voseba Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 ja używam wamodu (wiem zaraz będą krzyczeć)ale dla mnie to nawet jest fajna i tania Ja też jej używałem już przestałem. Wyszpachlowałem sobie miejsce łączenia dwóch części, po tygodniu sobie wyszlifowałem tą część. Po kolejnych dwóch tygodniach zabrałem się za tą część, patrzę na wyszpachlowaną spoinę, a ona zrobiła się wklęsła. Dobrze, że nie malowałem tego od razu. Darowałem sobie taki ekstremalizm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Ludzie, miejcie litość!!! Dopiero co półtora miesiąca temu ten temat był wałkowany, a niektórym nawet nie chce się spojrzeć, tylko zadają po raz setny to samo pytanie: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=8415 Przeczytaj, to będziesz wiedział !!! ZAMKNĄĆ TEN TEMAT! Już taki jest (i to nie jeden) Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 JA kładę palcem, no chyba tym się najwygodniej się kładzie fakt faktem, paluchy są brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Przeczytaj, to będziesz wiedział !!! ZAMKNĄĆ TEN TEMAT! Już taki jest (i to nie jeden) A ja sobie pozwoliłem scalić oba tematy Tak lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Przeczytaj, to będziesz wiedział !!! ZAMKNĄĆ TEN TEMAT! Już taki jest (i to nie jeden) A ja sobie pozwoliłem scalić oba tematy Tak lepiej. zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Cytat z jednego sklepu: Szybkoschnący środek powstały na bazie kleju z dodatkiem wypełniacza. Możemy nim uzupełnić nierówności lub ubytki powierzchni. i wszystko jasne... klej + kawałki wyprasek... dlatego topi plastyk a nie go szpachluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Mam mały problem ze szpachlówką Tamiya. Otuż poszpachlowałem nią model, odstawiłem na noc i następnego dnia wziąłem sie za szlifowanie. Po kilku pociągnięciach papierem szpachla zaczęła się strasznie ciągnąć. Dotykając paznokciem odkształcała się, była bardzo miękka. Coś z nią nie tak? A może mój błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 To normalne. Chyba jeszcze nie wyschła w całej objętości. Ja miałem tak samo jak nakładałem grubą warstwę, ale jak wyschła (2-3 dni) było wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 To tak długo schnie?! A ja myślałem że 24 h to max. Dzięki stroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Wszystko zależy od grubości, poza tym ta szpachlówka jeszcze rozpuszcza plastik do którego przylega, więc zanim odparuje rozpuszczalnik musi minąć trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Powinno sie zrobić temat "Problemy z chemią" tam takie pytania by można zadawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Koledzy mają rację. Gdy nałoży się grubą warstwę, to będzie się długo utwardzała. Radze uważać z grubością nakładanej warstwy, ponieważ miałem kiedyś taką niespodziankę, że zaczęło mi topić plastik od drugiej strony Lepiej dać np. 3 cieńsze warstewki i potem to oszlifować Podsumowując, zdecydowanie nie polecam nakładania grubej warstwy szpachlówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Tamiya robi dwa rodzaje szpachlówek, a w zasadzie trzy! Pierwsza, to ta szaro-srebrna - schnie ok. 2 dni. Druga, to biała - schnie ok. 5 godzin (na maxa). Trzecia, to miodowa - schnie na kamień ok. 5 minut (ale też kosztuje ok. 45-50 pln). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 I jest jeszcze swiatloutwardzalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 I jest jeszcze swiatloutwardzalna. - wiem, dentystka mi taka zeby wypelnia. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 To Ty do dentysty chodzisz? Ja tam sobie sam wypelniam ubytki... Jakby co, to mam tez Dremela, moj numer znasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 I jest jeszcze swiatloutwardzalna. No to jest właśnie ta miodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Trzeba mieć jakieś specjalistyczne oświetlenie do utwardzania tej miodowej szpachlówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Trzeba mieć jakieś specjalistyczne oświetlenie do utwardzania tej miodowej szpachlówki ? I tutaj Cię pewnie zaskoczę - zwykła żarówka albo halogen - bez różnicy Przetestowałem osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Witam.Mam taki o to problem, ponieważ jak wsadzam model do wody z płynem to się szpachla rozpuszcza.A bardzo długo schła z 2-3dni.Co mam zrobić??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Poczekaj jeszcze parę dni, jak dalej będzie rozpuszczać to zmień szpachlówkę. Chyba kupiłeś jakieś badziewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Jest to Szpachlówka Revell Plasto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Jakoś się nie dziwię - ostatnio klej nie chciał Ci kleić Musisz mieć wyjątkowo twardą wodę !!! Albo z tym płynem coś nie tak. Bo szpachlówka nie jest zła. A przypadkiem nie myłeś tego modelu w wodzie z 'kretem'? Tak sobie żartuję, ale poważnie, to nie wiem co może być przyczyną - z czymś takim się nie spotkałem jeszcze, a modele robię ok 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Jest to Szpachlówka Revell Plasto... Dostałem ją jako gratis do zakupu i jest ok. Szybko schnie i łatwo się ją obrabia, też odtłuszczam w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń powierzchnię plastiku ale takich akcji nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi