halset Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) Podobnie jak KW-1, szybka sprawa bez zwracania uwagi na cokolwiek i grzebania po materiałach. Takomowy Stug z serii Blitz, prosto z pudełka tak jak jest - w sumie mogłem chociaż anteny wymienić ale nie wymieniłem, i co mi pan zrobi Edytowane 11 Maja przez halset 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Bardzo podobają mi się Twoje prace, są spójne, przemyślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Fajnie się ogląda ale gdy się przyjrzeć to tutaj gąski są trochę nienaturalne Jeśli chodzi o malowanie zimowe to mi się ono podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja model jak model ale podstawki robisz zajeb.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Kolejna rewelacyjna diorama. Świerny pomysł i realizacja. Wszystkie pochwały, które zbierasz na forum są w pełni zasłużone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja 9 minut temu, M.A.V. napisał: model jak model ale podstawki robisz zajeb.... z ust mi to wyjął..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Pierwsze zdjęcie skradło moje serce a następne potwierdzają, że nie bez przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja To jest jakiś kosmos. Gdyby Tomek nie wspomniał o pierwszym zdjęciu to dalej żył bym w nieświadomości i myślał, że to zdjęcie oryginału. Diorama pierwsza klasa. No i to co już tu koledzy mi również wyjęli z ust. Podstawki masz z.......e. Nawet anteny Ci daruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Bardzo dobra robota, lubię takie białe szaleństwo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Ja to sobie myślę że nas trochę oszukujesz, że nie masz doświadczenia. Nie mówię, że w modelarstwie ale w kolejkach czy dioramkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja 3 minuty temu, Adamo722 napisał: Ja to sobie myślę że nas trochę oszukujesz, że nie masz doświadczenia. Nie mówię, że w modelarstwie ale w kolejkach czy dioramkach E no, nigdy nie napisałem że nie mam doświadczenia, bo parę lat już jednak sklejam, chociaż jakiegoś dużego dorobku nie mam Kolejek nie robiłem, ale staram się do każdego modelu robić choćby jakąś małą winietkę i z czasem jakieś patenty się przyswoiło. To nie jest ani jakoś specjalnie trudne, ani drogie, ani czasochłonne. Zimowe podstawki są najfajniejsze i chyba najprostsze do zrobienia wbrew pozorom. Może kiedyś zrobię jakiś minitutorial jak coś takiego ulepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) Jak to w "Sami swoi "z tym płotem- z tym winterketten czy osteketten, mi się myli hehe. 00s-05sek. gąski gąski podobne do Twoich Edytowane 10 Maja przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja 41 minut temu, halset napisał: E no, nigdy nie napisałem że nie mam doświadczenia, bo parę lat już jednak sklejam, chociaż jakiegoś dużego dorobku nie mam Kolejek nie robiłem, ale staram się do każdego modelu robić choćby jakąś małą winietkę i z czasem jakieś patenty się przyswoiło. To nie jest ani jakoś specjalnie trudne, ani drogie, ani czasochłonne. Zimowe podstawki są najfajniejsze i chyba najprostsze do zrobienia wbrew pozorom. Może kiedyś zrobię jakiś minitutorial jak coś takiego ulepić. To ja ci gratuluję , bo ja sklejam kilkadziesiąt lat zaczynając od kartonowych a teraz plastykowych i zawsze dioramy się bałem. Tobie wychodzą one rewelacyjnie i myślę że na Babyrybie zrobisz furorę Dawaj na głęboką wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Ciekawe, to co piszesz, bo mi się zawsze wydawało, że właśnie zimowe scenerie są najtrudniejsze do wykonania, i w sumie Twoja praca jest jedną z nielicznych, jakie widziałem i są MZ bardzo dobre. Zwykle zimowe dioramy rażą straszną sztucznością według mnie, jeśli ktoś nie ma takich umiejętności jak Ty… Sam stoję przed pierwszą podstawką w moim życiu, co prawda ma to być fragment starego, zapuszczonego lotniska w 1/48 pod wrak Miga, a nie scenka pancerna, ale mógłbyś mi może polecić jakie produkty warto kupić do wykonania imitacji kęp trawy i mchu wyrastających spomiędzy popękanych płyt pasa startowego? Dużo szukałem w necie, ale oferta jest tak szeroka, że nie wiem co warto kupić i jak to wygląda na żywo… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja (edytowane) 55 minut temu, Albatros napisał: Ciekawe, to co piszesz, bo mi się zawsze wydawało, że właśnie zimowe scenerie są najtrudniejsze do wykonania, i w sumie Twoja praca jest jedną z nielicznych, jakie widziałem i są MZ bardzo dobre. Zwykle zimowe dioramy rażą straszną sztucznością według mnie, jeśli ktoś nie ma takich umiejętności jak Ty… Sam stoję przed pierwszą podstawką w moim życiu, co prawda ma to być fragment starego, zapuszczonego lotniska w 1/48 pod wrak Miga, a nie scenka pancerna, ale mógłbyś mi może polecić jakie produkty warto kupić do wykonania imitacji kęp trawy i mchu wyrastających spomiędzy popękanych płyt pasa startowego? Dużo szukałem w necie, ale oferta jest tak szeroka, że nie wiem co warto kupić i jak to wygląda na żywo… Kluczem do realistycznych zimowych dioram jest użycie prawdziwego śniegu, zbieranego w zimie i trzymanego w zamrażarce A na serio, nie wiem, czy znasz, ale polecam, w sumie tematyka bardzo podobna: Do pojedynczych kępek trawy (zwykle suchej, ale można pomalować) poza trawą elektrostatyczną lubię używać czegoś takiego: Po prostu chwytasz kilka i wyrywasz kępkę, już naturalnie są różnej długości i grubości więc wygląda realistycznie. Można też kupić gotowce, choćby od Vallejo, w różnych długościach w zależoności od potrzeb - są też takie imitujące mech. Poza tym warto iść na spacer i przynieść sobie trochę śmieci, jakieś suche liście, nieśmiertelne nasiona brzozy, gałązki, korzenie lub trawki. Liście można zmielić/pognieść i podsypać tu i tam, a pojedyncze "gałązki" z jakiejś np. trawki ozdobnej posadzić gdzieniegdzie. Do imitacji większych krzaków lub średnich-mniejszych drzewek komosa ciernista nie ma sobie równych. Kiedyś kupiłem za 9 ojro całe pudełko po butach i tam sobie używam jak mi trzeba. Potrzebujesz do niej tylko jakichś liści, ja akurat mam parę kolorów od GreenStuffWorld, wystarczają na długi czas: Dla urozmaicenia czasami używam takich krzaczków (chociaż można też podobne zrobić samemu, są tutoriale na youtube ale zrobiłem się zbyt leniwy): I w sumie tyle. Raczej do lotniska tych wszystkich rzeczy nie potrzebujesz, mi się z czasem trochę nazbierało więc używam co mi się nawinie. Imitację płyt betonowych zrobisz jak NightShift z korka, do wykonania terenu ja przestałem używać gotowych past na rzecz mieszanki ziemi (przesianej) z klejem a'la wikol i odrobiną wody. Jeśli nie mam zamiaru malować całej podstawki to do mieszanki dodaję odrobinę pigmentu (ze sklepu dla plastyków, nie żadne Migi - jakoś 10 lat temu kupiłem kilka kolorów od Kremera po 9-10zł i mam wszystkie do dzisiaj, minimum w połowie pełne). Tak w skrócie to staraj się używać wielu rzeczy, nie tylko ziemia i trawa - jak pisałem wyżej, nazbierasz sobie suchych liści, zmielisz w młynku i masz aligancką posypkę w naturalnych kolorach do podsypania tu i tam. Poza tym ze 2 gałązki albo jakiś kamyczek, mały krzaczek i już coś się dzieje na winietce. Edytowane 11 Maja przez halset 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 2 godziny temu, halset napisał: Kluczem do realistycznych zimowych dioram jest użycie prawdziwego śniegu, zbieranego w zimie i trzymanego w zamrażarce A na serio, nie wiem, czy znasz, ale polecam, w sumie tematyka bardzo podobna: Do pojedynczych kępek trawy (zwykle suchej, ale można pomalować) poza trawą elektrostatyczną lubię używać czegoś takiego: Po prostu chwytasz kilka i wyrywasz kępkę, już naturalnie są różnej długości i grubości więc wygląda realistycznie. Można też kupić gotowce, choćby od Vallejo, w różnych długościach w zależoności od potrzeb - są też takie imitujące mech. Poza tym warto iść na spacer i przynieść sobie trochę śmieci, jakieś suche liście, nieśmiertelne nasiona brzozy, gałązki, korzenie lub trawki. Liście można zmielić/pognieść i podsypać tu i tam, a pojedyncze "gałązki" z jakiejś np. trawki ozdobnej posadzić gdzieniegdzie. Do imitacji większych krzaków lub średnich-mniejszych drzewek komosa ciernista nie ma sobie równych. Kiedyś kupiłem za 9 ojro całe pudełko po butach i tam sobie używam jak mi trzeba. Potrzebujesz do niej tylko jakichś liści, ja akurat mam parę kolorów od GreenStuffWorld, wystarczają na długi czas: Dla urozmaicenia czasami używam takich krzaczków (chociaż można też podobne zrobić samemu, są tutoriale na youtube ale zrobiłem się zbyt leniwy): I w sumie tyle. Raczej do lotniska tych wszystkich rzeczy nie potrzebujesz, mi się z czasem trochę nazbierało więc używam co mi się nawinie. Imitację płyt betonowych zrobisz jak NightShift z korka, do wykonania terenu ja przestałem używać gotowych past na rzecz mieszanki ziemi (przesianej) z klejem a'la wikol i odrobiną wody. Jeśli nie mam zamiaru malować całej podstawki to do mieszanki dodaję odrobinę pigmentu (ze sklepu dla plastyków, nie żadne Migi - jakoś 10 lat temu kupiłem kilka kolorów od Kremera po 9-10zł i mam wszystkie do dzisiaj, minimum w połowie pełne). Tak w skrócie to staraj się używać wielu rzeczy, nie tylko ziemia i trawa - jak pisałem wyżej, nazbierasz sobie suchych liści, zmielisz w młynku i masz aligancką posypkę w naturalnych kolorach do podsypania tu i tam. Poza tym ze 2 gałązki albo jakiś kamyczek, mały krzaczek i już coś się dzieje na winietce. Dzięki bardzo za wskazówki, oczywiście NightShifta znam i ten filmik właśnie będę traktował jako instrukcję, jak to robić krok po kroku tę trawę morską właśnie szukam, ale nigdzie teraz jej nie ma, w żadnym sklepie nie jest dostępna… dzięki bardzo za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja To co halset napisał, stosuję i ja. Modelarz to mix śmieciarza i MacGyvera, nie zapominaj o tym Śnieg robiłem z sody oczyszczonej oprószonej w razie potrzeby startą suchą pastelą i jestem zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja W dniu 10.05.2024 o 21:46, halset napisał: Może kiedyś zrobię jakiś minitutorial jak coś takiego ulepić. Każdy nowy tutorial mile widziany, łatwość z jaką przechodzisz, ze sceny letniej do zimowej, pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Udany model, podstawka też pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Bez spiny... fajny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi