Kapitan_Kurt Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Uszanowanie Waszmościom, Nie wytrzymałem i zacząłem kolejnego Twardego. Modelem wyjściowym jest T-72A mod. 1979 od Trumpetera. Będzie to prosty Petek. Jedyną zmianą będzie zmiana gąsienic ze staluchów na diehlowskie. Tym razem zaczynam od wieży, by nie podnosić sobie ciśnienia wycinaniem kostek. Na wyżej wymienioną została nałożona imitacja odlewanej stali, położone spawy i przyczepione na bluetack podstawy wyrzutni granatów dymnych, które o dziwo udało się dopasować za pierwszym razem. Oprócz tego pozwoliłem sobie ulepszyć worek na jarzmie armaty, by wyglądał bardziej jak rzeczywisty. Tak wiem, że mam rozpoczęty warsztat z Abramsem, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Edytowane 14 Października przez Kapitan_Kurt 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Podpatrzam. Twardy za chwilę zniknie ze stanu naszej armii i szkoda, że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Gratulacje !!!! Temat trudny, baza znakomita. Do podpatrzenia model Flachentego: i walkaroundy z naszego forum. Czekamy na kostki i inne rarytasy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 26 minut temu, mandrivecs napisał: ...że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Przemyślę zagadnienie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Przemyślę zagadnienie. Brałbym:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Czemu jeszcze jeden Twardy? Na zamówienie? 4 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: 5 godzin temu, mandrivecs napisał: ...że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Przemyślę zagadnienie. Przemyśl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 Zgadłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Też bym nabył:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 16 godzin temu, FAHR napisał: Brałbym:) A ja odlewałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 23 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2023 Okej. Pomyślę co da się zrobić. Tylko spokojnie Panowie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 4 godziny temu, Rektor napisał: A ja odlewałbym. A ja kupowałbym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 To mnie kolega trochę ubiegł z pomysłem na konwersję Ale znając moje tempo to by pewnie potrwało. Siadam i patrzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Ja też się podłączam do prośby na odlew. Sam bym chciał zrobić Twardego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio45 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Ja tez chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Uszanowanko. Ciąg dalszy prac modernizacyjno - konwersyjnych realizowanych w oparciu o zdolności plastyczno - motoryczne przy użyciu wszelkich narzędzi modelarskich, różnych producentów. Wieża dostała troszeczkę spoin, których brakowało. Podstawy wyrzutni granatów dymnych zostały zaszpachlowane, pomalowane podkładem i uzupełnione o spoiny. Na ich tyle wykonałem imitacje luków inspekcyjnych, ale ich fote wrzucę jak je dokończę. Powstała osłona celownika noktowizyjnego PCN-A, jednak troszeczkę jeszcze muszę w niej uzupełnić. Oprócz wyżej wymienionych koła napędowe zostały poddane wymianie wieńców, które umożliwią założenie gąsienic Diehla. W razie pytań - wieńce to koła napędowe od Leoparda 2 odciśnięte w green stuffie i potem obrobione by jak najlepiej imitowały wieńce diehlowskie z Peteka. Życzę dobrej nocy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 4 godziny temu, bulik58 napisał: Koronkowa robota, pozostaje tylko pozazdrościć. Czy wszystkie PT-ki miały założone Diehle czy pozostaly jakieś na starych kołach i trakach? Tak stalowe są stosowane zamiennie z diehlami, zależy co akurat jest dostępne. Aczkolwiek staluchy są bardziej lubiane ze względu na lepszą przyczepność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 Załoga je wymienia. Wieńce są połapane na śruby do bębna napędowego, więc nie jest to skomplikowana czynność. Godzinę temu, bulik58 napisał: I załoga/warsztat musi wymieniać te wieńce ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Podglądamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Dobry wieczór. Mała aktualizacja prac. Ostatnie dni ograniczają się do wycinania i obrabiania ERAWY jak i jej montaży. Porównując ten sposób montażu pancerza reaktywnego, stwierdzam iż ten jest łatwiejszy w montażu, w porównaniu do poprzedniego mojego Peteka. Kostki podklejam małą ilością bluetacku, a następnie do bluetacku doczepiam klocek białego plastiku, który imituje kątownik, do którego w rzeczywistości montuje się kostkę pancerza. Pewnie wielu z Was zada pytanie, czemu nie robię jak w oryginale? Na kątownik? Otóż dlatego, że prostopadłościenny klocek przyklejony do wieży zapewnia większą wytrzymałość i da się go odlać z żywicy. Uprzedzając kostki zostaną ściągnięte, gdyż na razie służą jako przewodnik do klejenia klocków. Po przyklejeniu klocków, kostki zostaną ściągnięte i poddane obróbce. A no i dodałem parę drucików. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Dlaczego twoje kostki maja zaokrąglone narożniki. Na oryginale są proste bez zaokrągleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Dlatego, że są nieobrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Żółwiki jeszcze jeżdżą na jednostkach z PT. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Duzo tego ustrojstwa do wyrzucania dymu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 Może Ci się przyda: http://ipmsswidnica.pl/2021/03/07/pt-91-twardy-135/?fbclid=IwAR1qJOSbp56jC9TZGVGBjJ7pATV7J2RjJFwC9sjcPS54QMIonDN7EJtqMM0 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Myślę, że Kapitan Kurt dobrze zna/pamięta tą budowę Edytowane 7 Marca 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi