JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Chcę pokazać społeczności jeden z moich modeli, złożony kilka lat temu. Plastik ze starych, jeszcze donieckich zapasów. Wybrałem ten dwusilnikowy aparat do uprawiania technik artystycznych, które w przyszłości mogą być zastosowane do bardziej wartościowych modeli. Ponieważ w prawie wszystkich moich modelach część artystyczna dominuje nad materialną, ten jest zbudowany "z pudełka". Dlatego nie ma żadnych ulepszeń (tylko karabiny maszynowe z igieł medycznych i antena - nić łuku). Z kolei techniki artystyczne zostały dopracowane do maksimum, być może z oczywistą przesadą. Ale do rozwijania umiejętności potrzebny był „poligon doświadczalny” i Ventura wypełnił tę misję z honorem. Do trójkolorowego kamuflażu Pacific wybrałem zestaw AK Real Colors (bardzo podobała mi się ta farba). Później stosowano metodę chipping (metodą solną) za pomocą płynu Vallejo (ten płyn też mi się podobał), farb olejnych, kredek akwarelowych. Insygnia państwowe używane przez PrintScale z magazynu. Postanowiłem poeksperymentować z numerem ogona samolotu i sam wykonałem szablony. Nie było idealnie, ale nabrałam doświadczenia. Pomimo tego, że miałem kalkomanie od Kanga i PrintScale (do Ventury), postanowiłem zrobić własną oryginalną kalkomanię. Znów nie jest łatwo konkurować z profesjonalistami, ale okazało się, jak to się stało. Tak, warto też zaznaczyć, że do „technicznej” użyto kalkomanii Foxbota do B-25 Mitchell, które okazały się świetnej jakości. Ponieważ w tym modelu nacisk położono na dekorację, starałem się dać jak najwięcej różnych kątów na różnych tłach (białym i czarnym). Jest to ważne, ponieważ czasami uzyskuje się różne odcienie na różnych tłach. Przepraszam, jeśli jest za dużo zdjęć. Kilka słów o prototypie. Ventura to samolot patrolowy amerykańskiej marynarki wojennej. Główny cel: patrol przeciw okrętom podwodnym i rozpoznanie nad morzem. USN nr 486 „Miss-Us-Flak” stacjonujący na lotnisku Tarawa, 1944. Ten atol był okupowany przez wojska japońskie podczas II wojny światowej. W listopadzie 1943 roku pod Tarawą rozegrała się jedna z najkrwawszych bitew na Pacyfiku, w której zwyciężyły wojska amerykańskie. Być może nasz prototyp brał udział w tej bitwie. Prototyp przede wszystkim przyciągał napisem: „Miss-US flak”. Cóż, zawsze miło jest podziwiać samolot z pin-upem na półce. Podsumowując, mogę powiedzieć, że praca sprawiła mi ogromną przyjemność, ogromne doświadczenie w technikach plastycznych, opanowałem aerograf iw rezultacie miałem ciekawy model na pamiątkę. Są różne opinie czy warto bawić się starymi modelami - oto moja opinia zamiast wielu słów. Mam nadzieję, że państwu też się spodoba 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 W osobnym poście chcę odzwierciedlić niektóre procesy budowy i malarstwa w kolażach. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Gratki super model malarsko też fajnie wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Widać mnóstwo włożonej pracy, bardzo podoba mi się to co zrobiłeś ze szkłem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Gratuluję! Widać sporo twojej pracy. Ładnie wyszedł. Wróciły wspomnienia. Dawno temu popełniłem ten model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 1 hour ago, Adamo722 said: Gratki super model malarsko też fajnie wyszło 14 minutes ago, barszczo said: Widać mnóstwo włożonej pracy, bardzo podoba mi się to co zrobiłeś ze szkłem . 6 minutes ago, burzatg said: Gratuluję! Widać sporo twojej pracy. Ładnie wyszedł. Wróciły wspomnienia. Dawno temu popełniłem ten model. Dziękuję, koledzy, za wsparcie! Szkło polerowane miękkimi pilnikami do paznokci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Bardzo fajny trik z malowaniem struktury wewnętrznej! Jak widać, ze "strucli" da się zrobić ładny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 WOW !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 24 minutes ago, M.A.V. said: 11 minutes ago, jachud3 said: Bardzo fajny trik z malowaniem struktury wewnętrznej! Jak widać, ze "strucli" da się zrobić ładny model 7 minutes ago, Kolekcjoner WP said: WOW !!! Przyjaciele, dziękuję! Tylko dokładnie skleiłem model i pomalowałem - nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Świetny jest 51 minut temu, JollyMonk napisał: Tylko dokładnie skleiłem model i pomalowałem - nic więcej Co za skromniś. Chciałbym tak umieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Super robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Bardzo ładna "Miss Ventura" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) Kawał świetnej roboty! Bardzo fajny efekt końcowy uzyskałeś z kiepskiego materiału wyjściowego. Też mi się podoba efekt żebrowania w kabinie. Samolot zawsze mi się podobał, ale nie odważyłem się kupić żadnego z dostępnych na rynku modeli w 1/72. Przerażała mnie ich jakość i ogrom pracy jaki trzeba by włożyć żeby z nich coś wystrugać. Tym bardziej podziwiam. Ostatnio dopiero skusiłem się na PV-2 Harpoona z SH. może w najbliższym czasie coś zacznę dłubać... Edytowane 24 Lutego 2023 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 5 hours ago, Xmen said: Świetny jest Co za skromniś. Chciałbym tak umieć. Dziękuję! Ma Pan piękne modele! Ale niech Pan się nie spieszy z workiem na opady plastikowe 4 hours ago, marek d said: Super robota. 2 hours ago, Slawek_26869 said: Bardzo ładna "Miss Ventura" 2 hours ago, Slawek_26869 said: Bardzo ładna "Miss Ventura" Dzięki chłopaki! Waszy opinie są bardzo motywujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 1 hour ago, panDespota said: Kawał świetnej roboty! Bardzo fajny efekt końcowy uzyskałeś z kiepskiego materiału wyjściowego. Też mi się podoba efekt żebrowania w kabinie. Samolot zawsze mi się podobał, ale nie odważyłem się kupić żadnego z dostępnych na rynku modeli w 1/72. Przerażała mnie ich jakość i ogrom pracy jaki trzeba by włożyć żeby z nich coś wystrugać. Tym bardziej podziwiam. Ostatnio dopiero skusiłem się na PV-2 Harpoona z SH. może w najbliższym czasie coś zacznę dłubać... Cześć, dobrze cię słyszeć! Zgodnie z warunkami konkursu nie można było nic dodać (oprócz igieł, antenek i kalkomanii) - ale można było rysować)). To prawda, że później nic nie jest widoczne. Kiedy malowałem nisze podwozia, już się spieszyłem - nie wyszło tak pięknie. W 72 Revell jest chyba najlepszy, choć też stary. Harpun jest dobry - można go również wykonać w trójkolorowym kamuflażu. Życzę powodzenia z nim - chętnie popatrzę! Wersja angielska wczesna też mi się podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 12 godzin temu, JollyMonk napisał: Ma Pan piękne modele! Ale niech Pan się nie spieszy z workiem na opady plastikowe Dzięki.Z tym Panem to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Jeśli miał być to poligon - to OK. Bardzo mi się podoba. ale nie da się ukryć, że te wypraski to straszny szrot... Lepiej już Academy poszukać. A moje zdanie o takich wypraskach jest takie - szkoda czasu. Życie jest za krótkie na podłe modele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 On 2/28/2023 at 1:26 PM, WujekAlice said: Jeśli miał być to poligon - to OK. Bardzo mi się podoba. ale nie da się ukryć, że te wypraski to straszny szrot... Lepiej już Academy poszukać. A moje zdanie o takich wypraskach jest takie - szkoda czasu. Życie jest za krótkie na podłe modele. Dziękuję! Jakoś inaczej zacząłem patrzeć na modelki - wszystkie są mi bliskie. Ale czy Academy jest lepsza - oto jest pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Jak pamiętam to Academy różni się od NOVO tylko liniami , ma wgłębne. No i oczywiście pudełko , kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 I wypraski lepiej spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi