Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wam :szampan1: w oczekiwaniu na kalki do suczki i korzystając, że wróciła mi wena zabieram się za Lim'a-5, który mam nadzieję będzie się ładnie prezentował przy Mig'u-15 i Jakach. Podstawowym zestawem jest Airfix, a to moje pierwsze z nim spotkanie i ciekawy jestem czy się polubimy. Na ramkach wygląda ładnie, opony mają nawet ugięcie :D Dokupiłem do niego kalki ModelMaker'a i toczonki Master. Zdecydowałem się na "Ostatni Lot", bo całego w jednolitym kolorze mam Mig'a-15go, a chciałem, żeby troszkę się od siebie kolorystycznie również różniły.

HEYgWez.jpg

• Like 9
Napisano
9 minut temu, Vieh_san napisał:

Podstawowym zestawem jest Airfix

Ja sobie poczekam na Ammo MiG w 1/48.

Fajny temat, popatrzę.

:cool:

Napisano
1 godzinę temu, Vieh_san napisał:

Zdecydowałem się na "Ostatni Lot"

Ajjjjjjjj... znowu moje klimaty! :piwo:

• Thanks 1
Napisano

Ja to widzę że mamy sporo zbieżnych pomysłów. Mam też plan na Limka, zainspirowany tym zdjęciem. Lim-6R n/b 627.Babimost 1991.Foto:Urs Baettig.

FB_IMG_1678019683549.jpg.1cfd3318922c1b79ecc525cf8f4e917b.jpg

Tomek 

• Thanks 1
Napisano

Ten odrapaniec 627 to niejednego inspiruje 😁  ale mam nadzieję, że ten Ammo w 48 się zmaterializuje i także w wersji Lim-6bis , albo jakaś konwersja do niego.

Podglądam bo ten samolot zawsze mi się bardzo podobał.

Napisano (edytowane)

W sumie dobrze wybrnąles z zestawem Airfixa, bo pakują go też z tym właśnie malowaniem, jedyny babol to 2x napis Ostatni Lot, a nie Ostatni Lot  + Ostatni Lim .

Ja mam właśnie tego Ostatniego spudła, i od zakupu kminie jak pociąć słowo Lot na Lim, ewentualnie kupić kalki MM...

Będę zaglądał .

Pozdrawiam

ww

Edytowane przez wuwumaster
Napisano
Godzinę temu, tomekk napisał:

Ja to widzę że mamy sporo zbieżnych pomysłów. Mam też plan na Limka, zainspirowany tym zdjęciem. Lim-6R n/b 627.Babimost 1991.Foto:Urs Baettig.

FB_IMG_1678019683549.jpg.1cfd3318922c1b79ecc525cf8f4e917b.jpg

Tomek 

:piwo: W Airfixie w ogóle dopiero teraz zauważyłem, że są te dodatkowe belki bliżej kadłuba, ale zasobnik na spadochron już by trzeba było dorobić. Niestety więcej różnic nie znam, bo 6 się nie interesowałem. Na pewno byłby super efekt z tym całym zużyciem i odrapaniami.

27 minut temu, wuwumaster napisał:

W sumie dobrze wybrnąles z zestawem Airfixa, bo pakują go też z tym właśnie malowaniem, jedyny babol to 2x napis Ostatni Lot, a nie Ostatni Lot  + Ostatni Lim .

Ja mam właśnie tego Ostatniego spudła, i od zakupu kminie jak pociąć słowo Lot na Lim, ewentualnie kupić kalki MM...

Będę zaglądał .

Pozdrawiam

ww

Dlatego kupiłem i te kalki MM, ale wersję Airfixa z malowaniem chińskim i radzieckim, bo nie wiedzieć czemu była tańsza ;D (może właśnie, że nie ma tam polskiego malowania?)

Napisano
2 godziny temu, arhtus napisał:

Ten odrapaniec 627 to niejednego inspiruje 😁  ale mam nadzieję, że ten Ammo w 48 się zmaterializuje i także w wersji Lim-6bis , albo jakaś konwersja do niego.

Podglądam bo ten samolot zawsze mi się bardzo podobał.

Polecam ,,522,, 

Napisano

Kontynuuję. Będę musiał dodać jeszcze trochę ołowiu (albo i nie takie trochę, bo w instrukcji 20g). 

IMG20230306114703.thumb.jpg.e0e70e2c04d9c6e88e744ef4597083b8.jpg

IMG20230306114709.thumb.jpg.c1e6723030c35f540434f1c74869deed.jpg

• Like 8
Napisano
W dniu 5.03.2023 o 15:00, Vieh_san napisał:

zasobnik na spadochron już by trzeba było dorobić.

Hmm... Nie wiem skąd, ale na pewno mam gdzieś w czeluściach magazynowych żywiczny statecznik ze spadochronem.

Trza by poszukać.

Napisano (edytowane)

Fotel trzeba przerobić, albo dokupić, bo ten z zestawu nie bardzo się nadaje. Trzeba usunąć antenę radiodalmierza sprzed kabiny, a dorobić anteny radiowysokościomierza.

Edytowane przez Wymysl
Napisano
W dniu 5.03.2023 o 15:23, tomekk napisał:

Ten Limek byłby właśnie bazą wyjściową do Lim-6.

Dla uściślenia: Lim-6 to inny samolot niż Lim-6bis/R.

W dniu 5.03.2023 o 14:28, wuwumaster napisał:

Mogę odstąpić napisy i godła z zestawu HDL.

• Like 1
Napisano
W dniu 5.03.2023 o 15:23, tomekk napisał:

Ten Limek byłby właśnie bazą wyjściową do Lim-6.

Zależy do którego Lima-6 😉

Napisano
7 godzin temu, Wymysl napisał:

Trzeba usunąć antenę radiodalmierza sprzed kabiny,

Te z przerobek z Limow 5M mialy   - np Lim-6bis 1F01-10

Napisano
8 godzin temu, Tazman79 napisał:

Zależy do którego Lima-6 😉

Tego odrapanego że zdjęcia. Co do szczegółów to na razie jest plan ogólny. 😀

Napisano

A propos fotela to robię podejście do zrobienia modelu 3D i potem wydrukowania go. Na razie jestem w pracy, więc nie mam zdjęć z postępów, ale sprawa wygląda tak: fotel staram się zrobić w ten sposób, żeby miał te same wymiary co zestawowy aby uniknąć problemów z wpasowaniem, niestety reszta wymiarów jest na oko, bo nie mam żadnych rysunków technicznych, tylko zdjęcia. A! No i fotel to KK-2, bo doczytałem się, że taki stosowali w Limach 5. Nie obiecuję, że go ukończę, bo w tym całym modelowaniu to jestem amator i może się okazać, że coś po drodze mnie przerośnie, nie mniej staram się coś wydłubać.

Napisano
18 minut temu, BRAVO112 napisał:

a nie bylo jakiegos KK-2 z zywicy?

Był od firmy Amigo, ale wszędzie niedostępny i chyba Pavli, ta sama historia.

Napisano

Z tym fotelem mogę pomóc. Póki co skany z instrukcji i zdjęcia. Wymiary mogą być ale w sobotę. Pozdrawiam i śledzę postępy prac