JollyMonk Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Cześć wszystkim! Podczas gdy prace nad Glosterem Pioneerem dobiegają końca, chcę otworzyć kolejny plac budowy, który powiększy moją kolekcję „Świt lotnictwa odrzutowego” i ten samolot może stać się wspaniałym dodatkiem do Me-163 Kometa, który jest już na półce. Zestaw ten zapewne jest już wielu znany)) Jak zawsze moim zadaniem jest nauczenie się jak dokładnie składać i malować modele, więc wybaczcie jeśli zawiodę: żadnych globalnych rekonstrukcji. Nie będę poprawiał geometrii plastiku – ten model może nie wygląda jak prawdziwy prototyp, ale na pewno nie przypomina Bf-109. Planuję otwieranie owiewka/canopy (producent przewiduje taką opcję). Przez przypadek miałem zestaw trawienia Eduarda do tego modelu - będzie zawierał tablicę przyrządów i fotel pilota z pasami. Udekoruję trochę kokpit. Jeśli chodzi o projekt, bardzo chcę zrobić wersję z wizerunkiem barona Munchausena, więc jest to 400 Jagdgeschwader. Jednak kwestia kamuflażu pozostaje otwarta. Choć z pewnych względów skłaniam się ku podanemu przez producenta schematowi 74/75/76. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego w swojej Kolekcji nie zapomnij o tym modelu: Coanda 1910 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Sci-fi, ale oglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Jak napisał przedmówca, chociaż to malowanie i wersja to SF, to jednak pokusiłbym się o zamianę schematu RLM 74/75 na 81/82.... Fajny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Mam sentyment do tego zestawu będę podglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Otwieranie tej pancernej owiewki to zły pomysł . Chyba że zrobisz vacu. Blacha z cyklu bezsensowny edek. ( też mam parę takich ). Model szybki, łatwy i przyjemny w budowie. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 14 hours ago, panmopsik said: w swojej Kolekcji nie zapomnij o tym modelu: Coanda 1910 Wielkie dzięki! Nigdy nie słyszałem o takim projekcie! Chętnie się nim zainteresuję w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Mój Horten leży w szafce i z wielką chęcią popatrzę na twoją walkę z tym dziełem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 14 hours ago, barszczo said: Sci-fi, ale oglądam . 13 hours ago, RogerM said: Jak napisał przedmówca, chociaż to malowanie i wersja to SF, to jednak pokusiłbym się o zamianę schematu RLM 74/75 na 81/82.... Fajny temat 6 hours ago, jachud3 said: Mam sentyment do tego zestawu będę podglądać. Dziękuję bardzo przyjaciele! Tak, w pełni rozumiem i zgadzam się, że schemat kamuflażu 81/82/76 byłby bardziej odpowiedni, podobnie jak ten późniejszy. Mam jednak już kilka samolotów z tym schematem w planach (Arado 234 Blitz i Dornier 335 Pfeil) i chciałbym mieć na półce trochę urozmaicenia. Stary schemat kamuflażu łączy nowy projekt z myśliwcami. Ale mogą być elementy SF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 24 minutes ago, Marek K said: Otwieranie tej pancernej owiewki to zły pomysł . Chyba że zrobisz vacu. Blacha z cyklu bezsensowny edek. ( też mam parę takich ). Model szybki, łatwy i przyjemny w budowie. Powodzenia. Dzięki za radę! Zgadzam się, owiewka jest grubą. Pomyślę o tym. Może po prostu zeszlifuję przednią krawędź. Jak już mówiłem w trawienii zamierzam skorzystać tablicę przyrządów - to normalne. Paski na krześle też są potrzebne, bo są widoczne. Pedały zachowam na projekt Arado Blitz - nadają się do skali 72 i będą tam bardziej widoczne. Wydaje się, że zaczynam rozumieć, dlaczego w elementach trawionych podano rury silnika: w zestawie są zupełnie puste, a to miejsce jest widoczne przez otwarte wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 21 minutes ago, awiatik said: Mój Horten leży w szafce i z wielką chęcią popatrzę na twoją walkę z tym dziełem. Bardzo się cieszę – zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Przejadły mi się normalne odrzutowce, polubiłem klimat drugiej wojny, może to jakiś złoty środek. Będę podpatrywać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Będę zaglądał co to tam się będzie działo. Mój leży na półce w pudle i czeka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Robiłem ten model w zmyślonym zimowym kamuflażu. Jego galeria jest nawet na Modelworku. Ze swojej strony mogę zalecić ostrożność w stosunku do blaszkowej tablicy przyrządów, czyli to o czym wspominałem w galerii. U mnie okazała się trochę za duża. Lepszą opcją będzie wykorzystanie plastikowego elementu z kalkomanią. Efekt będzie przyzwoity, a przynajmniej wszystko powinno pasować. Co do reszty to model prosty i bezproblemowy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego On 2/2/2024 at 1:24 PM, kozborn said: Przejadły mi się normalne odrzutowce, polubiłem klimat drugiej wojny, może to jakiś złoty środek. Będę podpatrywać On 2/2/2024 at 7:11 PM, panDespota said: Będę zaglądał co to tam się będzie działo. Mój leży na półce w pudle i czeka... On 2/2/2024 at 9:12 PM, PiterATS said: Robiłem ten model w zmyślonym zimowym kamuflażu. Jego galeria jest nawet na Modelworku. Ze swojej strony mogę zalecić ostrożność w stosunku do blaszkowej tablicy przyrządów, czyli to o czym wspominałem w galerii. U mnie okazała się trochę za duża. Lepszą opcją będzie wykorzystanie plastikowego elementu z kalkomanią. Efekt będzie przyzwoity, a przynajmniej wszystko powinno pasować. Co do reszty to model prosty i bezproblemowy Dziękuję za wsparcie, koledzy! @PiterATS spojrzałem na twój model: ciekawy pomysł na kamuflaż. Myślę też o zrobieniu czegoś niezwykłego. Dziękuję za wskazówkę – tablica przyrządów wygląda na dużą. Zobaczę: może zrobię dwie, tak jak to zrobiłem z Pioneerem, i wtedy dokonam wyboru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Zacząłem powoli. Zacząłem od rysunków. Wymyśliłem jak mniej więcej powinna wyglądać konstrukcja ramy. Kratownice boczne zmontowałem z ciągnionego wlewu. Włożyłem go do sucha razem z porządkiem. O ile rozumiem, nie powinno być żadnej przegrody za fotelem pilota, a także przestrzeni za głową, a także ścian bocznych i „podłogi”. Ale jeśli wytniesz przestrzeń za głową pilota, wygląda na to, że asfalt będzie widoczny z góry. To samo tyczy się „podłogi” kokpitu. Dlatego zostawię plastik. Ale jeśli opuszczę boczne powierzchnie, muszę zbudować ściany do tablicy przyrządów. W przeciwnym razie zostaną w jakiś sposób porzuceni w połowie.. P.S. Koledzy, polski nie jest moim językiem ojczystym i tłumaczę za pomocą tłumacza Google. Zawsze czytam tekst ponownie, bo rozumiem trochę polski i widzę, że ten program nie zawsze poprawnie tłumaczy. Ale moja wiedza nie jest wystarczająca. Dlatego pytam: jeśli nie jest jasne lub powiedziałem błędnie, proszę poprawić lub zapytać. Dzięki za zrozumienie! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Robiłem kiedyś dokładnie ten sam model, też z blaszką Eduarda. Jest nawet tutaj galeria, chociaż część zdjęć już usunąłem. Też dorabiałem te kratownice, tyle, że z kawałków spinacza biurowego Ja wyciąłem zarówno całą podłogę, tylną i boczne ścianki. Fotel jest zamocowany na kratownicy, jak w oryginale. Swoje przeróbki opierałem na instrukcji do modelu Zoukei Mura w 1/32, który ma ten szkielet w zestawie. Tutaj do ściągnięcia w pdf: https://www.zoukeimura.co.jp/en/download.html#dl_sws08 Sprawdź też na wstępie, czy przednia owiewka pasuje szerokością do kadłuba, bo u mnie był z tym chyba problem. Oczywiście wyszło to dopiero jak kadłub był gotowy i pomalowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego On 2/9/2024 at 12:19 AM, Fixer said: Swoje przeróbki opierałem na instrukcji do modelu Zoukei Mura w 1/32, który ma ten szkielet w zestawie. Tutaj do ściągnięcia w pdf: https://www.zoukeimura.co.jp/en/download.html#dl_sws08 Dziękuję za radę dotyczącą instrukcji Zoukei Mura - czasami robię to z innymi samolotami, ale z jakiegoś powodu tym razem o tym nie pomyślałem. On 2/9/2024 at 12:19 AM, Fixer said: Sprawdź też na wstępie, czy przednia owiewka pasuje szerokością do kadłuba, bo u mnie był z tym chyba problem. Oczywiście wyszło to dopiero jak kadłub był gotowy i pomalowany. Sprawdziłem przednią owiewkę - wszystko jest w porządku. On 2/9/2024 at 12:19 AM, Fixer said: Robiłem kiedyś dokładnie ten sam model, też z blaszką Eduarda. Jest nawet tutaj galeria, chociaż część zdjęć już usunąłem. Nie miałam odwagi wyciąć bocznych ścianek - poszłam na łatwiznę. Dociągnąłem plastiki na bocznych ściankach kokpitu do tablicy przyrządów. Na belkach kratownicy po prawej stronie wykonałem imitację pewnego urządzenia i dźwigni (na zdjęciu w porównaniu z częścią z zestawu). Fotel pilota wygiąłem z materiału fototrawionego (jeszcze go nie lutowałem i nie kleiłem). Okazał się za szeroki (szerszy niż fotel z zestawu) aby zmieścił się w belkach kratownicowych po bokach wraz ze wszystkimi urządzeniami i kablami. Chyba zawęzę krzesło do trawienia. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego Cześć wszystkim! Kontynuuję prace nad Hortenem. Zrobiłem stery ruchu, jakieś urządzenie z kablami do belek kratownicy po lewej stronie. Obie belki wypróbowałem na sucho za pomocą fotela z zestawu. Przykleiłem „szkła” przyrządów (cylindry z wyciętych wyprasek) do tylnej ścianki tablicy przyrządów i poprowadziłem do nich kabel. Kabel został zebrany w wiązkę za pomocą wydłużonego patyczka do czyszczenia uszu. Rozłożyłem także belkę pod ster samolotu oraz imitacje pedałów. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca Odciąłem jeden bok fotela i odciąłem pasek 2mm - zwęziłem fotel pilota. Wypróbowałem to z belkami po bokach - pasuje. Przykleiłem boczną część fotela, przykleiłem paski z zestawu trawienia, zrobiłem zagłówek i „podpórki” pod nogi (nie wiem, jak to się poprawnie nazywa). Pomalowałem fotel pilota i wannę w kokpicie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Sporo pracy wkładasz w ten projekt, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca (edytowane) Wspomniałeś o modelu Zoukei-Mura - ja też go podglądałem, budując mojego Hortena z Revella (chyba mnie sprowokujesz, żebym wrzucił z niego galerię). Jeśli Ci to pomoże, podaję link do dobrze ilustrowanej relacji z budowy - dobrze widać te wszystkie kratownice: https://www.themodellingnews.com/2016/05/garys-build-of-zoukei-muras-48th-scale.html Edytowane 17 Marca przez Helmut Literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca On 3/3/2024 at 2:49 PM, Helmut said: Wspomniałeś o modelu Zokuei-Mura - ja też go podglądałem, budując mojego Hortena z Revella (chyba mnie sprowokujesz, żebym wrzucił z niego galerię). Jeśli Ci to pomoże, podaję link do dobrze ilustrowanej relacji z budowy - dobrze widać te wszystkie kratownice Dziękuję bardzo - dobry link! Za radą kolegi @Fixer instrukcje Zoukei- Mura bardzo mi pomogły - lepiej niż rysunki)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi