wyszła mi taka tablica. Jak się w miarę dogadam z połówkami kadłuba to wkleję. Chociaż na ten moment wygląda, że będą te tablice pasować. Wcześniej mając chwilę zacząłem poprawiać linie i nitować.

IMG20221207155151.thumb.jpg.14303976320725fb17e4ba05f0326754.jpg

IMG20221207170445.thumb.jpg.d4c45b75a6994a3a25d39cea142aeec7.jpg

IMG20221207135419.thumb.jpg.50f6281e1c9468746006c850f92dfb1d.jpg

• Like 7
Napisano

Noo aż tak bym się nie rozpędzał ;D na tę chwilę tylko te tablice dodawałem. A oprócz nitów i poprawienia linii nie mam za bardzo pomysłu co więcej. Robienie całego kokpitu to dla mnie na razie za dużo.

Napisano

Zdążyłem jeszcze dzisiaj skleić połówki i dodać te tablice. Myślę, że jest git. Na jutro planuję poprawiać łączenia połówek.

IMG20221208002323.thumb.jpg.a6b1c08786eff77e9408050bb56602b2.jpg

• Like 3
Napisano

Znaczy co, znów sobie coś wydrukowałeś? :wow:

14 godzin temu, Vieh_san napisał:

IMG20221207155151.thumb.jpg.14303976320725fb17e4ba05f0326754.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Grzes napisał:

Znaczy co, znów sobie coś wydrukowałeś? :wow:

Noo ;D zeskanowałem skanerem oryginalną tablicę z zestawu żeby mieć wymiary odpowiednie i potem już kształt i zegary podokładałem łącząc to co widziałem na zdjęciu panelu z jednomiejscowej wersji plus zdjęcia bardzo niekompletnej tablicy UTI z MLP w Krakowie. No i pewnie jest więcej fiction niż science, ale mnie to w zupełności wystarcza ;D

Napisano

Koledzy, lubię oglądać plac budowy, ale chcę zapytać: teraz jest tak wiele pięknych nowoczesnych modeli - dlaczego przyciąga takie śmieci? :stolek:

To prawda, kiedy zobaczyłem tablicę przyrządów, myślę, że zrozumiałem. :brawo:Czy to druk 3D?
Zabawnie jest patrzeć, jak niektóre elementy jaków tłokowych trafiły do odrzutowca (panel przyrządów, skrzydła, stabilizatory).

Napisano
4 minuty temu, JollyMonk napisał:

Koledzy, lubię oglądać plac budowy, ale chcę zapytać: teraz jest tak wiele pięknych nowoczesnych modeli - dlaczego przyciąga takie śmieci? :stolek:

To prawda, kiedy zobaczyłem tablicę przyrządów, myślę, że zrozumiałem. :brawo:Czy to druk 3D?
Zabawnie jest patrzeć, jak niektóre elementy jaków tłokowych trafiły do odrzutowca (panel przyrządów, skrzydła, stabilizatory).

Chciałbym sobie zrobić kolekcje wojskowych odrzutowców w polskich barwach, a żadnego innego Jaka 17 nie było dostępnego.
Tak tablica to mój druk 3D.
Heheheh ;D z tymi elementami od tłokowców to prawda, trochę taki Frankenstain 🧟‍♂️