SFModel Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Jak dla mnie zaczyna to wyglądać naprawdę fajnie. Podejrzewam, że efekt końcowy będzie naprawdę bardzo spektakularny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Zastanawiam się patrząc na archiwalne filmiki czy takie śmigło - które jakby nie patrząc robi niezły wicher - nie powinno drobinkami piachu i kurzu ,,wypiaskować" krawędzie i kadłub... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 17 minut temu, SFModel napisał: Jak dla mnie zaczyna to wyglądać naprawdę fajnie. Podejrzewam, że efekt końcowy będzie naprawdę bardzo spektakularny. Dziękuję, już teraz widzę, że ten model jest niezwykle ważny w rozwoju mojego warsztatu, to chyba największa wartość tej budowy, a co do efektu, to czas pokaże, mam nadzieję, że będę zadowolony z pracy. 12 minut temu, myszaty napisał: Zastanawiam się patrząc na archiwalne filmiki czy takie śmigło - które jakby nie patrząc robi niezły wicher - nie powinno drobinkami piachu i kurzu ,,wypiaskować" krawędzie i kadłub... Ciekawa uwaga, jestem pewien, że na pewno wpływał na matowienie i zmianę tonacji kolorów. Jestem również pewien, że te samoloty musiały być kompletnie ufajdane pyłem w każdym możliwym odcieniu. Czytając jak wyglądały ich lotniska, intensywność lotu i jakie mieli warunki, zwłaszcza małą ilość wody, trudno sobie wyobrazić jakieś szczególne mycie maszyn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 28 minut temu, Boch napisał: Dziękuję, już teraz widzę, że ten model jest niezwykle ważny w rozwoju mojego warsztatu, to chyba największa wartość tej budowy, a co do efektu, to czas pokaże, mam nadzieję, że będę zadowolony z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Godzinę temu, Boch napisał: ufajdane pyłem w każdym możliwym odcieniu. Czytając jak wyglądały ich lotniska, intensywność lotu i jakie mieli warunki, zwłaszcza małą ilość wody, trudno sobie wyobrazić jakieś szczególne mycie maszyn. No właśnie że ufajdane raczej nie, bo suchy pył się nie lepi, chyba że na wycieki oleju czy innych płynów - bardziej zdarte lub podbijane albo maksymalnie zmatowiałe... Widziałeś kiedyś blachę po szkiełkowaniu lub sodowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Te rdzawe kratki na skrzydle, co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Naprawdę jestem ciekaw jak będzie wyglądał końcowy efekt. Zastanawiają mnie te czerwono - brązowe kratki, ale jak się domyślam to baza pod ciąg dalszy czegoś. Działaj dalej, wrzucaj kolejne fotki. 8 godzin temu, Boch napisał: Dziękuję, już teraz widzę, że ten model jest niezwykle ważny w rozwoju mojego warsztatu, to chyba największa wartość tej budowy (...) I na tę chwilę to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Witam, Ostatnie dni to dosyć żmudna przeprawa z malowaniem całej garści drobnicy. Postanowiłem najpierw wykończyć niemal wszystkie elementy płatowca, a później już po nałożeniu kalek poskładać całość. Było zatem zbudowanie podwozia i malowanie kół, tutaj użyłem żywicznych zamienników, również działka i zaślepki jakie przygotowałem, to metalowe zamienniki. Przygotowałem również cały zespół śmigła. Ważnym elementem były otwierane drzwi kabiny pilota. Oryginalne posiadały niestety brzydkie ślady po wypychaczach, które po usunięciu nie podobały mi się jakoś szczególnie. Postanowiłem również użyć żywicznego zamiennika. Silnik też przeszedł małą metamorfozę. Dołożyłem szereg okablowania i poprawiłem waloryzację Merlina. Aktualnie mam niemal wszystkie elementy gotowe, więc pozostaje kłaść kalki. Pzdr Łukasz Edytowane 21 Lutego 2023 przez Boch 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 A już myślałem, że gdzieś zniknąłeś. Się dzieje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 Uzbroiłem maszynę. Czerwone osłonki na kaemy i przy okazji kołpak śmigła, wyjście pod okopcenia na łączeniu blach maski silnika. Jeszcze kilka innych drobniejszych korekt. Całość można lakierować. Pzdr Łukasz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 A tych ostrych rdzawych linii nie będziesz gasił? Bardzo mi się podoba Twoja praca, ale właśnie takie ostre linie (te szare też, ale mniej), psują odbiór, sprawiają wrażenie że malowanie jest nie dokończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 Dzięki. Będę gasił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Gaszenie to swoją drogą . Ja chylę głowę nad warsztatem malarskim , silnik , detale kabiny podwozia są dla mnie rewelacyjne , spod kadluba jeszcze na tak , niestety kolory góry z przyjętym sposobem malowania mocno odbiega od mojego dość kanonicznego obrazu pustynnego malowania i tego co widzę na iluś zachowanych fotach z epoki . Stąd z trudem jestem to w stanie zaakceptować. Ale dzialaj dalej zobaczymy co wyjdzie bo to wszystko robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Kalkoprace w toku... Pzdr Łukasz Edytowane 26 Lutego 2023 przez Boch 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Szacun za warsztat i wkład pracy. Ale może pokuś się o zrobienie bardziej spracowanego śmigła, żeby tworzyło całość ze spracowaną powierzchnią płatowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 13 minut temu, Frankie napisał: Szacun za warsztat i wkład pracy. Ale może pokuś się o zrobienie bardziej spracowanego śmigła, żeby tworzyło całość ze spracowaną powierzchnią płatowca? To na pewno, tylko nie tak jak na zdjęciu które wrzuciłeś . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 31 minut temu, barszczo napisał: To na pewno, tylko nie tak jak na zdjęciu które wrzuciłeś . Czemu ? Obdrapie tylko 3 z 4 łopat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Dziękuję, śmigło jeszcze nietknięte zębem czasu i pracy. Na pewno będzie brane na warsztat, ale jeszcze dumam jak to optymalnie wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 25 minut temu, mirage3 napisał: Czemu ? A temu, że łopaty DH zupełnie nie nadają się jako wzór dla drewnianego Rotola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Ale na tym zdjęciu powierzchnia tego samolotu jest złachana...się zastanawiam czy tam jeszcze cokolwiek normalnego koloru zostało. Jakby nawalony lakiernik zmatowił całego byle czym i byle jak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 9 minut temu, greatgonzo napisał: A temu, że łopaty DH zupełnie nie nadają się jako wzór dla drewnianego Rotola. Nie załapałeś żartu. Tak abstra:bip:ąc od materiału łopat na zdjęciu jest Spit Vc a tutaj budują IXc więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Nie tylko nie załapałem, ale nadal nie rozumiem. Twój post ze zdjęciem ze śmigłem był żartem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Oczywiście żółta krawędż przodu skrzydła będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 3 godziny temu, Maxy napisał: Oczywiście żółta krawędż przodu skrzydła będzie? Nie, nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Wracając jeszcze do śmigła, możesz śmiało wzorować się na tym przykładzie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi