kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Ostatnio z doskoku zrobiłem sobie na szybko prosto z pudełka starego Vintyża. Model to Vultee Vengeance 1/72 Chematic przepak starego Froga, bodajże z lat 60 XX wieku. Chciałem sobie przypomnieć, jak to sklejało się modele za dzieciaka :). Model ma być docelowo z podstawką, więc jest ze schowanym podwoziem. Wolę jednak robić zdecydowanie współczesne modele :). 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Widać że staruszek, ale robota i malowanie bardzo fajne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2023 20 minut temu, barszczo napisał: Widać że staruszek, ale robota i malowanie bardzo fajne . Pewnie że staruszek i specjalnie zrobiłem bez żadnych przeróbek. A tutaj moje parę modeli vintage. Może jeszcze coś zrobię z tej puli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2023 6 minut temu, panDespota napisał: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Ja pod koniec lat 80 zrobiłem Novo . Kupiony na Siennej w Warszawie i byłl bez pudełka, tylko woreczek i instrukcja :). Wypraski żółte :). Nawet mam jego fotkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Bardzo ładnie wyszedł, jak na takiego vintydża. Przede mną przygoda z szybowcem GAL.48 z Froga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 31 minut temu, panDespota napisał: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Też go miałem z ZTS i był pędzlem wymalowany na brązowo... Chętnie wziął bym go w łapska jeszcze raz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) 19 godzin temu, kowal76 napisał: Pewnie że staruszek i specjalnie zrobiłem bez żadnych przeróbek. A tutaj moje parę modeli vintage. Może jeszcze coś zrobię z tej puli. Dawaj Beau z M-xa. Fajny jest, kleilem go gdzieś tak w połowie lat 80tych tylko w innym pudełku był. A Vengeance super, typowy klasyk vintage. Jak znajdę fotki swojego to wrzucę. P.S. Nie będę zaśmiecał koledze kowal76 wątku. Wystarczy wejść w galerię w dziale vintage i tam jest moja "Zemsta". Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Model stary ale wyszedł bardzo ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Sierpnia 2023 Share Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Elegancki klasyk i chyba pierwszy raz widzę wykonanie że schowanym podwoziem (bo zwykle to wiadomo - wypuszczone, w 90% z kołami do wewn - zgodnie z instrukcją ) Pozdr ww P.s.1 Kółko ogonowe chyba wybrało wolność! P.s.2 Zdradź patent na niazatarte wypukłe linie podziału na łączeniu połówek kadłuba, wygląda to b schludnie - klejenia nie widać a linie są. mam kilka vintydżow, m.in. Vengeance, chciałbym żeby u mnie wyszło tak schludnie jak u Ciebie Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2023 W dniu 30.08.2023 o 10:23, wuwumaster napisał: Elegancki klasyk i chyba pierwszy raz widzę wykonanie że schowanym podwoziem (bo zwykle to wiadomo - wypuszczone, w 90% z kołami do wewn - zgodnie z instrukcją ) Pozdr ww P.s.1 Kółko ogonowe chyba wybrało wolność! P.s.2 Zdradź patent na niazatarte wypukłe linie podziału na łączeniu połówek kadłuba, wygląda to b schludnie - klejenia nie widać a linie są. mam kilka vintydżow, m.in. Vengeance, chciałbym żeby u mnie wyszło tak schludnie jak u Ciebie Dziękuję :). Kółko ogonowe jest, ale schowane, Co do lini, to w miejscach szlifowania dałem rozciągniętą na gorąco ramkę plastiku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Jak na vintage, bardzo fajny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 Lepilem go w okolicach 90 roku,kupiony za dzieciaka na targu od ruskich chyba nawet bez pudełka, wtedy to był rarytas za grosze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 Sam model wygląda bardzo dobrze ale co z podstawką ?Jaka będzie ? Ten model pokazuje, ze i z zabytkowego zestawu można zbudowac całkiem ładny i efektowny model redukcyjny nie kojarziny z zabawką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Października 2023 Autor Share Napisano 7 Października 2023 22 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Sam model wygląda bardzo dobrze ale co z podstawką ?Jaka będzie ? Ten model pokazuje, ze i z zabytkowego zestawu można zbudowac całkiem ładny i efektowny model redukcyjny nie kojarziny z zabawką. Dziękuję :). Co do podstawki, to nie wiem, czy będzie, bo sprezentowałem go koledze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 14 minut temu, kowal76 napisał: Dziękuję :). Co do podstawki, to nie wiem, czy będzie, bo sprezentowałem go koledze. No to kolega będzie musiał sam zadbac o ekspozycję modelu :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 On 8/27/2023 at 6:26 PM, kowal76 said: Ostatnio z doskoku zrobiłem sobie na szybko prosto z pudełka starego Vintyża. Model to Vultee Vengeance 1/72 Chematic przepak starego Froga, bodajże z lat 60 XX wieku. Chciałem sobie przypomnieć, jak to sklejało się modele za dzieciaka :). Model ma być docelowo z podstawką, więc jest ze schowanym podwoziem. Wolę jednak robić zdecydowanie współczesne modele :). Dobra robota, gratuluję ukończenia! Dawno temu zrobiłem też taki z Donieckiej Fabryki Zabawek (NOVO). On 8/27/2023 at 9:00 PM, panDespota said: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Czasem też z zazdrością wspominam tamte czasy. Czekamy, aż downscale od Dora Wings pojawi się już wkrótce w skali 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi