Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Warsztatu nie było, bo po pierwsze model zacząłem dłubać jeszce za czasów COVID, a po drugie czasu ledwo starcza na dłubanie a co dopiero na robienie fotek.

Model firmy Asuka (stara Tasca) składał się przyzwoicie. Gąsienice to Master Club. Lufy wymienione na metalowe. Kupiłem żywiczne bambetle, ale jakość taka sobie. Ich malowanie z resztą też 😂.

W sumie to cieszę się że udało mi się coś skończyć.

AP1GczMMbQ_X3YT6sY_H3SWbQVYrcOZocEr7yIzF

AP1GczNk1fMUOe2YDLSkaliOTPTk9u5YKni7kAwm

AP1GczNKQqaRprQHmWGTIcOZD9RjD0McUAQElZvb

AP1GczOTlr_JCIEa6Smb3RMOQv-CIFKe8_YVlJaS

AP1GczP2B-t-qNW9UQwyO2I0KwbIhPSZXVBF4JOH

AP1GczO07ehhEeXr5_QzGElDmwaEDsbI12x8rZai

AP1GczN5qr7GhMH9uViOTRR5mgVM-4FwvTw9U3xO

AP1GczNdTLUZ-K43nPr2spiXHRJoJ180rPpb0G5I

AP1GczM8zQPLuZejZ7olPLgCl6yq_iBhTBXosb2Y

AP1GczOVFSXAzY_dTcmTIsjShzrRco00_MVRdTqF

AP1GczOD1wACukUYb4iOgAmbfo4gRq5GW_d6vFgb

AP1GczNl_KXOLPduw7XuTYOQ0MALboTCurgSwwk4

AP1GczMz6LvcYNsr5SpdzMbaEeEqPGecSQ7Ian-c

AP1GczPor9UhpktvZwb3wy7DGVbSomDdwCRASo4L

• Like 26
Napisano

Ładnie to wyszło. Ja byłem tym modelem zachwycony, powiedziałbym, że zrobienie go dało mi nowy "wiatr w żagle". Mój wygląda tak:

sh02.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Sam czołg dobrze pomalowany, ale ten pakunek z tyłu odstaje jakością od modelu. Klamry przy paskach narzędzi powinny być metaliczne a nie w kolorze samego paska :) Browning też rękojeście miał drewniane, ale bynajmiej nie w kolorze metalu.

Edytowane przez patrykd
Napisano

Klamry masz rację, wzrok już mi trochę siadł i boję się że bym cały pasek pomaział. Ale może spróbuję to jakość ogarnąć 

Ci do koloru rączek w M2 to sam nie wiem. Te co mi w Google wyskakiwały to pewnie stosunkiem nowe, ale kolor raczek czarny. 

50-cal-m2-browning-machine-gun-rear-view-2R72P26.thumb.jpg.082961b304ed8adcc88f7a1a9107f52f.jpg

Napisano

"Mamuśka" już ponad sto lat jest produkowana... Niesamowie, nie? Szukając wersji drugowojennej, takie zdjęcie znalazłem:

Browning_Model_M2HB,_World_War_II_-_Fort

Napisano (edytowane)

Szemran fajny, podoba się.  W tym sprężynowym cosiu z tyłu wieży  nie powinna przypadkiem być antena? 

Na tym szarym też nie ma, ale ja się na szemranach tak dobrze  nie wyznaje więc może się mylę.

A w ogóle to hamulec zły, mam nadzieje ze pomogłem :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano

Dzięki za opinie. Co obiecałam to przemalowałem. Ale musicie mi uwierzyć na słowo, ewentualnie św Telford będzie można zobaczyć. 

20 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

W tym sprężynowym cosiu z tyłu wieży  nie powinna przypadkiem być antena?

Tak, ale na fotkach nie dałem żebyście mieli mniej rzeczy to czepiania się, haha. 

Napisano

Dobrze widzieć, że znowu coś ukończyłeś.:super:Fajny wyszedł. Ładne cieniowanie i brudzenie. Te klamoty na pace szpecą. Widać dziury z bąbli powietrza w żywicy i nie odcięty fragment odpadu. Najbardziej podoba mnie się lemiesz. Smakowicie wybrudzony choć brakuje przetarć do metalu na krawędzi jak w łyżkach koparek.

Napisano

Dzięki za opinie. Klamoty słabe jakościowo jak i w moim wykonaniu. Mogłem się bardziej przyłożyć. 

W planie ich nie było, ale na koniec jakiś ten Sherman łysy wyglądał. W sumie to każdy Sherman jakiś łysy jest. 

Napisano

Ja w moim chciałem przyoszczędzić, więc wrzuciłem na czołg to co miałem w złomie - i chyba dobrze na tym wyszedłem. Dużo można osiągnąć, robiąc własne plandeki. I jeszcze taka porada - nitkę warto jest nawoskować (przeciągnąć po świeczce i potem lekko nagrzać palcami), wtedy znikają te wszystkie "kłaki", które na powiększeniu widać.

Napisano
41 minut temu, pmroczko napisał:

Ja w moim chciałem przyoszczędzić, więc wrzuciłem na czołg to co miałem w złomie - i chyba dobrze na tym wyszedłem. Dużo można osiągnąć, robiąc własne plandeki.

Jako będę teraz w Telford to sobie poszukam trochę skrzynek itp luzem, bo ten gotowiec to słaby. 

42 minuty temu, pmroczko napisał:

I jeszcze taka porada - nitkę warto jest nawoskować (przeciągnąć po świeczce i potem lekko nagrzać palcami), wtedy znikają te wszystkie "kłaki", które na powiększeniu widać.

I to jest ciekawa rada warta wypróbowania. 

Na szczęście nitka nie jest przyklejona i można ją łatwo wymienić. 

Napisano

Sherman klasa, zresztą, jak każdy model w Twoim wykonaniu 👍. Sporo smaczków na zbliżeniach - gąski, lemiesz, narzędzia, zbliżenie wieży - super.

Dawno nic nie publikowałeś w pancerce i zacząłem się obawiać, że porzuciłeś ten dział, uff na szczęscie nie :super:.

Napisano
Godzinę temu, piotrkur napisał:

Nie ,mo panowie nie cukrujcie tak bo mu się w głowie przewróci 🙂jak dla mnie może być:-)👍

Hejka, fajnie że się pojawiłeś. 

Nawet nie wiesz jak się stresowałem robiąc ten model. Tak dawno nic, że czujem się jakbym wszystkiego od nowa się uczył. 

Napisano

Czołem!

Normalnie achów i ochów mi zabrakło co by mój zachwyt wyrazić!

Poza tym, świetny model!

I tyle...

Mariuszek

Napisano

Dzięki wszystkim za odzew. 

12 godzin temu, piotrkur napisał:

A czym cię tak stresował?pytam bo mam kilka Asuk na stanie..

Przez kilka ostatnich lat spadła mi wydajność i nie wiedziałam jak mi to ostatecznie wyjdzie. 

Najbardziej bałem się brudzenia. 

Sam model składa się bezproblemowo. 

Jedyne co ja musiałem zrobić to po założeniu gąsienic obciążyłem go od góry i na sztywno skleiłem pierwszy i ostatni wózek, bo przy kołach napęddowych i napinających gąsienica zadzierała je do góry. 

• Like 1