panDespota Napisano 16 Grudnia Share Napisano 16 Grudnia (edytowane) Cześć. Powoli zabieram się za budowę modelu. Dodam blaszkę Brena, jakieś koła, lufy Mster i kalki Exito. Będzie takie malowanie "Beautiful Lass": Nie mogę się jakoś doszukać zdjęć stelaża/mocowania fotelu, płyty pancernej i sekcji z radiostacjami za nią czy co to tam było. Chciałbym to w miarę oddać w modelu bo będzie widoczne przez szkło. Poratuje ktoś? Udało mi się też znaleźć kilka zdjęć samolotu. Co to za takie jakby podmalunki po zerwanej taśmie na łączeniach paneli wykonane jakby ciemniejszą farbą? Od razy zapytam o kolory kabiny (zielony/interrior green) i wnęk podwozia (aluminium?). I tutaj już z całym białym napisem i wydaje się przemalowaną kobietą Szału na wypraskach nie ma i pewnie nie będę wracała do budowy żeby się odstresować i zrelaksować (sorry za zdjęcia ale robione przy kiepskim świetle żelazkiem) Edytowane 16 Grudnia przez panDespota 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 16 Grudnia Share Napisano 16 Grudnia Nie ma jak mydło wieczorową porą Wypraski pierwszej edycji wyglądały lepiej. Niestety Tamiya się op*erdala I nie chce zrobić małych błyskawic. No nic obserwuje i owocnego relaksu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Grudnia Share Napisano 16 Grudnia https://www.google.com/search?q=P-38 lighting radio panel&udm=2&tbs=rimg:CWRQFxQ2u4cRYavEzeZzot0hsgITCgIIABAAOgQIABABQAFV4Z1NP8ACANgCAeACAA&client=ms-android-xiaomi-terr2-rso2&hl=pl&sa=X&ved=0CBMQuIIBahcKEwiAhurdmq2KAxUAAAAAHQAAAAAQIg&biw=393&bih=792&dpr=2.75 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Grudnia Share Napisano 16 Grudnia 2 godziny temu, panDespota napisał: Co to za takie jakby podmalunki po zerwanej taśmie na łączeniach paneli wykonane jakby ciemniejszą farbą? Pozostałości po zabezpieczeniu samolotu do transportu morskiego. Taśmę zaklejającą szczeliny pokrywano jeszcze smarem zabezpieczającym. Samoloty zabezpieczano do tego transportu na kilka sposobów. W tym przypadku wydaje się, że widzimy skutki zabezpieczania na krótki dystans Australia - Nowa Gwinea, gdzie ograniczało się ono głownie do taśmy i kosmoliny (zapewne) na niej. Ciemniejsze plamy to pozostałości po tym smarze. 2 godziny temu, panDespota napisał: I tutaj już z całym białym napisem i wydaje się przemalowaną kobietą Lass, podobnie jak napis nie była przemalowywana. Efekt, który widzimy jest wynikiem stosowania różnych materiałów fotograficznych i metod fotografowania. O ile dobrze pamiętam producent kalkomanii, której wizerunek zamieściłeś na początku postu szczegółowo to wyjaśnia. Chyba w instrukcji do kalkomanii, ale nie jestem pewny. To wyjaśnienie jest zupełnie zasadne. Dodam tylko, że nie jedynie możliwe, ale w tym temacie nabieram wody w usta na na najbliższe parę lat. Zupełnie z ciekawości zapytam, czy link do Google w poście powyżej w ogóle Ci jakoś pomógł? Zawsze mnie to zastanawia, gdy widzę tego rodzaju podpowiedź. Głownie dlatego, że ja nie potrafiłbym z niej w ogóle skorzystać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 08:15 Share Napisano Wtorek o 08:15 Będzie konkret, zasiadam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano Wtorek o 08:21 Share Napisano Wtorek o 08:21 O matko Krzychu...... porzuć ten pomysł... jak patrzę na te wypraski to zęby bolą. Skąd inąd wiem że i składanie tego to nie spacerek. Nie lepiej sięgnąć po starą Hasegawę? Dodatki i tak przecież przewidziałeś.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Wtorek o 09:26 Share Napisano Wtorek o 09:26 Konkret. https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/viewtopic.php?p=2680374#p2680374 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano Wtorek o 11:58 Share Napisano Wtorek o 11:58 Czy to możliwe, że w skali 1/72 rynek Lightningów zdominowany jest przez RS Models do spółki z Italeri? Dziwnie to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Wtorek o 12:09 Share Napisano Wtorek o 12:09 (edytowane) 16 godzin temu, panDespota napisał: Od razy zapytam o kolory kabiny (zielony/interrior green) i wnęk podwozia (aluminium?). Tak. Aluminium w sensie malowane na ten kolor. Edytowane Wtorek o 13:43 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 12:22 Share Napisano Wtorek o 12:22 (edytowane) 26 minut temu, Wachmistrz napisał: Czy to możliwe, że w skali 1/72 rynek Lightningów zdominowany jest przez RS Models do spółki z Italeri? Dziwnie to wygląda. Na ten moment, tak wygląda. RS oprócz własnych shortrunów (F, G, H) wypuszcza przepaki Academy (J). Italeri też przepakowało Academy, a wcześniej Dragon-a. Ale całkiem niedawno Hobby2000 też wypuściło przepak Dragon-a. Poza tym - bida. Nawet stara Hasegawy czy Airfix nie były od dawna wznawiane. Wieloletni brak na rynku nowego/dobrego P-38 w 1/72 w dowolnej wersji w obliczu potencjalnego ciepłobułkowego zbytu, to jakiś niewytłumaczalny spisek. Edytowane Wtorek o 12:25 przez HKK 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Wtorek o 13:40 Share Napisano Wtorek o 13:40 Ja cały czas trzymam kciuki że Tamijunia zeskaluje swoją perełkę z 48 do 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano Wtorek o 17:18 Share Napisano Wtorek o 17:18 Patrząc na jakość wyprasek szykuje się coś dla prawdziwego twardziela. Będę zaglądał. Dragon w ramkach prezentuje się o niebo lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 17:43 Share Napisano Wtorek o 17:43 To jest właśnie ten trik - patrzysz na Dragona i mówisz: weekendowa budowa! Potem zaczynasz to składać i zaczynasz wyrywać siwe włosy z głowy... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano Wtorek o 19:59 Autor Share Napisano Wtorek o 19:59 Zdaję sobie sprawę na co się porywam, ale akurat taki mam na magazynie a chcę go na półce. Jeszcze na chwile się wstrzymałem bo myślałem, że IBG nas zaskoczy ,ale do tego nie doszło. 20 godzin temu, greatgonzo napisał: 23 godziny temu, panDespota napisał: Co to za takie jakby podmalunki po zerwanej taśmie na łączeniach paneli wykonane jakby ciemniejszą farbą? Pozostałości po zabezpieczeniu samolotu do transportu morskiego. Taśmę zaklejającą szczeliny pokrywano jeszcze smarem zabezpieczającym. Samoloty zabezpieczano do tego transportu na kilka sposobów. W tym przypadku wydaje się, że widzimy skutki zabezpieczania na krótki dystans Australia - Nowa Gwinea, gdzie ograniczało się ono głownie do taśmy i kosmoliny (zapewne) na niej. Ciemniejsze plamy to pozostałości po tym smarze. 23 godziny temu, panDespota napisał: I tutaj już z całym białym napisem i wydaje się przemalowaną kobietą Lass, podobnie jak napis nie była przemalowywana. Efekt, który widzimy jest wynikiem stosowania różnych materiałów fotograficznych i metod fotografowania. O ile dobrze pamiętam producent kalkomanii, której wizerunek zamieściłeś na początku postu szczegółowo to wyjaśnia. Chyba w instrukcji do kalkomanii, ale nie jestem pewny. To wyjaśnienie jest zupełnie zasadne. Dodam tylko, że nie jedynie możliwe, ale w tym temacie nabieram wody w usta na na najbliższe parę lat. Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem i faktycznie jest opisane że zdjęcia robione z różnymi filtrami, ale żeby aż tak zmieniały nasycenie... przyjmuję że osoba która to pisała zna się na rzeczy. Osobiście pojęcia nie mam o fotografii. 10 godzin temu, em napisał: Konkret. https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/viewtopic.php?p=2680374#p2680374 Dzięki. Będę wertował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 13:12 Share Napisano Środa o 13:12 (edytowane) 17 godzin temu, panDespota napisał: W dniu 17.12.2024 o 10:26, em napisał: Konkret. https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/viewtopic.php?p=2680374#p2680374 Dzięki. Będę wertował. Nie polecam. W tym wątku jest mieszanina zarówno faktów, jak i nieporozumień. A przede wszystkim, brakuje podstawowej informacji - dlaczego mamy 2 główne typy radiostacji czyli mówiąc ogólnie SCR-274 i SCR-522. I tego, że ich występowanie wcale nie zależy od wersji P-38. SCR-274 była generalnie radiostacją krótkofalową (HF) a SCR-522 ultrakrótkofalową (VHF). Na terenie USA (?) i na Pacyfiku amerykańskie lotnictwo stosowało łączność głosową w zakresie HF a w Europie VHF. Liczyła się też kompatybilność ze stacjami naziemnymi, a w Wlk. Brytanii stosowano VHF. SCR-522 miała fizycznie prosta konfigurację - Jedna, większa "skrzynka" z zespołem nadawczo odbiorczym i druga mniejsza, z transformatorem wysokiego napięcie (dynamotor). Oczywiście dochodził również panel sterowania w kabinie, łączniki kabli, wymienne kwarce itp. SCR-274 miała więcej elementów. Przede wszystkim nadajniki i odbiorniki (po jednym na kanał) były w osobnych obudowach każdy i grupowane ze sobą. W obu przypadkach dochodził jeszcze akumulator i jego podłączenia do elementów radiostacji. Konkretna aranżacja składowych radiostacji za kabiną pilota mogła być różna dla różnych wersji P-38, ale nie wgłębiałem się w to (jeszcze). Ważna rzecz - antena dla radiostacji SCR-274 na falach krótkich była drutowa (linka rozpięta do usterzenia) a dla SCR-522 mieczowa na dole nosa kadłuba. Ale w praktyce, oba rodzaje anteny mogły występować razem, z różnych względów które dla uproszczenia pominę. Edytowane Środa o 13:40 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 14:09 Share Napisano Środa o 14:09 Co jest tam nieporozumieniem? Twój wpis podaje to samo co zalinkowany, oprócz twego twierdzenia że typ radia nie zależy od wersji. W linku piszą że wczesne radio było do wersji F, później zaczęli zakładać nowsze radio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 15:14 Share Napisano Środa o 15:14 Zatem piszą źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 15:52 Share Napisano Środa o 15:52 (edytowane) 1 godzinę temu, em napisał: Co jest tam nieporozumieniem? W linku piszą że wczesne radio było do wersji F, później zaczęli zakładać nowsze radio. No właśnie to określam bardziej jako nieporozumienie niż błąd. Choć owszem: 37 minut temu, greatgonzo napisał: Zatem piszą źle. P-38 zaczęły służbę na Dalekim Wschodzie, gdzie używano radiostacji SCR-274. Potem pojawiły się na ETO z SCR-522. Stąd wrażenie, że wczesne i późne P-38 miały inne radia. Ale SCR-274 nie było "wczesnym" a SCR-522 "nowszym" radiem. Po prostu działały w innym paśmie częstotliwości. Nb. SCR-522 było amerykańską wersją brytyjskiego radia TR1143 Edytowane Środa o 15:52 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 16:03 Share Napisano Środa o 16:03 Właściwie to chciałem pomóc sobie i koledze Krzyśkowi. Mam dwa P-38 Revell i dragona kupionego jeszcze za czarne juany. I jego post stanowił motywację dla mnie. Z chęcią poczytam o wszystkim co jest związane z P-38. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 16:13 Share Napisano Środa o 16:13 2 minuty temu, em napisał: Mam dwa P-38 Revell i dragona kupionego jeszcze Ten Revell wzbudza u mnie łezkę nostalgii. Ojciec przywiózł mi go z zagranicy pod koniec 1980r. Co to był za model! Detale kabiny, przedział uzbrojenia, silniki... A potem zdobyłem słynne Plany Modelarskie z P-38. I zacząłem pierwszy w życiu "poważny" skracz. Miały być wysunięte klapy, kabina tłoczona vacu, cuda niewidy. Poległem całkowicie i nigdy nie skończyłem. Kiedy ukazał się ten z Dragon-a, też zabrałem się za budowę. Po dokupieniu wszystkich możliwych żywic i blach. Ale mój entuzjazm szybko opadł. Ten model jest naprawdę słabo składalny. No to następny był z Academy. Mam rozgrzebanego do dziś. Jakaś klątwa, daję słowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 16:36 Share Napisano Środa o 16:36 (edytowane) Godzinę temu, greatgonzo napisał: Zatem piszą źle. Gdzie tkwi błąd ? Edytowane Środa o 16:41 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 16:41 Share Napisano Środa o 16:41 23 minuty temu, HKK napisał: Jakaś klątwa, daję słowo. To nie dobrze. Miałem nadzieję że IBG coś poczyni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 16:46 Share Napisano Środa o 16:46 Opis HK jest dobry. Wyposażenie radiowe dostosowywano do wymagań rejonu operacyjnego, warunków lokalnych, a czasem do pojedynczych misji. Także do możliwości wynikających z konstrukcji samolotu. Nie ma czegoś takiego ja, radio do P-38, B-25 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 16:54 Share Napisano Środa o 16:54 (edytowane) 8 minut temu, greatgonzo napisał: Opis HK jest dobry. Wyposażenie radiowe dostosowywano do wymagań rejonu operacyjnego, warunków lokalnych, a czasem do pojedynczych misji. Także do możliwości wynikających z konstrukcji samolotu. Nie ma czegoś takiego ja, radio do P-38, B-25 itd. Dzięki! Z opisu kolegi HKK wygląda że ,pozenienie,, revella z dragonem ma znikomy sens. Jednak zapytam, robił kto tak w internetach i jakowys efekt tego opisał? Edytowane Środa o 16:58 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 17:31 Share Napisano Środa o 17:31 35 minut temu, em napisał: Z opisu kolegi HKK wygląda że ,pozenienie,, revella z dragonem ma znikomy sens Ależ skąd, to tylko ja poległem na jednym i drugim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi