MIRO Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Dajcie chłopu robić po swojemu. Najwyżej padnie sakramentalne "a nie mówiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Podejrzewam, że aby dojrzeć pełnie efektów trzeba model zobaczyć na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Teraz, Roland_Sebastian napisał: Podejrzewam, że aby dojrzeć pełnie efektów trzeba model zobaczyć na żywo. Dokładnie, żadne zdjęcie nie odda wszystkiego co naprawdę widać na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Zastanawiam się, czy jest sens ciągnąć ten warsztat szczerze mówiąc. Szukam choć jednego solidnego powodu. To dodatkowa robota, a widzę, że niczego to dobrego nie przynosi. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Nie prawda. Wnosi dużo, po prostu środowisko modelarskie ma dużą inercję. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 6 minutes ago, Boch said: Zastanawiam się, czy jest sens ciągnąć ten warsztat szczerze mówiąc. A ja się zastanawiam co jest powodem Twoich wątpliwości? Jak cmokali z zachwytem, to ich nie było . Maluj jak chcesz, skoro pokazujesz to musisz się liczyć z różnymi ocenami. Jak do tej pory, to zachwyty są dziwnie rozedrgane, a wątpliwości stonowane, baw się światłem, na końcu każdy będzie mógł zobaczyć czy, to „nobel” , czy koniec asfaltu bez znaku ostrzegawczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Po owocach ich poznacie - no jest to nietypowe podejście, rób dalej bo mnie ciekawość zżera...sceptyków olej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Kolejne dwa dni pracy to kosmetyka powierzchni, korekty kolorów i panel-line, który kładę na tym etapie, żeby podkreślić strukturę samolotu. W trakcie tych prac znalazłem też kilka miejsc gdzie jakaś grudka czy kłaczek przywarły do powierzchni, było więc szlifowanie, malowanie od nowa i znowu panel-line. Gdzieś dopatrzyłem się jeszcze niewielkiej szpary na łączeniu kadłuba i skrzydła, więc znowu szlifowanie, szpachla, malowanie i itd, było w sumie jeszcze kilka inna poprawek i prac, trudno to wszystko spamiętać. Następnie pomalowałem okopcenia, które będą punktem wyjścia do przyszłych prac nad tymi miejscami. Finalnie całość postanowiłem nieco rozjaśnić, doszło też kilka innych korekt kolorystycznych w niektórych miejscach. Żmudna i trochę ciągnąca się praca, ale jestem zadowolony z efektu. Całość powinna dać mi fajną podstawę do dalszego malowania. Następny krok to malowanie oznaczeń państwowych. Pozdrawiam Łukasz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 23 minuty temu, Boch napisał: Następny krok to malowanie oznaczeń państwowych. I na to położysz kolor bazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Teraz, zaruk napisał: I na to położysz kolor bazowy? Tak, ale nie będę malował na płasko jedną farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Robi się coraz bardziej ciekawie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Kafelki z metalizerów już były nieortodoksyjne, potem te cienie a teraz rondle POD bazą. Zaczynam podejrzewać że to jakiś happening modelarski Maluj dalej, bo jestem bardzo zaintrygowany co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 18 godzin temu, Boch napisał: Zastanawiam się, czy jest sens ciągnąć ten warsztat szczerze mówiąc. Szukam choć jednego solidnego powodu. To dodatkowa robota, a widzę, że niczego to dobrego nie przynosi. Każdy szuka swojej drogi. Jeśli to co robisz przynosi ci satysfakcję i jesteś zadowolony z efektu końcowego, to nie ma żadnej dyskusji. Ja jestem leń i szukam prostych rozwiązań, i właśnie dlatego nie bardzo leży mi twoja koncepcja. Ciekawy jestem jednak jak to wszystko będzie wyglądało na końcu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 23 godziny temu, Boch napisał: Zastanawiam się, czy jest sens ciągnąć ten warsztat szczerze mówiąc. A spróbuj nie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 11 godzin temu, Boch napisał: Kolejne dwa dni pracy to kosmetyka powierzchni (...) Następny krok to malowanie oznaczeń państwowych Preszejding jest pracochłonny w tym wydaniu, ale im bardziej skomplikowana baza tym większa różnorodność na finalnej powierzchni. Kolory kamuflażu na pewno nie będą jednolicie nudne, intryguje mnie jak to zagra w całości, jak to będzie wyglądać na koniec, po weatheringu. No to czekam co dalej. Maluj, pokazuj. Ja pomyślę co z tego mogę zaadaptować do swoich potrzeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Kolejny dzień minął. Drobnica w postaci pokryw silnika, klap, lotek i chwytu powietrza wypełniła ten czas. Zdołałem jednak wykończyć te elementy kładąc preshading już na gotowo, wash i malując okopcenia. Elementy zatem są gotowe do właściwego koloru. Przemyślałem jeszcze raz sprawę rondli/kokard i zdecydowałem się jednak tym razem położyć kalki. Ryzyko jest spore, lub szanse chwiejne. Nie mam jeszcze na tyle wprawy, żeby mieć pewność, że złożone kolorystycznie malowania RAF'u wyjdą tak jak bym oczekiwał. To nadal etap nauki i wprowadzania wielu nowości przy każdym nowym modelu, nie chciałbym za dużo na raz brać na klatę. Tak czy owak spitów mam pół szafy do złożenia, więc plan pełnego malowania oznaczeń zostaje jedynie odroczony w czasie. Tymczasem zdjęcie z warsztatu: Edytowane 1 Lutego 2023 przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Napięcie rośnie Podobnie jak większość obserwujących, jestem bardzo ciekawy efektu końcowego. Trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 18 minut temu, Boch napisał: Tymczasem zdjęcie z warsztatu: Mnie się podoba. Nawet samo w sobie. I jestem bardzo ciekaw co z tego wyniknie. Jakoś nie spodziewam się nudy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 13 godzin temu, zaruk napisał: Podobnie jak większość obserwujących, jestem bardzo ciekawy efektu końcowego. JA też, ale mnie zaczyna wk...iać już ten pseudo "kołczingowy" styl mielenia w kółko tego samego, jakbym czytał blog, albo poradnik kulinarny. Od kilkunastu postów zmiany są kosmetyczne, a "wall of teksty" ocierać zaczynają się o sens życia, a nie malowanie plastikowych zabawek. Czytając nie dowiesz się jaki jest cel tych mazianek, ale z dokładnością do kodu kreskowego (oczywiście przejaskrawiam) dowiedzieć się można jakich materiałów użyto. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 To nie czytaj i skup się na obrazkach. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Godzinę temu, Smokepsv napisał: mnie zaczyna wkurwiać już ten pseudo "kołczingowy" styl mielenia w kółko tego samego Załóż może więc wzorcowy wątek gdzie pokażesz nam jak wdrażać styl klasycznie"kołczingowy ", a nie tylko pseudo. Odwagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 24 minuty temu, zaruk napisał: Załóż może więc wzorcowy wątek gdzie pokażesz nam jak wdrażać styl klasycznie"kołczingowy ", a nie tylko pseudo. Odwagi. 1. W jaki sposób założenie wzorcowego wątku warsztatowego zmieni moje postrzeganie tego tematu warsztatowego? 2. Nie umiem lepić samolotów z plastiku, a tym bardziej malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 13 minut temu, Smokepsv napisał: Nie umiem lepić samolotów z plastiku, a tym bardziej malować. szach mat 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 8 minut temu, Boch napisał: szach mat Dlaczego używasz związków frazeologicznych, których znaczenia nie rozumiesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi