hypnos82 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Tu sie musze z wami zgodzic ;) i poslucham waszych rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Co do kompresora, wybierz ten, który będzie miał butlę. Nie będzie non stop włączony, co potrafi irytować, tylko co pewien czas będzie powietrze uzupełniał. I raczej nie wybieraj tych od Stanleya, są bardzo głośne, co jeszcze bardziej irytuje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 No wlasnie tutaj pojawia sie zasadniczy punkt odnośnie dźwięku pracy. Interesuje mnie kompresor który będzie pracował jak najciszej. Mieszkam w bloku wiec to musi byc sprzet który nie będzie przeszkadzal innym domownikom w innym wypadku będę musial pracować w piwnicy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 wspomiany Mar jest na tyle cichy, że można pracować z nim w bloku. Mieszkam w bloku i moja druga połowa jest uczulona , że się tak wyrażę na hałasy. Malowałem czasami w nocy za pomocą tego kompresora w drugim pokoju i nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megaremek Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Witam, podepnę się pod temat aerografów... Mam EW-770 i właśnie złamałem w nim dyszę 0,25mm. Czy można założyć w nim inną wielkość dyszy? ew. dyszy i iglicy? np 0.3 lub 0.2? Na ebay są dysze z Hongkongu w przeliczeniu za ~6zł w PL minimum 40zł trzeba zapłacić za 0,25 stąd pomysł przeróbki na dyszę innego rozmiaru. A może ktoś z Was ma do sprzedania dyszę 0,25? ew. mogę sprzedać swój EW-770 jakby ktoś bardzo chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Ja powiem tak aerografu mara nie polecam ponieważ szybko się psuje i łatwo złamać gwint od dyszy ale kompresor jak najbardziej polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Możesz założyć inną dyszę np. 0.3, ale od razu z nową iglicą pasującą do tej dyszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazura Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 mampytanie bo teraz w lidlu w czwartek bedzie zestaw do malowania z kompresorem za 250zl czy jest sens kupna tego jesli tak to co trzeba by dokupic, a jesli nie to jaki polecacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 To coś w Lidlu do malowania pewnie i będzie służyło, ale co najwyżej błotnika w Starze albo ścian w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 mampytanie bo teraz w lidlu w czwartek bedzie zestaw do malowania z kompresorem za 250zl czy jest sens kupna tego jesli tak to co trzeba by dokupic, a jesli nie to jaki polecacie Tak z wyglądu trudno ocenić, ale po mojemu jest to taki sam kompresor typu ze znakiem CE (Chiny Export) jak np. MAR 4000 czy AS-186 a o 30 zł taniej i do tego farby nie wiadomo jakie, ale pewnie cos można nimi pomalować. Pytanie czy lepiej stawiać na Mara który ma serwis w Łodzi, czy na AS (sklep techniczny Brzesko) czy na nieznany wyrób z Lidla? Aero tego typu też mam w zestawie z moim MARem. Można nim trysnąć Sido na końcu, bo do normalnego malowania nie bardzo się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Witam, proszę o pomoc w doborze aerografu wraz z kompresorem dla początkującego. Modele maluje tylko pędzlem i przyszedł czas na aerograf, który z tych zestawów będzie najlepszy: http://allegro.pl/aerograf-tg203-z-dysza-0-3-0-2-mini-kompresor-4bar-i3665895777.html http://allegro.pl/aerograf-tg180-kompresor-4bar-pistolet-waz-gratis-i3665894533.html http://allegro.pl/aerograf-132k-kompresor-butla-212-zestaw-do-grafik-i3665895765.html http://allegro.pl/aerograf-du-68ak-kompresor-gratis-do-aerografii-i3646497830.html http://allegro.pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg-180-zestaw-malowania-i3665900506.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Ostatni link wydaje się być okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Jak macie dłużej malować jeszze jakąś farbą o drażniącym zapachu to malujecie w masce czy bez? Jeżeli tak, to czy w takich jednorazówkach za kilka złotych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Te jednorazówki niewiele dają. Długo w takiej malowałem, ale to tylko dla uśpienia sumienia, ich skuteczność w stosunku do lakierów jest w zasadzie żadna. Polecam 3M, świetna jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Czyli zestaw z ostatniego linku będzie lepszy od poprzednich, bo kompresor jest z butlą tak? A aerograf jest ok? Może jakieś inne propozycje czy brać ten? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Kwestia przyzwyczajenia, jak wolisz, by Ci non stop buczał kompresor, to bierzesz bez butli, jak chcesz, by były pewne przerwy w pracy, to lepiej z butlą. Aerografy to mniej więcej podobno półka cenowa i jakościowa. Ewentualnie z trochę droższych: http://allegro.pl/aerograf-adler-ad-7790-dysza-0-2-0-3mm-3-zbiorniki-i3719133534.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fake4r Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam wszystkich. Na pewno już było to wałkowane jak to bywa na wszelakich forach z różnymi pytaniami więc nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj. Kupiłem taki kompresor jak wyżej koledzy pokazują z butlą 3litry i śmiesznym aerografem tg 138. Do czasu aż nie dostanę tego właściwego (H&S ultra) chciałem przez weekend tym co mam trochę się pobawić, poćwiczyć i stestować. Podpowiedzcie koledzy jaką bezzapachową farbę mam kupić aby się nadawała na jakieś pierwsze babranie po papierze. Mam zamiar wyciąć kilka szablonów i popracować z czernią, cieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam wszystkich. Na pewno już było to wałkowane jak to bywa na wszelakich forach z różnymi pytaniami więc nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj. Kupiłem taki kompresor jak wyżej koledzy pokazują z butlą 3litry i śmiesznym aerografem tg 138. Do czasu aż nie dostanę tego właściwego (H&S ultra) chciałem przez weekend tym co mam trochę się pobawić, poćwiczyć i stestować. Podpowiedzcie koledzy jaką bezzapachową farbę mam kupić aby się nadawała na jakieś pierwsze babranie po papierze. Mam zamiar wyciąć kilka szablonów i popracować z czernią, cieniami Np pactra tania ok4,50 można rościęczać zwykłą wódka i łatwo domyć aerograf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Np pactra tania ok4,50 można rościęczać zwykłą wódka i łatwo domyć aerograf Tania, ale i za dużo też jej nie ma w słoiczku, choć na początek spokojnie starczy. Przy okazji się podpytam o kompresor z butlą bo takowy chcę kupić tzn dostać w prezencie urodzinowo świątecznym. Kompresor jak naładuje taką butlę, to na jak długo starcza taka pełna butla, i czy po wyłączeniu kompresora to powietrze zostaje w butli czy może jest jakiś zawór który po odłączeniu spuszcza to powietrze? Może banalne pytanie, ale dopiero zbieram cały osprzęt po długiej przerwie z modelarswem, tym bardziej, że poprzednio opierałem malowanie tylko na pędzlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fake4r Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Będę musiał wziąć to co będzie dostępne na miejscu, dziś sobota a że nie mieszkam w dużym mieście to czasu mam niewiele a wybór na pewno będzie ograniczony. Tak że rozumiem że mam wziąć jakiś akryl do modeli ? 5pirit - Kompresor ładuje butlę do 4 barów a gdy zejdzie ciśnienie do 2,5 to doładowuje znowu do 4 i tak w kółko. Nie powiem mimo że jest dość cichy to gdyby nie butla to nie wyobrażam sobie jakby miał tak pracować cały czas. Wystarcza na kilkanaście bądź kilkadziesiąt sekund ciągłego psikania. Po wyłączeniu kompresora zaleca się spuszczać pozostałe powietrze, są specjalne odpowietrzniki jeden w butli a drugi na reduktorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 czesc .Ktos cos wie na temat tego aerografu? http://www.amazon.co.uk/Neo-Iwata-gravity-feed-airbrush/dp/B007AUJJ28/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1385749937&sr=8-1&keywords=neo+for+iwata Czas na zmiane bo mnie ta chinszczyzna co mam juz wpienia z lekka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Cześć.Chce przesiąść się z pędzla na aerograf ma na oku takie zestawy: 1.http://allegro.pl/aerograf-tg203-z-dysza-0-3-0-2-mini-kompresor-4bar-i3744141855.html 2.http://allegro.pl/aerograf-tg130-z-2-dyszami-kompresor-na-prezent-i3744151463.html 3.http://allegro.pl/aerograf-132k-kompresor-butla-212-zestaw-do-grafik-i3744141837.html Który będzie najlepszy na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Czas na zmiane bo mnie ta chinszczyzna co mam juz wpienia z lekka. Pozdrawiam ..to też chińszczyzna, tylko z Tajwanu wyprodukowana dla Iwaty. Dobry aero choć dla mnie ma za dużą dyszę i z tego powodu służy mi do nakładania podkładów i lakierów. Wielu nim maluje i nie narzekają. Edycja. Opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhol Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Witam serdecznie, Po jakiś 5 latach za sprawą kobiety i dziecka wracam do modelarstwa, a że zmieniłem miejsce zamieszkania i teraz mieszkam w bloku, to mój stary kompresor 24-litrowy się nie nadaje przez te jego ok. 100dB ;) Poszukałem co aktualnie jest na rynku i oczywistym wyborem do mieszkania wydaje się być kompresor AS-186 z 3l butlą. Jednak u sprzedawcy który oferuje ten kompresor zobaczyłem też takie maleństwo membranowe: http://allegro.pl/mini-kompresor-membranowy-as-200-maly-aerograf-i3861232645.html Kosztuje połowę ceny, ciśnienie pracy to 1,93 bara. Wiadomo że AS-186 jest lepszy, raz że ma regulacje, a dwa że ma butle. Ale cena i fakt, że wiem iż niektórzy korzystali kiedyś z dobrym skutkiem z mini kompresora Atlantis PT350, tyle że on miał 2,2 bara, sprawia że bardzo się nad nim zastanawiam. Mam starą pseudoIwate z Mara EW770, według opisu ciśnienie wymagane do pracy to 2 bary. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy taki mini kompresorek AS-200 nada się do "zabawy" w modelarstwo z tym aero? Czy nie jest oby nieco za słaby? Ktoś miał z nim styczność, czy są skoki ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 Witam. Mam aerograf tg130 czyli każdemu zwana piwata. mój kompresorek wytwarza ciśnienie około 1bara. Używam farba Pactra dość mocno je rozcieńczam ale farba słabo leci prawie że w ogóle ! Drugi problem tto raz rozkręcałem aerograf do mycia i po skręceniu spust coś słabo odbija :( i z tego co zauważyłem to nawet gdy spust odchylam mocno do tyłu strumień się nie zwiększa :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi