Skocz do zawartości

Lukgraph zapowiada Iskrę i Irydę

tomaszzt

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Tazman79 napisał:

Nie wiadomo czy Iryda to będzie całkiem nowy projekt czy wznowienie poprzedniego?

Lepiej nie... Wg. opisu na FB bardziej wskazuje to na nowe opracowanie.

Screenshot_2025-03-02-21-55-09-606_com.facebook.katana.thumb.jpg.67eacba395882f1defb026d35745298b.jpg

Cieszy Iryda. Trzymam kciuki za dobry, sklejalny model, bo z tym bywa różnie. Ale z zakupem się wstrzymam, do czasu aż ktoś podzieli się wrażeniami z budowy. Nie ukrywam, że warsztat z budowy PWS-10 skutecznie mnie zniechęcił do zakupu tego modelu ( od LukGraph ).

Napisano (edytowane)
47 minut temu, Tazman79 napisał:

Mam potwierdzenie że oba modele to będzie druk 3d...

Przecież innych nie robią od połowy ubiegłego roku mniej więcej.  Produkcja wszystkie modeli odlewów została zakończona i produkuje modele juz tylko z druku 3D.  W miarę możliwości starsze modele z potencjałem sprzedażowym są przerabiane na wersje drukowaną. Odlewane tylko dostępne jeżeli są na stanie.

Edytowane przez Qz9

5 minut temu, flynavy napisał:

trzeba forsę zbierać

Środki na Irydę mam zabezpieczone :cool:

image.png.76e700ea898da71f5e1bff9162ad2d9b.png

• Like 3
  • Haha 5

5 godzin temu, tomaszzt napisał:

No nie przepadam za drukiem, w sumie za żywicą też...ale jakie mamy szansę na  Iskrę czy Irydę w 48 wtryskową ?

Kij w mrowisko?

Zapowiedzi nowej Iskry i Irydy cieszą, ale nie ukrywam że mnie bardziej ucieszyłby nowy i jedyny w dużych skalach PZL-130 Orlik i to w kilku wersjach od prototypów do TC II, bo on to jakoś takoś nie ma szczęścia jako byt modelarski (oj niedobry Airbus).

Ale na Iskrę i Irydę w 1:32 pewnie się i tak skuszę, bo w 48 oba występuję już w moim magazynku i kolejce do warsztatu.

Ta żywiczna Iryda nie wyglądała jakoś super....z tego co pamiętam. Może wersja drukowana będzie wyglądała jak Iryda. Orlika brakuje.....sam bym kupił bo plan mam na zrobienie od zera.

21 godzin temu, raptorf22 napisał:

Ta żywiczna Iryda nie wyglądała jakoś super....z tego co pamiętam. Może wersja drukowana będzie wyglądała jak Iryda. Orlika brakuje.....sam bym kupił bo plan mam na zrobienie od zera.

bo to był produkt poboczny od BillModela, z tego samego rzutu co Orlik - model biurkowo dekoracyjny przerabiany na redukcyjny.

21 godzin temu, tomaszzt napisał:

No, chwilę po "premierze" Lukgraphu będzie big bang i IBG zapowie Irydę oraz Iskrę w 48.....

ale.... wtryskowe!

Orlik jest w 72 Ardpola i to obie wersje. Prawdopodobnie spotkam się z P. Andrzejem w tym tygodniu, to podpytam o większego Orlika, ale mało prawdopodobne, żeby coś z tego wyszło, firma oficjalnie nie istnieje.

Z tego co swego czasu słyszałem PZL miał obiekcje do "wykorzystywania"  ich produktu do robienia kasy przez innych czyli firmy modelarskie.. O temat Orlika rozbiło się z tego powodu kilku chętnych do jego zrobienia.  Zbiegło się to w czasie gdy np Italeri na swoich pudelkach umieszczała info o licencji

1 godzinę temu, tomaszzt napisał:

Orlik jest w 72 Ardpola i to obie wersje

Trafniej by zabrzmiało "dwie wersje", bo Orlik miał ich całkiem sporo.

43 minuty temu, MMS napisał:

Z tego co swego czasu słyszałem PZL miał obiekcje

A dokładnie EADS, czyli pajace, którzy wykupili PZL Warszawa-Okęcie.

• Like 1

16 minut temu, Grzes napisał:

A dokładnie EADS, czyli pajace, którzy wykupili PZL Warszawa-Okęcie.

O ile się nie mylę, wcześniej przed tym przejęciem o którym piszesz Ardpol wypuścił swojego Orlika więc może dlatego nikt się ich  nie czepia. Z tego co kojarzę ktoś się przymierzał do wtryskowego ale odpuścił z w/w powodu. Cóż, chyba jedyna nadzieja że powstanie jako "Sbornaja modiel samolieta" albo jako chińczyk mając gdzieś EADS zrobi swoje

40 minut temu, MMS napisał:

ktoś się przymierzał do wtryskowego ale odpuścił z w/w powodu

Tak, Arma chciała wypuścić.