kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Napisano 27 Sierpnia 2023 Ostatnio z doskoku zrobiłem sobie na szybko prosto z pudełka starego Vintyża. Model to Vultee Vengeance 1/72 Chematic przepak starego Froga, bodajże z lat 60 XX wieku. Chciałem sobie przypomnieć, jak to sklejało się modele za dzieciaka :). Model ma być docelowo z podstawką, więc jest ze schowanym podwoziem. Wolę jednak robić zdecydowanie współczesne modele :). 23 Cytuj
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2023 Napisano 27 Sierpnia 2023 Widać że staruszek, ale robota i malowanie bardzo fajne . 1 Cytuj
kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Napisano 27 Sierpnia 2023 20 minut temu, barszczo napisał: Widać że staruszek, ale robota i malowanie bardzo fajne . Pewnie że staruszek i specjalnie zrobiłem bez żadnych przeróbek. A tutaj moje parę modeli vintage. Może jeszcze coś zrobię z tej puli. 3 Cytuj
panDespota Napisano 27 Sierpnia 2023 Napisano 27 Sierpnia 2023 Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. 2 1 Cytuj
kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Napisano 27 Sierpnia 2023 6 minut temu, panDespota napisał: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Ja pod koniec lat 80 zrobiłem Novo . Kupiony na Siennej w Warszawie i byłl bez pudełka, tylko woreczek i instrukcja :). Wypraski żółte :). Nawet mam jego fotkę 2 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 27 Sierpnia 2023 Napisano 27 Sierpnia 2023 Bardzo ładnie wyszedł, jak na takiego vintydża. Przede mną przygoda z szybowcem GAL.48 z Froga 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 27 Sierpnia 2023 Napisano 27 Sierpnia 2023 31 minut temu, panDespota napisał: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Też go miałem z ZTS i był pędzlem wymalowany na brązowo... Chętnie wziął bym go w łapska jeszcze raz... 1 Cytuj
jmx62 Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) 19 godzin temu, kowal76 napisał: Pewnie że staruszek i specjalnie zrobiłem bez żadnych przeróbek. A tutaj moje parę modeli vintage. Może jeszcze coś zrobię z tej puli. Dawaj Beau z M-xa. Fajny jest, kleilem go gdzieś tak w połowie lat 80tych tylko w innym pudełku był. A Vengeance super, typowy klasyk vintage. Jak znajdę fotki swojego to wrzucę. P.S. Nie będę zaśmiecał koledze kowal76 wątku. Wystarczy wejść w galerię w dziale vintage i tam jest moja "Zemsta". Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez jmx62 1 Cytuj
mig Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 Model stary ale wyszedł bardzo ładnie. 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 30 Sierpnia 2023 Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Elegancki klasyk i chyba pierwszy raz widzę wykonanie że schowanym podwoziem (bo zwykle to wiadomo - wypuszczone, w 90% z kołami do wewn - zgodnie z instrukcją ) Pozdr ww P.s.1 Kółko ogonowe chyba wybrało wolność! P.s.2 Zdradź patent na niazatarte wypukłe linie podziału na łączeniu połówek kadłuba, wygląda to b schludnie - klejenia nie widać a linie są. mam kilka vintydżow, m.in. Vengeance, chciałbym żeby u mnie wyszło tak schludnie jak u Ciebie Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez wuwumaster 1 Cytuj
kowal76 Napisano 31 Sierpnia 2023 Autor Napisano 31 Sierpnia 2023 W dniu 30.08.2023 o 10:23, wuwumaster napisał: Elegancki klasyk i chyba pierwszy raz widzę wykonanie że schowanym podwoziem (bo zwykle to wiadomo - wypuszczone, w 90% z kołami do wewn - zgodnie z instrukcją ) Pozdr ww P.s.1 Kółko ogonowe chyba wybrało wolność! P.s.2 Zdradź patent na niazatarte wypukłe linie podziału na łączeniu połówek kadłuba, wygląda to b schludnie - klejenia nie widać a linie są. mam kilka vintydżow, m.in. Vengeance, chciałbym żeby u mnie wyszło tak schludnie jak u Ciebie Dziękuję :). Kółko ogonowe jest, ale schowane, Co do lini, to w miejscach szlifowania dałem rozciągniętą na gorąco ramkę plastiku. 1 Cytuj
Jaro Napisano 5 Września 2023 Napisano 5 Września 2023 Lepilem go w okolicach 90 roku,kupiony za dzieciaka na targu od ruskich chyba nawet bez pudełka, wtedy to był rarytas za grosze . 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 Sam model wygląda bardzo dobrze ale co z podstawką ?Jaka będzie ? Ten model pokazuje, ze i z zabytkowego zestawu można zbudowac całkiem ładny i efektowny model redukcyjny nie kojarziny z zabawką. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 22 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Sam model wygląda bardzo dobrze ale co z podstawką ?Jaka będzie ? Ten model pokazuje, ze i z zabytkowego zestawu można zbudowac całkiem ładny i efektowny model redukcyjny nie kojarziny z zabawką. Dziękuję :). Co do podstawki, to nie wiem, czy będzie, bo sprezentowałem go koledze. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 14 minut temu, kowal76 napisał: Dziękuję :). Co do podstawki, to nie wiem, czy będzie, bo sprezentowałem go koledze. No to kolega będzie musiał sam zadbac o ekspozycję modelu :). 1 Cytuj
JollyMonk Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 On 8/27/2023 at 6:26 PM, kowal76 said: Ostatnio z doskoku zrobiłem sobie na szybko prosto z pudełka starego Vintyża. Model to Vultee Vengeance 1/72 Chematic przepak starego Froga, bodajże z lat 60 XX wieku. Chciałem sobie przypomnieć, jak to sklejało się modele za dzieciaka :). Model ma być docelowo z podstawką, więc jest ze schowanym podwoziem. Wolę jednak robić zdecydowanie współczesne modele :). Dobra robota, gratuluję ukończenia! Dawno temu zrobiłem też taki z Donieckiej Fabryki Zabawek (NOVO). On 8/27/2023 at 9:00 PM, panDespota said: Bardzo fajnie wyszedł. Łezka się w oku kręci. Pamiętam jak go budowałem za dzieciaka z ZTS Plastyka. To był ten etap modelarstwa, gdzie model był sklejony z nałożonymi kalkomaniami bez malowania w ten sam dzień co się go dostało Rozglądam się czasem za Specjal Hobby, ale ciężko z dostaniem. Czasem też z zazdrością wspominam tamte czasy. Czekamy, aż downscale od Dora Wings pojawi się już wkrótce w skali 72 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi