DamianPoltorak Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 Dokładnie tak, mebel ma szerokość 30 cm, więc tak jak napisał @barszczo może być problem żeby włożyć coś większego już w skali 1:48. Z tego co kojarzę jest też model tego mebla w szerokości 40cm, ale bez przeszklenia na całej wysokości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 8 minut temu, DamianPoltorak napisał: może być problem żeby włożyć coś większego już w skali 1:48. Tenzanowi trzeba złożyć skrzydła, a Ołówek tylko wzdłuż półki. IKEA ma swoje ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 https://www.ikea.com/pl/pl/p/milsbo-witryna-bialy-00396416/ https://www.ikea.com/pl/pl/p/rudsta-witryna-antracyt-50450137/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Dokładnie tak, mebel ma szerokość 30 cm, więc tak jak napisał @barszczo może być problem żeby włożyć coś większego już w skali 1:48. Z tego co kojarzę jest też model tego mebla w szerokości 40cm, ale bez przeszklenia na całej wysokości. Szanowne Koleżeństwo, nie to żebym się czepiał, ale z racji wykonywanego prze ze mnie zawodu powyższa wypowiedź bardzo kłuje mnie w oczy Ta witrynka ma 80 cm SZEROKOŚCI, a nie jak Kolega DamianPoltorak pisze - 30 cm; wymiar podany przez Kolegę dotyczy - GŁĘBOKOŚCI Edytowane 15 Marca 2023 przez Slawek_26869 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 Pora wrócić z warsztatem, przerwa strasznie długa, od marca. Zabrałem się za szpachlowanie skrzydeł. Wypełnienie szpachlą od Tamiya, i przeszlifowanie na gładko, podkład zweryfikuje czy potrzebne będą poprawki. Czytałem na forum, że lepiej od szpalchowki, która jest krucha lepiej sprawdza się CA, więc być może na drugim skrzydle podejdę do tego temu inaczej. Pytanie do was jak aplikować klej CA w tak dużą ilość linii, żeby to sprawnie poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 CA ma sens, gdy planuje się wykonywać w wypełnieniu np. linie podziałowe. Szpachlówka jednak obrabia się przyjemniej i jeśli chodzi tylko o wypełnienie, to wolę ją od CA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 4 godziny temu, DamianPoltorak napisał: jak aplikować klej CA w tak dużą ilość linii, żeby to sprawnie poszło? Cienkim drucikiem miedzianym maczanym w CA wylanym do zagłębienia po tabletce, wzdłuż linii.. Jak się zrobi glut na końcu odciąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 13 godzin temu, RogerM napisał: Cienkim drucikiem miedzianym maczanym w CA wylanym do zagłębienia po tabletce, wzdłuż linii.. Jak się zrobi glut na końcu odciąć. W sumie dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Preferuję rozciągniętą ramkę z wyprasek. Odcinanie można uzupełnić o ułamywanie, czy nawet odgryzanie. Na ogół końcówkę po prostu odrywam. Konieczność utrzymywania pod ręką narzędzia do odcinania tego drucika przegoniłaby mnie z modelarstwa :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Preferuję rozciągniętą ramkę z wyprasek. Odcinanie można uzupełnić o ułamywanie, czy nawet odgryzanie. Na ogół końcówkę po prostu odrywam. Konieczność utrzymywania pod ręką narzędzia do odcinania tego drucika przegoniłaby mnie z modelarstwa :). Przesadzasz, nie jeden i nie dwa modele poszpachlowałem w ten sposób, nie zniechęciło mnie do modelarstwa w najmniejszym nawet stopniu Generalnie bardzo często używam CA i nie wyobrażam sobie budowy bez tego wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Rozciągnięta ramka z wyprasek służy mi do nakładania kleju CA, zarówno przy łączeniu części, jak i szpachlowaniu niewielkich szczelin. A w temacie przesady to, wybacz, ale czy aby na pewno masz kwalifikacje, by szacować wpływ moich osobistych natręctw na moje osobiste postępowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Drucik jest oczywiście znacznie lepszy. Nic nie trzeba obcinać, świeczka i płomyk załatwiają sprawę znakomicie. Ale odradzam autorowi zalewanie tych linii w tym przypadku. No chyba, że chcesz się niepotrzebnie narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 3 godziny temu, greatgonzo napisał: A w temacie przesady to, wybacz, ale czy aby na pewno masz kwalifikacje, by szacować wpływ moich osobistych natręctw na moje osobiste postępowanie? Wybaczam i proszę o wybaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Żebyśmy się nie zagalopowali w tych krotochwilach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Pierwszy mustang zamknięty, zapodkładowany przeszlifowany raz jeszcze, i na koniec położyłem Ueno Black (GX2). Teraz musi cierpliwie, poczekać na drugiego koleżkę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 Duet w komplecie, w tym jeden przyodziany już w sreberko, a dokładnie C8 od MrHobby. Panele które wyróżnia instrukcja pomaluje SM201. Jest szansa, że w weekend wlecą pierwsze kolorki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia Mała aktualizacja wątku. Najbardziej chyba pracochłonny etap, czyli zabawa w zróżnicowanie odcieni paneli, maskowanie 10 minut, żeby użyć aero przez 10 sekund. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia 2 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Mała aktualizacja wątku. Najbardziej chyba pracochłonny etap, czyli zabawa w zróżnicowanie odcieni paneli, maskowanie 10 minut, żeby użyć aero przez 10 sekund. Pamiętam jak bawiłem się w to na moim Thunderbolcie. Bardzo miło wspominam ten etap idzie dobrze!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Sreberko wyszło miodzio. Mam tylko pytanie: płaty była szpachlowane tak na gładko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia 1 godzinę temu, Baas ArK napisał: Sreberko wyszło miodzio. Mam tylko pytanie: płaty była szpachlowane tak na gładko? Tak, kilka fotek wyżej masz zdjęcie z etapu wypełnienia linii podziału blach szpachlą. Nie mniej zauważyłem, że po położeniu sreberka linie te są ledwo widoczne, poniżej makro jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) Zapadła ostateczna decyzja w temacie kamuflażu. Z D-5 powstanie "Happy Jack's", a z D-10 "Moonbeam". I ten drugi dostał właśnie kolory. Edytowane 3 Stycznia przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Eee, HJGB we wczesnej wersji. Wolę go już z klawiaturą ;). Wybieranie malowań w zaawansowanym modelu zawsze wiąże się z ryzykiem. Charakterystyczne dla danego egzemplarza szczegóły mogą okazać się być kłopotliwe w aplikacji. Ale tu raczej nie ma tragedii, o ile limuzyny nie są przyklejone. Tym niemniej myślę, że warto takie szczegóły prześledzić. Np: HJGB miał dwa lusterka wsteczne, w tym jedno w pleksiglasowym oprofilowaniu na limuzynie. Limuzyna z otworem na przewód anteny i dedykowaną zaślepką. Moonbeam jedno lusterko wewnątrz limuzyny. Limuzyna lita, bez otworu. OK, jak się uprzeć, to ad się argumentować, że jednak z otworem i zaślepką. Ale trzeba by uprzeć się bardzo, żeby twierdzić, że napis McSwine był biały. Żółty wydaje się być najbardziej prawdopodobny. Jeśli będą jakieś elementy podwieszeń, to oba samoloty z wczesnym mocowaniem typu belka. Fajny wybór. I Ilfrey i Wishner to barwne postaci z ciekawą historią w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Dzięki @greatgonzo za podpowiedzi. W zestawie na pewno jest to większe lusterko, z tym w pleksiglasie trzeba by samemu powalczyć. Co do napisu "McSwine" na "Moonbeam", w zestawie jest dostępna tylko biała wersja i taka też zostanie nie mam możliwości tego przemalować, trzeba by nową kalkę zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia 4 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Z D-5 powstanie "Happy Jack's" Ten o którym mówi Gonzo jest fajniejszy Robiłem 2 w różnych skalach. Jeżeli dobrze pamiętam lightingowe lusterko było w zestawie Tamki, a jak nie to łatwo dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi