alienus Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Witam wszystkich, Odpalam nowy warsztat a tym razem moim przeciwnikiem będzie Vought F4U-1A Corsair 1:72 od Tamiya. Jakość jak to u Tamki, elegancko... elementy przezroczyste również idealne. Ostatnio w galerii taki Corsair - cudeńko było, więc zamarzyło mi się zrobić choćby podobnego ale może ciut mniej odartego z farby. Z dodatków na ten moment mam maski oraz blaszki Eduarda ktore waloryzują głównie wnętrze, a planuję kabinę raczej zamkniętą. Malowanie i uszkodzenia planuję jak na rysunku z pudełka. Z kłopotów to widzę sporo nitów w okolicach szlifowania więc będzie z tym zabawa. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Piękni, dwudziestoletni... Tamijowski klasyk, wciąż niedościgniony wzór dla wielu producentów. Ciekaw jestem co tam z niego urzeźbisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 2 hours ago, HK1885 said: Ciekaw jestem co tam z niego urzeźbisz. Postaram się by samolot wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Godzinę temu, alienus napisał: Postaram się by samolot wyszedł Ambitnie. Działaj Waść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 8 godzin temu, alienus napisał: Postaram się by samolot wyszedł Chodzący Corsair?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 12 minut temu, HK1885 napisał: Chodzący Corsair?. Jack Sparrow. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Tylko te maski Montexu ptfu.. to do Birdcage są nie do F4U-1A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 10 minutes ago, marek d said: Jack Sparrow. Malowanie ala Jak Sparrow, juz mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Fajny projekcik Będę zaglądać z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 Witam po przerwie, Tempo kiepskie bo w między czasie robię grę komputerową i uczę się do tego jeszcze modelować w blenderze więc chyba trochę za dużo mam tych hobby Ale wracając do rzeczy, coś tam poskładałem z wnętrza maszyny. Wzbogaciłem blaszkami to co Tamiya dała do środka, a jest to całkiem eleganckie. Jednakże za fotelem był wielki kawał plastiku dodany ze względów konstruktorskich który przesunął cały fotel w przód maszyny - tak więc część za fotelem musiałem wykonać od zera by się tego pozbyć i fotel ustawić we właściwym miejscu, a także zamontowałem go na kratownicy z blaszki by wyglądało to choć trochę jak na zdjęciach referencyjnych. a było tak: Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Czy te barwione blaszki są przyklejone na stałe? Jeśli tak, to życzę powodzenia z malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 Tak na stałe, taki był plan. Będzie dobrze... no chyba że nie będzie Kolory od edka mi sie nie bardzo podobają wiec je przemaluję. Jedyne co zostaje w dostarczonych barwach to tablica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Mój ulubiony samolot wszechczasow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 On 3/24/2023 at 12:15 PM, makinen said: Mój ulubiony samolot wszechczasow Oby nadal nim pozostał po moich warsztatach Aktualizacja - wnętrza wymalowane, lakierowane, washowane, olejowane. Dałem podkład czarny poliuretanowy na to XF-4 jako bazę. Maskol po malowaniu ściągnął kilka blaszek ale wróciły na miejsce. Lakierowanie z aero mi jakoś poszło tym razem i washe się rozlewały po nim pięknie jak to pokazują na you tubach. Dałem X22 w 1:5 z leveling thinnerem. Wash ciemno szary, pominąłem brązowy bo ziemia w tej maszynie to raczej nie ma prawa się znaleźć, prędzej jakąś mewa Miał być lakier mr hobby 46 ale okazało się że w słoiczku jest... beton. Idzie to jakoś ratować? czy taki lakier to już śmieć? użyłem może 2 krople Fotki: Ślady wypychaczy zostawiłem bo wszystkie zasłaniają inne części. Pasy... jeszcze się wącham czy robić czy nie robić. Kabina docelowo zamknięta. Pozdrawiam Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Nie wąchaj się tylko rób te pasy. Zawsze wyglądają dobrze w kabinie ... Ładnie idzie ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, alienus napisał: W dniu 24.03.2023 o 12:15, makinen napisał: Mój ulubiony samolot wszechczasow Oby nadal nim pozostał po moich warsztatach Niby mam łatwiej, bo to mój tylko No 2. Mimo to pozwolę sobie zauważyć, że takiego malowania wnętrza nie da się obronić w tym samolocie. 2 godziny temu, alienus napisał: Wash ciemno szary, pominąłem brązowy bo ziemia w tej maszynie to raczej nie ma prawa się znaleźć, prędzej jakąś mewa Ja wiem...? Piva Yoke było zakurzone jak wszystkie polowe lotniska regionu. I wcale nie zaptaczone. A nad morzem samolot latał tyle, co co każdy inny stacjonujący na Salomonach. Ale to o służbie. O washu się nie wypowiadam. Edytowane 29 Marca 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 "Miał być lakier mr hobby 46 ale okazało się że w słoiczku jest... beton. Idzie to jakoś ratować? czy taki lakier to już śmieć? użyłem może 2 krople " Spróbuj zalać niewielką ilością thinnera Gunze, zostaw na noc, do rana powinno zacząć mięknąć przynajmniej z wierzchu. Jak coś puści to teraz mozolna praca w dłubanie, mieszanie i dodawanie thinnera, te farby da się odratować z tęgiej gęstwiny, ja kilka odratowalem, także ich płynną szpachlówkę. Metoda bardziej pro to Gunze chyba miał w ofercie dedykowany rozpuszczalnik do zaschniętych farb,nie wiem czy toto u nas dostępne, trza pogooglowac. Pozd ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) W dniu 29.03.2023 o 12:01, alienus napisał: Miał być lakier mr hobby 46 ale okazało się że w słoiczku jest... beton. Idzie to jakoś ratować? czy taki lakier to już śmieć? użyłem może 2 krople https://www.tojalece.pl/plyn-do-regeneracji-farb-mr-color-c-250ml-mr-hobby-t-115-replenishing-agent Edytowane 30 Marca 2023 przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 On 3/29/2023 at 2:44 PM, greatgonzo said: Ja wiem...? Piva Yoke było zakurzone jak wszystkie polowe lotniska regionu. I wcale nie zaptaczone. Autor znów wykazał się brakiem wnikliwości w temat i zapomniał dookreślić co dokładnie buduje . No więc od początku. Maszyna którą chcę ulepić to maszyna 55995 z numerem '29' w stanie jak na zdjęciu z wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Ira_C._Kepford , (kalki w zestawie odpowiadają temu co dostrzegam na zdjęciu z tego okresu). Tak więc czas akcji: Luty – Marzec 1944 Miejsce akcji: lotnisko Piva Yoke, Bougainville, Salomony.... czyli gdzieś tu: stan lotniska na dziś to generalnie same drzewa i krzaki: https://pacificwrecks.com/airfields/png/piva_uncle/2003/piva-length.html ale... czyli jednak będzie kurz. a stan ptaszysk.... cóż 229 gatunków: https://avibase.bsc-eoc.org/checklist.jsp?region=PGbo&list=howardmoore Co do malowania to do poprawek widzę: - wnętrze kabiny - to co mam GZC bardziej na zielono w stronę Interior green - panel między deską a owiewką czarny - wszystkie wnęki podwozia z osłonami - białe na podstawie monografii oraz wątku: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=5375&start=15 Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Tu jest szansa na małe szaleństwo :). Tylko czym to jest teraz pomalowane? Na fotach wnętrze wygląda, jak podświetlony ANA 611 Interior Green. Ale piszesz, że to ZCY. Tak czy srak: Do planu dorzuć kolor kamuflażu pod limuzyną, za wręgą fotela, wnęki podwozia głównego Light Grey. Reszta wnętrza ZCY. Jest całkiem duże prawdopodobieństwo, że kabinę malowano ZCY z aluminiową pastą, czyli tzw. apple grenn. Przy czym niektóre elementy pozostawały DDG. Niemal na pewno fotel. Ogólnie jako uproszczoną zasadę można przyjąć, że to co przykręcane było w DDG. Elementy stałe (zgrzane, zanitowane) apple green. Harmonogram czasowy jest tu domyślny i jeśli się uprzesz, że kabina była malowana IG, to raczej żaden sąd Cię nie skarze. Ale obecność elementów w DDG jest w zasadzie pewna. Niektóre drobiazgi mogły być malowane IG w każdym wariancie. Jest jeszcze parę ciekawostek w kabinie, ale to jest tez kwestia szczegółowości wykonania. 2 godziny temu, alienus napisał: a stan ptaszysk.... cóż 229 gatunków Nie wgryzałem się; ile mew w 1944? Cytat panel między deską a owiewką ? Edytowane 31 Marca 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Ciekawa rzecz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Zmyłem dotychczasowe malunki, i przygotowałem sobie plan jak się za to malowanie zabrać. Poniżej zestawienie kolorów które myślę zastosować oraz kilka zrzutów z poprawionej instrukcji modelu. Nadal się waham między C027 a C351 na wnętrze. Kolory kamuflaż: C014 - Navy Blue, C072 - Intermediate Blue, C015 - Insignia White Wnętrze kadłuba: C027 - Interior Green, X18 - Semi gloss black Fotel, drążek: H302 - Dark Dull Green Koła: H077 - Tire Black, C008 - Silver Silnik: C028 - Steel, C339 - Engine Gray, XF19 - Sky Gray Podwozie główne - wnęki i osłony : XF19 - Sky Grey Podwozia tylne - wnęki: C027 - Interior Green Podwozia tylne - osłony: C015 - Insignia White Golenie podwozia: C015 - Insignia White Zbiornik paliwa: C015 - Insignia White (tutaj zgaduję - na zdjęciach jest często ciemniejszy niż kadłub co by wskazywało na jakiś np szary, a też są zdjęcia jak jest we wszystkich 3 kolorach kamuflażu malowany z przejściami podobnie jak kadłub). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Interior Green gdziekolwiek poza kabiną będzie błędem. Ten samolot na pewno nie widział farby Sky Gray. Golenie podwozia głównego Light Gray. Pokrywy luków podwozia białe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Dziękuję za poprawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Ja jestem szczęśliwym (?) nabywcą zestawu MrColor: i są to (moim zdaniem) dużo lepiej dobrane kolory do wnętrz kabin samolotów US i GB. Można kupić osobno bo zestaw już nie do zdobycia, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi