Skocz do zawartości

M4A1 Sherman - Asuka 1/35

bazylms

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Warsztatu nie było, bo po pierwsze model zacząłem dłubać jeszce za czasów COVID, a po drugie czasu ledwo starcza na dłubanie a co dopiero na robienie fotek.

Model firmy Asuka (stara Tasca) składał się przyzwoicie. Gąsienice to Master Club. Lufy wymienione na metalowe. Kupiłem żywiczne bambetle, ale jakość taka sobie. Ich malowanie z resztą też 😂.

W sumie to cieszę się że udało mi się coś skończyć.

AP1GczMMbQ_X3YT6sY_H3SWbQVYrcOZocEr7yIzF

AP1GczNk1fMUOe2YDLSkaliOTPTk9u5YKni7kAwm

AP1GczNKQqaRprQHmWGTIcOZD9RjD0McUAQElZvb

AP1GczOTlr_JCIEa6Smb3RMOQv-CIFKe8_YVlJaS

AP1GczP2B-t-qNW9UQwyO2I0KwbIhPSZXVBF4JOH

AP1GczO07ehhEeXr5_QzGElDmwaEDsbI12x8rZai

AP1GczN5qr7GhMH9uViOTRR5mgVM-4FwvTw9U3xO

AP1GczNdTLUZ-K43nPr2spiXHRJoJ180rPpb0G5I

AP1GczM8zQPLuZejZ7olPLgCl6yq_iBhTBXosb2Y

AP1GczOVFSXAzY_dTcmTIsjShzrRco00_MVRdTqF

AP1GczOD1wACukUYb4iOgAmbfo4gRq5GW_d6vFgb

AP1GczNl_KXOLPduw7XuTYOQ0MALboTCurgSwwk4

AP1GczMz6LvcYNsr5SpdzMbaEeEqPGecSQ7Ian-c

AP1GczPor9UhpktvZwb3wy7DGVbSomDdwCRASo4L

• Like 25

Ładnie to wyszło. Ja byłem tym modelem zachwycony, powiedziałbym, że zrobienie go dało mi nowy "wiatr w żagle". Mój wygląda tak:

sh02.jpg

• Like 1

Sam czołg dobrze pomalowany, ale ten pakunek z tyłu odstaje jakością od modelu. Klamry przy paskach narzędzi powinny być metaliczne a nie w kolorze samego paska :) Browning też rękojeście miał drewniane, ale bynajmiej nie w kolorze metalu.

Edytowane przez patrykd

Klamry masz rację, wzrok już mi trochę siadł i boję się że bym cały pasek pomaział. Ale może spróbuję to jakość ogarnąć 

Ci do koloru rączek w M2 to sam nie wiem. Te co mi w Google wyskakiwały to pewnie stosunkiem nowe, ale kolor raczek czarny. 

50-cal-m2-browning-machine-gun-rear-view-2R72P26.thumb.jpg.082961b304ed8adcc88f7a1a9107f52f.jpg

"Mamuśka" już ponad sto lat jest produkowana... Niesamowie, nie? Szukając wersji drugowojennej, takie zdjęcie znalazłem:

Browning_Model_M2HB,_World_War_II_-_Fort

Szemran fajny, podoba się.  W tym sprężynowym cosiu z tyłu wieży  nie powinna przypadkiem być antena? 

Na tym szarym też nie ma, ale ja się na szemranach tak dobrze  nie wyznaje więc może się mylę.

A w ogóle to hamulec zły, mam nadzieje ze pomogłem :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała

Dzięki za opinie. Co obiecałam to przemalowałem. Ale musicie mi uwierzyć na słowo, ewentualnie św Telford będzie można zobaczyć. 

20 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

W tym sprężynowym cosiu z tyłu wieży  nie powinna przypadkiem być antena?

Tak, ale na fotkach nie dałem żebyście mieli mniej rzeczy to czepiania się, haha. 

Dobrze widzieć, że znowu coś ukończyłeś.:super:Fajny wyszedł. Ładne cieniowanie i brudzenie. Te klamoty na pace szpecą. Widać dziury z bąbli powietrza w żywicy i nie odcięty fragment odpadu. Najbardziej podoba mnie się lemiesz. Smakowicie wybrudzony choć brakuje przetarć do metalu na krawędzi jak w łyżkach koparek.

Dzięki za opinie. Klamoty słabe jakościowo jak i w moim wykonaniu. Mogłem się bardziej przyłożyć. 

W planie ich nie było, ale na koniec jakiś ten Sherman łysy wyglądał. W sumie to każdy Sherman jakiś łysy jest. 

Ja w moim chciałem przyoszczędzić, więc wrzuciłem na czołg to co miałem w złomie - i chyba dobrze na tym wyszedłem. Dużo można osiągnąć, robiąc własne plandeki. I jeszcze taka porada - nitkę warto jest nawoskować (przeciągnąć po świeczce i potem lekko nagrzać palcami), wtedy znikają te wszystkie "kłaki", które na powiększeniu widać.

41 minut temu, pmroczko napisał:

Ja w moim chciałem przyoszczędzić, więc wrzuciłem na czołg to co miałem w złomie - i chyba dobrze na tym wyszedłem. Dużo można osiągnąć, robiąc własne plandeki.

Jako będę teraz w Telford to sobie poszukam trochę skrzynek itp luzem, bo ten gotowiec to słaby. 

42 minuty temu, pmroczko napisał:

I jeszcze taka porada - nitkę warto jest nawoskować (przeciągnąć po świeczce i potem lekko nagrzać palcami), wtedy znikają te wszystkie "kłaki", które na powiększeniu widać.

I to jest ciekawa rada warta wypróbowania. 

Na szczęście nitka nie jest przyklejona i można ją łatwo wymienić. 

Sherman klasa, zresztą, jak każdy model w Twoim wykonaniu 👍. Sporo smaczków na zbliżeniach - gąski, lemiesz, narzędzia, zbliżenie wieży - super.

Dawno nic nie publikowałeś w pancerce i zacząłem się obawiać, że porzuciłeś ten dział, uff na szczęscie nie :super:.

Godzinę temu, piotrkur napisał:

Nie ,mo panowie nie cukrujcie tak bo mu się w głowie przewróci 🙂jak dla mnie może być:-)👍

Hejka, fajnie że się pojawiłeś. 

Nawet nie wiesz jak się stresowałem robiąc ten model. Tak dawno nic, że czujem się jakbym wszystkiego od nowa się uczył. 

Dzięki wszystkim za odzew. 

12 godzin temu, piotrkur napisał:

A czym cię tak stresował?pytam bo mam kilka Asuk na stanie..

Przez kilka ostatnich lat spadła mi wydajność i nie wiedziałam jak mi to ostatecznie wyjdzie. 

Najbardziej bałem się brudzenia. 

Sam model składa się bezproblemowo. 

Jedyne co ja musiałem zrobić to po założeniu gąsienic obciążyłem go od góry i na sztywno skleiłem pierwszy i ostatni wózek, bo przy kołach napęddowych i napinających gąsienica zadzierała je do góry. 

• Like 1