Vieh_san Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Cześć Wam w oczekiwaniu na kalki do suczki i korzystając, że wróciła mi wena zabieram się za Lim'a-5, który mam nadzieję będzie się ładnie prezentował przy Mig'u-15 i Jakach. Podstawowym zestawem jest Airfix, a to moje pierwsze z nim spotkanie i ciekawy jestem czy się polubimy. Na ramkach wygląda ładnie, opony mają nawet ugięcie Dokupiłem do niego kalki ModelMaker'a i toczonki Master. Zdecydowałem się na "Ostatni Lot", bo całego w jednolitym kolorze mam Mig'a-15go, a chciałem, żeby troszkę się od siebie kolorystycznie również różniły. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 9 minut temu, Vieh_san napisał: Podstawowym zestawem jest Airfix Ja sobie poczekam na Ammo MiG w 1/48. Fajny temat, popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 1 godzinę temu, Vieh_san napisał: Zdecydowałem się na "Ostatni Lot" Ajjjjjjjj... znowu moje klimaty! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Ja to widzę że mamy sporo zbieżnych pomysłów. Mam też plan na Limka, zainspirowany tym zdjęciem. Lim-6R n/b 627.Babimost 1991.Foto:Urs Baettig. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Ten odrapaniec 627 to niejednego inspiruje ale mam nadzieję, że ten Ammo w 48 się zmaterializuje i także w wersji Lim-6bis , albo jakaś konwersja do niego. Podglądam bo ten samolot zawsze mi się bardzo podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) W sumie dobrze wybrnąles z zestawem Airfixa, bo pakują go też z tym właśnie malowaniem, jedyny babol to 2x napis Ostatni Lot, a nie Ostatni Lot + Ostatni Lim . Ja mam właśnie tego Ostatniego spudła, i od zakupu kminie jak pociąć słowo Lot na Lim, ewentualnie kupić kalki MM... Będę zaglądał . Pozdrawiam ww Edytowane 5 Marca 2023 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Godzinę temu, tomekk napisał: Ja to widzę że mamy sporo zbieżnych pomysłów. Mam też plan na Limka, zainspirowany tym zdjęciem. Lim-6R n/b 627.Babimost 1991.Foto:Urs Baettig. Tomek W Airfixie w ogóle dopiero teraz zauważyłem, że są te dodatkowe belki bliżej kadłuba, ale zasobnik na spadochron już by trzeba było dorobić. Niestety więcej różnic nie znam, bo 6 się nie interesowałem. Na pewno byłby super efekt z tym całym zużyciem i odrapaniami. 27 minut temu, wuwumaster napisał: W sumie dobrze wybrnąles z zestawem Airfixa, bo pakują go też z tym właśnie malowaniem, jedyny babol to 2x napis Ostatni Lot, a nie Ostatni Lot + Ostatni Lim . Ja mam właśnie tego Ostatniego spudła, i od zakupu kminie jak pociąć słowo Lot na Lim, ewentualnie kupić kalki MM... Będę zaglądał . Pozdrawiam ww Dlatego kupiłem i te kalki MM, ale wersję Airfixa z malowaniem chińskim i radzieckim, bo nie wiedzieć czemu była tańsza ;D (może właśnie, że nie ma tam polskiego malowania?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Ten Limek byłby właśnie bazą wyjściową do Lim-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 2 godziny temu, arhtus napisał: Ten odrapaniec 627 to niejednego inspiruje ale mam nadzieję, że ten Ammo w 48 się zmaterializuje i także w wersji Lim-6bis , albo jakaś konwersja do niego. Podglądam bo ten samolot zawsze mi się bardzo podobał. Polecam ,,522,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 Kontynuuję. Będę musiał dodać jeszcze trochę ołowiu (albo i nie takie trochę, bo w instrukcji 20g). 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 W dniu 5.03.2023 o 15:00, Vieh_san napisał: zasobnik na spadochron już by trzeba było dorobić. Hmm... Nie wiem skąd, ale na pewno mam gdzieś w czeluściach magazynowych żywiczny statecznik ze spadochronem. Trza by poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) Fotel trzeba przerobić, albo dokupić, bo ten z zestawu nie bardzo się nadaje. Trzeba usunąć antenę radiodalmierza sprzed kabiny, a dorobić anteny radiowysokościomierza. Edytowane 6 Marca 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 W dniu 5.03.2023 o 15:23, tomekk napisał: Ten Limek byłby właśnie bazą wyjściową do Lim-6. Dla uściślenia: Lim-6 to inny samolot niż Lim-6bis/R. W dniu 5.03.2023 o 14:28, wuwumaster napisał: Ja mam właśnie tego Ostatniego spudła, i od zakupu kminie jak pociąć słowo Lot na Lim, ewentualnie kupić kalki MM... Mogę odstąpić napisy i godła z zestawu HDL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 W dniu 5.03.2023 o 15:23, tomekk napisał: Ten Limek byłby właśnie bazą wyjściową do Lim-6. Zależy do którego Lima-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 7 godzin temu, Wymysl napisał: Trzeba usunąć antenę radiodalmierza sprzed kabiny, Te z przerobek z Limow 5M mialy - np Lim-6bis 1F01-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 18 minut temu, mcrec1962 napisał: Te z przerobek z Limow 5M mialy - np Lim-6bis 1F01-10 Pisałem w kontekście ostatniego lotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 8 godzin temu, Tazman79 napisał: Zależy do którego Lima-6 Tego odrapanego że zdjęcia. Co do szczegółów to na razie jest plan ogólny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 A propos fotela to robię podejście do zrobienia modelu 3D i potem wydrukowania go. Na razie jestem w pracy, więc nie mam zdjęć z postępów, ale sprawa wygląda tak: fotel staram się zrobić w ten sposób, żeby miał te same wymiary co zestawowy aby uniknąć problemów z wpasowaniem, niestety reszta wymiarów jest na oko, bo nie mam żadnych rysunków technicznych, tylko zdjęcia. A! No i fotel to KK-2, bo doczytałem się, że taki stosowali w Limach 5. Nie obiecuję, że go ukończę, bo w tym całym modelowaniu to jestem amator i może się okazać, że coś po drodze mnie przerośnie, nie mniej staram się coś wydłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 a nie bylo jakiegos KK-2 z zywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 18 minut temu, BRAVO112 napisał: a nie bylo jakiegos KK-2 z zywicy? Był od firmy Amigo, ale wszędzie niedostępny i chyba Pavli, ta sama historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Z tym fotelem mogę pomóc. Póki co skany z instrukcji i zdjęcia. Wymiary mogą być ale w sobotę. Pozdrawiam i śledzę postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 4 godziny temu, Vieh_san napisał: nie mam żadnych rysunków Mini Replika 3-4/2001 są rysunki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi