Skocz do zawartości

Szpachlówka (pytania i odpowiedzi...)

Constructor

Rekomendowane odpowiedzi

ja używam wamodu (wiem zaraz będą krzyczeć)

ale dla mnie to nawet jest fajna i tania

Ja też jej używałem już przestałem. Wyszpachlowałem sobie miejsce łączenia dwóch części, po tygodniu sobie wyszlifowałem tą część. Po kolejnych dwóch tygodniach zabrałem się za tą część, patrzę na wyszpachlowaną spoinę, a ona zrobiła się wklęsła. Dobrze, że nie malowałem tego od razu. Darowałem sobie taki ekstremalizm:D

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ludzie, miejcie litość!!!

Dopiero co półtora miesiąca temu ten temat był wałkowany, a niektórym nawet nie chce się spojrzeć, tylko zadają po raz setny to samo pytanie:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=8415

Przeczytaj, to będziesz wiedział !!!

ZAMKNĄĆ TEN TEMAT! Już taki jest (i to nie jeden)

Edytowane przez Gość

Przeczytaj, to będziesz wiedział !!!

ZAMKNĄĆ TEN TEMAT! Już taki jest (i to nie jeden)

A ja sobie pozwoliłem scalić oba tematy Tak lepiej.

Cytat z jednego sklepu:

Szybkoschnący środek powstały na bazie kleju z dodatkiem wypełniacza. Możemy nim uzupełnić nierówności lub ubytki powierzchni. 

i wszystko jasne... klej + kawałki wyprasek... dlatego topi plastyk a nie go szpachluje

• 2 months later...

Mam mały problem ze szpachlówką Tamiya.

Otuż poszpachlowałem nią model, odstawiłem na noc i następnego dnia wziąłem sie za szlifowanie. Po kilku pociągnięciach papierem szpachla zaczęła się strasznie ciągnąć. Dotykając paznokciem odkształcała się, była bardzo miękka.

Coś z nią nie tak?

A może mój błąd?:szczerbol:

Koledzy mają rację. Gdy nałoży się grubą warstwę, to będzie się długo utwardzała. Radze uważać z grubością nakładanej warstwy, ponieważ miałem kiedyś taką niespodziankę, że zaczęło mi topić plastik od drugiej strony Lepiej dać np. 3 cieńsze warstewki i potem to oszlifować Podsumowując, zdecydowanie nie polecam nakładania grubej warstwy szpachlówki.

Tamiya robi dwa rodzaje szpachlówek, a w zasadzie trzy! Pierwsza, to ta szaro-srebrna - schnie ok. 2 dni. Druga, to biała - schnie ok. 5 godzin (na maxa). Trzecia, to miodowa - schnie na kamień ok. 5 minut (ale też kosztuje ok. 45-50 pln).

• 1 month later...

Witam.Mam taki o to problem, ponieważ jak wsadzam model do wody z płynem to się szpachla rozpuszcza.A bardzo długo schła z 2-3dni.Co mam zrobić???????

Jakoś się nie dziwię - ostatnio klej nie chciał Ci kleić

Musisz mieć wyjątkowo twardą wodę !!! Albo z tym płynem coś nie tak. Bo szpachlówka nie jest zła. A przypadkiem nie myłeś tego modelu w wodzie z 'kretem'?

Tak sobie żartuję, ale poważnie, to nie wiem co może być przyczyną - z czymś takim się nie spotkałem jeszcze, a modele robię ok 25 lat.

Jest to Szpachlówka Revell Plasto...

Dostałem ją jako gratis do zakupu i jest ok. Szybko schnie i łatwo się ją obrabia, też odtłuszczam w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń powierzchnię plastiku ale takich akcji nie miałem.