zaruk Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Czołem, Koledzy. Gdzieś w tle rodzi się galeria Camela, a tu na scenę pcha się nowy zawodnik. Weekendowa wersja Albatrosa. Nie tak znowu dawno była przecena w Obrnicach i za pudełko wychodziło coś koło 30 złotych. Co było robić... Jakość już inna niż w camelowym przepaku Revella. Bez nadlewek, przesunięć form, twardszy plastik - inna epoka. Detal zacny. Do tego dołożyłem dwa zestawy blach co jednoznacznie wskazuje, że mimo wrogiej propagandy odwetowców z Bonn, żyje się jednak coraz lepiej (i weselej). Wybrałem piękne malowanie. Egzemplarz 2097/17 z Jagdstaffel 19 pilotowany przez Waltera Boninga. Dużo sklejki, biało-niebieskie aplikacje, to musi się spodobać szerszej publiczności. Pisząc o jakości detali nie miałem na myśli silnika. Miałem zamiar go przerabiać ale okazało się, że silnik Karayi kosztuje tylko 17 złotych. Jest przy tym trochę bogatszy w szczegóły: Co prawda nie przedstawia on dokładnie 160-konnej wersji Mercedesa, ale może uda się go trochę podrasować. Ponieważ wygląda dość ładnie, chciałbym go też trochę wyeksponować. Jedna z osłon silnika będzie zatem zdjęta. Jedna, ponieważ całkowicie odsłonięty silnik daje - w moim odczuciu - obraz wybebeszonej ryby i jest nieestetyczny. Osłonę będzie trzeba więc odciąć. Komora silnika, w zamyśle Czechów, ma być zamknięta. Nie obfituje więc w szczegóły. Uznałem, że dorobię zbiorniki paliwa (jeszcze nie wiem, jak): oraz wręgi (już wiem, jak): Tyle wstępu, godzina późna i czas na spoczynek. Mam nadzieję utrzymać narrację w stylu relacji - poradnika, takiej jaką lubię najbardziej oglądać na forum. Dużo zdjęć, opisy poszczególnych etapów, przemyślenia Wujka Dobra Rada (pożal się Boże). Trzymajcie więc kciuki i do następnego odcinka. EDIT. O najważniejszym zapomniałem. Dziękuję Koledze Szydercza Gała a kalkomanie, dzięki którym będę mógł wykonać to piękne malowanie. Edytowane 31 Marca 2023 przez zaruk 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Malowanie wybrałeś przepiękne, o wykonanie się nie ma co martwić więc szykuje nam się petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Takie dziwadło chętnie poobserwuję. Powodzenia. Inspiracja; modelik trochę większy ale popatrzeć można: https://modelwork.pl/topic/16628-albatros-dv-jasta-11-132-wnw/ https://modelwork.pl/topic/17370-albatros-dv-jasta-11-132-wnw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 16 minut temu, marek d napisał: Takie dziwadło chętnie poobserwuję. Powodzenia. Inspiracja; modelik trochę większy ale popatrzeć można: https://modelwork.pl/topic/16628-albatros-dv-jasta-11-132-wnw/ https://modelwork.pl/topic/17370-albatros-dv-jasta-11-132-wnw/ Dziękuję. To jedno z kilku źródeł inspiracji przy tym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Patrzę, po Camelu apetyt mam spory na twoją robótkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Jak to po?! Dopóki nie będzie prezentacji dromadera odmawiam przyjęcia do wiadomości jakichś durnych warsztatów z ptakami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Po wstępnej wymianie uprzejmości, następuje pierwsza aktualizacja. Jak już pisałem, z uwagi na ubóstwo wizualne silnika dostarczonego przez Eduarda, kupiłem żywiczny produkt formy Karaya. Jest to wersja 180-konna, mnie potrzebna była 160-cio. Różni się od mocniejszej kilkoma szczegółami, między innymi kształtem pompy powietrza. Mój Albatros, pochodzący z wczesnego okresu produkcji, miał właśnie taki 160-konny silnik. Kształt pompy to potwierdza: Ponieważ miałem już względnie wyglądający silnik, to chciałem go nieco pokazać. Jak pisałem, jedna z osłon silnika będzie zdjęta umożliwiając zerknięcie do jego przedziału. Jak widać, są tam silniki i zbiorniki paliwa. Zbiornik oleju jest z drugiej strony i nie będzie go widać. Zająłem się silnikiem. To moje pierwsze zetknięcie się z żywicą i muszę przyznać, że jestem trochę rozczarowany jakością powierzchni. Obrabia się to też tak sobie. Co mogłem, wygładziłem, choć nie dałem rady do poziomu zadowalającego. Na szczęście przyjdzie jeszcze tabliczka, trochę tego paździerza po prawej stronie zakryje. Uzupełniłem kilka przewodów. Dodałem jakieś rurki i wajchy. Dorobiłem wspomnianą pompę powietrza. Całość pomalowałem, niestety z uwagi na stopień złożoności struktury, nie mogłem tego zrobić psiukawką. Zbiorniki paliwa, a właściwie ich kontur wyciąłem z arkusza hipsu, w trzech kopiach. Skleiłem je ze sobą uzyskując żądaną grubość. Skleiłem obie części, zaznaczyłem miejsca łączenia blaszanych ścian ze sobą i zrobiłem przymiarkę. NA koniec pomalowałem na czarno i suchym pędzlem przetarłem miedzianym metalizerem. Niewiele, ale zawsze coś. Pozdrawiam. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Eduard dość swobodnie podchodzi do oznaczeń i schematów malowania. Jasta 19 używała żółto-czarnych pasów na ogonie, albo zielonych ogonów. Można podejrzewać, że ten Albatros nie musiał być taki jak Edek chce.. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, letalin napisał: Eduard dość swobodnie podchodzi do oznaczeń i schematów malowania. Jasta 19 używała żółto-czarnych pasów na ogonie, albo zielonych ogonów. Można podejrzewać, że ten Albatros nie musiał być taki jak Edek chce.. Mamy tu zdjęcie, na którym zamierzam się wzorować. Na co powinienem zwrócić uwagę? Może inaczej - w jaki sposób mogę ustalić kolory na ogonie? Masz może jakieś zdjęcia? Opracowania? Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Abstra:bip:ąc od kolorów, to strasznie się błyszczał ten ptaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 12 godzin temu, zaruk napisał: Mamy tu zdjęcie, na którym zamierzam się wzorować. Na co powinienem zwrócić uwagę? Może inaczej - w jaki sposób mogę ustalić kolory na ogonie? Masz może jakieś zdjęcia? Opracowania? Nie potrafię dać na szybko odpowiedzi. Zwracam tylko uwagę, że są wątpliwości. Trzeba to zbadać. Popatrz na zdjęcie. Niewątpliwie białe obwódki krzyża są inne, niż kolor pasa na kadłubie, który wg Edy miałby też być biały, a może powinien być niebieski. Nie mam tu jednak wiedzy, tylko uwrażliwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Tę stronkę pewnie znasz, ale wrzucam, może inni szukający inspiracji skorzystają: https://thevintageaviator.co.nz/content/albatros-dva-metalwork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 34 minuty temu, letalin napisał: Nie mam tu jednak wiedzy, tylko uwrażliwiam. Dobra, dzięki za sygnał, będę szukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Godzinę temu, zaruk napisał: Dobra, dzięki za sygnał, będę szukać. jeśli zdjęcie jest ortochromatyczne, to pas na kadłubie może być niebieski np. z żółtymi, lub czerwonymi brzegami. Niebieski na takich filmach jest b.blady. Eda wybrał opcję najmniej prawdopodobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 10 minut temu, letalin napisał: jeśli zdjęcie jest ortochromatyczne, to pas na kadłubie może być niebieski np. z żółtymi, lub czerwonymi brzegami. Niebieski na takich filmach jest b.blady. Eda wybrał opcję najmniej prawdopodobną. Spotkałem się z wersją, że pasy na kadłubie były czerwone. Niemniej kalkomania jest niebieska i przy takim kolorze pozostaniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Po pewnych poszukiwaniach muszę uznać, że kwestii malowania sterów wysokości nie udało mi się rozwiązać. Na zamieszczonym przeze mnie zdjęciu Boning uwieczniony jest najpewniej w sierpniu 1917 roku, o czym świadczy oświetlenie, pejzaż i strój. W tym okresie służył jeszcze w Jasta 19 i mógł, rzeczywiście, mieć jej kolory. Natomiast już w październiku został przeniesiony jako dowódca do nowo sformowanej Jasta 76. Autorzy dwutomowego opracowania "Albatros Aces od WW I", panowie będący znawcami tematu (Norman Franks i Greg VanWymgarden) uważają, że Boning zabrał swojego Albatrosa do tej nowej jednostki i, że wymalował na jego ogonie jej kolory. Proponowane przez Eduarda rozwiązanie może zatem dotyczyć wczesnego okresu służby Boninga w Jasta 76. Później latał na Albatrosie D.Va 5765/17. Jeśli zaś chodzi o wątpliwości dotyczące kolorów na kadłubie, to rezultaty spekulacji mogą zależeć od tego, które zdjęcie oceniamy. Poniżej przykłady. Tu można podejrzewać niebieski, a nawet czarny: Tu natomiast czerwony, jak sugeruje Windsock. Na obu zdjęciach widać też wyraźnie różnice w oświetleniu samolotu, który zdecydowanie jaśniejszy jest z tyłu, co może dawać złudzenie różnych odcieni białego na pasie z inicjałem i obwódkach krzyży. Jak słusznie zauważył jeden z Kolegów, same obwódki też różnią się między sobą mimo, że najpewniej malowane były tym samym kolorem. Sam skłaniam się ku wersji, że pasy na osłonie silnika i na kadłubie były niebieskie. To oczywiście żaden dowód, ale po przesiadce na nowego Albatrosa w Jasta 76, Boning pomalował go po swojemu. W zaskakująco podobny sposób jak poprzedni samolot: VanWyngarden uważa, że pasy na osłonie i kadłubie miały kolor błękitny i biały. Tyle udało mi się znaleźć. A zatem, jeśli ktoś wie o przeszkodach co do takiego malowania - niech je wyjawi teraz lub zamilknie na zawsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 niebieski lepszy ale ja to się nie znam - mam zaświadczenie od mojej połowicy o daltonizmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 7 godzin temu, M.A.V. napisał: mam zaświadczenie od mojej połowicy o daltonizmie Większość z nas otrzymała je przy takiej, czy innej okazji (najczęściej samodzielne zakupy bez nadzoru opiekuńczego). Także głowa do góry. Nie jesteś sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Niebieski tak, ale jako wnętrze pasa na kadłubie, a nie jego marginesy. Niebieski na ortochromatycznych zdjęciach wypada blado, dlatego interpretacje pokazujące niebieski tam, gdzie na fotografii jest ciemny szary, czy wręcz czarny są błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Może zbyt zagmatwałem. Zdjęcie z czarnymi pasami wkleiłem tylko po to, żeby pokazać jak ta sama fotografia może się różnić w zależności od sposobu jej przygotowania do druku. Na jej podstawie właśnie szacowano, że boczne paski mają kolor czerwony. Zdjęcie wcześniejsze pokazuje zupełnie inne odcienie, co może prowadzić do odmiennych konkluzji. A wszystko to dotyczy tego samego obiektu, ujętego w tym samym czasie i warunkach. Jeśli zatem chcemy przeprowadzić dowód na podstawie czarno-białych zdjęć to obawiam się, że będzie on obarczony poważną umownością. Proponuję zatem przejąć relaksacyjnie (tak), że do prawdy najpewniej nie dotrzemy. Przedstawiłem swój punkt widzenia na kwestię malowania i, jak na razie, nie znalazłem ważkich argumentów przeciw niemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Szczególnie, że jeszcze trzeba by wiedzieć, jaki film, filtry itd. zostały faktycznie użyte. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak to widzą autorzy "Royal Bavarian Jagdstaffel 76". Z czarnym sterem dla odmiany. Nadal mnie to nie przekonuje;) Tak wygląda brytyjska flaga na filmie ortochromatycznym. Ciemny granat tła wypada b.jasno, a czerwony krzyż jak czarny. Zdjęcia tego Albatrosa są słabe, ale jeśli masz je w lepszej jakości, to przyglądnij się obwódce litery B. Wg mnie, obwódka jest wokół całej litery, również na jasnym tle pasa, czyli wnętrze pasa nie jest białe. Moja interpretacja jest taka, że pas jest niebieski/błękitny. Litera B czarna z białą obwódką, a niebieski pas jest ograniczony paskami czarnego. Przód kadłuba może być też niebieski z czarnym paskiem. Ster mógłby być również czarny. Stateczników nie widać. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 A tak dla zabawy sobie pokolorowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 To zrobiło ze zdjęciem palette.fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, letalin napisał: Zdjęcia tego Albatrosa są słabe, ale jeśli masz je w lepszej jakości, to przyglądnij się obwódce litery B. Nie mam. Jeśli masz, to może wrzuć, proszę. EDYCJA. Jako przyczynek do kolorów brytyjskiej flagi i - opartej na tym - tezy o jasnym odcieniu niebieskiego/granatu, wrzucam poniżej: Na tym drugim przykładzie widać dobitnie, że nasycenie zależy nie tylko od koloru, ale też w ogromnej mierze od światła. Trudno chyba w tak zmiennych warunkach konstruować dogmaty kolorystyczne. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez zaruk Przypomniało mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi